Stofzuiger piept: 5 oorzaken & oplossingen

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Stofzuiger piept: 5 oorzaken & oplossingen

Maakt je stofzuiger rare geluiden, fluit of piept de stofzuiger als je ermee aan het stofzuigen bent? Dan moet je goed luisteren om de oorzaak te vinden. Vaak is het een klein probleem dat redelijk eenvoudig verholpen kan worden. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken inclusief de bijbehorende oplossingen.

1. Stofzuiger piept

Een stofzuiger die piept kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  1. Stofzuigerslang zit verstopt: Controleer allereerst of de luchtstroom niet geblokkeerd wordt door een vastzittend voorwerp in de stofzuigerslang of het mondstuk. Zelfs een klein plasticje kan een piepende stofzuiger veroorzaken.
  2. Volle stofzuigerzak: Als de stofzuigerzak voor ongeveer 75% vol zit, dan is deze aan vervanging toe. Wacht je er te lang mee, dan kan dit een piepend geluid als gevolgd hebben. Vervang de stofzuigerzak.
  3. Verstopt filter: Zorg dat je regelmatig je stofzuigerfilters schoonmaakt. Ook dit kan een piepende stofzuiger veroorzaken.
  4. Mondstuk niet goed gemonteerd: Zorg dat het mondstuk of opzetstuk en de stofzuigerslang goed vastzit. Als deze per ongeluk los zit kan dit ook een piepend geluid veroorzaken.
  5. Versleten lagers: Als je versleten lagers in de motor hebt, kan dit ook een piepend geluid veroorzaken. Je kan op internet zoeken hoe je deze moet vervangen of je zal langs een stofzuigerreparateur moeten gaan.
  6. Borstelrol rolt niet: Het kan zijn dat de borstelrol in je steelstofzuiger vol zit met haren en stof, waardoor deze niet meer rolt maar over de grond sleept. Controleer of deze nog goed kan rollen en vervang deze zo nodig of maak hem schoon.
  7. Motorproblemen: Als dit het geval is, dan is het vaak niet de moeite waard om je stofzuiger te repareren. In dat geval kun je vaak beter een nieuwe stofzuiger kopen.
Ook interessant
Beste stofzuiger
Ontdek de beste stofzuiger van dit moment. Bekijk onze stofzuiger test en vergelijk zuigkracht, geluidsniveau, filters en meer.

2. De stofzuiger maakt een fluitend geluid

Als je stofzuiger fluit, dan zit er zeer waarschijnlijk een voorwerp vast in de stofzuigerslang of in het mondstuk. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als je per ongeluk een stukje plastic opzuigt die vervolgens in het mondstuk van de stofzuiger blijft hangen. De ingang en buis is vaak enkele centimeters breed. Deze kan daardoor snel verstopt raken.

De stofzuiger fluit, omdat de lucht geen vrij baan krijgt. De zuigkracht blijft echter hetzelfde. Het is hetzelfde principe wanneer je zelf fluit. Hierbij produceer je ook een fluitend geluid door lucht tussen je lippen door te blazen.

Je kan een stofzuigerslang snel ontstoppen door deze los te koppelen van de stofzuiger en vervolgens een bezemsteel door de stofzuigerslang te drukken. Zo kun je het vastzittende voorwerp naar buiten duwen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Beschadigde stofzuigerslang (zoals een scheur)
  • De luchtschakelaar staat open op het handvat

3. De stofzuiger rammelt

Meestal als je stofzuiger rammelt dan heb je per ongeluk een klein object opgezogen. Denk bijvoorbeeld aan een muntje. Deze kunnen rammelende, ratel- of klikgeluiden veroorzaken in de stofzuigerzak of stofreservoir. Vooral bij steelstofzuigers en stofzuigers zonder zak zal dit een vrij hard lawaai kunnen maken, omdat daarbij het stofreservoir van plastic is. Het oplossen is gelukkig simpel: leeg het stofreservoir.

Wat te doen als een robotstofzuiger piept?

Als een robotstofzuiger piept, dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met de rollen onderaan de stofzuiger. Na verloop van tijd kunnen deze vast slippen door de hoeveelheid stof, vuil en (dieren)haren. Je kunt de rollen vervangen of schoonmaken. Knip bijvoorbeeld al het vastzittende stof los, zodat ze weer goed kunnen rollen en vrij kunnen bewegen. Als je er niet vanaf komt, dan wordt het wellicht tijd voor een nieuwe. Klik hier om een goede robotstofzuiger te vinden voor jouw wensen en behoeften.