Stofzuiger wassen: filters schoonmaken en reinigen

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Stofzuiger wassen: filters schoonmaken en reinigen

Veel mensen vervangen met enige regelmaat de stofzuigerzak. Helaas vergeten veel mensen echter ook het filter schoon te maken en te reinigen. Stof dat zich ophoopt op dit filter kan vervelende gevolgen hebben voor je stofzuiger en op den duur er zelfs voor zorgen dat je stofzuiger kapotgaat. In dit artikel laten we stap-voor-stap zien hoe je de filters van je stofzuiger schoonmaakt en vervangt.

Filter van een stofzuiger met zak schoonmaken

De meeste stofzuigers met zak zijn voorzien van 2 soorten filters die je periodiek zal moeten vervangen:

  1. Luchtfilter: Deze herken je gemakkelijk aan de roostervorm. Moderne stofzuigers komen vaak met een indicatielampje die aangeeft wanneer je het luchtfilter moet schoonmaken of vervangen.
  2. Motorfilter: Het motorfilter bevindt zich vaak net achter de stofzuigerzak. Meestal kan dit filter simpelweg worden schoongemaakt en hergebruikt worden. Het is raadzaam om dit filter elke keer schoon te maken als je de stofzuigerzak vervangt.
Ook interessant
Beste stofzuiger met zak
Ontdek de beste stofzuiger met zak. Bekijk onze test, vergelijk modellen, prijzen en specificaties en maak een goede koopkeuze.

Filter van een zakloze stofzuiger schoonmaken

Doordat deze soort stofzuigers geen zak hebben, vereisen de filters vaak wat meer onderhoud. In de handleiding vind je vaak een gedetailleerde beschrijving van hoe je dit moet aanpakken voor jouw specifieke stofzuiger. Over het algemeen is dit het stappenplan:

  1. Zorg dat de stekker niet in het stopcontact zit.
  2. Koppel het stofreservoir los van de stofzuiger.
  3. Het filter zal nu zichtbaar zijn. Deze zal in de buurt (of op) het stofreservoir zitten.
  4. Klik het filter los en maak hem schoon met een zachte borstel of kruimeldief.
  5. Ook stofzuigers zonder zak hebben vaak motor- of fijnstoffilters. Deze moet je ook schoonmaken of vervangen.
Ook interessant
Beste stofzuiger zonder zak
Bekijk de beste stofzuiger zonder zak. Ontdek de top 10 zakloze stofzuigers van dit moment op basis van onze test.

Handstofzuigers, robotstofzuigers en steelstofzuigers

Ook modernere stofzuigers zoals robotstofzuigers, handstofzuigers en steelstofzuigers hebben filters die op den duur vervangen zullen moeten worden. Dit om optimale prestaties te blijven behouden. Raadpleeg de handleiding van jouw specifieke stofzuiger om te kijken hoe je dit moet aanpakken en wat de aangeraden frequentie is. Een Dyson stofzuiger schoonmaken gaat bijvoorbeeld iets anders, omdat het filter zich aan de bovenkant van de steel bevindt. Je moet hem een kwartslag draaien om los te koppelen.

Hoe vaak moet je het stofzuigerfilter schoonmaken?

Als je stofzuiger over een HEPA-filter beschikt, dan is het raadzaam om deze minimaal één keer per maand schoon te maken. Als je elke dag stofzuigt, dan kun je het zelfs wekelijks doen. Dit zorgt ervoor dat het HEPA-filter goed werkt en de allerkleinste stofdeeltjes kan blijven filteren.

Het hangt er ook vanaf of je wasbare of niet-wasbare filters hebt. Dat zal aangegeven staan in de handleiding of op de doos van je stofzuiger. Een wasbaar filter hoef je alleen maar onder stromend water te houden om deze goed schoon te maken. Wacht wel minimaal 24 uur voordat je hem terugplaatst. Het filter moet namelijk écht helemaal droog zijn.

Hoe vaak moet je het stofzuigerfilter vervangen?

De levensduur van stofzuigerfilters kan variëren per model en het type materiaal. Over het algemeen is het een goede gewoonte om minimaal ieder jaar een keer je filters te vervangen. Als je gevoelig of allergisch bent voor huisstofmijt kan het nuttig zijn om het filter 2 keer per jaar te vervangen.

Hoe kun je het beste je stofzuiger wassen?

Je kunt het beste je stofzuiger wassen door te beginnen door de stofzak te verwijderen. Gebruik een swiffer of een natte doek om de binnenkant van je stofzuigercompartiment schoon te maken. Koppel ook de stofzuigerslang los en verwijder alle haren uit het mondstuk. Eventueel kun je lauw water door de stofzuigerslang laten lopen om deze ook goed te wassen. Hang deze vervolgens om de douchekraan, zodat beiden uiteinden naar de grond hangen. Zo droogt die het snelst.

Reinig of vervang gelijk de filters. Houdt ze onder de kraan. Zorg dat je de kraan niet te hard zet, zodat je de filters niet beschadigd. Plaats tot slot een nieuwe stofzuigerzak (en filter in het geval van niet-wasbare filters) in de stofzuiger en je kunt weer lekker aan de gang.