Beste steelstofzuiger - Steelstofzuiger test

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een steelstofzuiger is een handige stofzuiger voor als je iets lichts en draagbaars nodig hebt. Aangezien ze geen netsnoer hebben, hoef je je geen zorgen te maken om het bereik of het beheer van de kabel tijdens het stofzuigen. Ook zijn ze gemakkelijk de trap op te dragen en komen ze vaak met een ingebouwde kruimeldief. Ook zijn ze een stuk lichter vergeleken met traditionele stofzuigers, waardoor ze gemakkelijk hanteerbaar zijn. Dat gezegd hebbende, hebben ze uiteraard ook een aantal nadelen. In dit artikel kijken we naar de beste steelstofzuiger van dit moment, behandelen we aandachtspunten waarop je moet letten bij het maken van je koopkeuze en kijken we naar de voor- en nadelen.

Onze steelstofzuiger top keuzes
Eziclean® Cycloboost R8 WASH - Beste getest

Als beste uit onze test gekomen. Deze steelstofzuiger combineert de beste prestaties met een zeer betaalbare prijs.

Dyson V15 Detect Absolute - Beste kwaliteit en zuigkracht

De beste keuze op het gebied van kwaliteit en zuigkracht. Veel innovatieve functies die je schoonmaakleven makkelijker maken.

Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879 - Beste koop

Een zeer goede steelstofzuiger met de beste prijs-kwaliteitverhouding die we tot nu toe gevonden en getest hebben.

Top 10 steelstofzuigers

Hieronder vind je onze deskundige aanbevelingen voor de beste steelstofzuigers. Vergelijk de onderstaande steelstofzuigers door te kijken naar de toepassing en de bijbehorende specificaties, om zo een betere koopkeuze te kunnen maken en een model te vinden die bij jou past.

1
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
Beste getest
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
2
Dyson V15 Detect Absolute
Beste kwaliteit en zuigkracht
Dyson V15 Detect Absolute
3
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
Beste koop
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
4
Samsung Jet 85 Pro
Veelzijdig
Samsung Jet 85 Pro
5
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
Beste steelstofzuiger met dweilfunctie
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
6
Miele Triflex HX2
Beste voor allergieën
Miele Triflex HX2
7
Samsung Jet 90 Multi
Samsung Jet 90 Multi
8
Philips SpeedPro Max series 7000 XC7043/01
Philips SpeedPro Max series 7000 XC7043/01
9
Dyson Gen5 detect Absolute
Dyson Gen5 detect Absolute
10
Bosch Readyy'y BCHF220B
Bosch Readyy'y BCHF220B

Dit zijn de 5 beste steelstofzuigers van 2024

De beste steelstofzuigers van dit moment inclusief uitgebreide reviews bekijk en lees je hieronder. We hebben op verschillende criteria getest, zoals accuduur, zuigkracht en gebruiksvriendelijkheid. Onze eigen testresultaten hebben we samengevoegd met de bevindingen van onder andere De Consumentenbond en Kieskeurig.

1. Eziclean® Cycloboost R8 WASH

  • Zuigkracht: Zeer goed
  • Accuduur: 60 min
  • Geluidsniveau: 78db
  • Gewicht: 1,7kg
  • +4

De Eziclean® Cycloboost R8 WASH is de beste steelstofzuiger van dit moment. EziClean is wellicht een wat onbekender merk, maar één ding is absoluut zeker: ze maken uitstekende stofzuigers (en dat vaak voor de helft van de prijs vergeleken met de grote merken). Als je een groot huishouden hebt, dan is soms een accu die ongeveer één uur meegaat niet voldoende. Dit is vaak ook gemeten bij het gebruik op de laagste stand. Als je veel tapijt of vloerkleed hebt, dan zal je vaak een hogere stand moeten gebruiken om diepliggend vuil effectief te verwijderen. Om die reden kan deze EziClean steelstofzuiger weleens de beste steelstofzuiger voor jou zijn door een maximale gebruiksduur van maar liefst 80 minuten. Dit kan nét dat beetje extra zijn dat je nodig hebt om je hele huis in één keer te stofzuigen.

Wat ons ook erg beviel, is het gemak waarmee je dierenharen effectief kunt verwijderen van alle oppervlakken. Deze draadloze stofzuiger is voorzien van een krachtige zuigkracht en een speciale mini electro-borstel die moeiteloos elke dierenhaar oppikt.

De stofzuiger heeft daarmee aan zeer lange gebruiksduur en wordt daarnaast bestempeld als relatief stil. Tot slot waren we ook erg onder de indruk van het gewicht. De meeste steelstofzuigers zitten toch zo rond de 2-3 kilo. Dit model zit echter op 1,7 kilo, waardoor lang achter elkaar doorstofzuigen absoluut geen moeite hoeft te zijn.

Voordelen
Lange batterijduur
Stille stofzuiger
Lichtgewicht
Led verlichte vloerenzuigmond
Nadelen
In de Turbostand is de accu snel leeg

2. Dyson V15 Detect Absolute

  • Zuigkracht: Zeer goed
  • Accuduur: 60 min
  • Geluidsniveau: 75db
  • Gewicht: 3,1kg

De Dyson V15 is een van de beste steelstofzuigers die we getest hebben. Hij beschikt over talloze functies en accessoires waarmee je gemakkelijk het hele huis kunt stofzuigen. De bouwkwaliteit is echt uitstekend en hij ziet er ook aantrekkelijk en modern uit. Toch kunnen wij de Dyson niet op plek #1 zetten puur door de prijs. Je betaalt natuurlijk flink voor het merk. Qua prestaties, zuigkracht, technologieën en specificaties is het wellicht de beste steelstofzuiger, maar wij vinden prijs een belangrijke factor om mee te nemen in onze steelstofzuiger test.

Wat de Dyson stofzuiger onderscheidt ten opzichte van andere steelstofzuigers, is het feit dat die over de hoogste zuigkracht beschikt. Daarnaast kun je de status van de batterij en het filter bekijken op een klein lcd-scherm en wordt de stofzuiger geleverd met een handige vloerzuigmond die de zuigkracht aanpast op basis van de ondergrond. Dat is wel fijn, omdat je bijvoorbeeld op tegels of houten vloeren een veel lagere zuigkracht nodig hebt voor een effectieve reiniging. Hiermee bespaart de Dyson stofzuiger dus ook batterij. Ook beschikt de zuigmond over 'anti-klittechnologie'. Dit voorkomt dat de hele zuigmond vol komt te zitten met haren, stof, vuil en klitten.

Wat deze Dyson tot slot nog uniek maakt vergeleken met andere geteste steelstofzuigers, is dat die over een groene laser beschikt. Deze maakt alle stofdeeltjes heel goed zichtbaar, waardoor je vuil en stof eenvoudig kunt identificeren en opzuigen. Dit voorkomt dat je onnodig 5 keer over dezelfde plek heen gaat.

De steelstofzuiger heeft een gemiddelde accuduur (60 min). Daarnaast is de steelstofzuiger als 'stil' te bestempelen dankzij het maximale geluidsniveau van 75db. Ook is de stofzuiger redelijk lichtgewicht, waardoor die makkelijk te hanteren en bedienen is.

Voordelen
Hoogwaardige kwaliteit
Zeer goede zuigkracht
Past zuigkracht automatisch aan
Nooit meer haren losknippen uit de zuigmond
Ook op donkere plekken kun je stofdeeltjes zien
Geïntegreerde kruimeldief
Nadelen
Geen goedkope steelstofzuiger

3. Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879

  • Zuigkracht: Goed
  • Accuduur: 45 min
  • Geluidsniveau: 82db
  • Gewicht: 2,99kg
  • +21

Deze Rowenta is als beste goedkope steelstofzuiger uit onze test en vergelijking gekomen. Wat deze steelstofzuiger bijzonder maakt, is het feit dat ondanks de relatief lage prijs hij qua prestaties niet onder doet voor duurdere varianten van andere merken. Je kunt er weliswaar 15 minuten minder lang mee stofzuigen dankzij de wat lage accuduur van 45 minuten, maar de zuigkracht in combinatie met de meegeleverde accessoires maken het een complete steelstofzuiger die geschikt is voor elke schoonmaakklus.

De kierenzuigmond kun je gebruiken voor de moeilijk bereikbare plekken, de meubelzuigmond voor het meubilair en de mini-turboborstel voor tapijt en dierenharen. Ook op donkere plekken kun je met de turboborstel vuil en stof verwijderen, omdat deze led-verlichting aan de voorkant heeft. Zo zie je geen vuiltje over het hoofd.

Ook heeft de steelstofzuiger een flexibele steel. Je kunt de steel als het ware 'omknakken', waardoor je heel gemakkelijk onder je bank en tafel kunt stofzuigen zonder dat je helemaal op je handen en knieën moet gaan zitten.

De steelstofzuiger heeft een gemiddelde zuigkracht, een wat lage accuduur van 45 min en een relatief hoog geluidsniveau. Het gewicht is wel aan de lichte kant. Toch vinden wij het slechts kleine concessies gezien de lage prijs.

Voordelen
Handige flexibele steel
Beste koop steelstofzuiger
Ingebouwde handstofzuiger
Scherpe prijs
Nadelen
Redelijk luidruchtig
Iets minder krachtig

4. Samsung Jet 85 Pro

  • Zuigkracht: Zeer goed
  • Accuduur: 60 min
  • Geluidsniveau: 86db
  • Gewicht: 2,63kg

Deze steelstofzuiger heeft een accessoire of opzetstuk voor elke schoonmaakklus heeft, terwijl die daarnaast zeer scherp geprijsd is. Je kunt er zelfs mee dweilen dankzij de boenfunctie. De roterende pads en de speciale boenzuigmond maken je vloer helemaal spic en span.

Harde vloeren stofzuig je met de gemotoriseerde combiborstel, meubilair met de meubelzuigmond en grof vloerkleed of tapijt stofzuig je met de mini turboborstel. Dankzij de mini turboborstel is de steelstofzuiger ook geschikt voor het verwijderen en opzuigen van dierenharen. Daarnaast is de stofzuiger ook met één druk op de knop om te toveren tot kruimeldief. Hiermee kun je eventueel het meubilair of de traptreden eenvoudig mee stofzuigen. Dit maakt het een zeer veelzijdige en flexibele steelstofzuiger. Daarnaast vonden we dat die lekker in de hand lag en goed te manoeuvreren was rondom de kamers.

De stofzuiger heeft een lange accuduur (60 minuten), maar produceert wel redelijk veel geluid met 86db. Hierdoor merken we het wel aan als luide stofzuiger. Het gewicht daarentegen is vrij laag, waardoor het te bestempelen is als lichtgewicht steelstofzuiger. Klanten waarderen en kiezen de stofzuiger dankzij de hoge zuigkracht en veelzijdigheid.

Voordelen
Sterke zuigkracht
Veel accessoires
Goede accuduur
Je kunt er ook mee dweilen
Nadelen
Luidruchtige steelstofzuiger
Je bent gebonden aan de batterijduur

5. Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01

  • Zuigkracht: Goed
  • Accuduur: 45 min
  • Geluidsniveau: 76db
  • Gewicht: 3kg
  • +20

Steelstofzuigers staan erom bekend dat het moderne en innovatieve stofzuigers zijn. Fabrikanten verzinnen steeds meer handige toepassingsgebieden waar je de steelstofzuigers voor kan gebruiken. Zo hebben de meeste steelstofzuigers inmiddels ingebouwde kruimeldieven waardoor het veelzijdige opties zijn. Tegenwoordig worden steeds meer steelstofzuigers ook uitgerust met een dweilfunctie. Met een steelstofzuiger met dweilfunctie kun je soms je vloer stofzuigen én dweilen in één keer, maar vaak blijven het vooralsnog 2 aparte handelingen. Zo krijg je bijvoorbeeld bij deze Philips AquaTrio eigenlijk 2 steelstofzuigers. Eén waar je mee kan dweilen en stofzuigen tegelijk en één waar je enkel mee kan stofzuigen. Het feit dat je je tegelijkertijd kan dweilen is natuurlijk een groot voordeel dat ook veel tijd zal besparen.

Als je de vloer dweilt, kun je een uitstekend resultaat verwachten. Bij veel steelstofzuigers die we getest hebben, is het zo dat de dweilfunctie eigenlijk de normale dweilklus niet kan vervangen. Bij deze Philips is dat absoluut wel het geval. Deze reinigt de vloer echt goed en maakt hem helemaal schoon. Zelfs als je yoghurt knoeit kun je dit eenvoudig meenemen.

Wat we wel een klein nadeel vonden aan de steelstofzuiger, is dat de accu slechts 25 minuten lang meegaat wanneer je voor de dweil kiest. Zonder de dweil gaat de stofzuiger 45 minuten mee. Ook dat is wat aan de lage kant voor een steelstofzuiger van dit prijsniveau. Toch levert die wel uitstekende prestaties en ook het geluidsniveau is aan de geluidsarme kant.

Voordelen
Stofzuiger en dweilen tegelijk
Diepe reiniging van je vloer
Inclusief mini-turboborstel
Nadelen
Prijzig
Korte gebruiksduur

Hoe we hebben getest

Om tot de beste steelstofzuiger te komen, hebben we voorafgaand eerst een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij we in totaal ongeveer 80 steelstofzuigers met elkaar hebben vergeleken. We beginnen ons onderzoek altijd met het identificeren van belangrijke specificaties, criteria en aandachtspunten die de koopkeuze van de consument sterk kan beïnvloeden. In het geval van steelstofzuigers waren dit bijvoorbeeld onder andere de zuigkracht, gewicht, hanteerbaarheid, de duur van de accu en of de steelstofzuiger over een kruimeldief beschikte. Op basis van deze onderzoeksresultaten zijn we vervolgens gaan zoeken naar passende steelstofzuigers die binnen de criteria vielen. Op basis hiervan maken we een gedegen voorselectie. Deze steelstofzuigers onderwerpen we vervolgens (waar mogelijk) aan onze eigen tests. Ook kijken we grondig naar reviews en bestaande gebruikerservaringen. Uiteindelijk kunnen we een weloverwogen Top 10 van de beste steelstofzuigers samenstellen en ons objectieve onderzoek afronden.

De beste merken

Steelstofzuigers worden steeds populairder. Dat betekent ook dat er steeds meer merken en fabrikanten zijn die zich op de markt van steelstofzuigers storten. Niet alle merken zijn hier even goed en succesvol in als andere. In onze ervaringen zijn er een paar merken die uitblinken en uitstekende steelstofzuigers op de markt weten te brengen, terwijl je andere merken juist beter kunt vermijden. Voorbeelden van goede merken zijn bijvoorbeeld:

  • Dyson
  • Samsung
  • Philips
  • Rowenta
  • Miele

Vooral de wat onbekendere merken zijn vaak beter om te vermijden. Het klopt dat deze goedkope steelstofzuigers produceren die in eerste instantie wellicht aantrekkelijk lijken. Maar ze gaan vaak niet lang mee, hebben een slechte bouwkwaliteit en gaan sneller kapot. Daarnaast zijn ze ook vaak onnoemelijk zwaar, waardoor je juist het grote voordeel van de wendbaarheid verliest.

De voordelen en nadelen van steelstofzuigers

Een steelstofzuiger biedt natuurlijk verschillende voordelen vergeleken met een normale stofzuiger. Ze beschikken echter ook over een aantal nadelen waar je met een traditionele stofzuiger weer geen last van hebt. Het is belangrijk dat je van zowel de voordelen als de nadelen op de hoogte bent, zodat je een goede en weloverwogen keuze kan maken. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

De voordelen

  1. Bewegingsvrijheid: Een van de grootste voordelen van een steelstofzuiger dan opzichte van andere typen stofzuigers is uiteraard dat je kan genieten van optimale bewegingsvrijheid. Ze zijn volledig snoerloos en draadloos. Bij een normale stofzuiger loop je bijna altijd te hannesen met het netsnoer.
  2. Veelzijdig: De meeste steelstofzuigers zijn zeer veelzijdig, dankzij de accessoires en functionaliteiten. Ze zijn vrijwel altijd geschikt voor alle vloertypen. Afhankelijk van het model kun je er soms ook mee dweilen. Ook zit er meestal een handstofzuiger geïntegreerd voor de kleine schoonmaakklus.
  3. Gebruiksgemak: Steelstofzuigers zijn zeer gebruiksvriendelijk. Je pakt ze er gemakkelijk bij en je kunt vrijwel direct beginnen met stofzuigen. Je hoeft niet eerst de kabel uit de slede te trekken en deze in het stopcontact te steken. Je drukt simpelweg op de 'aan' knop en je kunt beginnen.
  4. Lichtgewicht: Een ander voordeel is dat ze erg lichtgewicht zijn vergeleken met normale stofzuigers. Zo wegen ze vaak tussen de 2 tot 3 kilo, terwijl traditionele stofzuigers ongeveer 4-6 kilo kunnen wegen (en zelfs meer).
  5. Hanteerbaarheid: Het feit dat ze zo lichtgewicht zijn en dat je zonder netsnoer kan werken, betekent ook dat ze zeer makkelijk te hanteren zijn. Je kunt enorm gemakkelijk naar elke hoek van de kamer manoeuvreren. Ook moeilijk bereikbare plekken kun je eenvoudig meenemen met eventueel de kruimelzuiger of een speciaal opzetstuk.
  6. Geen stofzuigerzakken nodig: Tot slot heb je geen stofzuigerzakken nodig. Dit betekent dat je hier dus ook geen vaste kosten aan hebt. Je werkt met een reservoir die je enkel eens in de zoveel tijd zal moeten legen. Het stofreservoir is vaak doorzichtig, dus je kan precies zien wanneer die vol is.

De nadelen

  1. Gebonden aan batterijduur: Het grootste nadeel van steelstofzuigers is uiteraard dat je gebonden bent aan de batterijduur. Je kunt net zolang stofzuigen als dat de accu het volhoudt. Als deze leeg is, zal je eerst weer moeten opladen voordat je verder kunt gaan. Een extra accu is soms een oplossing, maar wel een prijzige oplossing.
  2. Duur: Steelstofzuigers zijn vaak een stuk duurder vergeleken met een normale stofzuiger. Het verschilt wel per steelstofzuiger, omdat er ook budgetvriendelijke modellen zijn. Zoek dus goed naar een model die past bij jouw behoeften.
  3. Luidruchtig: Daar waar traditionele stofzuiger een (bij de wet geregeld) maximaal geluidsniveau hebben van 80 decibel, hebben steelstofzuigers dat niet. Dat betekent dat ze veel geluid produceren en regelmatig boven de 80db zitten. Dit maakt het soms een zeer luidruchtige optie.
  4. Capaciteit: Ook de capaciteit van het stofreservoir is vaak een stuk kleiner vergeleken met bijvoorbeeld een stofzuigerzak. Een stofzuigerzak is vaak minimaal 2 liter, maar vaak ook wel 3, 4 of 5 liter. Dit terwijl het stofreservoir van een steelstofzuiger vaak maar 1 liter of minder is.
  5. Allergieën: Als je een stofallergie hebt, dan zijn steelstofzuigers vaak niet altijd de beste keuze. Dit omdat je altijd met een stofreservoir werkt die je op een gegeven moment zal moeten legen en schoonmaken. Dit betekent dat je er bijna niet aan ontkomt om in aanraking te komen met stof, wat effect kan hebben op je luchtwegen of een kriebel in de neus kan veroorzaken. Let hier dus goed op.

Steelstofzuiger koopgids

Als je zoekt naar een goede steelstofzuiger, dan zijn er altijd een aantal zaken waar je op moet letten. Dit zijn zaken die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. In ons onderzoek gaan wij altijd eerst opzoek naar deze criteria, zodat we zelf ook goede steelstofzuigers kunnen selecteren om te testen. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet:

  • Batterijduur: Een van de belangrijkste factoren die je mee moet nemen in je aankoopbeslissing, is hoelang de accu meegaat. Dit moet uiteraard voldoende zijn om het grootste deel van je huishouden te kunnen stofzuigen en schoonmaken. Op een lage stand gaat de accu altijd langer mee, maar voor deurmatten en tapijten heb je vaak juist de hoogste stand nodig. Let hier dus goed op als je voor jou de beste steelstofzuiger van 2024 gaat zoeken.
  • Gewicht: Een ander kenmerk om mee te nemen is het gewicht van de steelstofzuiger. Gelukkig zijn het vaak lichte stofzuigers van slechts 2 tot 3 kilo. Toch zitten er ook weleens uitschieters bij. In onze steelstofzuiger test en ervaring, is 2 tot 3 kilo prettig om mee te werken. Daarboven begint het steeds minder fijn te worden, omdat je wat wendbaarheid verliest.
  • Geluidsniveau: Zoals ook al bij de voor- en nadelen besproken, kan het geluidsniveau soms wat aan de luide kant zijn, omdat er geen wettelijk maximum is. Zodra het boven de 80db uitkomt, bestempelen we het echt als luidruchtig. Als je hier gevoelig voor bent of je vindt luide geluiden irritant, dan is dat zeker iets om mee te nemen en op te letten.
  • Zuigkracht: De zuigkracht van de steelstofzuiger is uiteraard ook één van de belangrijkste zaken om op te letten. Een goedkope steelstofzuiger zal bijna altijd ook een lagere zuigkracht hebben vergeleken met duurdere modellen.
  • Kruimeldief: Veel verschillende steelstofzuigers komen tegenwoordig met een geïntegreerde kruimeldief. Dat kan natuurlijk enorm handig zijn, omdat je er eigenlijk 2 stofzuigers voor de prijs van 1 mee krijgt. Toch is dat nog niet bij elk model het geval. Kijk dus goed of de steelstofzuiger die je op het oog hebt hierover beschikt of niet.
  • Ondergrond: Ook is het belangrijk om naar de samenstelling van je huishouden te kijken. Als je bijvoorbeeld veel verschillende vloeren hebt (tapijt, hout, tegels), dan zijn daar vaak verschillende opzetstukken voor nodig. Vaak kun je de combiborstel voor alle vloertypen gebruiken, maar voor de meest effectieve reiniging gebruik je voor de parketvloer bijvoorbeeld een parketborstel.
  • Huisdieren: Als je huisdieren hebt, dan raden we altijd aan om een steelstofzuiger met turboborstel te selecteren. Deze zal het enorm makkelijk maken om bijvoorbeeld de hondenmand helemaal harenvrij te maken. Ook als jouw huisdier een vast plekje op de bank heeft, dan kunnen deze soms echt aan het meubilair vastplakken. Ook hier is de turboborstel een uitstekend accessoire voor die je leven makkelijker zal maken.
  • Dweilen: Tot slot worden steeds meer steelstofzuigers geleverd met een dweilfunctie. Dit kan handig zijn, maar het dient vaak niet compleet ter vervanging van het dweilen. Dit ligt een beetje aan het specifieke model. Ook vraagt dit vaak meer van de accu, waardoor die vrij snel leeg is.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een steelstofzuiger en een gewone stofzuiger?

Het grootste verschil tussen een steelstofzuiger en een gewone stofzuiger, is het feit dat een steelstofzuiger volledig snoerloos is. Dit betekent dat je met volledige bewegingsvrijheid het hele huishouden kunt stofzuigen. Daarnaast is het ook vaak een compacte stofzuiger die veel gemakkelijker te gebruiken en hanteren is. Tot slot zijn ze een stuk lichter vergeleken met een traditionele stofzuiger.

2. Kun je een steelstofzuiger gebruiken voor tapijt?

Je kunt een steelstofzuiger ook gebruiken voor het reinigen van tapijt. Wel is het belangrijk dat je vaak de combiborstel kunt gebruiken voor het reinigen van laagpolig tapijt. Voor hoogpolig tapijt heb je echter vaak een (mini)turboborstel nodig om diepliggend en hardnekkig vuil effectief te reinigen.

3. Zijn steelstofzuigers geschikt voor huishoudens met huisdieren?

Steelstofzuigers zijn geschikt voor huishoudens met huisdieren, echter is het wel belangrijk dat je voor het effectief verwijderen en opzuigen van dierenharen vaak een turboborstel nodig hebt. Deze heeft een aantal ronddraaiende borstels die dierenharen eenvoudig loswrikken en direct opzuigen.

4. Produceren steelstofzuigers veel geluid?

Ja, over het algemeen produceren steelstofzuigers een stuk meer geluid vergeleken met bijvoorbeeld een stofzuiger met zak of een stofzuiger zonder zak. Dit heeft ermee te maken dat dit type stofzuiger geen wettelijk maximum heeft voor wat betreft de hoeveelheid geluid die de stofzuiger mag produceren.

5. Zijn steelstofzuigers krachtiger dan normale stofzuigers?

Het hangt af van het specifieke model, type en merk of de steelstofzuiger krachtiger is dan een normale stofzuiger. Over het algemeen zijn gewone stofzuigers krachtiger dan steelstofzuigers, omdat ze via een netsnoer werken. In de hoogste zuigstand is de accu van een steelstofzuiger vaak binnen enkelen minuten leeg.