Stofzuiger stinkt: 7 oorzaken én oplossingen

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Stofzuiger stinkt: 7 oorzaken én oplossingen

Het kan weleens voorkomen dat je stofzuiger stinkt. Nare geurtjes die uit je stofzuiger komen is natuurlijk erg onaangenaam. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende redenen inclusief oplossingen om vieze geurtjes te verhelpen.

7 redenen voor een stinkende stofzuiger

De beste stofzuiger maakt van het huishouden een fluitje van een cent. Het is echter geen verassing dat zelfs de nieuwste modellen soms wat onderhoud nodig hebben. Ze komen ten slotte in contact met veel stof. Hieronder hebben we 7 oorzaken en oplossingen, zodat jij in de toekomst kan voorkomen dat je stofzuiger stinkt:

1. Voedselresten in de stofzuigerzak

Je zuigt natuurlijk van alles op. Denk aan voedselresten, dierenharen, maar ook dode huidcellen en huidschilfers. Deze kunnen op den duur nare geuren afgeven. Je kunt in principe 2 dingen doen. Je kan de stofzuigerzak vervangen of je gebruikt een stofzuiger luchtverfrisser.

Een stofzuiger luchtverfrisser kan handig zijn als je stofzuigerzak nog niet vol zit. Het is dan eigenlijk zonde om die al te vervangen.

SockMyBallz ECO stofzuigerverfrisser
SockMyBallz ECO stofzuigerverfrisser
Klik voor beste prijs

2. Per ongeluk vloeistof of vocht opgezogen

Wanneer je vloeistof opzuigt, dan komt dit in contact met de stof die zicht in de stofzuigerslang en mondstuk bevindt. Ook komt het eventueel in contact met het stof in het compartiment van de stofzuiger. Het gevolg is dat er 'stofballen' op verschillende plekken in je stofzuiger kunnen ontstaan. Deze kunnen een muffe geur afgeven.

Het is af te raden om nat afval op te zuigen, tenzij je een stofzuiger hebt die hier speciaal voor is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een waterstofzuiger. Als je een glas water laat vallen, zorg dan dat je de boel eerst opruimt en met een doek afneemt. De overgebleven scherven kun je vervolgens opzuigen.

3. Stofzuigerzak zit vol

Een van de meest voorkomende oorzaken van een stinkende stofzuiger is dat de stofzuigerzak vol zit. Mensen vergeten vaak dat deze al vervangen moet worden als de zak voor ongeveer 3/4e vol zit. Als je met een volle stofzuigerzak blijft stofzuigen, dan verlies je zuigkracht en gaat de zak stinken.

De oplossing is simpel, vervang de stofzuigerzak.

4. (Dieren)haar zit vast in de stofzuiger

Als je merkt dat je stofzuiger stinkt, dan kan dit ermee te maken hebben dat haar zich heeft opgehoopt in het mondstuk, de slang of het omhulsel van de stofzuiger. Er zit dan niks anders op dan dat je de stofzuiger eens flink schoon maakt. Maak de slang los van de stofzuiger en contoleer of je ergens vastzittend vuil of haren ziet. Maak de stofzuiger vervolgens schoon.

Ook interessant
Beste stofzuiger voor dierenharen
Ontdek hier wat de beste stofzuiger voor dierenharen en hondenharen is. Bekijk onze top aanbevelingen op basis van onze uitgebreide test en vergelijking.

5. Stofzuiger raakt oververhit

Moderne stofzuigers hebben een systeem waarbij de stofzuiger automatisch uitschakelt op het moment dat deze oververhit raakt. Een oververhitting van je stofzuiger kan een vieze geur achterlaten. Alhoewel er meerdere oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen, is stap 1 vaak het plaatsen van een nieuwe stofzuigerzak. Als je stofzuiger daarna nog steeds een nare geur afgeeft, dan is het verstandig om langs een stofzuigerreparateur te gaan.

6. Mondstuk of stofzuigerslang zit verstopt

Het kan altijd zijn dat er nare geurtjes blijven hangen op het moment dat er stof, vuil of haren in de zuigmond blijft hangen. Zorg dan ook dat je de stofzuigermond regelmatig reinigt. Dit bevordert ook de schoonmaakresultaten. We zien bijvoorbeeld vaak dat de stofzuigermond niet meer goed kan draaien, omdat deze helemaal omgewikkeld zit met haren. Knip deze met een schaar los en verwijder alle haren en vastzittend vuil.

Ook interessant
Hoe ontstop je een stofzuigerslang als deze verstopt is?
Zit je stofzuigerslang verstopt? Ontdek hier ons handige stappenplan om je stofzuigerslang te ontstoppen. Ook beschrijven we tekenen dat je slang verstopt zit.

7. Verstopte filters

Tot slot komt het ook nog heel vaak voor dat de filters al een hele poos niet vervangen zijn. Een verstopt filter kan ook onaangename geuren afgeven en ervoor zorgen dat je stofzuiger stinkt. Vervang het filter of was hem uit. Zorg dat deze helemaal droog is voordat je hem terug in je stofzuiger plaatst. Anders wordt het een soort stofmagneet.

Hoe voorkom je dat je stofzuiger gaat stinken?

Er zijn een aantal stappen die je kan ondernemen om te voorkomen dat je stofzuiger gaat stinken:

1. Gebruik stofzuiger luchtverfrissers

Het gebruik van zogeheten 'stofzuiger korrels' geeft een frisse geur af. Deze stofzuiger luchtverfrissers verspreiden een lekkere geur, waardoor het stofzuigen weer wat aangenamer wordt. Je legt simpelweg een of twee eetlepels van deze korrels op de grond en zuigt ze op. De geurkorrels zijn vaak beschikbaar in verschillende geuren zoals 'lavendel' of 'citroen'.

SockMyBallz ECO stofzuigerverfrisser
SockMyBallz ECO stofzuigerverfrisser
Klik voor beste prijs

2. Zuig een beetje waspoeder of bakpoeder op

Iets wat eigenlijk iedereen wel in huis heeft is een waspoeder of bakpoeder. Beiden zijn stoffen die goed zijn in het neutraliseren van sterke geuren. Als je gaat stofzuigen, zuig dan eerst een of twee eetlepels waspoeder of bakpoeder op. Ook hiervan gaat je stofzuiger weer lekker fris ruiken.

3. Onderhoud je stofzuiger goed

Om te voorkomen dat je stofzuiger gaat stinken, is het belangrijk dat je hem goed onderhoud. Maak hem regelmatig schoon, vervang de stofzuigerzak op tijd en vervang of was het filter. Dit zal 95% van alle problemen oplossen.

Pas op voor brandgeur

Als de stofzuiger verbrand ruikt, dan is voorzichtigheid geboden. Als het een gloednieuwe stofzuiger is dan kan dit bij het eerste gebruik nog wel normaal zijn. Dit moet dan wel na 1 of 2 minuten weggaan. Als je de stofzuiger al langere tijd hebt en erg stinkt, piepende geluiden maakt of heet wordt dan kun je hem beter gelijk uitschakelen. Ga in dat geval langs een expert die er nader onderzoek naar kan doen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen er meerdere redenen aan ten grondslag liggen voor een stinkende stofzuiger. Vaak kan je het probleem verhelpen door het filter en de stofzuigerzak te vervangen. Als hij daarna nog steeds vieze lucht veroorzaakt dan zal je wat nader onderzoek moeten doen. Heeft je stofzuiger het compleet begeven? Dan zal je een nieuwe moeten aanschaffen. Wellicht dat een van deze artikelen je in je zoektocht kunnen ondersteunen: