Beste Robotstofzuiger: Top 10 | Test & Vergelijk

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je geen tijd (of zin) hebt om regelmatig te stofzuigen, dan is een robotstofzuiger een gemakkelijke manier om je huis schoon te houden. Omdat ze uitgerust zijn met slimme navigatietechnologieën, kunnen ze gemakkelijk door de kamers manoeuvreren en eventueel obstakels ontwijken. Sommige van de beste robotstofzuigers kunnen zelfs het stofreservoir automatisch legen of na het stofzuigen zelfs dweilen. Daarnaast kun je ze vaak bedienen via een app. In dit artikel kijken we naar de beste modellen van dit moment. Ook delen we de voor- en nadelen en een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten bij het maken van een koopkeuze.

Onze robotstofzuiger top keuzes
Eziclean® Aqua Connect X550 - Beste getest

Een zeer goede budgetvriendelijke optie. Hij kost slechts een fractie vergeleken met andere geteste modellen, maar levert wel nog steeds uitstekende resultaten.

iRobot Roomba s9+ - Beste voor grote huishouden

Niet gek dat iRobot twee keer in de top 3 staat. Zo ook dit model, die perfect is voor de wat grotere huishoudens. Een krachtig model met uitstekende prestaties.

iRobot Roomba Combo j7+ - Betaalbaar met dweil

iRobot Roomba is natuurlijk een fantastisch merk op het gebied van robot stofzuigers. Een van de best beoordeelde uit onze test is deze iRobot J7+.

Top 10 robotstofzuigers

Bekijk hieronder onze aanbevelingen voor de top 10 robotstofzuigers. Kijk ook naar de bijbehorende kenmerken en specificaties. Vergelijk deze met elkaar om een robotstofzuiger te vinden die past bij jouw wensen en behoeften.

1
Eziclean® Aqua Connect X550
Beste getest
Eziclean® Aqua Connect X550
2
iRobot Roomba s9+
Beste voor grote huishouden
iRobot Roomba s9+
3
iRobot Roomba Combo j7+
Betaalbaar met dweil
iRobot Roomba Combo j7+
4
Eziclean® Aqua Connect X1200
Beste robotstofzuiger met dweilfunctie
Eziclean® Aqua Connect X1200
5
Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB
Budgetvriendelijk en geluidsarm
Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB
6
Ecovacs Deebot T9+
Ecovacs Deebot T9+
7
Ecovacs Deebot X2 Omni
Ecovacs Deebot X2 Omni
8
Eufy RoboVac L35 Hybrid+
Eufy RoboVac L35 Hybrid+
9
iRobot Roomba Combo i8
iRobot Roomba Combo i8
10
Blaupunkt Bluebot Xtreme
Blaupunkt Bluebot Xtreme

Dit zijn de 5 beste robotstofzuigers van 2024

1. Eziclean® Aqua Connect X550

 • Navigatiemethode: GPS
 • Dweilfunctie: Ja
 • Automatisch leegstation: Nee
 • Geluidsniveau: 55db
 • Bedienen met app: Ja
 • +5

De Eziclean® Aqua Connect X550 is de beste robotstofzuiger van dit moment. EziClean is wellicht een wat onbekender merk, maar één ding is absoluut zeker: ze maken uitstekende stofzuigers (en dat vaak voor de helft van de prijs vergeleken met de grote merken). De Eziclean® Aqua Connect X550 is de beste koop robotstofzuiger die op dit moment beschikbaar is. Het is een krachtige basis robotstofzuiger die je huis automatisch kan stofzuigen en schoonhouden. We waren echt verbaasd over de resultaten van deze toch enigszins 'goedkope' robotstofzuiger. Hij heeft velen voordelen en slechts enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

Deze robotstofzuiger van EziClean heeft naar onze mening 2 grote voordelen ten opzichte van andere modellen. Allereerst zie je op dit prijsniveau niet vaak dat de robotstofzuiger is uitgerust met slimme navigatietechnologie waarbij de robotstofzuiger je huis in kaart brengt en zodoende weet waar die wel en niet kan rijden. Daarnaast is het ook vaak redelijk ongebruikelijk voor robotstofzuigers in deze prijsklasse dat ze voorzien zijn van een goede dweilfunctie.

De robotstofzuiger beschikt overigens ook over obstakeldetectie-sensoren. Dit houdt simpelweg in dat op het moment dat die een obstakel tegenkomt, hij vanzelf een andere richting kiest. Hierdoor is de robotstofzuiger soms wat minder efficiënt, omdat die waarschijnlijk meerdere keren over hetzelfde stuk zal rijden, terwijl die andere stukken wellicht juist overslaat. Houdt daar dus rekening mee.

Tot slot waren we ook erg te spreken over het geluidsniveau. De meeste robotstofzuigers die we testen zitten toch vaak zo rond de 60 tot 65db, terwijl deze van EziClean slechts 55db produceert. Hierdoor kan je in principe gewoon televisie kijken terwijl de automatische stofzuiger zijn werk doet.

Voordelen
Goedkope robotstofzuiger
Past zuigkracht automatisch aan
Bedienen en instellen via de app
Slimme navigatie
Ook geschikt voor dierenharen
Nadelen
Filters moeten iets vaker schoongemaakt worden

2. iRobot Roomba s9+

 • Navigatiemethode: Zelflerend
 • Dweilfunctie: Nee
 • Automatisch leegstation: Ja
 • Geluidsniveau: 66db
 • Bedienen met app: Ja
 • +8

De iRobot Roomba S9+ is een van de beste robotstofzuigers die we getest hebben. Wij vonden hem vooral geschikt voor de wat grotere huishoudens. Dit had met een aantal redenen te maken. Allereerst is het stofreservoir een stuk groter. Deze is namelijk 1 liter ten opzichte van 0,4 liter bij de i7+. Ondanks dat de robotstofzuiger deze automatisch leegt bij het laadstation, betekent dit wel dat die een groter oppervlakte in één keer kan stofzuigen. Ook had die een zeer hoge zuigkracht vergeleken met andere robotstofzuigers die we getest hadden.

Daarnaast is bijna geen enkele robotstofzuiger geschikt voor het stofzuigen van hoogpolig tapijt. Deze iRobot Roomba s9+ is wel geschikt voor hoogpolig tapijt en grof vloerkleed. Hij gebruikt hiervoor de 'Turbo power' functie die automatisch inschakelt op het moment dat de robotstofzuiger herkent dat die over een dergelijke ondergrond rijdt. Dit zorgt voor een grondige reiniging van het tapijt waarbij zelfs diepliggend vuil wordt opgezogen.

Wat daarnaast handig was aan dit model, is het feit dat die ontworpen is in een 'D-vorm'. Hierdoor kan die ook effectief vuil en stof opzuigen langs de plinten en in hoeken. Ook de bouwkwaliteit is van absolute topklasse. Kortom een zeer goed model met een aangenaam geluidsniveau die je kan bedienen en instellen via de app. Een van de nadelen die we hebben ondervonden tijdens onze robotstofzuiger test is dat die niet over een dweilfunctie beschikt. Dat hadden we wel verwacht van een robotstofzuiger op dit prijsniveau.

Voordelen
Ook geschikt voor hoogpolig tapijt
Sterke zuigkracht
Slimme D-vorm voor optimaal resultaat
Grote capaciteit
Nadelen
Geen dweilfunctie
Aan de prijzige kant

3. iRobot Roomba Combo j7+

 • Navigatiemethode: Zelflerend
 • Dweilfunctie: Ja
 • Automatisch leegstation: Ja
 • Geluidsniveau: 65db
 • Bedienen met app: Ja
 • +18

De robotstofzuiger is relatief betaalbaar, beschikt over een automatisch leegstation en heeft een zelflerend navigatiemethode. Hierdoor leert die je huis kennen waardoor die de meest efficiënte route kan bepalen. Ook heeft die een aangenaam geluidsniveau en is die als beste beoordeeld door gebruikers.

Wat we daarnaast erg fijn vonden aan deze robotstofzuiger, is dat die een foto maakt op het moment dat die een obstakel tegenkomt. Vervolgens kun je een foto van het obstakel bekijken in de app, waarna je kan aangeven of die dit obstakel moet vermijden of juist niet. Als je bijvoorbeeld een speelhoek voor je kinderen hebt of een plekje waar je trouwe viervoeter lekker ligt, dan zou je aan kunnen geven dat die deze obstakels moet vermijden.

Ook beschikt deze iRobot over 'anti-vastloop' functionaliteit. Tijdens het testen van tientallen robotstofzuigers was het bijvoorbeeld een bekend probleem dat ze nog weleens vastliepen over bijvoorbeeld een kabel of stekker. Een robotstofzuiger die over deze functionaliteit beschikt kan herkennen wanneer dit het geval is, waarna die automatisch achteruit zal rijden totdat die niet meer vastzit.

De robot dweilt tot slot jouw vloer grondig dankzij SmartScrub en tilt automatisch zijn dweil op zodra hij een tapijt herkent.

Voordelen
Beste prijs-kwaliteitverhouding
Leegt het stofreservoir automatisch
Goed navigatiesysteem
Loopt niet vast over kabels
Nadelen
Enigszins klein stofcompartiment
Laadstation moet je af en toe goed schoonmaken

4. Eziclean® Aqua Connect X1200

 • Navigatiemethode: Laser
 • Dweilfunctie: Ja
 • Automatisch leegstation: Ja
 • Geluidsniveau: 59db
 • Bedienen met app: Ja
 • +6

Maar liefst 2 robotstofzuigers van EziClean in de top 5. De "Connect x1200" is de grote broer ten opzichte van de vorige "Connect x550". In veel opzichten is die net wat beter, maar daar betaal je natuurlijk ook voor...

De Connect x1200 biedt de ultieme ervaring als robotstofzuiger met dweilfunctie. Zo wordt jouw huis niet alleen automatisch gestofzuigd, maar ook gedweild. Dit bespaart je natuurlijk doordeweeks enorm veel tijd. Een probleem bij veel robotstofzuigers die kunnen dweilen, is dat de resultaten veel aan de wensen overlaten. Zo is het vaak niks meer dan een natte doek die achter de robotstofzuiger aansleept. Van een echte dweilbeurt kun je dus vaak niet spreken. Deze robotstofzuiger brengt daar echter verandering in. Dankzij het geïntegreerd waterreservoir, blijft de dweildoek goed vochtig waardoor je jouw hele vloer van een efficiënte en grondige dweilbeurt voorziet.

Ook qua zuigprestaties doet die het erg goed. De robot navigeert door middel van een laser. Dit is doorgaans de meest betrouwbare en 'beste' manier van navigeren bij robotstofzuigers. Hij gebruikt namelijk een onzichtbare laserstraal om de verschillende kamers en gebieden in kaart te brengen. Ook is die geschikt voor alle vloertypen. Op tapijt zal die zijn zuigkracht aanpassen, zodat ook deze goed gereinigd wordt.

Een van de voordelen van dit model ten opzichte van andere robot stofzuigers, is het feit dat fluisterstil te werk kan gaan. Hij produceert namelijk slechts 59db geluid. Dit is een stuk stiller ten opzichte van vele andere modellen die we getest hebben.

Een van de nadelen is dat je periodiek natuurlijk wel de vuilafvoerzakken zal moeten vervangen. Al het vuil dat wordt opgezogen en opgevangen zal automatisch geleegd worden bij het laadstation. Toch zal je vroeg of laat ook deze vuilzakjes een keer moeten weggooien en vervangen door nieuwe.

Voordelen
Zeer grote capaciteit
Ook geschikt voor hoogpolig tapijt
Uitstekende dweilprestaties
Ingebouwde camera
Zelflegend
Nadelen
Vuilafvoerzakken moeten vervangen worden
Prijzig

5. Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB

 • Navigatiemethode: GPS
 • Dweilfunctie: Ja
 • Automatisch leegstation: Nee
 • Geluidsniveau: 59db
 • Bedienen met app: Ja
 • +18

Tot slot hebben we nog een budgetvriendelijke robotstofzuiger waar je ook mee kan dweilen. De Blaupunkt Bluebot Xboost is een 3-in-1 robotstofzuiger. Zo kun je er uiteraard mee stofzuigen, maar ook dweilen én dankzij het microvezeldoekje verwijdert hij ook fijnstof van de vloer. Je kunt via de app de opdracht geven om te gaan stofzuigen of dweilen. Vervolgens kun je ook gelijk de voortgang in de app bijhouden. In de app kun je overigens ook het schoonmaakschema instellen.

Wat we goed vonden aan dit model, is dat die navigeert door middel van een GPS-chip. Bij de meeste goedkope robotstofzuigers zie je dat ze allemaal een willekeurige methode hanteren. Door middel van de GPS-chip kan de robotstofzuiger onthouden waar die is geweest. Vervolgens kan die onthouden waar die is geweest. Nadat je de robotstofzuiger een paar keer hebt gebruikt, wordt deze dus steeds accurater en efficiënter.

Wel is dit zo'n robotstofzuiger waarbij het dweilen niet van hoogwaardige kwaliteit is. Je kan deze functie niet gebruiken en verwachten dat je nooit meer zelf hoeft te dweilen. Het is goed voor een snelle schoonmaak, maar als je visite krijgt met kerst raden we aan om zelf even goed te dweilen.

Tot slot is de robotstofzuiger uitgerust met HEPA-filter wat hem ook geschikt maakt om te gebruiken voor mensen met allergieën. Dit filter zorgt ervoor dat de kleinste stofdeeltjes worden opgevangen en vastgehouden, waardoor er alleen schone lucht wordt uitgeblazen.

Voordelen
Scherp geprijsd
Met HEPA-filter
Kan zuigkracht aanpassen
Met dweilfunctie
Nadelen
Kan delen overslaan of dubbel doen
Dweilfunctie niet geweldig

Robotstofzuiger koopgids

Om de beste robotstofzuiger te vinden, zijn er altijd een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe robotstofzuiger. De beste robot stofzuiger moet niet alleen voorzien zijn van een hoge zuigkracht, maar ook over een goede batterijduur, app, geluidsniveau en manier van navigeren beschikken. Dit zijn uiteraard zaken die we hebben meegenomen in ons onderzoek. Hieronder vind je de belangrijkste factoren:

Navigatiemethode

De navigatiemethode van een robotstofzuiger geeft aan op welke manier deze door de verschillende ruimtes navigeert. Draadloze stofzuigers hebben verschillende manieren van navigeren. Sommige zijn een stuk nauwkeuriger en beter dan andere. De goedkope robotstofzuiger heeft vaak een simpele manier van navigeren, om zo geld te besparen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder hebben ze allemaal op een rijtje gezet in volgorde van kwaliteit.

 • Geen: Soms heeft de robotstofzuiger helemaal geen voorgeprogrammeerde navigatiemanier. Dit wordt 'willekeurig navigeren' genoemd. Dit houdt in dat de robot zonder vast patroon begint met rijden en stofzuigen. Hierdoor kan het voorkomen dat de stofzuiger delen overslaat of juist dubbel doet. Op basis van botssensoren slaat die simpelweg een andere weg in op het moment dat die in aanraking komt met een obstakel. Dit is in principe de minst geavanceerde en meest onnauwkeurige methode, meestal te vinden in goedkopere modellen.
 • Zelflerend: Een zelflerende robotstofzuiger houdt in dat de robot een paar keer het huis gestofzuigd moet hebben om de verschillende kamers goed in kaart te krijgen. Hij maakt als het ware een interne kaart van de verschillende kamers en ruimtes waar die zich in bevindt. Wanneer deze eenmaal een beetje weet waar alles staat en waar die wel en niet mag komen, kan die een efficiënte schoonmaakroute bepalen. Het voordeel is dat dit alsnog een redelijk 'goedkoop' systeem is die vrij accuraat is. Het nadeel is dat het de eerste paar keer wat onnauwkeurig kan zijn.
 • GPS-chip: Als een robotstofzuiger navigeert met een GPS-chip, dan betekent dit dat de robot onthoudt waar die is geweest. Zo wordt de chip gebruikt om de huidige positie te bepalen en te berekenen welke beweging die moet maken. Vervolgens wordt de ruimte in kaart gebracht om zo de beste schoonmaakroute vast te stellen en telkens te optimaliseren. De robot kan nauwkeurig zijn locatie bijhouden en de afgelegde afstanden meten. Deze vorm van navigeren werkt opnieuw het beste als die een paar keer heeft gestofzuigd.
 • Plafondherkenning: Wanneer de stofzuiger voorzien is van plafondherkenning, betekent dat in feite dat er aan de bovenkant een camera zit om het plafond te filmen. Op deze manier worden de ruimtes en kamers in kaart gebracht. Vervolgens worden bepaalde herkenningspunten en patronen geïdentificeerd, zodat de robot nauwkeurig zijn positie kan bepalen. Dit is een van de beste en meest accurate manieren om te navigeren.
 • Laser: De beste robotstofzuiger beschikt over laser-navigatie. Hierbij wordt een onzichtbare laser gebruikt om de omgeving te scannen om zo een gedetailleerde kaart van de kamer te maken. De laser kan direct afstanden berekenen en objecten detecteren, waardoor deze de meest efficiënte schoonmaakroute kan vaststellen. In tegenstelling tot alle andere methoden, zal deze manier van navigeren dus vanaf het eerste moment al direct enorm accuraat en nauwkeurig werken. Vandaar dat alleen de beste robotstofzuigers met deze technologie zijn uitgerust.

Welk type robotstofzuiger je kiest heeft uiteraard ook invloed op de prijs. Een robotstofzuiger met laser-navigatie is over het algemeen een stuk duurder dan een model die willekeurig door het huishouden heen rijdt.

Dierenharen

Als je een hond, kat of ander harige dierenvriend in je huishouden hebt rondlopen, dan is het belangrijk om te realiseren dat een robotstofzuiger wellicht niet altijd de beste keuze is. Dierenharen van honden en katten staan er nou eenmaal om bekend snel te kunnen gaan klitten. Dit merk je wellicht met een je traditionele stofzuiger ook al, waarbij de vloerenzuigmond vrijwel compleet verstopt kan zitten met allerlei vuil, stof en ophoping van dierenharen.

Eén oplossing is om de robotstofzuiger regelmatig even om te draaien om te kijken hoe het zit met de draaiende borstel aan de onderkant en of deze niet vastloopt door vastzittende haren. Als dit wel het geval is, dan zal je even alle haren moeten losknippen en uit het apparaat trekken.

Een andere oplossing kan zijn om een robotstofzuiger te kiezen die wat beter geschikt is om te gaan met dierenharen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de robotstofzuiger voorzien is van een ronddraaiende middenborstel. Dat zijn vaak de beste robotstofzuigeres voor dierenharen. Hiermee pakt die dierenharen wat makkelijker op van de grond, tapijt en eventueel vloerkleed.

Terugkeren naar het laadstation

Dit houdt in dat wanneer de robot moet opladen, dat die automatisch terugkeert naar het laadstation. Tegenwoordig zijn vrijwel alle modellen hiervan voorzien.

Automatisch legen van stofreservoir

Een van de nadelen van robotstofzuigers was het feit dat het kleine stofreservoir vrij vaak geleegd moest worden. Het stofreservoir is namelijk vaak maar ergens tussen de 0,4 tot 1 liter. Je kunt je voorstellen dat zelfs bij een relatief klein appartement deze redelijk snel vol kan raken. Fabrikanten hebben hier vervolgens wat op verzonnen. Dankzij het automatische vuilafvoer systeem, zal de robot vanzelf terugrijden naar het laadstation om het stofreservoir te legen. Vervolgens kan die direct weer zijn weg vervolgen. Hierdoor hoeft de gebruiker slechts eens in de zoveel tijd een veel groter stofreservoir te legen in plaats van telkens een kleine.

Zuigkracht aanpassen aan ondergrond

Uiteraard hebben we alle stofzuigers uitvoerig getest. Niet alleen op verschillende ondergronden maar ook met verschillende soorten vuil. Een belangrijk kenmerk van stofzuigers met een hogere score op basis van onze test, waren modellen die hun zuigkracht konden aanpassen op het moment dat ze detecteerde dat ze op een ruwe ondergrond reden. Dit zorgde er namelijk voor dat bijvoorbeeld ook haren die zich in het kleed hadden vast vastgezet eenvoudig verwijderd en opgezogen konden worden.

Donkere vloeren stofzuigen

Sommige robotstofzuigers hebben moeite met het navigeren op donkere vloeren, vanwege de manier waarop de navigeren. Zo maken sommige modellen gebruik van onder andere infraroodsensoren om obstakels te detecteren en afstanden te berekenen. De sensoren zenden een infraroodstraal uit en meten vervolgens de weerkaatsing van de verschillende muren en objecten. Op een donkere vloer (of plafond), kan de weerkaatsing soms zwakker zijn, waardoor de robot moeite heeft om nauwkeurig en accuraat te navigeren. Dit kan leiden tot het overslaan van bepaalde gebieden of botsingen met lage meubels.

Als je een donkere vloer in jouw huis hebt, kijk dan goed bij de specificaties van het betreffende model of deze hier goed mee kan omgaan.

Dweilfunctie

De effectiviteit van de dweilfunctie bij verschillende stofzuigers kan sterk uiteenlopen. Zo presteren sommige modellen inmiddels zo goed dat we wel kunnen zeggen dat het een groot deel van het dweilen kan vervangen, terwijl andere modellen eigenlijk ondermaats presteren om het überhaupt dweilen te kunnen noemen.

Een robot stofzuiger met dweilfunctie heeft in de meeste gevallen een microvezeldoek aan de onderkant van de robot. Bij sommige zit een waterreservoir ingebouwd die de doek vochtig houden. Ook zijn er modellen waarbij een dikkere doek wordt meegeleverd die je zelf nat dient te maken.

De beste robotstofzuiger waarmee je ook kan dweilen, zal beschikken over een waterreservoir die die ook zelf kan legen en verversen met schoon water. Tevens zal de dweil door het apparaat zelf gereinigd moeten worden met bijvoorbeeld hete lucht. Dit om nare geurtjes en bacteriën te voorkomen. Tot slot moet die ook over speciaal ontworpen dweilborsteltjes beschikken om de grond van een effectieve reiniging te voorzien. Wanneer je zelf dweilt moet je soms namelijk ook redelijk wat kracht zetten om bijvoorbeeld afdrukken van dierenpoten of andere viezigheid te verwijderen.

Gebruik in combinatie met smart home platform

Wanneer je gebruik maakt van een bepaald Smart Home platform, zoals Google Assistant of Amazon Alexa, dan kan het handig zijn wanneer jouw robotstofzuiger hiermee compatibel is. Dit houdt namelijk in dat je jouw robotstofzuiger ook met het dergelijke platform kunt besturen via stembediening. Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan Google of Alexa om de robotstofzuiger aan te zetten en om te gaan stofzuigen.

Tegen allergieën

Wanneer je allergisch of gevoelig bent voor huisstofmijt, dan is een robotstofzuiger met HEPA-filter essentieel. Een HEPA-filter staat voor 'High Efficient Particulate Air'. Dit filter zorgt ervoor dat 99,9% van de stofdeeltjes die worden uitgeblazen worden gefilterd, zodat schadelijke (fijn)stof niet in de lucht kan komen. Dit kan bijvoorbeeld stof zijn, maar ook huisstofmijt, schimmels, pollen en andere bacteriën en allergenen.

Wanneer je een robotstofzuiger koopt houd je waarschijnlijk de meeste rekening met factoren zoals de zuigkracht, accuduur en functionaliteit, maar voor mensen met allergieën is het filtratiesysteem enorm belangrijk om naar te kijken. In de praktijk zijn er verschillende HEPA-filters. Elk filter wordt aangeduid met een bepaald cijfer, zoals een HEPA-11, HEPA-12 of HEPA-13 filter. Het HEPA-13 filter komt in stofzuigers het meeste voor en houdt in dat 99,95% van alle stofdeeltjes worden gefilterd.

Gebiedsafbakening

De manier van gebiedsafbakening kan ook verschillen per robotstofzuiger. Sommige worden bijvoorbeeld geleverd met een magneetstrip waar de robotstofzuiger niet overheen kan rijden. Deze kun je dus leggen voor een ruimte die niet betreedt mag worden. Dit kan bijvoorbeeld de kamer zijn waar vaak kinderen spelen of huisdieren aanwezig zijn.

Bij andere modellen kun je juist virtuele grenzen instellen. Soms kun je bijvoorbeeld in de app een virtuele muur aangeven, nadat de volledige ruimte in kaart is gebracht. Sensoren voorkomen vervolgens dat de robot de betreffende ruimtes betreedt.

Gebruiksvriendelijkheid van de app

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de app. De beste robotstofzuigers moeten allemaal bediend kunnen worden via een app. Sommige werken op Bluetooth en andere op wifi. Een app die op wifi werkt houdt simpelweg in dat je waar ook ter wereld, de robotstofzuiger kan besturen. Een Bluetooth app houdt in dat je enigszins in de buurt moet zijn van de robotstofzuiger om er een verbinding mee te leggen.

Daarnaast vonden wij het ook belangrijk dat het instellen van de robotstofzuiger via de app gebruiksvriendelijk en gemakkelijk werkte. Dit is natuurlijk per aanbieder verschillend.

Voor- en nadelen van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger kopen is vaak een langetermijninvestering. Het zijn geen goedkope stofzuigers, waardoor het belangrijk is dat je een aantal verschillende robotstofzuigers vergelijkt om een goede keuze te kunnen maken. Er kleven natuurlijk velen voordelen aan een slimme robotstofzuiger, maar er zijn ook wel degelijk een aantal nadelen. Om een goede en weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je zowel van de voor- als de nadelen op de hoogte bent.

Robotstofzuiger voordelen

 1. Gemak: Een robotstofzuiger neemt je natuurlijk ontzettend veel werk uit handen. Je hoeft de stofzuiger niet telkens uit de kast te halen. Ook hoef je geen stekker in het stopcontact te steken. Vaak is het enkel nodig om de robotstofzuiger eenmalig in te stellen, waarna die vanzelf precies weet wanneer die wel en niet moet gaan schoonmaken.
 2. Tijdsbesparing: De robot werkt volledig autonoom en zelfstandig. Dit bespaart je veel tijd en moeite, zeker als je een drukke levensstijl hebt.
 3. Schema's instellen: Het is natuurlijk hartstikke fijn dat je simpelweg kan instellen via een app op je telefoon wanneer je precies wil dat de robotstofzuiger gaat schoonmaken. Als je een stille robotstofzuiger hebt, dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om hem in de nacht te laten werken. Ook kan je ervoor kiezen om de automatische stofzuiger te laten schoonmaken op het moment dat je niet thuis bent.
 4. Grondige schoonmaakbeurt: Robotstofzuigers worden steeds beter in het grondig reinigen van de vloer. Zo zijn ze soms bijvoorbeeld voorzien van dubbele rubberen borstels die het vuil aanzienlijk beter opnemen vergeleken met borstels met haren. Ook zijn nieuwe robotstofzuigers vaak voorzien van vuildetectie door middel van een aantal sensoren die de vloer kunnen scannen en viezigheid kunnen opsporen. Op vuile plekken maakt de slimme stofzuiger een extra rondje.
 5. Moeilijk bereikbare plekken: We weten allemaal hoe irritant het is om soms onder de bank of tafel te stofzuigen. Voor een robotstofzuiger is dit echter vaak geen enkele moeite. Ze zijn vaak ongeveer 10 centimeter hoog, waardoor ze onder vrijwel al het meubilair kunnen stofzuigen. Door het compacte formaat en enorme wendbaarheid kunnen ze overal met gemak komen.
 6. Geschikt voor harde vloeren: Veel mensen maken zich soms zorgen of robotstofzuigers wel geschikt zijn voor harde vloeren. Uiteraard kunnen robotstofzuigers hier prima mee overweg, dankzij de ronddraaiende borstels en zijborstels kunnen ze al het vuil en stof effectief opsporen en opzuigen.
 7. Minimaal onderhoud: Een robotstofzuiger vereist gelukkig niet veel onderhoud. Het enige wat soms gedaan moet worden is het legen van het stofreservoir (als deze dat niet automatisch doet). Als de robotstofzuiger voorzien is van een HEPA-filter, dan is het belangrijk dat deze één keer per jaar volledig wordt vervangen. Tot slot kan het slim zijn om af en toe de borstels aan de onderkant van het apparaat te inspecteren en eventuele haren los te knippen, zodat die niet vast komt te lopen.

Robotstofzuiger nadelen

 1. Obstakels: Een intelligente robotstofzuiger zal goed om moeten kunnen gaan met de verschillende obstakels in je huis. Toch moet je soms voorafgaand aan het stofzuigen een rondje moeten lopen of er geen objecten op de grond liggen. Denk aan speelgoed van spelende kinderen, hondenspeeltjes, sokken of kleren of andere kleine objecten waar de stofzuiger op kan vastlopen. Je zal je huis daarom min of meer altijd enigszins opgeruimd moeten houden.
 2. Kan vastlopen: Soms zie je bepaalde objecten over het hoofd of loopt de stofzuiger vast op andere voorwerpen. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld kabels. Deze worden niet altijd opgevangen door de sensoren, waardoor de robot stofzuiger hier overheen rijdt. Vervolgens kan die er niet volledig overheen rijden. Als je dan thuiskomt, dan zie je dat hij ergens stil ligt op een kabel zonder dat je vloer is gestofzuigd.
 3. Stofreservoir legen: Goede robotstofzuigers hebben vaak een stofreservoir van circa 0,8 liter of meer. Toch zijn er ook meer dan genoeg modellen die een klein stofreservoir van 0,4 liter hebben. Deze moet je redelijk vaak legen, wat een irritant klusje kan zijn. Om die reden komen er steeds meer modellen op de markt die het reservoir automatisch legen. In dat geval hoef je alleen maar eens ind e zoveel tijd op het laadstation het reservoir te legen.
 4. Dient niet volledig ter vervanging: Een robotstofzuiger kan niet volledig ter vervanging dienen ten opzichte van een gewone stofzuiger. Een gewone stofzuiger is nog steeds altijd noodzakelijk. Ze zijn krachtiger, accurater en wat flexibeler. Er zullen altijd hoekjes of kieren zijn waar de robot niet volledig bij kan komen.
 5. Geluid: Afhankelijk van het model, kan een robotstofzuigers soms redelijk wat geluid produceren. Gelukkig kun je zelf instellen wanneer je wil dat die gaat schoonmaken. Kies dus vooral een moment waarop je dan niet thuis bent. Toch kan het dan alsnog vervelend zijn voor eventuele huisdieren.
 6. Prijs: Net als steelstofzuigers, is het bekend dat robotstofzuigers een stuk duurder zijn vergeleken met een traditionele stofzuiger. Het is daarom een redelijke investering die je zal moeten doen.
 7. Accu plotseling leeg: Een goede robotstofzuiger beschikt over een zogeheten 'Turbo power' functie. Door middel van deze functionaliteit, wordt de zuigkracht automatisch verhoogd op het moment dat die op een ruwe ondergrond rijdt (zoals tapijt en vloerkleed). Over het algemeen werkt deze functie redelijk goed, alleen als de accu al bijna leeg is en deze functionaliteit wordt ingeschakeld, kan het soms voorkomen dat de accu uit het niets leeg is. De robotstofzuiger is dan gestrand en je zal deze handmatig in het oplaadstation moeten plaatsen.
 8. Kan geen traptreden schoonmaken: Dit is een andere reden waarom een robotstofzuiger niet ter vervanging kan dienen van een gewone stofzuiger. Hij is niet geschikt om onder andere traptreden schoon te maken. Ook het meubilair zoals je bank zal je nog steeds zelf regelmatig moeten stofzuigen.
 9. Niet geschikt voor tapijt: Het is algemeen bekend dat robotstofzuigers soms wat moeite kunnen hebben met het reinigen van tapijt. Soms komen ze er überhaupt nieteens op. Ook kan het voorkomen dat ze vastlopen. Andere keren kan het zijn dat ze verstrikt raken in het tapijt. Bekijk de beste robotstofzuiger voor tapijt om een geschikt model te vinden.
 10. Beperkte levensduur: Een robotstofzuiger werkt vaak middels een relatief kleine accu. Zodra de accu aan het einde van zijn leven zit, moet je of de accu vervangen of een nieuwe robotstofzuiger aanschaffen. In sommige gevallen zal de accu niet meer geproduceerd worden, doordat er nieuwere modellen op de markt zijn uitgebracht.

Veelgestelde vragen

Om je zo goed mogelijk te helpen bij je zoektocht naar de beste robotstofzuiger, hebben we hieronder een aantal van de meest gestelde vragen opgenomen die wij dagelijks van onze lezers te horen krijgen.

1. Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger werkt door middel van een accu in combinatie met een aantal geavanceerde functies en sensoren. Ze gebruiken deze sensoren tezamen met het navigatiesysteem om automatisch door de ruimte te rijden en vuil, stof en (dieren)haar op te zuigen. Met de sensoren kunnen obstakels gedetecteerd en vermeden worden. Tevens kan de kamer in kaart worden gebracht, zodat er niet meerdere keren over dezelfde plek heen wordt gereden of juist plekken worden overgeslagen.

Ook interessant
De werking van een robotstofzuiger
Bekijk de precieze werking van een robotstofzuiger aan de hand van een simpele uitleg.

2. Is een robotstofzuiger het waard?

Of een robotstofzuiger het waard is hangt volledig af van je eigen wensen en behoeften. Het dient in ieder geval niet volledig ter vervanging van traditionele stofzuigers. In veel gevallen bespaart een robotstofzuiger de gebruiker veel tijd en moeite, doordat het automatisch je vloer schoon kan houden. Het zijn echter wel vrij prijzige elektrische apparaten, waardoor het moeilijk te zeggen is of een robotstofzuiger het waard is. Wij vinden het een uitstekende toevoeging om in ieder geval een deel van de schoonmaakwerkzaamheden automatisch te laten verlopen.

3. Kun je robotstofzuigers gebruiken op alle vloertypen?

Ja, een robotstofzuiger kun je voor alle vloertypen inzetten. Wel is het belangrijk om te vermelden dat wanneer je een donkere vloer hebt je goed moet kijken bij de specificaties van jouw model of de robot hiermee om kan gaan. Hierdoor werken soms namelijk de infraroodsensoren minder goed. Maar of je nou tegels, een harde vloer of juist een kwetsbare zachte vloer hebt, in principe is de robotstofzuiger hier geschikt voor. Hij heeft vaak rubberen borstels en wielen. Aan de zijkant zitten draaiende borstel die het vuil en stof als het ware naar binnen gooien. Aan de onderkant wordt het vuil opgezogen en afgevoerd naar het stofreservoir.

4. Zijn robotstofzuigers geschikt voor huisdierenharen?

Ja, in principe zijn robotstofzuigers geschikt voor het opzuigen van dierenharen, al zijn ze hier niet allemaal even effectief in. Het grootste probleem dat zich voor kan doen, is het feit dat de borstel aan de onderkant vast begint te lopen. Dit kan zich voordoen op het moment dat er klitten of haarballen ontstaan. In dit geval zit er niks anders op dan de haren los te knippen en te verwijderen.

5. Moet ik mijn huis opruimen voordat ik de robotstofzuiger laat werken?

Je hoeft niet per se het hele huis op te ruimen voordat je een robotstofzuiger gaat laten werken. Wel is het belangrijk dat er vooral geen kleine voorwerpen op de grond liggen, zoals lego blokjes of honden brokjes. Grote voorwerpen kunnen gewoon geïdentificeerd worden door de sensoren, maar kleine voorwerpen kunnen nog weleens problemen veroorzaken waardoor de robot stofzuiger vastloopt.

6. Kan ik de robotstofzuiger op afstand bedienen?

Niet alle robotstofzuigers kun je op afstand besturen. Een robotstofzuiger is op afstand te bedienen op het moment dat deze over een ingebouwde camera en livetracking beschikt. Ook moet deze functionaliteit zijn ingebouwd in de app. Soms zit er ook een bijgeleverde afstandsbediening bij die je kan gebruiken om de robotstofzuiger te bedienen.

7. Hoe vaak moet ik de stofbak van de robotstofzuiger legen?

Het ligt aan de capaciteit van de stofbak hoevaak je deze zal moeten legen. Over het algemeen zal een stofreservoir van 1 liter om de 2 beurten ongeveer geleegd moeten worden. Als je hier niet per se op zit te wachten, dan is het belangrijk om een robotstofzuiger met automatische vuilafvoer te kiezen. Deze zal het stofreservoir legen bij het laadstation om vervolgens weer verder te gaan met schoonmaken.

8. Wat gebeurt er als de robotstofzuiger vastloopt of vast komt te zitten?

Wanneer een robotstofzuiger vastloopt, dan zal de 'anti-vastloopfunctie' worden ingeschakeld, mits het model hiervan voorzien is. Deze maakt de robot geschikt om over drempels van 1 centimeter te rijden. Wanneer die toch vastloopt, zal de stofzuiger dit detecteren en proberen om achteruit te rijden om vervolgens een andere weg in te slaan. Als ook dit niet lukt, dan schakelt de robotstofzuiger uit en zal je deze handmatig weer moeten inschakelen en goed moeten zetten.

9. Zijn robotstofzuigers effectief in het schoonmaken van je huis?

Ja, over het algemeen zijn robotstofzuigers een effectieve manier om je huis (automatisch) schoon te maken. Het hangt van het specifieke model af hoe effectief en efficiënt die is. Vooral robotstofzuigers uit het hogere segment zijn zeer efficiënt. Bij deze modellen is het enkel noodzakelijk om zo nu en dan de hoekjes te zuigen.

10. Kunnen robotstofzuigers meubels beschadigen?

Nee, een robotstofzuiger kan in principe geen meubels beschadigen. De meeste modellen beschikken over botssensoren of laser-navigatie. In het geval van botssensoren zal de robotstofzuiger direct een andere weg inslaan op het moment dat die in aanraking komt met een object (zoals een meubel). In het geval van een laser kan vooraf al gedetecteerd worden hoeveel afstand er zit tussen de robotstofzuiger en het dichtstbijzijnde object.

Hoe we hebben getest

Bij het uitvoeren van onze robotstofzuiger test, beginnen we altijd met het identificeren van belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de koopkeuze. Zo houden we bijvoorbeeld onder andere rekening met de accuduur, de navigatiemethode, het vermijden van obstakels, het installatieproces en de zuigkracht. Uiteraard kijken we ook naar de gebruiksvriendelijkheid van de app.

Vervolgens onderzoeken we tientallen modellen die goed aangeschreven staan om een eerste gedegen voorselectie te kunnen maken. De kans is groot dat je zoekt naar een robot die voor alle vloertypen geschikt is en moeiteloos rond meubels en andere obstakels kan manoeuvreren. We testen waar mogelijk bijvoorbeeld of de stofzuiger goed overweg kan met donkere vloeren. Dit kan namelijk nog weleens problemen veroorzaken bij de infraroodsensoren van de robotstofzuiger.

Uiteraard is het ook belangrijk om de batterijduur in overweging te nemen. Je wil namelijk wel dat die een groot deel van je huishouden kan schoonmaken, zonder dat die onophoudelijk moet opladen in het laadstation. De meeste robotstofzuigers kunnen ongeveer 60 tot 70 minuten lang achter elkaar stofzuigen, voordat ze zichzelf moeten opladen. Dit zou genoeg moeten zijn voor de meeste huizen en appartementen.

Tot slot kijken we dus ook hoe eenvoudig het is om de robotstofzuiger in te stellen. Vrijwel altijd werkt dit door middel van een app die je op je telefoon moet installeren. Hier kun je onder andere schoonmaakschema's instellen, informatie zien over de batterij en de voortgang van het schoonmaken.

Als we alle factoren grondig getest hebben, kunnen we ons objectieve onderzoek afsluiten en bepalen we een definitieve top 10. Als je specifiek opzoek bent naar een bepaald merk robotstofzuigers, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken bij iRobot Roomba robotstofzuigers.