Beste stille stofzuiger: Ontdek de Top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je kleine kinderen hebt rondlopen of je hebt simpelweg een hekel aan een luide stofzuiger, dan is het de moeite waard om te kijken naar een stille stofzuiger. Wist je dat het geluid van een standaard stofzuiger te vergelijken is met het geluid van een druk kruispunt? Sommige fabrikanten hebben zoveel focus gelegd op het creëren van een hoge zuigkracht, dat ze vergeten zijn dat het geluidsniveau ook aangenaam moet zijn. In dit artikel hebben wij een uitgebreid onderzoek samengesteld in de zoektocht naar de beste stille stofzuiger van dit moment.

Onze stille stofzuiger top keuzes
AEG VX82-1-ECO - Beste stille stofzuiger

De stilste stofzuiger die we getest hebben. Produceert nauwelijks geluid en levert toch uitstekende prestaties.

Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09 - Voor dierenharen

Een goed alternatief voor als je een trouwe viervoeter in huis hebt rondlopen. De turboborstel is geschikt voor hondenharen en tapijt.

Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA - Stille stofzuiger zonder zak

Liever een stofzuiger zonder zak met een laag geluidsniveau? Dan is dit de beste optie voor jou. Nooit meer stofzuigerzakken.

Top 10 stilste stofzuigers

Bekijk hieronder direct het overzicht met onze topaanbevelingen voor stille stofzuigers. In ons onderzoek hebben we een 'stille stofzuiger' gedefinieerd als een stofzuiger met een geluidsniveau lager dan 70db. Kijk goed naar het maximale geluidsniveau van de betreffende stofzuiger om een stil model te vinden. Daarnaast zijn natuurlijk andere factoren ook van belang, zoals het type stofzuiger, het gewicht en eventueel de actieradius.

1
AEG VX82-1-ECO
Beste stille stofzuiger
AEG VX82-1-ECO
2
Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09
Voor dierenharen
Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09
3
Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA
Stille stofzuiger zonder zak
Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA
4
Philips Performer Silent FC8780/09
Budgetvriendelijk
Philips Performer Silent FC8780/09
5
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
Grote actieradius
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
6
AEG VX82-1-5DB
AEG VX82-1-5DB
7
Miele Complete C3 Silence
Miele Complete C3 Silence
8
Rowenta Silence Force RO6859
Goedkope stille stofzuiger
Rowenta Silence Force RO6859
9
Bosch Relaxx'x Ultimate BGS7RCL
Zakloze stofzuiger
Bosch Relaxx'x Ultimate BGS7RCL
10
Dyson V15 Detect Absolute
Stille steelstofzuiger
Dyson V15 Detect Absolute

Dit zijn de 5 beste stille stofzuigers van 2024

1. AEG VX82-1-ECO

 • Geluidsniveau: 57db
 • Type: Met zak
 • Gewicht: 7,3kg
 • Kabellengte: 9m
 • +22

De AEG VX82-1-ECO is de beste stille stofzuiger van dit moment. Met een geluidsniveau van slechts 57db is deze stofzuiger erg stil. Theoretisch gezien zou je hem zelfs op een zondagochtend kunnen gebruiken zonder dat je de kinderen wakker maakt. Een bijkomend voordeel is dat de stofzuiger gemaakt is voor 75% van gerecycled plastic, waardoor het ook nog een goede duurzame optie is.

Ondanks dat de stofzuiger erg stil is, levert die ook nog eens uitstekende schoonmaakprestaties. Hij heeft niet de hoogste zuigkracht die we ooit getest hebben, maar het is meer dan voldoende om vrijwel al het vuil en stof op te zuigen. Enkel op grof vloerkleed of hoogpolig tapijt kan die wat moeite hebben.

Wat we daarnaast nog wel fijn vonden aan dit model, is het feit dat je er een parketborstel bijgeleverd krijgt. Hierdoor is de stofzuiger geschikt voor kwetsbare, harde vloeren. De parketborstel heeft lange haren die je vloer beschermen tegen krassen.

Ook beschikt de stofzuiger over 'SmartMode-technologie'. Middels deze technologie kan de stofzuiger herkennen wat voor vloertypen er momenteel gestofzuigd wordt. Op basis van deze gegevens past die zijn zuigkracht automatisch aan. Hierdoor kun je moeiteloos overschakelen van bijvoorbeeld een houten vloer naar laagpolig tapijt.

Voordelen
Stilste stofzuiger van dit moment
Ook geschikt voor kwetsbare vloeren
Past automatisch zijn zuigkracht aan
Nadelen
Aan de zware kant
Geen turboborstel voor dierenharen

2. Philips Performer Silent Cat & Dog FC8784/09

 • Geluidsniveau: 66db
 • Type: Met zak
 • Gewicht: 5,4kg
 • Kabellengte: 9m
 • +21

Heb je thuis huisdieren rondlopen, dan is deze Philips de beste stille stofzuiger voor jou. Met de meegeleverde turboborstel maak je namelijk snel korte metten met vastzittende dierenharen op meubels. Ook kun je het opzetstuk gebruiken voor bijvoorbeeld meubels, traptreden of de achterbak van de auto.

Daarnaast is uit onze test gekomen dat deze stofzuiger iets krachtiger is ten opzichte van de AEG. Zo heeft die net wat meer zuigkracht om vuil en stof effectief op te zuigen. Een ander voordeel van deze stofzuiger ten opzichte van andere geteste modellen, is het feit dat het een redelijk lichtgewicht stofzuiger is. Hij weegt namelijk slechts 5,4kg. Hierdoor kan je de stofzuiger eenvoudig de trap op en af tillen.

Een klein nadeel die we hebben ondervonden tijdens het testen, was dat de stofzuiger niet over een stootrand beschikt. Hierdoor moet je iets beter oppassen dat die niet per ongeluk je meubels beschadigt.

Voordelen
Hoge zuigkracht
Lichtgewicht
Geschikt voor huisdieren
Nadelen
Geen stootrand

3. Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA

 • Geluidsniveau: 65db
 • Type: Zonder zak
 • Gewicht: 9,8kg
 • Kabellengte: 8,4m
 • +2

Als je liever een stille zakloze stofzuiger wil, dan hebben we daar dit model voor geselecteerd. Het grote voordeel van een stofzuiger zonder zak is dat je allereerst natuurlijk nooit meer nieuwe stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. In plaats daarvan werk je met een stofreservoir die je eenvoudig boven de prullenbak kunt legen. Daarnaast hebben zakloze stofzuigers ook altijd een constante zuigkracht, zelfs als het reservoir vol zit.

Het nadeel van een stofzuiger zonder zak, is dat ze wat minder geschikt zijn voor mensen met een stofallergie. Dit omdat het legen van het stofreservoir een stoffig klusje kan zijn. Dit kun je dus beter overlaten aan iemand die geen gevoeligheid voor huisstofmijt heeft.

Over dit specifieke model waren we vooral te spreken dankzij zijn veelzijdigheid. Natuurlijk betreft het een stille stofzuiger, hij produceert namelijk slechts 65 decibel. Voor een zakloze stofzuiger is dit erg stil. Daarnaast krijg je zowel een parketborstel, als een mini-turboborstel en een normale turboborstel. Voor letterlijk elke schoonmaakklus heb je dus een geschikt opzetstuk.

Een nadeel is echter wel dat de stofzuiger redelijk zwaar is. Vooral voor het stofzuigen van de trap of het op en af tillen van de trap kan dit redelijk nadelig zijn. Daarnaast heeft de stofzuiger ook geen opbergvakje waar je de verschillende accessoires kwijt kan. Deze heb je dus niet altijd binnen handbereik.

Voordelen
Stille stofzuiger zonder zak
Veelzijdig dankzij veel accessoires
Grote actieradius
Nadelen
Zwaar
Geen opbergvak voor accessoires

4. Philips Performer Silent FC8780/09

 • Geluidsniveau: 66db
 • Type: Met zak
 • Gewicht: 5,4kg
 • Kabellengte: 9m
 • +20

Zoek je een goedkope stille stofzuiger, dan is dit de beste optie voor jou. Van alle stille stofzuigers die we getest hadden, vonden we dit specifieke model het beste. Er waren wel nóg goedkopere opties, maar die leverde dan altijd in op bepaalde specificaties. Zo hadden ze bijvoorbeeld een lage zuigkracht die eigenlijk niet goed genoeg was, een zeer klein snoer of het geluidsniveau ging toch omhoog richting de 70 decibel.

Deze stofzuiger heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft een maximaal geluidsniveau van 66 decibel, waarmee die in de middenklasse zit voor wat betreft stille stofzuigers. De zuigkracht is goed genoeg voor de meeste schoonmaakklusjes.

Wat we daarnaast nog wel fijn vonden aan dit specifieke model, is het feit dat die over een redelijk grote opvangcapaciteit beschikt. Met 4 liter is de capaciteit groter dan veel andere verschillende stofzuigers die we getest hadden. Het voordeel hiervan is dat je niet vaak de stofzuigerzak hoeft te wisselen, waardoor je ook weer minder vaak nieuwe stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. Daarnaast wordt er ook een parketborstel bijgeleverd, wat redelijk bijzonder is voor stofzuigers van een lager prijsniveau. Hiermee kun je ook jouw harde vloer stofzuigen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je krassen in de vloer krijgt.

Voordelen
Goede zuigkracht
Grote opvangcapaciteit
Ook voor een harde vloer
Nadelen
Geen turboborstel

5. Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5

 • Geluidsniveau: 66db
 • Type: Met zak
 • Gewicht: 5,5kg
 • Kabellengte: 12m
 • +3

Tot slot hebben we nog een stille stofzuiger met een zeer grote actieradius. Dit is vooral handig voor grote huishoudens. Met een kabellengte van 12 meter heeft deze Bosch een actieradius van maar liefst 15 meter. Hiermee kun je dus zowel de eetkamer, keuken als de gang stofzuigen zonder dat je van stopcontact hoeft te wisselen. Hierdoor ben je sneller klaar met schoonmaken.

Met zijn geluidsniveau van 66db zit die ook onder het geluidsniveau van vergelijkbare stofzuigers in deze prijsklasse. Als je wat meer zuigkracht nodig hebt, dan kun je dat met één draai aan de knop regelen. Handig voor als je bijvoorbeeld een (deur)mat moet stofzuigen.

We hebben maar weinig negatiefs te vertellen over deze Bosch. Het was een erg fijne stofzuiger. Hij is ook een stuk lichter vergeleken met veel vergelijkbare stofzuigers. Dit maakt de stofzuiger makkelijk hanteerbaar en goed wendbaar.

Voordelen
Zeer lange snoer
Hoog gebruiksgemak
Hoge kwaliteit stofzuigerslang
Nadelen
Niet voor hoogpolig tapijt

Een stille steelstofzuiger als alternatief

De steelstofzuiger wordt steeds populairder. Een van de grootste problemen van steelstofzuigers is dat ze momenteel vrij luidruchtig zijn. Volgens Europese richtlijnen mag een traditionele stofzuiger niet boven de 80db uitkomen. Bij een steelstofzuiger geldt die eis (nog) niet, waardoor het niet ongebruikelijk is dat ze boven de 80 en soms zelfs 85 decibel uitkomen. Toch is elk huishouden anders en heeft iedereen andere wensen en behoeften. Om die reden hebben we ook een 'relatief' stille steelstofzuiger gezocht. Het is belangrijk om te vermelden dat het geluidsniveau altijd getest is in de hoogste stand. Je zal de stofzuiger echter 99% van de tijd in de laagste stand gebruiken. Het geluidsniveau gaat dus wel wat omlaag. Uiteindelijk hebben we de. Dyson V15 Absolute geselecteerd. Klik hier voor een volledig overzicht van de beste modellen. Hieronder lees je onze review:

Dyson V15 Detect Absolute

 • Geluidsniveau: 75db
 • Type: Steelstofzuiger
 • Gewicht: 3,1kg
 • Kabellengte: N.v.t.

De Dyson V15 Absolute is een van de stilste steelstofzuigers op de markt. Hij produceert 'slechts' 75db in de hoogste stand. Wij hebben hem ook in lagere standen getest en dan gaat er ongeveer 3 tot 5 decibel vanaf. Toch zullen de meeste mensen circa 70 decibel nog steeds als redelijk luidruchtig ervaren. Houdt hier dus zeker rekening mee bij het maken van je koopkeuze.

Qua prestaties en gebruiksgemak is het wel een ontzettend goede stofzuiger. Je kunt zowat het hele huis 60 minuten lang zonder onderbrekingen stofzuigen, dankzij de lange accuduur. Op het lcd-scherm kun je daarnaast altijd zien hoelang je nog hebt voordat de stofzuiger in de lader moet.

Natuurlijk is het grootste voordeel van een steelstofzuiger dan je het hele huis kan stofzuigen zonder dat je met stopcontacten hoeft te werken. Zo kan je genieten van optimale bewegingsvrijheid. Een bijkomend voordeel is dat ze ook nog eens erg licht zijn. Zo wegen de meeste steelstofzuigers rond de 3 kilo.

Wat wij persoonlijk ook altijd erg fijn vinden aan deze Dyson, is dat die enorm veelzijdig is. Zo wordt de stofzuiger geleverd met talloze accessoires waardoor de stofzuiger voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Ook is de stofzuiger met één klik om te bouwen tot kruimeldief.

Voordelen
Ook te gebruiken als handstofzuiger
Krachtig
Lange accuduur
Geeb gezeik met stopcontacten
Nadelen
75db geluid

De beste goedkope stille stofzuigers

In deze lijst hebben we natuurlijk al 2 goedkope stille stofzuigers opgenomen. Deze zie je hieronder:

1
Philips Performer Silent FC8780/09
Budgetvriendelijk
Philips Performer Silent FC8780/09
2
Rowenta Silence Force RO6859
Goedkope stille stofzuiger
Rowenta Silence Force RO6859

Toch is de goedkoopste stofzuiger van de 2 nog steeds boven de 150 euro. Natuurlijk kun je gebruik maken van filters om goedkopere stille stofzuigers te vinden, maar dan weet je eigenlijk nog steeds niet hoe goed ze zijn. We hebben ook een aantal modellen onder de 100 euro getest. Hierbij hebben we de volgende stofzuiger geselecteerd. Uit onze test is deze als beste goedkope stille stofzuiger naar voren gekomen:

Inventum ST306RZA
Inventum ST306RZA
Klik voor beste prijs

De verschillende geluidsniveaus uitgelegd

Om je een idee te geven van de verschillende geluidsniveaus, hebben we hieronder situaties geschetst die vergelijkbaar zijn met een bepaald geluidsniveau. Zo kun jij inschatten hoe hoog het geluidsniveau is dat jij kan tolereren. Dit kan je vervolgens weer helpen om een goede stille stofzuiger te vinden die past bij jouw wensen.

 • 20db: Een fluisterende stem op een stille bibliotheek.
 • 30db: Een zachte regenbui buiten.
 • 40db: Een rustig gesprek tussen twee mensen.
 • 50db: Een koelkast die zoemt.
 • 60db: Een normaal gesprek op een gemiddelde afstand.
 • 70db: Het geluidsniveau van een druk restaurant tijdens piekuren.
 • 80db: Het geluid van druk verkeer op een drukke weg.
 • 90db: Het geluid van een blaffende hond in de buurt.
 • 100db: Een rockconcert of een motorzaag op korte afstand.
 • 110db: Een luide sirene van een brandweerwagen.

Stille stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, dan zijn er altijd een aantal belangrijke factoren waar je op dient te letten. Dit zijn factoren die grote invloed kunnen hebben op je koopkeuze. Elke stofzuiger is namelijk weer anders en daarnaast hebben consumenten allemaal verschillende behoeften. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een stille stofzuiger:

 • Geluid: Natuurlijk is het geluidsniveau de belangrijkste factoren om naar te kijken. Hierboven hebben we al op een rijtje gezet waar diverse geluidniveaus mee te vergelijken zijn, zodat jij een betere inschatting kunt maken van het maximale geluidsniveau van jouw stofzuiger. Over het algemeen wordt 65db of minder als stil beschouwd. In dit artikel hebben we stofzuigers onder de 70db geselecteerd.
 • Type stofzuiger: Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken in je zoektocht naar de beste stille stofzuigers, is het type stofzuiger. Zo kun je kiezen tussen een stofzuiger met- of zonder zak. In het kort is dit het grootste verschil: stofzuigers met zak zijn vaak het stilst, goedkoopst en het meest hygiënisch. Bij stofzuigers zonder zak werk je zonder stofzuigerzakken en ze zijn over het algemeen wat gebruiksvriendelijker.
 • Prestaties: Naast het feit dat de stofzuiger stil moet zijn, moet die natuurlijk ook goede prestaties leveren. Daarom is dat uiteraard ook 1 van de factoren waarop wij getest hebben. Zo moet de stofzuiger een hoge zuigkracht leveren en tegelijkertijd stil werken. Dit was zeker niet bij alle modellen het geval. Let daarom ook altijd op de zuigkracht van de stofzuiger die je op het oog hebt.
 • Filtratie: Tegenwoordig is vrijwel elke stofzuiger uitgerust met een HEPA-filter, wat hem geschikt maakt om te gebruiken als je allergieën hebt. Het HEPA-13 filter wordt hierbij het meeste gebruikt. Als je gevoelig bent voor huisstofmijt, dan raden we ook altijd aan om een stofzuiger met zak te kopen. Dit omdat je hierbij niet het stofreservoir hoeft te legen, wat voor veel stof kan zorgen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe stil is een gemiddelde stille stofzuiger?

De gemiddelde stille stofzuiger produceert ongeveer rond de 65db. Dit is vergelijkbaar met 2 pratende mensen op ongeveer 1 meter afstand. Je hebt zowel stofzuigers die daar verder onder- als boven zitten. Zo heeft AEG een stofzuiger in het assortiment die slechts 57db geluid produceert. De luidste stofzuigers produceren tegen de 80db aan geluid. Dit is namelijk het maximale geluidsniveau dat een stofzuiger mag produceren volgens bepaalde Europese regelgeving.

2. Is een stille stofzuiger minder krachtig vergeleken met traditionele stofzuigers?

Ja, vaak zijn extreem stille stofzuigers iets minder krachtig vergeleken met een gewone stofzuiger. Wel moet hierbij gemeld worden dat dat zeker niet altijd het geval is. Modellen die rond de 65db aan geluid produceren, zijn vaak even krachtig als modellen die 70 tot 75db produceren. Het hangt dus erg af van het type stofzuiger, het merk en de technologie achter de betreffende stofzuiger.

3. Zijn stille stofzuigers duurder dan traditionele stofzuigers?

Nee, stille stofzuigers zijn niet per se duurder dan een traditionele stofzuiger. Het hangt echt van het merk, het type stofzuiger en de specificaties van het model af wat het prijsniveau is. Zo zijn er ook goedkope stille stofzuigers van minder dan 100 euro die prima resultaten leveren.

4. Kun je een stille stofzuiger gebruiken op alle vloertypen?

Of je een stofzuiger kan gebruiken voor verschillende vloertypen, hangt af van de meegeleverde accessoires. Zo heb je een parketborstel nodig om houten vloeren te stofzuigen zonder dat je bang hoeft te zijn voor krassen. Een zachte afstofborstel is handig voor meubilair of salontafels waarvan je wil voorkomen dat er krassen in komen. Het is dus belangrijk om eerst naar je eigen huishouden te kijken en je eigen wensen en behoeften in kaart te brengen, voordat je gaat kijken naar een nieuwe stofzuiger.

5. Zijn steelstofzuigers over het algemeen 'stille stofzuigers?'

Nee, steelstofzuigers staan er helaas juist om bekend dat ze redelijk luidruchtig zijn. Een van de oorzaken is dat er nog geen wettelijk maximum geld voor wat betreft het aantal decibel van een steelstofzuiger. Daarom maken ze vaak meer lawaai, om betere prestaties te kunnen leveren.