Hoe ontstop je een stofzuigerslang als deze verstopt is?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Hoe ontstop je een stofzuigerslang als deze verstopt is?

Stofzuigers zijn steeds vaker uitgerust met moderne technieken en hebben daardoor een steeds betere zuigkracht. Het kan echter gebeuren dat je merkt dat de zuigkracht wat terugneemt en de stofzuiger niet meer zo goed zuigt als voorheen. Dit kan het gevolgd zijn en een verstopte stofzuigerslang. In dit artikel laten we zien hoe je dat probleem kan oplossen.

Hoe kan een stofzuigerslang verstopt raken?

Zodra je begint met stofzuigen kan het altijd zo zijn dat je een voorwerp opzuigt die in de zuigbuis van je stofzuigerslang terecht komt. Vaak hebben mensen het ook niet door. Ze zijn bijvoorbeeld in een onaangename positie onder de bank aan het stofzuigen waar net dat hondenspeeltje lag. Het voorwerp kan daarnaast in meerdere plekken vast komen te zitten. Denk aan het mondstuk of de stofzuigerslang.

Ook interessant
Stofzuiger test
Ontdek de beste stofzuiger van dit moment. Bekijk onze stofzuiger test en vergelijk zuigkracht, geluidsniveau, filters en meer.

Hoe herken je een verstopte stofzuigerslang?

Voordat je de stofzuigerslang kan ontstoppen, moet je eigenlijk zeker weten of het probleem zich in de stofzuigerstang bevindt. Dit kun je eenvoudig controleren:

  • Haal de stekker uit het stopcontact,
  • Koppel de slang los van de stofzuiger.
  • Neem een knikker of een ander relatief zwaar en rond voorwerp en steek deze in de stofzuigerslang.
  • Als je stofzuigerslang verstopt is, dan zal de knikker er aan de andere kant niet uitkomen.
  • Bepaal waar de verstopping zit door het geluid van de knikker te volgen.

Hoe ontstop je de stofzuigerslang?

Stap 1: Vervang de stofzuigerzak

Een verstopte stofzuigerslang kan verschillende oorzaken hebben. Als je een stofzuiger met zak hebt, dan is het de moeite waard om eerst de stofzuigerzak te vervangen. Een volle stofzak is vaak het probleem van een verminderde zuigkracht. Dit kan in veel gevallen het probleem al verhelpen als deze vol zit.

Ook interessant
Stofzuigerzak vervangen
Ontdek hier hoe en wanneer je de stofzuigerzak moet vervangen.

Stap 2: Koppel de stofzuigerslang los

Als het probleem aanhoudt, dan moet je voorzichtig de stofzuigerslang controleren. Het kan namelijk gebeuren dat de slang breekt. Als dat gebeurt ben je een stuk verder van huis. Je kunt het beste de slang loskoppelen en deze horizontaal op de vloer neerleggen.

Stap 3: Gebruik een bezem om het vastzittende voorwerp te verwijderen

Veruit de makkelijkste manier om een stofzuigerslang te ontstoppen is door een langwerpig voorwerp te gebruiken (zoals een bezemsteel) en deze voorzichtig door de stofzuigerslang te duwen. Hiermee kun je het vastzittende voorwerp rustig naar buiten duwen.

Stap 4: Controleer het mondstuk

Als je hebt vastgesteld dat er geen voorwerp of object vastzit in de stofzuigerslang, dan zit het probleem waarschijnlijk ergens anders. Je kunt dan het beste als eerste het mondstuk van je stofzuiger controleren. Zo kunnen haren of andere kleine voorwerpen in het mondstuk zitten. Hierdoor kan de stofzuiger zuigkracht verliezen.

Als het object in het voorste gedeelte zit dan kun je deze vaak met je hand verwijderen. Als die iets dieper in het mondstuk zit dan kun je een schroevendraaier gebruiken om het voorwerp los te wikkelen.

Het is sowieso de moeite waard om regelmatig het mondstuk even schoon te maken. Een ophoping van haren en dierenharen of fijne stofdeeltjes kan op den duur ook voor een verstopping zorgen.

Stap 5: Filter verstopt

Als een van de laatste oorzaken kun je nog controleren wat de staat van het stofzuigfilter is. De aangezogen luchtstroom die nodig is voor het stofzuigen kan dan niet meer goed circuleren door het apparaat. Bij een normale stofzuiger moet je het filter zo nu en dan vervangen of zelfs uitwassen. Dat ligt aan het type filter.

Het filter zit vaak in de buurt van de stofzuigerzak. Het kan dus zijn dat je de stofzuigerzak moet loskoppelen om het filter te kunnen zien. Als je zit dat het filter vol met stof zit, vervang of was deze dan. Raadpleeg de handleiding om te kijken of je een wasbaar filter hebt of niet.

Stofzuigers zonder zak hebben vaak een ingebouwd filter in de buurt van het stofreservoir. Dit type filter kun je vaak gemakkelijk verwijderen en afspoelen met lauw water.

Tekenen van een verstopping in je stofzuigerslang:

  • De stofzuiger zuigt niet meer goed.
  • Je stofzuiger blaast stof uit in plaats van dat het stof opzuigt.
  • De stofzuiger maakt rare, piepende geluiden.
  • Er komen nare luchtjes van je stofzuiger af.

Andere oorzaken van een verstopping

In onze ervaring weten we dat mensen vaak per ongeluk ook wat nat afval kunnen opzuigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je per ongeluk een glas met water hebt laten vallen. Het probleem is dat traditionele stofzuigers niet geschikt zijn om water op te zuigen (ook al is het een klein beetje).

Als er vocht wordt opgezogen, dan combineert het water met de aanwezige stofdeeltjes. Hierdoor kunnen dikke stofballen ontstaan die steeds groter worden en uiteindelijk zullen zorgen voor een verstopte stofzuiger.

Conclusie

Een verstopte stofzuiger kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is het gelukkig eenvoudig op te lossen. Als je het probleem niet kan verhelpen dan kan het nog verstandig zijn om je stofzuiger naar een lokale stofzuiger-expert te brengen. Die kan er dan even rustig naar kijken.

Als je stofzuiger niet meer te redden is, dan zal je een nieuwe aan moeten schaffen. Wellicht dat een van onze artikelen je daarbij kunnen helpen. Heb je bijvoorbeeld huisdieren thuis? Dan raden we altijd aan om te kijken bij de beste stofzuiger voor huisdieren. Daarnaast worden zakloze stofzuigers ook steeds populairder vanwege het gebruiksgemak. Kijk daarom ook even bij de beste steelstofzuiger.