Stofzuigerzak vervangen: zó pak je dat aan

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Stofzuigerzak vervangen: zó pak je dat aan

Stofzuigers met klassieke stofzuigerzakken zijn nog steeds erg populair. Er komt echter op een gegeven moment een tijd dat je deze zal moeten vervangen. In dit artikel laten we zien hoe je de stofzuigerzak moet vervangen en waar je op moet letten.

Hoe vervang je een stofzuigerzak?

Dit is in 5 stappen hoe je de stofzuigerzak vervangt:

  1. Open het stofzuigercompartiment: Haal de stekker voor de zekerheid uit het stopcontact. Open vervolgens de slede (omhulsel) van de stofzuiger. Hiervoor is altijd een vrij eenvoudig mechanisme zoals een soort knop of hendel waarmee de je stofzuiger kan openen. Vaak kun je bijvoorbeeld ook accessoires kwijt in hetzelfde compartiment als waar de stofzak van de stofzuiger zich bevindt. Bij zeer oude stofzuigers kan het zijn dat je eerst de stofzuigerslang moet loskoppelen.
  2. Verwijder de volle stofzak: Verwijder de gebruikte stofzuigerzak. Hoe je dit precies moet doen verschilt van stofzuiger tot stofzuiger. Bij veruit de meeste stofzuigers zal het voldoende zijn om aan de bovenkant van de stofzuigerzak deze rustig eruit te schuiven. Als je dit met beleid doet en er zit geen beweging in de zak, raadpleeg dan voor de zekerheid de handleiding. Het laatste wat je wil is een kapotte stofzuiger.
  3. Gooi de stofzuigerzak weg: Je kunt de stofzuigerzak gewoon bij het normale huisafval weggooien. Zorg dat je niet per ongeluk te hard in de zak knijpt. Zeker als die echt vol zit moet je ermee oppassen.
  4. Controleer het filter: Voordat je de nieuwe stofzuigerzak plaatst, is het verstandig om het filter te controleren. Deze zit meestal recht voor de stofzak. Maak deze eventueel ook schoon als je een wasbaar filter hebt of vervang hem als je deze al een langere tijd niet vervangen hebt.
  5. Plaats de nieuwe stofzak: Tot slot plaats je een nieuwe stofzuigerzak op dezelfde manier als hoe je deze in eerste instantie eruit hebt gehaald.

Wanneer is de stofzuigerzak aan vervanging toe

Er zijn een paar tekenen waaraan je kan herkennen dat je de stofzuigerzak moet vervangen. Dit zijn:

  • De zuigkracht van de stofzuiger daalt aanzienlijk.
  • De stofzuiger raakt oververhit en schakelt daardoor zichzelf uit.
  • Je stofzuiger stinkt.
  • De stofzuigerzak zit voor meer dan 75% vol.
Ook interessant
Stofzuigerzak repareren
Ontdek hier hoe je het beste je stofzuiger kan repareren.

Zakloze stofzuiger vs. stofzuiger met zak

Steeds meer mensen stappen over op zakloze stofzuigers omdat het verschillende voordelen biedt ten opzichte van stofzuigers met zak. Zo heb je bijvoorbeeld geen vaste kosten aan stofzuigerzakken en kun je het stofreservoir eenvoudig legen en gelijk weer door stofzuigen.

Een stofzuiger met zak is daarentegen vaak wel een stuk stiller, heeft een iets betere zuigkracht en heeft vaak meer capaciteit. Klik hier voor de beste modellen.

Faq

Waarom moet je de stofzuigerzak vervangen?

Je stofzuiger zal niet meer goed werken op het moment dat je te lang wacht met het vervangen van de stofzak. Fijnstof kan door de zak en stofzuiger heen slippen wat vervolgens in lucht van het huis en potentieel zelfs in je eigen luchtwegen terecht komt.

Hoe vaak moet je stofzuigerzakken vervangen?

Wanneer je een stofzuigerzak moet vervangen hangt af van verschillende factoren. Denk aan de oppervlakte van je huis, de frequentie dat je stofzuigt, de capaciteit van de stofzak. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat eens per maand de stofzuigerzak zal moeten vervangen.

Ook interessant
Wanneer stofzuigerzak vervangen
Bekijk precies wanneer het tijd is om je stofzuigerzak te verwisselen.

Hoe moet je de stofzuigerzak legen?

Als je een herbruikbare stofzuigerzak hebt dan kun je deze vaak op een bepaalde manier legen. Zo zal er bijvoorbeeld soms een rits inzitten waarmee je de inhoud eenvoudig kan weggooien en eventueel de zak schoon kan maken. Houdt er rekening mee dat dit een stoffig klusje kan zijn. Het is verstandig om de zak in een afgesloten plastic zak (of buiten) te legen om verspreiding van stof tegen te gaan.