Beste staande stofzuiger: Advies & Top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een staande stofzuiger is een stofzuiger die kan blijven staan. Met andere woorden, staande stofzuigers hebben een parkeerstand waardoor ze rechtop blijven staan. Over het algemeen zijn dit altijd draadloze stofzuigers. Maar niet elke draadloze stofzuiger heeft een parkeerstand. Zonder parkeerstand valt de steelstofzuiger gewoon om. Daarom hebben we in dit artikel naar de 10 beste staande stofzuigers gezocht die kunnen blijven staan door middel van een parkeerstand.

Top 5 staande stofzuigers

1
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
Beste getest
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
2
Samsung Jet 90 Multi
Veelzijdig
Samsung Jet 90 Multi
3
Bosch Unlimited 7 BBS712A
Budgetvriendelijk
Bosch Unlimited 7 BBS712A
4
Miele Triflex HX2
Voor dierenharen
Miele Triflex HX2
5
Bosch Readyy'y BCHF2MX16
Beste koop
Bosch Readyy'y BCHF2MX16

Dit zijn de 5 beste staande stofzuigers van 2024

1. Eziclean® Cycloboost R8 WASH

 • Parkeerstand: Ja
 • Accuduur: 60min
 • Gewicht: 1,7kg
 • Geluidsniveau: 78db
 • +5

Deze Eziclean® Cycloboost FR8/R8 WASH is de beste staande stofzuiger van dit moment. Een groot voordeel van dit specifieke model, is dat je er niet alleen mee kan stofzuigen, je kan er namelijk ook mee dweilen. Doordat je kan stofzuigen en dweilen tegelijk, bespaart dit je natuurlijk enorm veel tijd. Ook is de kwaliteit van het dweilen een stuk beter dan bij een normale dweil. Een stofzuiger met dweilfunctie kan handig zijn voor huishoudens die op zoek zijn naar een efficiënte en tijdbesparende manier om zowel te stofzuigen als te dweilen.

Uiteraard heeft de staande stofzuiger nog meer toepassingen. Zo kun je de turboborstel gebruiken voor dierenharen, de kierenzuiger voor onbereikbare plekken en de meubelzuigmond voor het meubilair. Wat we daarnaast ook nog prettig vonden aan dit model, is dat die een flexibele knik in de steel heeft zitten. Hierdoor kun je heel gemakkelijk onder de bank stofzuigen, zonder dat je zelf helemaal op de grond hoeft te liggen. Kortom; een zeer veelzijdige staande stofzuiger.

Voordelen
Stofzuigen en dweilen
Ook voor grof vloerkleed en tapijt
Flexibele steelstofzuiger
Batterij gaat lang mee
Nadelen
Stofzuigen en dweilen vraagt veel van de accu

2. Samsung Jet 90 Multi

 • Parkeerstand: Ja
 • Accuduur: 60min
 • Gewicht: 2,7kg
 • Geluidsniveau: 86db

De Samsung Jet 90 Multi is een andere, zeer goede staande stofzuiger. Niet alleen heeft die een parkeerstand, waardoor je hem gemakkelijk even kan laten staan, hij wordt ook geleverd met een handig oplaadstation. Hierin kun verschillende accessoires opbergen, zoals de zachte afstofborstel, de kierenzuigmond en natuurlijk ook de steelstofzuiger zelf.

Ook heeft de staande stofzuiger een redelijk lange batterijduur van circa 60 minuten. Hierdoor kun je jouw hele huishouden schoonmaken zonder dat je de steelstofzuiger tussendoor een keer moet opladen. Ook is de stofzuiger in te stellen op 3 verschillende standen. Als je dus even wat meer zuigkracht nodig hebt voor dierenharen, dan kun je de turbostand inschakelen.

Wat we daarnaast nog wel fijn vonden, is het feit dat je informatie over hoelang je nog kan stofzuigen, direct kan aflezen van een klein lcd-scherm.

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Veel accessoires
Constante zuigkracht
Beste stofzuiger met parkeerstand
Nadelen
Geen combiborstel voor laagpolig tapijt
Produceert veel geluid

3. Bosch Unlimited 7 BBS712A

 • Parkeerstand: Ja
 • Accuduur: 80min
 • Gewicht: 2,3kg
 • Geluidsniveau: 85db
 • +17

Als je zoekt naar een staande stofzuiger met een lange accuduur die ook nog eens scherp geprijsd is, dan is dit wellicht de beste keuze voor jou. Er wordt namelijk een extra accu bijgeleverd, waardoor je de batterijduur effectief verdubbelt van 40 tot 80 minuten. Ook heeft die net als de Rowenta X een flexibele stang die je kan ombuigen, waardoor je extra gemakkelijk onder je bankstel kan stofzuigen.

Wat daarnaast nog wel fijn is aan dit model, is dat die een vloerzuigmond met led-verlichting heeft. Hierdoor kun je precies zien waar al het stof en vuil ligt. Hierdoor sla je minder snel een plekje over en word je huishouden nóg schoner.

Als je overigens al Bosch accu-gereedschap hebt, zoals een boormachine, dan kun je die accu's ook gebruiken voor deze snoerloze stofzuiger. Tot slot krijg je een aantal handige accessoires bij dit model die we bij andere geteste modellen niet kregen. Zo krijg je onder andere een toetsenbord- en matraszuigmond. Dus je kan hem ook gebruiken als toetsenbord stofzuiger of bed stofzuiger.

Voordelen
Bosch accuplatform
Extra accu
Goede zuigkracht
Handige accessoires
Nadelen
Hoog maximale geluidsniveau
Geen parketborstel voor houten vloer

4. Miele Triflex HX2

 • Parkeerstand: Ja
 • Accuduur: 60min
 • Gewicht: 3,6kg
 • Geluidsniveau: 77db
 • +21

Met de Miele Triflex HX2 Cat & Dog zuig je dankzij de meegeleverde mini-turboborstel gemakkelijk de haren van je huisdier op. Als je daarnaast last hebt van een allergie of gevoeligheid voor stof, dan is deze Miele HX2 de beste keuze voor jou. Hij beschikt namelijk over een HEPA-15 filter. Dit HEPA-filter is velen malen sterker dan het HEPA-filter die doorgaans in vergelijkbare modellen zit. Hierdoor neemt de stofzuiger tot wel 99,99% van de stofdeeltjes op. Hierdoor kun je allergievriendelijk stofzuigen.

Dankzij de ruime accuduur van 60 minuten is de stofzuiger geschikt voor de grote schoonmaakklussen. Zo kun je dus meerdere kamers (of verdiepingen) in één keer stofzuigen. Als je snel even de eettafel wil afnemen of de traptreden wil stofzuigen, dan tover je de staande stofzuiger om tot kruimeldief. Met de kruimelzuiger kun je vervolgens kleine klusjes snel en eenvoudig klaren.

Voordelen
Geschikt voor mensen met allergieën
Ook voor huisdieren
Goed HEPA-filter
Hoge zuigkracht
Nadelen
Prijzig

5. Bosch Readyy'y BCHF2MX16

 • Parkeerstand: Ja
 • Accuduur: 45min
 • Gewicht: 2,5kg
 • Geluidsniveau: 76db
 • +9

Als je een goedkope staande stofzuiger zoekt, dan is dit model van Bosch een goede keuze. Hij kost namelijk maar een fractie van de andere geteste staande stofzuigers. Je levert op bepaalde vlakken ook wel iets in. Zo wordt de stofzuiger enkel geleverd met een gemotoriseerde combizuigmond waarmee je kwetsbare harde vloeren kan stofzuigen en eventueel laagpolig tapijt. Extra accessoires worden er niet bijgeleverd. Toch als je zoekt naar een simpele staande stofzuiger zonder al te veel toeters en bellen vonden wij het een prima model waar je gemakkelijk mee uit de voeten kan.

Voordelen
Inclusief geïntegreerde kruimeldief
Gemakkelijk in gebruik
Zeer scherp geprijsd
Nadelen
Geen parketborstel voor een harde vloer

Waarom een stofzuiger met parkeerstand handig is

Het grote voordeel van een steelstofzuiger, is dat je er erg wendbaar mee bent. Je kunt je gemakkelijk door het hele huis of appartement mee manoeuvreren, zonder dat je telkens loop te hannesen met netsnoeren of stopcontacten. Ze hebben soms echter wel een nadeel. Aangezien je ze moet één hand bedient, kan het gewicht wat zwaar worden. Zo wegen ze doorgaans tussen de 2 tot 3,5 kilo. Als je daar circa één uur mee moet stofzuigen, dan kan je arm gaan verzuren. Een staande stofzuiger is dan handig omdat je deze tijdelijk even kan parkeren.

Daarnaast kan het ook handig zijn als je snel even wat moet pakken (bijvoorbeeld een bepaald opzetstuk), als de bel gaat of als je snel even wat van de vloer moet opruimen. Tot slot kunnen steelstofzuigers vrij duur zijn. Zo is een Dyson stofzuiger al gauw 600 euro. Deze wil je liever niet telkens op de vloer leggen, omdat er dan beschadigingen op kunnen komen, mensen kunnen er over struikelen of hij krijgt allemaal krassen.

Staande stofzuiger koopgids

Voordat je een nieuwe stofzuiger koopt, zijn er altijd een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Parkeerstand: Uiteraard moet je bij het kopen van een staande stofzuiger zoeken naar een model die beschikt over een parkeerstand. Dit houdt in dat ze rechtop kunnen blijven staan.
 • Filtersysteem: Ook is het altijd raadzaam om te kijken naar het filtersysteem. Kies altijd een model met HEPA-filter of een vergelijkbaar anti-allergie filter. Zeker als je gevoelig bent voor huisstofmijt.
 • Batterijduur: Ga na hoelang het ongeveer duurt om jouw huis of appartement te stofzuigen. Zoek vervolgens een model die een accuduur heeft die hierop aansluit. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een extra accu aan te schaffen, maar dit is vaak gelijk een vrij dure optie.
 • Vloertypen: Om verschillende oppervlakken te kunnen stofzuigen heb je vaak bepaalde accessoires nodig. Zo heb je een parketborstel nodig voor een harde vloer, een combizuigmond voor zowel houten vloeren als laagpolig tapijt en een turboborstel voor grof vloerkleed. Bedenk dus van tevoren wat jij nodig hebt.
 • Geluid: Let bij het kopen van een nieuwe stofzuiger ook op het geluidsniveau.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een staande stofzuiger?

Een staande stofzuiger is een stofzuiger die rechtop kan staan. Fabrikanten noemen dit 'parkeerstand'. Dit betekent dat je tijdens het stofzuigen (of als je klaar bent), de stofzuiger ergens kan parkeren zonder dat deze gelijk omvalt.

2. Wat is het voordeel van een staande stofzuiger?

Het voordeel van een staande stofzuiger is dat je de stofzuiger niet ergens tegenaan hoeft te zetten of op de grond moet leggen als je klaar bent. Ook als je tijdens het stofzuigen even snel wat wil opruimen, dan hoef je de stofzuiger niet gelijk op de grond te leggen. Dit kan ook gevaarlijk zijn, omdat mensen over de stofzuiger kunnen struikelen als die op de grond ligt.

3. Wat is het verschil tussen een staande stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Een gewone sledestofzuiger werkt vaak door middel van een stofzuigerslang en een slede. Het voordeel is dat deze vaak een stuk goedkoper zijn. Het nadeel is dat je altijd moet werken met een snoer en dat je er een stuk minder wendbaar mee bent. Ook is een staande stofzuiger over het algemeen veel makkelijk te hanteren.