Beste stofzuiger met zak: Test & Vergelijk

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een stofzuiger met zak is een goede optie als je prioriteit geeft aan onderhoudsgemak, luchtkwaliteit en prijs. In tegenstelling tot een stofzuiger zonder zak, wordt het stof en vuil opgeslagen in een stofzuigerzak die tevens als filter fungeert. Hierdoor komt vrijwel geen stof vrij tijdens het stofzuigen (ook niet bij het legen en vervangen van de stofzak). Je zal echter wel om de zoveel tijd nieuwe stofzuigerzakken moeten aanschaffen. In dit artikel hebben we naar de beste stofzuigers met zak gezocht door meer dan 60 modellen te testen en vergelijken. Ook kijken we naar belangrijke factoren waarop je moet letten voordat je een koopkeuze maakt.

Onze stofzuiger met zak top keuzes
Miele Complete C3 EcoLine - Beste getest

Veruit het beste model die we getest hebben. De stofzuiger beschikt over een zeer krachtige zuigkracht, een lang snoer en handige accessoires.

Bosch In'genius ProSilence BGL8SIL5 - Geluidsarm

Een zeer stille stofzuiger met zak die ook nog eens een zeer lang snoer heeft. Door de grote actieradius wissel je niet vaak van stopcontact.

AEG AB61A4DB 6000 Animal - Beste voor huisdieren

Een goede keuze voor een huishouden met huisdieren. De gemotoriseerde turboborstel zal je veel tijd besparen en het schoonmaken vereenvoudigen.

Top 10 stofzuigers met zak

Hieronder staan onze top aanbevelingen voor stofzuigers met zak. Kijk goed naar de toepassing waar de stofzuiger voor bedoeld is en de bijbehorende specificaties om zo een model te vinden die past bij jouw wensen en behoeften.

1
Miele Complete C3 EcoLine
Beste getest
Miele Complete C3 EcoLine
2
Bosch In'genius ProSilence BGL8SIL5
Geluidsarm
Bosch In'genius ProSilence BGL8SIL5
3
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Beste voor huisdieren
AEG AB61A4DB 6000 Animal
4
Bosch ProPower BGLS4POW2
Goedkope stofzuiger met zak
Bosch ProPower BGLS4POW2
5
Miele Complete C3 Allergy
Beste voor allergieën
Miele Complete C3 Allergy
6
Numatic HVN-200 Henry Next
Numatic HVN-200 Henry Next
7
AEG VX82-1-ECO
AEG VX82-1-ECO
8
Philips Performer Silent FC8780/09
Philips Performer Silent FC8780/09
9
AEG VX6-2-EB-C
AEG VX6-2-EB-C
10
Inventum MC010
Inventum MC010

Dit zijn de 5 beste stofzuigers met zak van 2024

1. Miele Complete C3 EcoLine

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 76db
 • Kabellengte: 8,5m
 • Gewicht: 7,4kg
 • +12

De Miele Complete C3 EcoLine is de beste stofzuiger met zak van dit moment. Met de stofzuiger en de meegeleverde combiborstel stofzuig je eenvoudig harde vloeren en tapijt. Met de regelbare zuigkracht kun je kiezen uit 6 standen. Als je dus de deurmat of de bank aan het stofzuigen bent, kun je eenvoudig de zuigkracht verhogen.

Wat ook fijn is aan dit model, is dat je een opbergvak voor de accessoires hebt. Deze bevinden zich namelijk onder de kap van de stofzuiger. Hierdoor zijn ze altijd binnen handbereik tijdens het schoonmaken. Tot slot is het ook nog eens een energiezuinige stofzuiger. De Miele Complete C3 heeft namelijk een vermogen van 550 watt. Dit in tegenstelling tot veel stofzuigers met zak die tegen de wettelijke grens van 900 watt aanzitten.

De stofzuiger is wel een beetje aan de luide en zware kant. Wel heeft die een lange kabellengte wat zorgt voor een grote actieradius.

Voordelen
Krachtige stofzuiger
Sterke zuigkracht
Energiezuinige en duurzame keuze
Nadelen
Relatief luid
Enigszins zwaar

2. Bosch In'genius ProSilence BGL8SIL5

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 66db
 • Kabellengte: 12m
 • Gewicht: 5,5kg
 • +3

Als je zoekt naar een stille stofzuiger met zak, dan is dit model van Bosch veruit de beste stofzuiger voor jou. Het is niet de stilste stofzuiger die we getest hebben, maar in combinatie met andere factoren en voordelen scoort dit model beter. Zo is deze stofzuiger niet alleen geluidsarm, hij is ook nog eens zeer lichtgewicht en heeft een zeer lang snoer. Hierdoor hoef je bijna nooit van stopcontact te wisselen tijdens het stofzuigen. Ook het stofzuigen van traptreden of de bovenverdieping moet geen enkel probleem zijn dankzij het lichte gewicht.

Een ander pluspunt aan dit model, is dat je ook een parketborstel krijgt meegeleverd. Deze kun je gebruiken voor je kwetsbare harde vloeren. De lange haren voorkomt dat je krassen in je vloer krijgt.

Voordelen
Stille stofzuiger
Lichtgewicht
Grote actieradius dankzij lange snoer
Inclusief parketborstel
Nadelen
Geen turboborstel voor dierenharen of hoogpolig tapijt

3. AEG AB61A4DB 6000 Animal

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 73db
 • Kabellengte: 9m
 • Gewicht: 5kg
 • +10

Met de AEG AB61A4DB zeg je voor eens en altijd vaarwel tegen dierenharen. De grote gemotoriseerde turboborstel rekent namelijk snel en eenvoudig af met vastzittende dierenharen op elk oppervlakte. Dus ook als jouw trouwe viervoeter een plekje op de bank heeft veroverd, dan is dit eenvoudig schoon te maken met de turboborstel. De borstel kun je overigens ook gebruiken voor hardnekkig vuil, tapijt of grof vloerkleed.

Uiteraard kun je de stofzuiger ook voor het dagelijkse (of wekelijkse) schoonmaken gebruiken. Zo ontvang je ook een parketborstel die je kan gebruiken voor houten vloeren, een zachte afstofborstel voor bijvoorbeeld de salontafel die je niet wil beschadigen en een kierenzuigmond voor de moeilijk bereikbare plekken. Kortom; een veelzijdige stofzuiger waar je uiterst flexibel mee bent.

Voordelen
Effectief tegen dierenharen
Veelzijdig
Ook voor hoogpolig tapijt
Weegt niet veel
Grote snoerlengte
Nadelen
Geen opbergvak voor opzetstukken
Aan de luide kant

4. Bosch ProPower BGLS4POW2

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Kabellengte: 8m
 • Gewicht: 6kg
 • +5

De Bosch Serie 4 ProPower BGLS4POW2 is een goede én goedkope stofzuiger met zak. Uit onze test is dit model als beste naar voren gekomen voor een aantrekkelijke prijs. Hij heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Ondanks dat die namelijk budgetvriendelijk is, levert die wel nog steeds uitstekende prestaties met een sterke zuigkracht.

Wat daarnaast bijzonder is aan dit specifieke model, is dat er zowel een parketborstel als een turboborstel wordt meegeleverd. Dat zie je niet vaak bij stofzuigers met zak op dit prijsniveau. De verschillende zuigmonden maken het een veelzijdige optie die je kan gebruiken voor harde- en zachte vloeren, tapijt of vloerkleed.

Ook qua specificaties doet dit model niet veel onder vergeleken met andere stofzuigers die we getest hebben. Het maximale geluidsniveau ligt wel wat aan de hoge kant. Ook het gewicht is wat aan de zware kant voor zo'n kleine stofzuiger.

Voordelen
Ook voor zachte ondergronden
Compact formaat
Handige accessoires
Scherp geprijsd
Voor elke type vloer
Nadelen
Zwaar
Luidruchtig

5. Miele Complete C3 Allergy

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 77db
 • Kabellengte: 8,5m
 • Gewicht: 7,4kg

Ben je allergisch voor stof of begin je neus te kriebelen tijdens het stofzuigen, dan zou dit weleens kunnen komen doordat er fijne stofdeeltjes in de lucht terecht komen. Wat je dan nodig hebt is een stofzuiger met zak die voorzien is van een goed HEPA-filter. Deze Miele Complete C3 PowerLine Allergy is daar een goed voorbeeld van. Het HEPA-filter vangt 99,95% van alle stof op en houdt deze ook vast. Het resultaat is dat er enkel schone lucht wordt uitgeblazen. Hierdoor zal je een stuk minder last hebben van rondzwevende stofdeeltjes, pollen en andere allergenen.

In veel aspecten is de stofzuiger vergelijkbaar met de C3 Ecoline. Wat we wel hebben gemerkt is dat deze stofzuiger wat krachtiger is. Dit komt doordat dit model een hoger vermogen heeft ten opzichte van de C3 Ecoline. Wel is de stofzuiger te classificeren als luidruchtig en zwaar door het geluidsniveau van 77db en het gewicht van bijna 7,5 kilo.

Voordelen
Geschikt voor allergieën
Accessoires binnen handbereik
Krachtige stofzuiger
Lang snoer
Nadelen
Luidruchtig
Zwaar

Stofzuiger met zak voor ieder budget

Uiteraard speelt bij veel consumenten de prijs een grote rol in de zoektocht naar de beste stofzuigers. De prijzen van stofzuigers met zak kunnen sterk uiteenlopen. Bepaalde factoren, zoals het aantal meegeleverde accessoires en de zuigkracht, kunnen van grote invloed zijn op de prijs.

Hieronder hebben we onze aanbevelingen voor de beste stofzuigers met zak nog eens op een rijtje gezet en gesorteerd op basis van prijs. Zo kun jij gemakkelijk een model bekijken die past binnen jouw gestelde budget.

ModelPrijsniveauKopen
Inventum MC010€50 - €100Beste prijs
Bosch ProPower BGLS4POW2€100 - €150Beste prijs
AEG VX6-2-EB-C€100 - €150Beste prijs
AEG AB61A4DB 6000 Animal€150 - €200Beste prijs
Philips Performer Silent FC8780/09€150 - €200Beste prijs
AEG VX82-1-ECO€200 - €250Beste prijs
Bosch In'genius ProSilence BGL8SIL5€200 - €250Beste prijs
Numatic HVN-200 Henry Next€200 - €250Beste prijs
Miele Complete C3 EcoLine€250 - €300Beste prijs
Miele Complete C3 Allergy€250 - €300Beste prijs

Stofzuiger met- of zonder zak kopen?

Een stofzuiger met zak biedt verschillende voordelen ten opzichte van een zakloze stofzuiger. Daarentegen hebben ze ook een paar nadelen waar een stofzuiger zonder zak weer geen last van heeft. Om de juiste stofzuiger te kiezen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van beiden soorten stofzuigers. Dit zodat je een goede stofzuiger kunt kiezen die past bij jouw wensen en behoeften. Hieronder hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen van zak stofzuigers

 • Hygiënisch: Een stofzuiger met zak is over het algemeen de beste keuze voor mensen met allergieën. De zak fungeert namelijk direct als filter. Ook zal je nooit in aanraking komen met stof (ook niet tijdens het legen en verwisselen van de stofzak).
 • Grote volume opvang: Zeker vergeleken met zakloze stofzuigers, heeft een stofzuiger met zak doorgaans een veel grotere capaciteit voor vuil en stof. Dit betekent dus dat je minder snel een nieuwe stofzuigerzak zal moeten plaatsen. Dit maakt ze geschikt voor grote oppervlakken.
 • Stiller: De stilste stofzuigers zullen over het algemeen altijd een stofzuiger met zak zijn. Doordat de stofzuigerzak namelijk al een groot deel van het geluid dempt, zijn het vrijwel allemaal stille stofzuigers. Zeker vergeleken met andere modellen en soorten stofzuigers.
 • Lange levensduur: Een stofzuiger met zak heeft de langste levensduur van alle soorten stofzuigers. De zak voorkomt dat stof bij de motor terecht kan komen, wat de levensduur positief beïnvloed.
 • Goedkoper: Dit type stofzuiger is over het algemeen nét wat goedkoper vergeleken met varianten zonder zak.
 • Gemakkelijk onderhouden: Bij een stofzuiger met zak hoef je alleen de stofzak af en toe te verwisselen en de oude weg te gooien. Je zal er dus niet veel onderhoud aan hebben. Bij een variant met zak zal je ook zo nu en dan het stofreservoir helemaal moeten schoonmaken.

Nadelen van zak stofzuigers

 • Vaste kosten: Doordat je om de zoveel tijd nieuwe stofzakken moet aanschaffen, zal je deze vaste kosten altijd houden. De totale prijs komt ongeveer neer op circa €30 per jaar afhankelijk van de frequentie van het stofzuigen.
 • Geen constante zuigkracht: Naarmate de stofzuigerzak vol begint te raken, kan de zuigkracht afnemen.
 • Minder milieuvriendelijk: Stofzuigerzakken moeten uiteraard geproduceerd en ook weer gerecycled worden. Dit is eigenlijk allemaal extra afval wat in principe voorkomen kan worden.
Ook interessant
Beste stofzuiger zonder zak
Ontdek de beste stofzuiger zonder zak. Bekijk snel de top 10 zakloze stofzuigers van dit moment en vergelijk modellen, specificaties, prijzen en reviews.

Het is belangrijk dat je voor jezelf de keuze maakt aan welke aspecten je meer waarde hecht. Door de voordelen en nadelen af te wegen kun je een betere koopkeuze maken.

Hoe wij hebben getest

Om tot de beste stofzuiger zonder zak te komen, hebben we natuurlijk voorafgaand eerst een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we in totaal meer dan 60 modellen getest en met elkaar vergeleken. Wij beginnen altijd door onderzoek te doen naar belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de koopkeuze. Dit kan bijvoorbeeld de aangegeven zuigkracht, het vermogen of het gewicht zijn. Op basis van de gevonden factoren gaan wij stofzuigers zoeken die binnen de gestelde criteria vallen. Vervolgens gaan we de gevonden modellen wat verder onderzoeken en waar mogelijk ook zelf testen. Op basis van de test en gebruikerservaringen maken wij uiteindelijk een selectie van de beste stofzuigers met zak. Op dat moment kunnen wij het objectieve onderzoek afronden en beginnen met het opstellen van de Top 10.

Elke stofzuiger heeft vaak weer een andere toepassing. Zo zijn sommige een stuk goedkoper, terwijl andere juist weer veel betere prestaties leveren. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij als lezer goed kijkt naar de verschillende criteria en specificaties om een goede stofzuiger te vinden.

Stofzuiger met zak koopgids

De beste stofzuiger met zak is waarschijnlijk voor iedereen anders. Er zijn altijd criteria en factoren die invloed kunnen hebben op de aankoopbeslissing. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 • Prestaties: Een van de belangrijkste factoren bij het vergelijken van verschillende stofzuigers, is dat je moet kijken naar de aangegeven zuigkracht. Duurdere modellen zijn over het algemeen een stuk krachtiger vergeleken met goedkope stofzuigers. Toch heb je niet altijd een hoge zuigkracht nodig. Dit is vaak alleen handig bij vloerkleed, zware deurmatten of hoogpolig tapijt. Voor houten vloeren zal een standaard zuigkracht ook goed werken.
 • Accessoires: De accessoires is een van de belangrijkste kenmerken om mee te nemen in je koopbeslissing. Als je bijvoorbeeld vaak dierenharen moet opzuigen, dan raden we altijd aan om te kiezen voor een stofzuiger die geleverd wordt met turboborstel of mini-turboborstel. Als je een parketvloer hebt liggen, dan kan een parketborstel je vloer beschermen tegen krassen.
 • Regelbare zuigkracht: Een optie die wij persoonlijk erg handig vinden, is het hebben van een zuigkracht die je zelf kan instellen. Zo kun je bijvoorbeeld op harde vloeren een lage zuigkracht gebruiken. Op ruwere ondergronden kun je de zuigkracht verhogen om diepliggend vuil te verwijderen.
 • Filters: Ga altijd voor een stofzuiger die voorzien is van minimaal een HEPA-13 filter als je gevoelig of allergisch bent voor huisstofmijt. Dit zorgt ervoor dat alleen schone lucht wordt uitgeblazen en dat je geen last van je luchtwegen zal krijgen.
 • Capaciteit: Ook de capaciteit van de stofzak is belangrijk om mee te nemen in je zoektocht naar de beste stofzuiger zonder zak. Een groter volume zal betekenen dat je minder vaak nieuwe zakken hoeft aan te schaffen en langer achter elkaar kunt stofzuigen. Vaak zit het volume tussen de 2 tot 5 liter met een hier en daar wat uitschieters.
 • Maximaal geluidsniveau: Traditionele stofzuigers met zak zijn over het algemeen een stuk stiller vergeleken met andere soorten. Toch is het altijd belangrijk om te kijken naar het aangegeven geluid in decibel. 60 tot 70 decibel wordt als stil beschouwd. Onder de 75db is gemiddeld en alles wat daarboven ligt is als luidruchtig te beschouwen. Voor je beeldvorming; 2 pratende volwassenen staat ongeveer gelijk aan 65 decibel.
 • Gewicht: Uiteraard is ook het gewicht een belangrijke factor om naar te kijken. We hebben zowel lichte als zware stofzuigers getest. De zwaarste lag ongeveer rond de 8kg en de lichtste rond de 4kg. Een lichte stofzuiger kan fijn zijn als je verschillende verdiepingen moet stofzuigen. Ook ben je hier vaak veel wendbaarder mee en is de stofzuiger gemakkelijker te hanteren.
 • Actieradius: Een stofzuiger met lang snoer heeft als voordeel dat je veel minder vaak van stopcontact hoeft te wisselen. Hierdoor kun je de woonkamer, hal en eetkamer allemaal in één keer stofzuigen. Dit bespaart je natuurlijk ook tijd.

Bovenstaand zijn alle factoren waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger. Zorg goed dat het model die jij op het oog voorzien is van de juiste specificaties en binnen het gestelde budget valt.

Veelgestelde vragen

1. Hoevaak moet je de stofzuigerzak vervangen?

Je moet de stofzuigerzak vervangen als deze ongeveer voor 75% tot 80% vol zit. Op dat moment verliest de stofzuiger namelijk zuigkracht, waardoor vuil en stof minder efficiënt opgenomen kan worden. Je zal vanzelf merken wanneer de stofzuigerzak bijna vol zit. Naast dat je zuigkracht verliest, zal je waarschijnlijk ook merken dat de stofzuiger wat gaat stinken of dat deze licht oververhit begint te raken.

2. Is een stofzuiger met zak krachtiger dan een zakloos model?

Nee, een stofzuiger met zak is niet per se krachtiger dan een zakloze stofzuiger. Het hangt helemaal van het motorvermogen en de efficiëntie van de motor af. Beiden varianten kunnen enorm krachtig zijn. Wel is het zo dat een zakloze stofzuiger zijn zuigkracht behoudt, zelfs als het reservoir vol zit. Dit is een groot voordeel van dit type stofzuiger ten opzichte van een stofzuiger met zak.

3. Zijn stofzuigers met zak onderhoudsvriendelijk?

Ja, een stofzuiger met zak is zeer onderhoudsvriendelijk. Het enige wat je moet doen om de stofzuiger te onderhouden is op tijd de stofzuigerzak te vervangen. Daarnaast moet je één keer per jaar het HEPA-filter vervangen. Tot slot kunnen er nog andere filters aanwezig zijn die je simpelweg onder de kraan kan afspoelen. Wel is het belangrijk dat deze eerste helemaal droog is voordat je hem terug in de stofzuiger plaatst. Water kan reageren met stof, waardoor er kleine stofballetjes ontstaan. Als deze bij de motor terecht komen, kan dat de levensduur van de stofzuiger verkorten.

4. Kan een zak van een stofzuiger gaan stinken?

Ja, een stofzuiger met zak kan al snel gaan stinken op het moment dat je bijvoorbeeld voedselresten of vloeistof hebt opgezogen. Als het opgezogen vuil begint te stinken, kun je het beste de stofzuigerzak vervangen. Andere oorzaken kunnen zijn dat de stofzuiger oververhit raakt, de stofzuigerslang verstopt zit of dat je te maken hebt met verstopt filters.

5. Zijn stofzuigers met zak beter voor mensen met allergieën?

Ja, stofzuigers met zak zijn over het algemeen de meest geschikte stofzuigers voor mensen met allergieën. Dit komt omdat de stofzak direct als filter fungeert. Al het opgezogen vuil zal in de zak terechtkomen. Ook bij het vervangen of weggooien van de zak zal er geen stof vrijkomen. Bij een zakloos model zal voornamelijk het legen van het reservoir een stoffig klusje zijn, waardoor die stofzuigers minder geschikt zijn voor mensen met allergieën.

6. Wat zijn de beste merken voor stofzuigers met zak?

Stofzuigers met zak zijn uiteraard de meest traditionele stofzuigers op de markt. Er zijn ontzettend veel merken die dergelijke stofzuigers produceren. Toch hebben consumenten in de loop der jaren een aantal favorieten ontwikkeld. De beste merken die stofzuigers met zak verkopen zijn:

 • Miele
 • Bosch
 • AEG
 • Rowenta
 • Nilfisk
 • Philips