Beste stofzuiger voor huisdieren (hondenharen)

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Huisdieren geven veel liefde, maar ze vervuilen ook het huis. Vooral honden en katten kunnen voor veel dierenharen zorgen. Om de beste stofzuiger voor dierenharen te vinden, moet je veel verschillende modellen met elkaar afwegen. Ga je voor een traditionele stofzuiger, steelstofzuiger of toch een robotstofzuiger? Hoe dan ook; zorg dat je een stofzuiger met turboborstel kiest. Deze is essentieel in het effectief verwijderen en opzuigen van dierenharen. Ook een sterke zuigkracht is natuurlijk belangrijk. In dit artikel delen we de beste opties van dit moment. Ook bespreken we enkele valkuilen en waar je op moet letten, zodat jij een betere koopkeuze kan maken.

Onze Huisdieren stofzuiger top keuzes
Miele Complete C3 Cat & Dog - Beste getest

De Miele Complete c3 Cat & Dog is de beste stofzuiger voor dierenharen die we getest hebben. Het is een stofzuiger met zak met regelbare zuigkracht en een turboborstel.

Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Beste zonder zak

Heb je liever een goede zakloze stofzuiger die goed om kan gaan met hondenharen en kattenharen, dan is dit de beste keuze voor jou. Scherp geprijsd en veel accessoires.

AEG AB61A4DB 6000 Animal - Budgetvriendelijk

Uitstekende keuze voor als je niet al te veel geld wil uitgeven aan een stofzuiger. Het compacte formaat in combinatie met de gemotoriseerde turboborstel maakt het een goede keuze.

Top 10 stofzuigers voor huisdieren

Hieronder vind je onze aanbevelingen voor de beste stofzuiger voor hondenharen. In onze topkeuzes hebben we rekening gehouden met de belangrijkste factoren. Kijk goed naar de specificaties om een geschikte stofzuiger te vinden voor jouw specifieke wensen en behoeften.

1
Miele Complete C3 Cat & Dog
Beste getest
Miele Complete C3 Cat & Dog
2
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Beste zonder zak
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
3
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Budgetvriendelijk
AEG AB61A4DB 6000 Animal
4
Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09
Stille stofzuiger
Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09
5
Miele Blizzard CX1 Cat & Dog
Miele Blizzard CX1 Cat & Dog
6
Dyson V11 Absolute
Beste steelstofzuiger
Dyson V11 Absolute
7
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
8
AEG AP81A25COM 8000 ULTIMATE
AEG AP81A25COM 8000 ULTIMATE
9
iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+
10
Blaupunkt Bluebot Xtreme
Blaupunkt Bluebot Xtreme

Dit zijn de 5 beste stofzuiger voor huisdieren van 2024

Hieronder hebben we onze aanbevelingen voor de 5 beste stofzuigers voor dierenharen opgenomen. Deze lichten we wat verder toe op basis van het door ons uitgevoerde onderzoek. Verder in het artikel gaan we ook kijken naar goede opties voor de andere typen stofzuigers (draadloos, robot & kruimelzuiger).

1. Miele Complete C3 Cat & Dog

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 76db
 • +15

De beste stofzuiger voor dierenharen is de Miele Complete C3 Cat & Dog. Dankzij de draaiende haren in de turboborstel zeg je vaarwel tegen vastzittende dierenharen. Een bijkomend voordeel is dat deze stofzuiger ook uitermate geschikt is voor hoogpolig tapijt. Met de regelbare zuigkracht vraag je gemakkelijk wat meer vermogen van de stofzuiger. Hij heeft dan ook de beste zuigkracht die we getest hebben.

Met de meegeleverde combiborstel kun je ook gemakkelijk laagpolig tapijt en niet-kwetsbare harde vloeren stofzuigen. Wat wij daarnaast erg fijn vonden, is dat er een klein opbergvak zit voor de kleine accessoires die je vaak tijdens het stofzuigen nodig hebt (kierenzuigmond, afstofborstel en meubelzuigmond). Deze zijn dus altijd binnen handbereik.

Een van de minpuntjes die ons opviel, was het feit dat die redelijk wat lawaai maakt. Zeker voor een stofzuiger met zak is hij vrij luidruchtig. Het is niet per se onaangenaam, maar wel iets om rekening mee te houden.

Voordelen
Best beoordeeld
Ook geschikt voor tapijt
Veel accessoires
Nadelen
Prijzig
Redelijk luidruchtig

2. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 75db
 • +4

Een goed alternatief op de Miele Complete C3 Cat & Dog is deze Philips PowerPro Expert. Het grootste verschil zit hem erin dat dit een zakloze stofzuiger betreft. Het grote voordeel hiervan is dat je niet telkens nieuwe stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. Ook is het stofreservoir eenvoudig los te klikken en te legen. Het nadeel is dat die iets minder geschikt is voor mensen met allergieën.

Het fijne aan deze specifieke stofzuiger is dat die met veel verschillende opzetstukken wordt geleverd voor elke schoonmaakklus. Uiteraard gebruik je de krachtige turboborstel voor de rondslingerende of vastzittende dierenharen. Deze borstel is ook handig voor hoogpolig tapijt of een grof vloerkleed die een diepe reiniging nodig heeft. Daarnaast krijg je ook een parketborstel voor je kwetsbare harde vloeren, een tapijtborstel en een combiborstel. Als je een krachtige stofzuiger zonder zak zoekt die van alle markten thuis is, dan is dit de beste keuze voor jou.

Voordelen
Zeer veelzijdig door de velen accessoires
Redelijk lichtgewicht (5,5kg)
Inclusief tapijtborstel
Nadelen
Geen

3. AEG AB61A4DB 6000 Animal

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 73db
 • +10

Uit onze test is dit als beste budgetvriendelijke optie naar voren gekomen om korte metten te maken met dierenharen. Je krijgt er namelijk een grote gemotoriseerde turboborstel bij die snel en gemakkelijk afrekent met vastzittende haren van je huisdieren. Wat daarnaast wel fijn is aan deze stofzuiger, is het feit dat de stofzuiger geleverd wordt met een parketborstel. Je gebruikt hem daarom ook voor kwetsbare vloeren. Ook is het een redelijk kleine stofzuiger. Hierdoor is die eenvoudig en efficiënt op te bergen, zonder dat die veel ruimte in beslag neemt.

Doordat het een stofzuiger met zak betreft, is die ook geschikt voor mensen met allergieën. Je komt namelijk bij het verwisselen van de stofzak niet in aanraking met fijnstof. Dankzij het wasbare hygiëne filter blaast de stofzuiger 99,99% schone lucht uit.

Uiteraard is het natuurlijk ook prettig dat de stofzuiger scherp geprijsd is. Dit maakt het voor veel mensen een goede betaalbare stofzuiger. Een klein nadeel is het feit dat er geen opbergvakje beschikbaar is voor de kleine accessoires.

Voordelen
Ook geschikt voor je houten vloeren
Goed voor een gevoeligheid voor huisstofmijt
Compacte stofzuiger
Nadelen
Geen opbergvak

4. Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Goed
 • Turboborstel: Ja (mini)
 • Geluidsniveau: 66db
 • +21

Als je een goede stofzuiger met zak zoekt die geschikt is voor het stofzuigen van dierenharen die niet al te veel geluid produceert, dan is de Philips Performer Silent de beste stofzuiger voor jou. Als we het vergelijken met de andere stofzuigers uit deze lijst, dan is het een van de meest stille stofzuigers voor dierenharen die we getest hebben. Hij produceert namelijk slechts 66db ten opzichte van 73 - 76db van de voorgangers.

Door de mini-turboborstel is die uiteraard ook weer geschikt voor de dierenharen. Je kan deze ook gebruiken om bijvoorbeeld je trap, tapijt of bank te reinigen en 'haarvrij' te maken. Houdt er wel rekening mee dat de zuigkracht iets minder is vergeleken de voorgaande modellen. Dit is het compromis dat gesloten moet worden voor een stille stofzuiger. Uiteraard is uit onze test wel gebleken dat die voldoende zuigkracht heeft voor het effectief opzuigen van hondenharen.

Voordelen
Produceert weinig geluid
Goede actieradius
Nadelen
Niet de meest krachtige stofzuiger

5. Miele Blizzard CX1 Cat & Dog

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 76db
 • +9

De Miele Blizzard CX1 staat qua prestaties, vermogen en opties gelijk aan de Miele C3 Complete Cat & Dog. Het grote verschil is dat de CX1 serie van Miele de zakloze stofzuigers zijn. Uiteraard staat Miele bekend als zeer betrouwbaar en goed merk. Daarom willen mensen vaak een Miele stofzuiger. Als jij in deze categorie valt, maar je hebt liever een zakloze stofzuiger vanwege de verschillende voordelen, kies dan voor deze Miele Blizzard.

Hij heeft net als de C3 een zeer krachtige zuigkracht en een turboborstel waardoor je gemakkelijk hondenharen en andere dierenharen opzuigt. Met de ronddraaiende borstels van de turboborstel verdwijnt namelijk elk haartje probleemloos in het stofreservoir.

Voordelen
Krachtige motor
Zakloze stofzuiger
Accessoires altijd binnen handbereik
Nadelen
Duur
Geen parketborstel

Beste steelstofzuiger voor dierenharen

Uiteraard kan een steelstofzuiger ook een goede optie zijn om dierenharen en hondenharen mee op te zuigen. De grootste voordelen van een steelstofzuiger ten opzichte van een traditionele stofzuiger zijn de volgende:

 • Optimale bewegingsvrijheid
 • Volledig draadloos
 • Lichtgewicht stofzuiger
 • Vaak een geïntegreerde kruimeldief

Er zijn echter ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn ze over het algemeen een stuk duurder en luidruchtiger. Steelstofzuigers produceren namelijk vaak rond de 80db, terwijl een gewone stofzuiger rond de 70db zit.

Dyson V11 Absolute

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: Ja (mini)
 • Geluidsniveau: 87db

Dyson staat er natuurlijk om bekend om een zeer goede zuigkracht te hebben. Dit maakt de stofzuiger geschikt om onder andere hondenharen effectief op te zuigen. Hiervoor gebruik je de meegeleverde mini-turboborstel. Deze kun je ook gebruiken om beklede meubels of autobekleding goed te reinigen. De stofzuiger werkt uiteraard op accu. De accu gaat ongeveer 60 minuten mee. Voor de meeste mensen zal dit ruim genoeg zijn om het hele huis eens flink schoon te maken.

Voordelen
Bewegingsvrijheid
Veel accessoires
Ingebouwde kruimelzuiger
Nadelen
Prijzig
Gebonden aan accuduur

Beste robotstofzuiger voor hondenharen

Een robotstofzuiger kan uiteraard een goed alternatief zijn op een gewone stofzuiger om automatisch het huis schoon te houden. De beste robotstofzuiger voor dierenharen heeft altijd een Turbo Power functie. Let er dus goed op dat je een robotstofzuiger aanschaft die hiermee is uitgerust. Dit houdt namelijk in dat de zuigkracht tijdelijk toeneemt op basis van de verschillende ondergronden. Dit is bijvoorbeeld handig als die wat hardnekkig vuil (of dierenharen) detecteert. Het beste model die we hebben getest was de iRobot Roomba S9.

iRobot Roomba s9+

 • Type: Robotstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Turboborstel: N.v.t.
 • Geluidsniveau: 66db
 • +2

Het grote voordeel van een robotstofzuiger is uiteraard dat je deze eenmalig hoeft in te stellen en je er vervolgens bijna nooit meer omkijken naar hebt. Zo ook bij deze iRobot Roomba. Hij brengt je huis accuraat in kaart dankzij een slimme navigatiemethode. Vervolgens bepaalt die de meest efficiënte schoonmaakroute.

De rubberen middenborstels zorgen ervoor dat met name hondenharen eenvoudig opgezogen kunnen worden zonder dat ze vast komen te zitten. Dit tezamen met de Turbo Power Functie maakt dit een uitstekende keuze voor als je automatisch je vloer wil onderhouden.

Voordelen
Automatisch stofzuigen
Veel opties
Geen nare geurtjes
Nadelen
Duur

Beste kruimeldief voor dierenharen

Alhoewel een kruimeldief wellicht niet het eerste type stofzuiger is waar je aan denkt als je hondenharen wil stofzuigen, kan het nog steeds een goede optie zijn. Vooral als je bijvoorbeeld vaak met de hond in de auto ergens naartoe gaat, met als gevolg dat de achterbak van je auto vol met hondenharen ligt.

Als dit bij jou ook het geval is, dan raden we de BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW aan. Dit is een kruimelzuiger met een goede accuduur én een gemotoriseerde borstel voor dierenhaar. Perfect dus om je auto, camper of caravan schoon te maken.

BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW
BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW
Klik voor beste prijs

Een budgetvriendelijke optie

We hebben natuurlijk al een goedkope stofzuiger voor hondenharen opgenomen in deze lijst, maar we vonden deze alsnog aan de prijzige kant. Aangezien we natuurlijk meerdere modellen hebben getest, wouden we een extra stofzuiger benoemen die ons ook zeer goed beviel, namelijk de AEG VX6-2-CR-A. Op het moment van schrijven kost deze stofzuiger slechts €160,-. Hij heeft een zeer goede zuigkracht en veel accessoires, zeker voor dit prijsniveau. De beste optie dus voor mensen met een wat lager budget.

AEG VX6-2-CR-A
AEG VX6-2-CR-A
Klik voor beste prijs

Hoe wij getest hebben

Wellicht dat je je afvraagt hoe deze lijst tot stand is gekomen. Voordat we een dergelijk artikel zoals deze schrijven, gaat er altijd een gedegen en objectief onderzoek aan vooraf. Zo brengen we altijd eerst in kaart waar een goede stofzuiger voor hondenharen aan moet voldoen. Op basis van die informatie gaan we op onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden, modellen, merken en uitvoeringen. Uiteindelijk kunnen we op basis van die informatie een goede voorselectie maken die we wat nader gaan bekijken. Zo testen we ze op gebruiksvriendelijkheid, zuigkracht, geluidsniveau en het type stofzuiger. Dit doen we door onder andere gebruikerservaringen te lezen en waar mogelijk zelf te testen. Uiteindelijk kunnen we een goede samenvatting schrijven van onze testresultaten.

Stofzuiger huisdieren koopgids: waar moet je op letten?

Wanneer je een stofzuiger voor huisdieren gaat aanschaffen, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee zal moeten houden. Door op deze factoren te letten, weet je zeker dat je de beste stofzuiger voor hondenharen koopt, die past bij jouw huishouden zonder te veel geld te betalen. In een notendop zijn dit de belangrijkste aandachtspunten:

 • Soort stofzuiger: Je kunt natuurlijk dierenharen opzuigen met een traditionele stofzuiger (met of zonder zak), maar ook met een robotstofzuiger, steelstofzuiger en zelfs met een kruimeldief. Voor alle 'typen' hebben we gezocht naar een goed model, zodat er voor iedereen wat tussen zit.
 • Zuigkracht: De zuigkracht van een stofzuiger voor dierenharen is natuurlijk ook erg belangrijk. Deze moet krachtig genoeg zijn om gemakkelijk dierenharen mee te kunnen opzuigen. Een stofzuiger met regelbare zuigkracht is daarin vaak de beste oplossing.
 • Turboborstel: Wanneer je een stofzuiger koopt om dierenharen op te zuigen, is een (mini)turboborstel absoluut essentieel. Dit is een opzetstuk met ronddraaiende borstels waarmee je de haren van je huisdieren gemakkelijk loswrikt als het ware en vervolgens opgezogen kunnen worden. Dit is vooral handig voor bijvoorbeeld je hondenmand of de plek op de bank waar ze graag liggen. Ook zullen haren niet vast blijven steken in het mondstuk.
 • Filter: Een goed filtersysteem, zoals een stofzuiger met HEPA-filter, is belangrijk om allergenen en de kleinste stofdeeltjes op te zuigen en vast te houden. Ook verbeteren ze de luchtkwaliteit in huis.
 • Capaciteit: Zeker als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat het stofreservoir of het volume van de stofzuigerzak voldoende is, zodat je deze niet onophoudelijk hoeft te legen.
 • Geluidsniveau: Dit kan per stofzuigersoort sterk verschillen. Zo is een gewone stofzuiger vaak het stilt, terwijl een steelstofzuiger erg luid kan zijn. Zeker iets om rekening mee te houden als je gevoelig bent voor harde geluiden.
 • Prijs: Uiteraard ook niet onbelangrijk. Laat je vooral niet verleiden door mooie verkooppraatjes van verschillende webshops. In deze review hebben we veel verschillende stofzuigers voor dierenharen kunnen testen. Daarin zijn ook 'goedkope' modellen naar voren gekomen die uitstekende prestaties leveren.

Algemene maatregelen tegen verharing van huisdieren

Er zijn een aantal maatregelen die je kan treffen om verharing van je trouwe viervoeter of geliefde kat zoveel mogelijk te verminderen, waaronder:

 1. Eiwitrijk en vetzurig eten: Als het op eten aankomt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je huisdieren voldoende overzadigde vetzuren en voldoende eiwitten binnenkrijgen. Als ze hier tekorten aan hebben, verharen ze aanzienlijk meer wat betekent dat je weer meer moet stofzuigen.
 2. Regelmatig borstelen: Door regelmatig te borstelen wordt al het losse haar eenvoudig uit de vacht van het dier getrokken (zonder ze daarbij pijn te doen). Hierdoor vliegt er aanzienlijk minder haar rond in het huis.
 3. Speciale dekens: Als je hond of kat vaak op de bank ligt, zorg dan dat je een speciaal plekje voor je huisdier maakt met een deken. Deze kun je vervolgens eenvoudig wassen in de wasmachine.

Veelgestelde vragen over stofzuigers voor honden- en kattenharen

1. Is het de moeite waard om een stofzuiger te kopen als ik een hond of kat heb?

Het antwoord is een volmondige ja. Een huishouden met één of meerdere honden of katten moet regelmatig schoongemaakt worden. Een goede stofzuiger kan daarin je beste vriend zijn. Zeker aangezien de meeste huisdieren veel haar verliezen.

2. Wat is de beste stofzuiger voor huisdieren?

Als je een hond of kat hebt, ga dan voor een stofzuiger met een sterke zuigkracht en het liefst een goede turboborstel. Ook een meubelzuigmond kan handig zijn om je bank en andere meubels goed te reinigen.

3. Hoe vaak moet ik stofzuigen als ik een hond of kat heb?

Over het algemeen verspreiden honden en katten veel dierenharen over de vloer. Het is daarom vaak noodzakelijk om meerdere keren per week het huis te stofzuigen. Vooral gebieden die veel bezocht worden (zoals de slaapplek van de huisdieren of de entree van het huis), moet je 2 tot 3 keer in de week stofzuigen om ze schoon te houden.

4. Wat is het verschil tussen een gewone stofzuiger en een stofzuiger voor dierenharen?

Een conventionele stofzuiger die niet over voldoende zuigkracht beschikt of niet de juiste accessoires bijgeleverd krijgt, zal middelmatig presteren in het effectief verwijderen en opzuigen van dierenharen. Normale mondstukken of vloerzuigmonden raken bijvoorbeeld al snel verstopt of verstrikt in al het dierenhaar. Ook de filters kunnen soms verschillen. Deze gaan bij speciale stofzuigers voor dierenharen bijvoorbeeld beter om met nare geurtjes of dierenallergenen.

5. Hoe onderhoud je een stofzuiger voor dierenharen?

Natuurlijk moet elke stofzuiger regelmatig schoongemaakt worden, zodat deze zo lang mogelijk meegaat en niet zijn zuigkracht verliest of kapotgaat. Als het een stofzuiger met zak is, zorg dan dat je de stofzuigerzak vervangt zodra deze voor ongeveer 70 tot 80% vol zit. Hiermee behoud je de beste zuigkracht.

Controleer daarnaast regelmatig de opzetstukken en zuigmonden of deze niet vol zitten met dierenharen. Vuil en stof kan dan namelijk vast blijven zitten, waardoor er minder vuil opgenomen kan worden. Ook het regelmatig vervangen of schoonmaken van de filters is een absolute noodzaak. Doe je dit niet, dan kan de afgevoerde lucht na verloop van tijd gaan stinken.