Beste goedkope stofzuiger: Budget stofzuigers

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je op zoek bent naar de beste goedkope stofzuiger, dan is het belangrijk dat de stofzuiger die je uiteindelijk selecteert wel voldoet aan je schoonmaakbehoeften. Goedkopere stofzuigers kunnen op zichzelf een goede optie zijn met uitstekende prestaties, als je maar weet waar je naar moet zoeken. In dit artikel hebben wij het onderzoek alvast voor jou gedaan.

Onze goedkope stofzuiger top keuzes
Inventum ST306RZA - Goedkope stofzuiger met zak

Uit onze test is dit als de beste keuze naar voren gekomen voor een budget stofzuiger met zak. Zeer goede resultaten en prima specificaties.

Tomado TVC3003B - Budget stofzuiger zonder zak

Liever een zakloze stofzuiger? Ga dan voor dit model. Het voordeel hiervan is dat je het reservoir eenvoudig kunt legen en dat je nooit meer stofzuigerzakken hoeft te kopen.

CleanDays Steelstofzuiger - Goedkope steelstofzuiger

Geniet van optimale bewegingsvrijheid met een budget steelstofzuiger. Je kunt met dit model tot wel 40 minuten achter elkaar stofzuigen.

In onze test hebben we een 'goedkope stofzuiger' gedefinieerd als een stofzuiger die minder dan €100 kost. Bij elke stofzuiger die we getest hebben, hebben we gekeken naar onder andere zuigkracht, schoonmaakprestaties en natuurlijk ook gebruikerservaringen. In dit artikel kijken we naar de beste modellen en delen we ook een aantal valkuilen waar je op moet letten. Dit zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Top 10 Beste goedkope stofzuigers van 2024

Hieronder staan onze aanbevelingen voor wat betreft de beste goedkope stofzuiger. Bedenk van tevoren goed het soort stofzuiger waar je naar op zoek bent. Vergelijk de modellen en kijk naar de specificaties om een model te vinden die aansluit bij jouw behoeften. Verder in het artikel kijken we wat uitgebreider naar de verschillende keuzes.

1
Inventum ST306RZA
Goedkope stofzuiger met zak
Inventum ST306RZA
2
Tomado TVC3003B
Budget stofzuiger zonder zak
Tomado TVC3003B
3
Siemens VS06A111
Siemens VS06A111
4
Inventum MC010
Inventum MC010
5
Tomado TVC2001B
Budget stofzuiger zonder zak
Tomado TVC2001B
6
AG3000
Met regelbare zuigkracht
AG3000
7
MOA VC85B
MOA VC85B
8
CleanDays Steelstofzuiger
Goedkope steelstofzuiger
CleanDays Steelstofzuiger
9
PRIMO PR500SV
PRIMO PR500SV
10
Auronic Steelstofzuiger
Auronic Steelstofzuiger

Beste goedkope stofzuiger met zak

Een stofzuiger met zak is vaak de meest hygiënische optie. Daarmee is het de beste keus voor mensen met allergieën. Je zal namelijk nooit in aanraking komen met stof. De stofzuigerzak is eenvoudig te verwisselen, waarna je deze gewoon in de prullenbak kan doen. Daarnaast hebben ze vaak een grotere opvangcapaciteit, zijn ze stiller en het zijn vaak ook de goedkoopste opties.

Inventum ST306RZA

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Standaard
 • Geluidsniveau: 69db
 • Kabellengte: 7m
 • +12

De Inventum ST306RZA is de beste goedkope stofzuiger van dit moment. Hij biedt een hoge zuigkracht, een aangenaam geluidsniveau en een prima actieradius dankzij het lange snoer. Mede dankzij de meegeleverde accessoires kun je deze stofzuiger voor de meeste stofzuigklussen gebruiken. Zo krijg je onder andere een combiborstel voor je harde vloeren en laagpolig tapijt, een meubelzuigmond voor het meubilair en traptreden en tot slot een kierenzuigmond voor de moeilijk bereikbare plekken.

Ook is de stofzuiger uitgerust met een HEPA 13-filter. Veel goedkope stofzuigers hebben een HEPA 12-filter. Het HEPA 13-filter kan meer stofdeeltjes tegenhouden en vasthouden ten opzichte van het 12-filter. Daarnaast is het ook een relatief kleine stofzuiger. Door het compacte formaat kun je hem redelijk eenvoudig de trap op en af tillen om eventueel de bovenverdieping ook te stofzuigen.

Voordelen
Goede goedkope stofzuiger
Niet te luid
Compact
Goed allergie-filter
Nadelen
Geen turboborstel of parketborstel

Beste goedkope stofzuiger zonder zak

Wellicht dat een stofzuiger zonder zak je meer aanspreekt. Het voordeel ten opzichte van traditionele stofzuigers zit hem onder andere in het feit dat je nooit meer stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. Op de lange duur kan dit natuurlijk flink wat geld besparen. Daarnaast is het stofreservoir eenvoudig los te klikken en te legen boven de vuilnisbak. Dat is echter ook direct een nadeel, omdat je er bijna niet aan ontkomt dat er wat stof opvliegt wat een kriebel in de neus kan veroorzaken als je gevoelig of allergisch bent voor huisstofmijt. Ook zijn de modellen over het algemeen iets duurder. Dit is in het kort de afweging die je moet maken.

Tomado TVC3003B

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Standaard
 • Geluidsniveau: 69db
 • Kabellengte: 9m
 • +10

Je vloeren snel stofvrij maken, dat kan met deze krachtige zakloze stofzuiger. De stofzuiger is uitgerust met een stofreservoir van 2 liter. Als je het vergelijkt met de traditionele stofzuiger, dan is die wel iets kleiner. Die had namelijk een stofzuigerzak van 3 liter. In onze test was 2 liter echter meer dan voldoende om het huis eens flink en grondig schoon te maken. Daarnaast heb je ook een groot bereik dankzij de actieradius van 8 meter. Hiermee kun je meerdere kamers stofzuigen zonder dat je van stopcontact hoeft te wisselen.

Wel vonden we dat die redelijk veel geluid produceert. Dat is echter vrij normaal voor stofzuigers zonder zak. Dit komt omdat de stofzuigerzak normaal gesproken een groot deel van het geluid kan dempen. Daarnaast is de stofzuiger uitgerust met een HEPA 12-filter en niet een 13-filter. Hierdoor is die minder geschikt voor mensen met allergieën.

Voordelen
Groot bereik
Ruime stofopvangbak
Geen stofzakken nodig
Nadelen
Slechts HEPA-12 filter

Beste goedkope steelstofzuiger

Wil je graag een goedkope stofzuiger kopen? Dan is een steelstofzuiger vaak niet het eerste waar je aan zal denken. Dit omdat goede steelstofzuigers erom bekend staan dat ze juist enorm duur kunnen zijn. Dit omdat ze vaak uitgerust zijn met veel technologieën, een redelijk dure accu en veel opzetstukken. Er zijn echter ook 'simpele' uitvoeringen van wat minder populaire merken waarmee je ook prima resultaten kunt boeken.

Het grote voordeel van een steelstofzuiger ten opzichte van een gewone stofzuiger, is natuurlijk dat je nooit meer hoeft te hannesen met stopcontacten of netsnoeren. Daarnaast hebben de meeste modellen ook een ingebouwde kruimelzuiger. Deze kun je gebruiken voor het stofzuigen van de eettafel, maar bijvoorbeeld ook voor je auto.

CleanDays Steelstofzuiger

 • Type: Steelstofzuiger
 • Accuduur: 40 min
 • Zuigkracht: Goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Kabellengte: N.v.t.
 • +8

De stofzuiger van CleanDays is de beste goedkope steelstofzuiger die we getest hebben. Voor een scherpe prijs biedt die een hoge zuigkracht, een ingebouwde kruimeldief en een zuigmond met led-verlichting. Daarnaast wordt die ook geleverd met parketborstel en turboborstel. Hierdoor kun je de steelstofzuiger ook gebruiken als je huisdieren hebt of om je houten vloer te stofzuigen. Het feit dat die wordt geleverd met zoveel accessoires vonden we wel speciaal, omdat dit soms bij de beste stofzuigers niet eens het geval is. Dit maakt het een zeer veelzijdige (en goedkope) optie.

De draadloze steelstofzuiger gaat op de laagste stand maar liefst 40 minuten mee. In onze test was dit meer dan voldoende om vrijwel het hele huis eens flink te stofzuigen. Door de sterke zuigkracht en krachtige batterij pakt de steelstofzuiger ieder vuiltje mee en geniet jij iedere keer opnieuw van een schoon gestofzuigd huis.

Voordelen
Goede zuigkracht
Geschikt voor een grondige reiniging
Gebruiksvriendelijk schoonmaken
Geen last van snoeren
Nadelen
Klein reservoir

Goedkope alternatieven tot €150

Het kan natuurlijk zo zijn dat er voor €100 net geen goede goedkope stofzuiger voor jou tussen zit. Daarom hebben we ook nog naar goedkope stofzuigers tot €150 euro gekeken. Deze hebben vaak nét een wat betere bouwkwaliteit, een grotere stofopvang en iets betere prestaties. Aangezien je een stofzuiger vaak voor de lange termijn aanschaft, kan het de moeite waard zijn om net wat meer te investeren in een goed model.

1
Rowenta Silence Force RO7740
Voor kwetsbare vloer
Rowenta Silence Force RO7740
2
Rowenta Compact Power XXL RO4853
Zonder zak
Rowenta Compact Power XXL RO4853
3
Philips FC9334/09 PowerPro Compact
Voor dierenharen
Philips FC9334/09 PowerPro Compact

Budget robotstofzuiger

Tot slot hebben we ook nog gekeken naar een goedkope robotstofzuiger. Het probleem bij goedkope robotstofzuigers is dat ze vaak een slecht navigatiesysteem hebben. Ook hebben ze soms wat slechtere schoonmaakprestaties of een minder goede accuduur. Een robotstofzuiger kopen kan daarnaast van zichzelf al vrij prijzig zijn. Als we kijken naar een goed model die niet al te duur is, dan komen we uit bij de robotstofzuiger van BlauPunkt. Dit model heeft een redelijk goed navigatiesysteem en voldoende opties om je huis automatisch schoon te maken.

Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB
Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB
Klik voor beste prijs

Goedkope stofzuiger koopgids: waar moet je op letten?

Voordat je daadwerkelijk een keuze kan gaan maken voor een goede stofzuiger, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Het is belangrijk om te benadrukken dat sommige goedkope stofzuigers namelijk niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld kwetsbare vloeren, houten vloeren, hoogpolig tapijt of voor het opzuigen van dierenharen. Dit omdat ze mogelijk niet over de juiste zuigkracht beschikken of omdat er niet de juiste accessoires worden meegeleverd. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten:

 • Accessoires: Dit is bij goedkope stofzuigers een van de belangrijkste factoren om op te letten. Zeker als je bijvoorbeeld dierenharen, grof vloerkleed of hoogpolig tapijt zal moeten stofzuigen, heb je een stofzuiger met turboborstel nodig. Deze wordt zelden meegeleverd bij goedkope stofzuigers. Kijk daarom bij de beste stofzuiger voor huisdieren. Voor een parketvloer is een parketborstel of een combiborstel de beste keuze. De combiborstel wordt gelukkig wel bijna altijd meegeleverd.
 • Type stofzuiger: Een van de eerste dingen die je voor jezelf zal moeten bepalen, is of je een goedkope zakloze stofzuiger, stofzuiger met zak of juist een steelstofzuiger wil. Een stofzuiger met zak is vaak het goedkoopst, een zakloze stofzuiger biedt een constante zuigkracht en het stofreservoir is eenvoudig te legen. Met een steelstofzuiger heb je uiteraard nooit meer last van een stopcontact en kun je alle hoeken van de kamer eenvoudig stofzuigen.
 • Zuigkracht: Uiteraard hebben goedkopere stofzuigers een mindere zuigkracht dan bijvoorbeeld de beste krachtige stofzuiger. Hiervan moet je op de hoogte zijn. Bij wat duurdere modellen zit vaak ook een regelbare zuigkracht. Hiermee kun je de zuigkracht bijvoorbeeld wat hoger zetten als je meubilair of tapijt aan het stofzuigen bent.
 • Geluidsniveau: Een goedkope stofzuiger moet op de een of andere manier een lage prijs kunnen bieden. Hierdoor hebben ze vaak een iets minder efficiënte motor, waardoor ze soms redelijk luidruchtig kunnen zijn. Het geluid kan sterk per stofzuiger verschillen, dus let hier goed op.
 • Filters: Zeker als je allergieën hebt, is het belangrijk dat je een stofzuiger met een HEPA-filter kiest. De goedkoopste modellen willen hier namelijk nog weleens op bezuinigen. Het HEPA-filter zorgt ervoor dat de kleinste stofdeeltjes worden opgevangen en dat er alleen schone lucht wordt uitgeblazen.

De beste stofzuiger moet passen bij jouw huishouden en je wensen en behoeften. Let daarom goed op de bovenstaande factoren en zoek naar een stofzuiger die goed beoordeeld is en over de juiste specificaties beschikt. Kijk eventueel bij onze stofzuiger test voor een uitgebreide analyse van de beste modellen.

Veelgestelde vragen

1. Zijn goedkope stofzuigers even effectief als dure stofzuigers?

Dit hangt sterk van het model en het soort stofzuiger af. In onze deskundige ervaring kunnen we echter wel stellen dat duurdere modellen over het algemeen een stuk effectiever zijn dan goedkope stofzuigers. Daarnaast zijn ze vaak een stuk gebruiksvriendelijker, beter gebouwd en hebben ze meer opties. Dit wil echter niet zeggen dat een goedkope stofzuiger slecht is. Het zijn vaak gewoon simpele uitvoeringen zonder alle toeters en bellen.

2. Hoelang gaat een goedkope stofzuiger mee?

De levensduur van een stofzuiger is lastig in te schatten. Over het algemeen gaat een nieuwe stofzuiger van een van de bekende merken (zoals Miele en Philips) het langste mee. Deze kunnen soms tot wel 10 jaar meegaan. Een goedkope stofzuiger die je goed onderhoud kan soms ook wel 5 tot 8 jaar meegaan. Aangezien ze echter van mindere bouwkwaliteit zijn heb je kans dat ze eerder kapot gaan.

3. Wat zijn de nadelen van een goedkope stofzuiger?

De grootste nadelen van een goedkope stofzuiger ten opzichte van een stofzuiger uit een iets hoger prijssegment, zit hem vooral in de zuigkracht, accessoires en gebruiksvriendelijkheid. Zo zal een duurdere stofzuiger altijd meer zuigkracht kunnen genereren. Daarnaast kun je deze vaak ook zelf instellen, waardoor je bijvoorbeeld op tapijt of bij de mat in de entree wat meer zuigkracht kan genereren. Ook heb je vaak bij goedkope stofzuigers dat er niet de juiste accessoires bij worden geleverd, waardoor ze minder geschikt zijn voor huishoudens met huisdieren.

Conclusie

In dit artikel hebben we geprobeerd om de beste goedkope stofzuiger te vinden. Zoals je hebt kunnen lezen hangt het erg van de individuele wensen en behoeften af welke model dat is. We raden altijd aan om te kijken naar verschillende modellen en hierbij de specificaties, accessoires, prijs en gebruikerservaringen te vergelijken. Aangezien je de stofzuiger toch zeker één keer per week gaat gebruiken en misschien wel vaker, loont het de moeite om een goed model te kopen. Het is daarom niet altijd verstandig om maar het goedkoopste model te kiezen. Zorg dat de stofzuiger geschikt is voor jouw vloertypen en schoonmaakklusjes.