Beste waterstofzuiger: Top 10 waterzuigers

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Met een waterstofzuiger kun je bijna altijd zowel droog als nat vuil goed reinigen. Dit maakt het een veelzijdige optie en een échte toevoeging voor de meeste huishoudens. Ze zijn vergelijkbaar met bouwstofzuigers, waarmee je ook fijnstof, kwartshoudende stoffen en (afhankelijk van de stofklasse) chemische stoffen kunt opzuigen. Iedereen heeft wel een keer last van lekkage. Soms hebben mensen dat de kelder volloopt nadat het een keer flink gestormd heeft. Een waterstofzuiger biedt dan de uitkomst, omdat je het water en andere vloeistoffen eenvoudig kunt opzuigen en afvoeren.

Onze waterstofzuiger top keuzes
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T - Beste getest

Deze waterzuiger is als beste uit de test gekomen. Hij heeft een goede zuigkracht, uitstekende opties en is ook nog eens zeer betaalbaar.

Bosch AdvancedVac 20 - Beste budgetoptie

Uit onze deskundige test is dit als beste budgetoptie naar voren gekomen. Een iets kleiner reservoir dan zijn voorganger, maar nog steeds ruim voldoende.

DeWalt DWV901L-QS - Beste zuigkracht

De beste optie voor professioneler gebruik. De inhoud is weliswaar kleiner, maar de zuigkracht velen malen hoger. Ook uitstekende optie voor fijnstof.

Top 10 waterstofzuigers

Hieronder staan onze top-aanbevelingen voor de beste waterstofzuigers van dit moment. Belangrijk is vooral de inhoud van het reservoir. Deze bepaalt namelijk hoeveel water je ermee kan zuigen, voordat deze geleegd moet worden.

1
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
Beste getest
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
2
Bosch AdvancedVac 20
Beste budgetoptie
Bosch AdvancedVac 20
3
DeWalt DWV901L-QS
Beste zuigkracht
DeWalt DWV901L-QS
4
Nilfisk Multi II 30 T
Nilfisk Multi II 30 T
5
Bosch GAS 35 M AFC
Voor professionals
Bosch GAS 35 M AFC
6
Nilfisk Buddy 12
Beste koop waterstofzuiger
Nilfisk Buddy 12
7
Kärcher WD 2 Plus V-12/4/18
Kärcher WD 2 Plus V-12/4/18
8
Kärcher WD 3 V-17/4/20
Kärcher WD 3 V-17/4/20
9
Einhell TC-VC 1820 S
Einhell TC-VC 1820 S
10
Kärcher WD 4 V-20/5/22
Kärcher WD 4 V-20/5/22

Dit zijn de 5 beste waterstofzuigers van 2024

1. Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T

  • Inhoud reservoir: 30L
  • Vermogen: 1300W
  • Gewicht: 9,5kg
  • Waterfilter: Ja
  • +9

De Kärcher WD 6 is de beste waterstofzuiger van dit moment. Met een inhoud van maar liefst 30 liter heeft die een zeer ruim reservoir waarmee je redelijk wat water kunt opzuigen voordat je deze moet legen. Daarnaast beschikt die ook over een regelbare zuigkracht. Dit is vooral handig voor hardnekkig droog vuil, maar kan ook handig zijn om slib en dergelijke op te zuigen.

Wat wij daarnaast nog wel fijn vonden, is het feit dat de waterstofzuiger over een waterfilter beschikt. Dit houdt in dat het opgezogen vuil door waternevel uit de lucht wordt gefilterd. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er schone en zuivere lucht wordt uitgeblazen.

Wat we gemerkt hebben bij het testen van verschillende waterstofzuigers, is dat het netsnoer soms wat aan de korte kant is. In de meeste gevallen is dit niet zo erg, maar soms kan het vrij hinderlijk zijn. Met een relatief lang netsnoer kun je gemakkelijker in de hoeken van de kamer komen of in meerdere kamers water zuigen, zonder dat je van stopcontact hoeft te wisselen. De Kärcher heeft een netsnoer van 6 meter, wat een van de langste was die we getest hebben.

Tot slot is deze waterstofzuiger ook uitgerust met een blaasfunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld bladeren van het terras blazen. Kortom; het is de perfecte stofzuiger voor klusjes in en rondom het huis.

Voordelen
Goede bouwstofzuiger
Inclusief geïntegreerde contactdoos
Zowel nat als droog vuil opzuigen
Ook voor natte bladeren
Nadelen
Niet voor professionals
Aan de zware kant

2. Bosch AdvancedVac 20

  • Inhoud reservoir: 20L
  • Vermogen: 1200W
  • Gewicht: 7,6kg
  • Waterfilter: Ja
  • +5

Zoek je een goede werkplaats stofzuiger die je ook kan gebruiken voor nat vuil? Dan is deze Bosch een goede budgetoptie. Hij is zeer betaalbaar en levert daarnaast ook nog eens uitstekende prestaties. Met de inhoud van 20 liter kun je voor de meeste klussen meer dan genoeg water opzuigen. Middels de afvoerklep kun je eenvoudig het opgezogen water weer afvoeren. Met de blaasfunctie kun je ook ongewenst tuinafval van je erf afblazen.

Net als andere waterstofzuigers, kun je hem ook inzetten als bouwstofzuiger om droog vuil op te zuigen. We moeten wel eerlijk toegeven dat die hier minder in presteerde ten opzichte van de Kärcher. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat hij niet over automatisch filterreiniging beschikt. Dit houdt in dat de bouwstofzuiger heel zachtjes trilt om fijnstof uit het filter te kloppen. Hierdoor blijft de zuigkracht constant en ben je minder tijd kwijt aan onderhoud. Toch was het voor de kleine klusjes meer dan voldoende. Zeker als je geen fijnstof hoeft op te zuigen is het een uitstekende keuze.

Voordelen
Lichtgewicht waterstofzuiger
Blaasfunctie
Ingebouwd stopcontact
Nadelen
Minder geschikt voor fijnstof

3. DeWalt DWV901L-QS

  • Inhoud reservoir: 17,5L
  • Vermogen: 1400W
  • Gewicht: 9,5kg
  • Waterfilter: Nee

Ben je veel aan het klussen, dan is een goede waterstofzuiger eigenlijk onmisbaar. Een uitstekende optie is deze waterstofzuiger van DeWalt. Tijdens het klussen zuig je stof, water en dierenharen moeiteloos op. Alles wat je moet opzuigen kun je opzuigen. Nat en droog vuil, een omgevallen glas cola, noem het maar op. Daarnaast heeft de waterstofzuiger een zeer sterke zuigkracht (een van de betere die we getest hebben).

Wat daarnaast nog wel handig is aan deze waterstofzuiger, is het feit dat je zelf kan beslissen of je het stof opvangt in de opvangzak of in de tank. Daar heb je in ieder geval ruimte om tot 17,5 liter water en stof op te zuigen. Dankzij het motorfilter hebben stofdeeltjes geen schijn van kans om bij de motor te komen. Dat is fijn, want dat betekent dat deze stofzuiger een stuk langer meegaat dan goede waterzuiger zonder motorfilter.

Een nadeel vonden we echter wel dat het netsnoer maar 2 meter is. Dit vonden we vrij kort. Daarnaast kun je de zuigkracht niet zelf instellen. Wel vonden we het qua gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak een fijn apparaat. Hij doet gewoon wat die moet doen, veel water en stof opzuigen zonder verstopt te raken. Ook wordt het filter goed leeg geklopt dankzij de automatische filterreiniging.

Voordelen
Inclusief motorfilter
Filter wordt leeg geklopt
Goede alleszuiger
Ergonomische handgreep
Krachtige motor
Nadelen
Vrij kort snoer
Zuigkracht kun je niet zelf instellen

4. Nilfisk Multi II 30 T

  • Inhoud reservoir: 30L
  • Vermogen: 1400W
  • Gewicht: 9,6kg
  • Waterfilter: Nee

Als je voor een goede betaalbare prijs een waterstofzuiger wil met een groot reservoir, dan hebben we daarvoor dit model van Nilfisk geselecteerd. Als we kijken naar de verhouding van de prijs tot de inhoud van het reservoir, dan is het een zeer goede optie. Zoals je ziet kun je er namelijk tot wel 30 liter (nat en droog) vuil mee opzuigen. Om droog vuil op te zuigen is het wel raadzaam om een stofzak te gebruiken om te voorkomen dat de motor niet beschadigt. Hij is namelijk niet voorzien van een motorfilter.

Je kunt hem voor zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. Je kunt er fijnstof mee droog zuigen tijdens het klussen. Als je jouw vijver een keer moet legen, je hebt lekkage of iets anders, dan kun je nat zuigen en het opgezogen water direct afvoeren.

Wat deze waterstofzuiger onderscheidt ten opzichte van andere modellen, is allereerst natuurlijk de prijs in relatie met de inhoud van het reservoir. Echter, wat wij ook wel fijn vonden is het feit dat de waterstofzuiger is uitgerust met een filterindicatie. Dit houdt in dat je precies kan zien wanneer deze aan vervanging toe is. De meeste waterstofzuigers hebben dit niet.

Voordelen
Filterindicator
Grote capaciteit
Hoog vermogen
Nadelen
Geen filter voor de motor
Redelijk luidruchtig

5. Bosch GAS 35 M AFC

  • Inhoud reservoir: 23L
  • Vermogen: 1380W
  • Gewicht: 12,4kg
  • Waterfilter: Ja
  • +9

Als je nou echt een professionele waterstofzuiger en bouwstofzuiger in één nodig hebt, dan is dit de beste optie voor jou. Hij is veruit het krachtigst die we getest hebben. Daarnaast heeft de waterstofzuiger een 'stofklasse M'. Dit betekent dat de waterstofzuiger geschikt is voor nat vuil, fijn bouwstof of kwartstof. Zeker als je de waterstofzuiger langere tijd achter elkaar moet gebruiken, is het een betrouwbare optie dankzij de TNO-certificering. Dit betekent dat je er met een gerust hart 8 uur lang achter elkaar mee mag zuigen, zonder dat je bang hoeft te zijn om stof in te ademen.

Wat een groot voordeel is van deze waterstofzuiger ten opzichte van andere modellen, is het feit dat de waterstofzuiger automatisch uitschakelt op het moment dat het maximale vloeistofniveau is bereikt. Hierdoor weet je precies wanneer het weer tijd is om het opgezogen water af te voeren.

Voordelen
Voor professionals
Schakelt automatisch uit
Goede filterreiniging
Nadelen
Prijzig
Luidruchtig

Waterstofzuiger koopgids

Wanneer je besluit een waterstofzuiger te kopen, zijn er een aantal belangrijke factoren waarop je moet letten. Dit zijn onder andere factoren en aandachtspunten die we tegen zijn gekomen tijdens het testen van verschillende modellen. Door op deze aspecten te letten kun je ervoor zorgen dat je een betere keuze maakt. Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

  • Capaciteit: Uiteraard is het belangrijkste kenmerk waar je op moet letten de inhoud van het reservoir. Dit bepaalt namelijk in zekere zin hoe groot de klus is waarvoor je de waterstofzuiger kan gebruiken. Een grote capaciteit betekent simpelweg ook dat je deze minder vaak en minder snel hoeft te legen.
  • Zuigvermogen: Een sterke motor zorgt ervoor dat water efficiënt opgezogen kan worden. Een goede indicatie waar je naar kan kijken is allereerst het vermogen. Daarnaast is een hoog maximaal luchtvolume ook een goede indicatie van een sterke zuigkracht.
  • Geïntegreerde contactdoos: Dit is met name relevant voor als je de stofzuiger ook wil gebruiken voor droog vuil. Zo kun je bijvoorbeeld extra elektrisch gereedschap aansluiten op de waterstofzuiger. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd schuren en direct het stof opzuigen.
  • Filters: Een filter bij de motor zorgt ervoor dat fijnstof niet bij de motor kan komen. Dit is natuurlijk alleen belangrijk om op te letten als je de waterstofzuiger ook voor droog vuil wil gaan inzetten.
  • Gewicht: Een ander punt van aandacht is het gewicht van de stofzuiger. Dit kan namelijk sterk verschillen tussen de verschillende modellen. Zeker als je de stofzuiger op veel verschillende plaatsen nodig hebt, dan is een wat lichter gewicht wel prettig.
  • Geluidsniveau: Vooral voor mensen die niet zo houden van luide geluiden, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar het geluidsniveau van de stofzuiger. Deze kan verschillen tussen de 65 tot 85db. 65db is een redelijk aangenaam geluidsniveau, terwijl 85db over het algemeen als zeer luid wordt ervaren.

Belangrijke informatie over waterstofzuigers

Voordat je besluit een waterstofzuiger te kopen, moeten we nog wat belangrijke informatie met je delen. Dit zorgt er onder andere voor dat je op de hoogte bent van het correct gebruik van een waterstofzuiger.

Waterstofzuiger met of zonder zak

Bij het type opvang van een waterstofzuiger zal vaak aangegeven staan dat je deze zowel met- als zonder zak kunt gebruiken. Vaak wordt hiermee bedoeld dat wanneer je de waterstofzuiger voor droog vuil wil gebruiken, dat je een stofzuigerzak nodig zal hebben. In veel gevallen wordt deze meegeleverd, maar soms moet je deze er ook los bij bestellen.

Als je de waterstofzuiger zonder zak gebruikt, dan betekent dit dat je er nat vuil mee kan opzuigen. Het water komt dan direct in de stalen ketel terecht. Zodra deze vol is kun je hem eenvoudig weer legen en het water afvoeren. Zodra de vloeistof eruit is, kun je hem in principe opbergen of weer gebruiken voor droog afval.

Maak de ketel goed droog en schoon

Wanneer je de waterstofzuiger hebt gebruikt om vloeistoffen op te zuigen, dan is het belangrijk dat de ketel volledig droog is voordat je hem weer gaat inzetten als bouwstofzuiger. Als de inhoud van de ketel nog vochtig is, dan blijft het stof overal aan plakken, met als gevolg dat hij vrij snel zal vastlopen. Ook kan de stofzuigerzak scheuren, waardoor stof in de motor kan komen. Dit heeft als gevolg dat de waterstofzuiger vrij snel kapot kan gaan.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een waterstofzuiger?

Een waterstofzuiger is een stofzuiger waarmee je onder andere water kunt opzuigen. Het grote verschil ten opzichte van een normale stofzuiger, is dat de waterstofzuiger over een zogeheten 'ketel' beschikt. Daarom wordt er soms ook gesproken van een ketelstofzuiger. Deze heeft een zeer grote opvang, waardoor je grote hoeveelheden water en stof kunt opzuigen (iets dat met een gewone stofzuiger niet zal gaan).

2. Kan een waterstofzuiger zowel droog als nat vuil opzuigen?

Ja, een waterstofzuiger en een bouwstofzuiger zijn in principe termen die inwisselbaar zijn. Zo kun je met een waterstofzuiger zowel droog- als nat vuil opzuigen. Zo kun je de waterstofzuiger gebruiken om bijvoorbeeld iets leeg te pompen of als je lekkage hebt om water op te zuigen. Ben je daarnaast ook in de schuur veel aan het klussen, dan kun je hem ook gebruiken om (fijn)stof op te zuigen.

Ook interessant
Beste nat en droog stofzuiger
Bekijk alle populaire nat- en droog stofzuigers hier en vergelijk modellen, prestaties en gebruikerservaringen.

3. Wat is de maximale capaciteit van de waterstofzuiger?

De maximale capaciteit van een waterstofzuiger hangt sterk af van het specifieke model. Verschillende merken en modellen bieden allemaal een andere capaciteit aan. Ook het prijsniveau speelt daarin een belangrijke rol. Over het algemeen heeft een waterstofzuiger een capaciteit van circa 15 tot 30 liter. Uiteraard zijn er ook modellen die daar nog boven (en onder) zitten. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel liter jij zal moeten opzuigen. Zo kun je een gerichte en goede keuze maken.

4. Is een waterstofzuiger geschikt voor professioneel gebruik?

Niet alle waterstofzuigers zijn automatisch geschikt voor professioneel gebruik. Het ligt er vooral aan hoeveel water je moet opzuigen en of je de waterstofzuiger ook wil gebruiken voor droog vuil. De meeste waterstofzuigers waarmee je enkel water stofzuigt, kun je ook prima gebruiken als professional. Als je er echter ook droog vuil mee wil opzuigen, dan is het belangrijk om te letten op de stofklasse, of de stofzuiger voorzien is van een TNO-certificering en het filtratiesysteem.

5. Wat zijn de voordelen van een waterstofzuiger?

Het grootste voordeel van een waterstofzuiger ten opzichte van een gewone stofzuiger is uiteraard dat je er grote hoeveelheden water en ander nat vuil mee kunt opzuigen. Ook is de inhoud vaak velen malen groter vergeleken met een normale stofzuiger. Zo zit de inhoud van het stofreservoir vaak zitten de 15 tot 30 liter, terwijl dit bij gewone stofzuigers vaak slechts 2 tot 4 liter.

6. Heeft een waterstofzuiger wielen?

Ja, een waterstofzuiger heeft vaak grote wielen waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Hierdoor is die gemakkelijk hanteerbaar en goed te manoeuvreren rondom het huishouden (zowel binnen als buiten).