Beste kruimeldief: Top 10 Test & Vergelijk

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een kruimeldief is een handige handstofzuiger die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Ze zijn lichtgewicht, draagbaar en enorm wendbaar. Dankzij het kleine formaat kun je ze er gemakkelijk bij pakken om kleine klusjes te klaren, zoals het schoonmaken van de bank, trap, eettafel, auto of camper. Om de beste kruimeldief te vinden hebben we een onderzoek uitgevoerd waarbij we meer dan 60 modellen hebben getest en vergeleken. In dit artikel kijken we naar de best beoordeelde modellen en delen we belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten bij het kiezen van een kruimeldief.

Onze kruimeldief top keuzes
BLACK+DECKER PD1420LP-QW - Best geteste kruimeldief

Deze kruimeldief van Black en Decker is een de meest veelzijdige en flexibele keuze. Dankzij de velen accessoires kun je hem overal voor gebruiken.

Eziclean® Blaster F130 - Beste alternatief

Het beste alternatief is de Eziclean® Blaster F130. Deze is tevens goed te gebruiken tegen dierenharen of tapijt, dankzij de 2-in-1 borstel.

JAP Tornado S3 - Beste koop kruimeldief

Een zeer goed model met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Is beduidend goedkoper ten opzichte van andere geteste kruimeldieven.

Top 10 kruimeldieven

Hieronder hebben we onze top 10 aanbevelingen opgenomen voor de beste kruimeldieven. Het is belangrijk dat je jouw opties goed afweegt door goed te kijken naar de bijbehorende specificaties. Bedenk van tevoren wat jij zoekt in een kruimeldief om zo het juiste model te kunnen kiezen.

1
BLACK+DECKER PD1420LP-QW
Best geteste kruimeldief
BLACK+DECKER PD1420LP-QW
2
Eziclean® Blaster F130
Beste alternatief
Eziclean® Blaster F130
3
JAP Tornado S3
Beste koop kruimeldief
JAP Tornado S3
4
Princess Turbo Tiger
Op netstroom
Princess Turbo Tiger
5
BLACK+DECKER WDC115WA-QW
Wateropzuigend
BLACK+DECKER WDC115WA-QW
6
Zedar S300
Goedkoopst
Zedar S300
7
Shark WV270EU
Geluidsarm
Shark WV270EU
8
Rowenta X-Touch AC9736
Rowenta X-Touch AC9736
9
Philips MiniVac FC6149/02
Philips MiniVac FC6149/02
10
Auronic Kruimelzuiger
Auronic Kruimelzuiger

Kruimeldief test

Bij het kiezen van de beste kruimeldief is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar je eigen wensen en behoeften. Als je bijvoorbeeld de handstofzuiger puur wil gebruiken voor kleine klusjes, dan zal je geen lange accuduur nodig hebben. Als je de kruimeldief als auto stofzuiger gaat gebruiken, dan zijn de accessoires en batterijduur juist van groot belang.

De beste kruimeldief van 2023

De BLACK+DECKER PD1420LP-QW is de beste kruimeldief van dit moment die het best beoordeeld is door gebruikers. Dankzij de vele toepassingsmogelijkheden, is het een échte alleskunner. Zo kun je slang 'uitrollen', waardoor je gemakkelijk bij moeilijk bereikbare plekken kan komen. De turboborstel gebruik je voor dierenharen, tapijt of grof vloerkleed. De multifunctionele kruimeldief beschikt over een sterke zuigkracht en veel opzetstukken.

Hieronder lees je de volledige review op basis van onze test.

BLACK+DECKER PD1420LP-QW

 • Accuduur: 12 min
 • Wateropzuigend: Nee
 • Capaciteit: 0,56L
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 1,4kg
 • +12

Naar onze mening is BLACK+DECKER PD1420LP-QW de beste kruimeldief van 2024. Naast het feit dat het dus een veelzijdige optie is waarmee je uiterst flexibel bent, is die ook uitgerust met een aantal handige technologieën. Neem bijvoorbeeld de ACO Smart Charging; hierdoor laadt de kruimeldief veel sneller op vergeleken met andere kruimeldieven die we getest hebben. Ook schakelt het laadstation vanzelf uit wanneer hij helemaal is opgeladen.

De Cyclonic Action en drievoudige luchtfiltratie zorgt daarnaast voor een sterke zuigkracht, optimale prestaties en een langere levensduur van de krachtige kruimeldief. Met een accuduur van circa 12 minuten is gaat de kruimeldief wel wat minder lang mee dan vergeleken met andere modellen. Ook kun je er geen water mee opzuigen. De capaciteit is met 0,56 liter gemiddeld. Ook het geluidsniveau is gemiddeld ten opzichte van andere kruimeldieven, al zou je wel kunnen zeggen dat het aan de luide kant is. Tot slot is het gewicht met 1,4 kilo vergelijkbaar met veel modellen die beschikbaar zijn.

Voordelen
Goede kruimeldief
Veel verschillende opzetstukken
Ook tegen dierenharen
Nadelen
Enigszins luidruchtig
Kan geen vloeistoffen opzuigen

Krachtigste kruimeldief

Een krachtige kruimeldief kan handig zijn als je bijvoorbeeld hardnekkig vuil of diepliggend stof moet verwijderen. Een nadeel van veel krachtige kruimeldieven, is dat ze ontzettend veel moeten inleveren op de batterijduur. Een sterke zuigkracht vraagt immers veel van de batterij en accu. Als we kijken naar de beste handstofzuiger met een krachtige motor, dan is de Eziclean® Blaster F130 veruit de beste optie die we getest hebben. Hieronder lees je onze volledige beoordeling en review:

Eziclean® Blaster F130

 • Accuduur: 22 min
 • Wateropzuigend: Nee
 • Capaciteit: 0,1L
 • Geluidsniveau: 72db
 • Gewicht: 1,4kg
 • +5

EziClean is misschien een wat onbekender merk, maar (hand)stofzuigers maken kunnen ze wel. Deze kruimeldief heeft een goede zuigkracht in combinatie met een lange accuduur. Hierdoor is het model uiterst geschikt voor de wat grotere oppervlaktes, zoals het stofzuigen van een auto of camper. Daarnaast kun je hem natuurlijk ook alsnog gebruiken voor de kleine ongelukjes en klusjes.

De kruimeldief is voorzien van maar liefst 2 zuigstanden. Als je dus te maken hebt met hardnekkig vuil (of dierenharen), dan kun je de krachtige stand instellen om effectief te reinigen. Als jouw trouwe viervoeter dus een vast plekje op de bank heeft of je bent er klaar mee dat de hondenmand helemaal vol zit met dierenharen, dan is dit een goede keuze voor jou.

Wat ons ook goed beviel, was het feit dat er een verlengstuk bij de kruimeldief wordt geleverd. Hierdoor kun je ook moeilijk bereikbare plekken gemakkelijk stofzuigen (zoals achter de bank). De batterijduur van dit model gaat dus lang mee waardoor die ook geschikt is voor grote schoonmaakklussen. Helaas is de kruimeldief niet geschikt voor vloeibaar afval. Het geluidsniveau en het gewicht is gemiddeld.

Voordelen
Krachtige kruimeldief
Goede batterijduur
Geschikt tegen dierenharen
Ook voor lastige hoeken
Nadelen
Prijzig
Enigszins luidruchtig en zwaar

Beste koop kruimeldief

Uiteraard is voor veel mensen de prijs een belangrijk aspect om op te letten bij het maken van een koopkeuze. We hebben natuurlijk veel verschillende kruimeldieven getest waarbij prijs zeker een factor is die we hebben meegenomen. Hieronder staat de review en beoordeling van de beste goedkope kruimeldief:

JAP Tornado S3

 • Accuduur: 30 min
 • Wateropzuigend: Ja
 • Capaciteit: 0,5L
 • Geluidsniveau: 68db
 • Gewicht: 1,7kg
 • +8

De Jap Tornado S3 is een goedkope kruimeldief met (op de laagste stand) een zeer lange accuduur. Je kunt er namelijk tot wel 30 minuten achter elkaar mee stofzuigen, voordat je hem aan de lader moet hangen.

Een van de grote voordelen van dit model zijn de handige accessoires die worden meegeleverd. Zo krijg je onder andere meerdere opzetstukken voor je auto, meubilair, huisdieren en voor het schoonmaken van normale oppervlakken in je huis. Dit maakt het een veelzijdige en tevens scherp geprijsde optie. Daarnaast kun je er ook vloeistoffen mee opzuigen. Dus als je kinderen hebt die soms nog weleens een glas melk of water willen laten vallen, is dit een perfect model voor jou.

De accuduur is dus als lang te bestempelen, doordat die maar liefst 30 minuten meegaat. Ook kun je er water mee opzuigen wat wordt opgevangen in een gemiddeld stofreservoir van 0,5 liter. Het geluidsniveau is redelijk stil en het gewicht is gemiddeld.

Voordelen
Veel accessoires meegeleverd
Ook geschikt voor vloeibaar afval
Relatief stil
Compact
Nadelen
Geen

De Jap Tornado S3 is natuurlijk een goedkope kruimeldief, maar het is niet de goedkoopste die we getest hebben. Hieronder vind je nog 3 andere goedkope alternatieven.

1
Zedar S300
Goedkoopst
Zedar S300
2
Princess Turbo Tiger
Op netstroom
Princess Turbo Tiger
3
Auronic Kruimelzuiger
Auronic Kruimelzuiger

Een kruimeldief op netstroom gebruiken

Uit onze kruimeldieven test zijn vrijwel alleen maar modellen naar voren gekomen die werken op een accu. Toch is dit niet altijd wenselijk. Zeker niet als je de stofzuiger langer dan 10 tot 20 minuten achter elkaar moet gebruiken. Om die reden hebben we ook specifiek gezocht naar een goed model die werkt op netstroom, zodat je niet gebonden bent aan de accuduur. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Princess Turbo Tiger. Hieronder lees je onze review en beoordeling:

Princess Turbo Tiger

 • Accuduur: Netstroom
 • Wateropzuigend: Nee
 • Capaciteit: 0,45L
 • Geluidsniveau: 81db
 • Gewicht: 1,6kg
 • +11

Zoals gezegd werkt deze kruimeldief op netstroom, waardoor je eigenlijk net zolang ermee kan stofzuigen als dat je zelf wil. Een nadeel is echter wel dat je de kruimelzuiger alleen kan gebruiken in de buurt van een stroompunt. Net als bij veel andere modellen, zitten ook hier een aantal handige bijgeleverde accessoires bij. Zo kun je de kierenzuigmond gebruiken voor de moeilijk bereikbare plekken en de meubelzuigmond voor het meubilair.

Als we kijken naar de specificaties, dan zien we dat je er geen water of vloeistof mee kan opzuigen. De capaciteit is gemiddeld. Wel is de stofzuiger redelijk luidruchtig met een geluidsniveau van 81db. Het gewicht is gemiddeld.

Voordelen
Niet gebonden aan duur van de accu
Handige schouderband voor draagbaarheid
Goede capaciteit
Nadelen
Zeer luidruchtig
Moet in de buurt zijn van stopcontact

Hoe we hebben getest

Om de beste kruimeldief van 2024 te vinden, hebben we natuurlijk eerst een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Stap één in onze onderzoeksmethode is altijd om te zoeken naar factoren, criteria en aandachtspunten die van invloed kunnen zijn op het maken van een weloverwogen koopkeuze. Zodra we deze factoren voor onszelf hebben opgesteld, gaan we zoeken naar kruimeldieven die binnen de gestelde normen vallen. Hier komen vaak een tientallen stofzuigers uit die we wat verder moeten gaan onderzoeken. Op basis van onder andere gebruikerservaringen, reviews, recensies, specificaties en waar mogelijk onze eigen bevindingen tijdens het testen, kunnen we een gedegen voorselectie maken van de beste kruimeldieven van dit moment. Door de onderzoeksresultaten nog wat verder te verfijnen, komen we uiteindelijk uit op een top 10. Op dat moment kunnen we ons objectieve onderzoek afronden.

Goede kruimeldief merken

Iedereen heeft wel een voorkeur voor een bepaald merk. Vaak wordt de voorkeur gevormd door eerdere ervaringen met het merk. Ook zijn er merken die in bepaalde opzichten uitblinken ten opzichte van de rest. Zo staan Dyson stofzuigers erom bekend een hoge zuigkracht te kunnen genereren en een lange accuduur hebben. Voor wat betreft kruimeldieven, zijn er ook een paar merken die uitblinken. Zo zijn veel van de best geteste kruimeldieven afkomstig van Black & Decker. Dit zijn de beste merken voor wat betreft kruimeldieven:

 • Black & Decker
 • Bosch
 • Princess
 • Rowenta
 • Shark
 • Tornado

Kruimeldief koopgids: waar moet je op letten?

De beste kruimelzuiger is voor iedereen anders. Het ligt er natuurlijk sterk aan waar je de kruimeldief voor wil gebruiken en inzetten. Om die reden hebben we belangrijke factoren en criteria geïdentificeerd die van belang kunnen zijn bij het maken van een goede keuze. Door op deze factoren goed te letten, kun jij weloverwogen een goede aankoopbeslissing maken en gerichter zoeken naar geschikte modellen. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:

 • Accuduur: Een van de belangrijkste factoren waarop je moet letten, is hoelang de kruimeldief meegaat. De meeste kruimeldieven hebben een batterijduur van circa 10 tot 30 minuten. Als je hem voor kleine oppervlaktes wil gebruiken, dan is 10 minuten (of zelfs korter) wellicht al voldoende. Dit zal ook schelen in de prijs.
 • Gebruik in auto: Als je de kruimeldief gaat gebruiken als auto- of camping stofzuiger, dan is het vaak handig als er op zijn minst een kierenzuigmond bijgeleverd wordt. Gelukkig zal dit bij de meeste kruimeldieven er wel bijzitten. Een flexibele slang is echter nóg beter, omdat je daarmee ook gemakkelijker onder stoelen of bij lastige hoekjes kan komen.
 • Huisdieren: Als je huisdieren hebt, dan raden we altijd aan om te zoeken naar kruimeldieven die worden geleverd met een turboborstel. Dit is een gemotoriseerde borstel die ronddraait, waardoor dierenharen losgewrikt worden en tegelijkertijd worden opgezogen.
 • Maximaal geluidsniveau: Een ander aspect om op te letten, is het maximale geluidsniveau. Dit kan sterk uiteenlopen tussen verschillende kruimeldieven. Zo produceert de meest stille kruimeldief die we getest hebben slechts 10db, terwijl de luidste rond de 80db zat. Dit is natuurlijk een wereld van verschil. Zeker als je gevoelig bent voor luide geluiden is dit een belangrijk criteria om op te selecteren.
 • Gewicht: Ook het gewicht kan van invloed zijn op je koopkeuze. Een lager gewicht betekent in veel gevallen dat de kruimelzuiger makkelijker te hanteren en manoeuvreren is. Wat we ook gemerkt hebben, is dat bij de modellen die wat zwaarder waren (rond de 2kg), je arm na een tijdje begint te verzuren. Dit omdat je hem natuurlijk met één arm de hele tijd moet bedienen en vasthouden.
 • Vloeistoffen: Veel kruimeldieven zijn enkel geschikt voor het opzuigen van droog vuil. Er zijn echter ook modellen die geschikt zijn voor het opzuigen van vloeibaar afval, vaak door middel van een siliconen mondstuk. Dit kan ontzettend handig zijn als je vaak knoeiende kinderen hebt. Ook kunnen honden tijdens het drinken van water nog weleens knoeien. Ook dan kan het nuttig zijn.
 • Capaciteit: De capaciteit kan ook sterk uiteenlopen tussen verschillende soorten kruimeldieven. Sommige hebben een klein opvangbakje van 0,1 tot 0,2 liter. Deze zit uiteraard vrij snel vol, maar dat is niet erg als je hem alleen gebruikt voor snelle klusjes. Andere hebben juist een grotere capaciteit van circa 0,5 tot 0,7 liter.
 • Allergieën: Als je gevoelig of allergisch bent voor stof, dan is het ontzettend belangrijk dat je kiest voor een model dat is uitgerust met HEPA-filter. Dit model zal ervoor zorgen dat de kleinste stofdeeltjes worden opgevangen en dat er enkel schone lucht wordt uitgeblazen. Niet elke kruimeldief is uitgerust met een HEPA-filter. Let daar dus goed op.
 • Prijs: Tot slot is natuurlijk ook de prijs belangrijk om mee te nemen. Over het algemeen zijn kruimeldieven goed betaalbaar, maar kan het natuurlijk niet gebruikt worden als vervanging van je huidige stofzuiger.

Alle bovenstaande factoren hebben grote invloed op de uiteindelijke prijs. Om de beste kruimeldief voor jou te vinden, is het belangrijk dat je alle factoren meeneemt en beschikbare kruimeldieven vergelijkt wanneer je een nieuwe kruimeldief gaat kopen.

Veelgestelde vragen

1. Is een kruimeldief het waard?

De vraag of een kruimeldief het waard is hangt volledig af van je eigen wensen en behoeften. Onze ervaring is dat het een handig apparaat is die je er snel even kan bij pakken voor wat klein vuil. Denk bijvoorbeeld aan het stofzuigen van de eettafel of het aanrechtblad na het koken. Wel is het belangrijk om te weten dat een kruimeldief niet ter vervanging kan dienen van je gewone stofzuiger. Hiervoor gaat de accu vaak niet lang genoeg mee.

2. Kan een kruimeldief ook nat vuil opzuigen?

Het hangt van het specifieke model af of de kruimeldief geschikt is om nat vuil op te zuigen. Vaak zal dit aangegeven staan bij de specificaties van het betreffende model. Als het model wel geschikt is om nat vuil op te zuigen, is het wel belangrijk dat je van tevoren het stofreservoir eerst goed leegt. Je wil namelijk niet dat het stof in aanraking komt met het water. Dit omdat het met elkaar kan reageren en vervelende stofklonten kan geven die moeilijk schoon te maken zijn. Als er kleine stofballen in de motor van de kruimeldief terecht komen, dan zal deze ook vrij snel stuk gaan.

3. Hoe moet je een kruimeldief onderhouden?

Je kunt een kruimeldief redelijk eenvoudig onderhouden. Vaak is het enige wat je zo nu en dan zal moeten doen, het uitwassen of vervangen van het filter. Sommige kruimeldieven beschikken over een HEPA-filter, waardoor de kruimelzuiger geschikt is om te gebruiken als je last hebt van allergieën. Het is verstandig om dit filter één keer per jaar volledig te vervangen, zodat die het goed blijft doen. Eventuele andere filters kun je vaak uitwassen of moeten na verloop van tijd ook vervangen worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Tot slot is het belangrijk dat je één keer per maand het stofreservoir goed schoonmaakt. Dit kan met een klein sopje. Je kunt hem eventueel ook in de vaatwasser doen.

4. Kun je een kruimeldief ook gebruiken voor meubilair en bekleding?

Ja, je kunt een kruimeldief gebruiken voor veel verschillende toepassingen, waaronder het reinigen van meubilair en bekleding. Wel is het belangrijk om te vermelden dat een speciaal opzetstuk hiervoor het meest geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan een meubelzuigmond. Dit opzetstuk is speciaal gemaakt om bekleding goed te reinigen zonder het te beschadigen.

5. Is een kruimeldief geschikt voor het reinigen van de auto?

Ja, een kruimeldief is een van de beste stofzuigers voor het reinigen en schoonmaken van de auto. Het is dan wel belangrijk dat je een kruimeldief kiest met een relatief lange accuduur. 10 minuten is namelijk vaak te kort om je hele auto te stofzuigen. Daarnaast kun je de meubelzuigmond (of een speciaal opzetstuk voor je auto) ook gebruiken voor het stofzuigen van de autostoelen. Een flexibele stofzuigerslang kan handig zijn om bij de moeilijke plekjes zoals onder de autostoelen te komen.

6. Zijn kruimeldieven luidruchtig?

Het verschilt per model of de kruimeldief luidruchtig is. Veel geteste kruimeldieven produceren rond de 70 tot 80 decibel. Dit wordt vaak als luidruchtig ervaren. Er zijn echter ook voldoende geluidsarme modellen op de markt beschikbaar die slechts 10db aan geluid produceren, zoals de Shark WV270EU. Dit is de beste kruimeldief voor als je graag een stil model wil hebben. Ook is het een mini kruimeldief die je efficiënt kan opbergen.

7. Kun je een kruimeldief ook gebruiken voor het stofzuigen van de vloer?

Het is niet verstandig om een kruimeldief te gebruiken voor het stofzuigen van de vloer. Dit is simpelweg onhandig en niet waar de kruimeldief voor is gemaakt is. Een traditionele stofzuiger of een steelstofzuiger is daarvoor een stuk geschikter dankzij de lange stofzuigerslang.

8. Kan een kruimeldief dierenhaar opzuigen?

Een kruimeldief kan in principe altijd dierenharen opzuigen, al is het wel zo dat het met een turboborstel een stuk sneller en beter zal gaan.