Beste stofzuiger zonder zak: 10 zakloze stofzuigers

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je geen in hebt om telkens nieuwe stofzuigerzakken aan te schaffen en deze te verwisselen, dan is een stofzuiger zonder zak een perfecte optie. In tegenstelling tot een stofzuiger met zak, hebben zakloze stofzuigers een doorzichtig stofreservoir en maken ze gebruik van filters die ervoor zorgen dat er enkel schone lucht wordt uitgeblazen. Dat gezegd hebbende, zijn er veel verschillende opties en keuzes op de markt. In dit artikel kijken we naar de beste zakloze stofzuiger én bespreken we belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten bij het kopen van stofzuiger zonder zak.

Onze stofzuiger zonder zak top keuzes
Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Beste getest

De Philips FC9745/09 is als beste uit onze test gekomen. Een zeer veelzijdige optie met krachtige schoonmaakresultaten en een hoog gebruiksgemak.

Miele Boost CX1 Cat & Dog - Voor huisdieren

Dé beste keuze voor als je een trouwe viervoeter in huis hebt (of andere harige huisdieren). Dankzij de turboborstel maak je snel korte metten met dierenhaar.

Rowenta Silence Force RO7690EA - Geluidsarm

Een uitstekende stofzuiger die ook nog eens zeer stil is. De beste optie voor als je gevoelig bent voor luide geluiden.

Top 10 zakloze stofzuigers

Hieronder staan onze top aanbevelingen voor de beste stofzuigers zonder zak. Uiteraard is elke consument verschillend. Kijk daarom goed naar de bijbehorende specificaties en toepassingen om de juiste zakloze stofzuiger te vinden die bij jou past.

1
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Beste getest
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
2
Miele Boost CX1 Cat & Dog
Voor huisdieren
Miele Boost CX1 Cat & Dog
3
Rowenta Silence Force RO7690EA
Geluidsarm
Rowenta Silence Force RO7690EA
4
Philips PowerPro Compact FC9330/09
Beste goedkope zakloze stofzuiger
Philips PowerPro Compact FC9330/09
5
Miele Blizzard CX1 PowerLine
Voor allergieën
Miele Blizzard CX1 PowerLine
6
Philips XB9154/09
Philips XB9154/09
7
Rowenta Compact Power XXL RO4853
Budgetvriendelijk
Rowenta Compact Power XXL RO4853
8
Bosch ProPower BGS41POW2
Bosch ProPower BGS41POW2
9
AEG LX9-3-OKO
AEG LX9-3-OKO
10
Nilfisk Meteor Comfort
Nilfisk Meteor Comfort

De beste stofzuiger zonder zak van 2023

Om tot de beste zakloze stofzuiger te komen, hebben we uiteraard eerst een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij we meer dan 100 stofzuigers zonder zak met elkaar hebben vergeleken. Een van de belangrijkste factoren voor het kiezen van een zakloze stofzuiger, is het feit dat je geen vaste kosten hebt aan stofzuigerzakken en dat het reservoir eenvoudig te legen is. Hieronder staat de beste stofzuiger zonder zak op basis van onze test.

1. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Kabellengte: 7m
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is de beste stofzuiger zonder zak van dit moment. Hij levert uitstekende prestaties op alle oppervlakken, verwijdert eenvoudig dierenharen dankzij de turboborstel en wordt zelfs geleverd met een speciale tapijtborstel. Hierdoor is de stofzuiger ook perfect voor het reinigen van zowel laag- als hoogpolig tapijt. Dit maakt het een ontzettend flexibele en veelzijdige zakloze stofzuiger.

Als je niet telkens van opzetstuk wil wisselen, dan kun je de TriActive combiborstel gebruiken. Het fijne aan deze zuigmond, is het feit dat die ook aan de zijkanten een kleine ingang heeft om te zuigen. Daardoor hoef je maar één keer langs de plinten te gaan om al het vuil en stof netjes op te zuigen.

Tot slot is deze Philips ook het beste beoordeeld door gebruikers. Hij staat zeer goed aangeschreven. Het betreft niet alleen een krachtige stofzuiger, het is ook nog eens een relatief compacte stofzuiger. Op basis van onze test konden wij ons volledig vinden in de positieve gebruikerservaringen van andere.

Voordelen
Zeer veelzijdig
Lichtgewicht
Grote actieradius
Ook voor kwetsbare harde vloeren
Nadelen
75db is aan de luide kant

Beste zakloze stofzuiger voor huisdieren

Als je huisdieren hebt, dan is vaak een doorsnee zakloze stofzuiger niet altijd voldoende. Het hebben van een turboborstel is in dat geval een groot voordeel. We hebben verschillende modellen getest door dierenharen van verschillende oppervlakken op te zuigen met verschillende zakloze stofzuigers. Hieronder staat de stofzuiger die we als beste beoordeeld hebben.

2. Miele Boost CX1 Cat & Dog

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 78db
 • Kabellengte: 7m
 • Gewicht: 7,8kg
 • +17

Heb je een hond, kat of ander harig huisdier, dan is de Miele Boost CX1 dé stofzuiger voor jou. De gemotoriseerde turboborstel maakt het enorm eenvoudig om hardnekkig vuil en dierenharen op te zuigen van allerlei oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan een bank, grof vloerkleed of een deurmat. Ook voor andere toepassingen is het een uitstekende stofzuiger. Zo kun je de meubelzuigmond gebruiken voor het meubilair, de zachte afstofborstel voor bijvoorbeeld de salontafel en de kierenzuigmond voor moeilijk bereikbare plekken. De zuigkracht van de stofzuiger kun je zelf instellen, dus als je merkt dat je met wat hardnekkig vuil zit waar je wat meer zuigkracht voor nodig hebt, dan is dat met één draai aan de knop zo te regelen.

Voordelen
Goede keuze voor huisdieren
Sterke zuigkracht
Opbergvak voor accessoires
Nadelen
Prijzig
Redelijk zwaar

Beste goedkope stofzuiger zonder zak

Over het algemeen zijn zakloze stofzuigers iets duurder vergeleken met een stofzuiger met zak. Om die reden hebben we ook gekeken naar een goede goedkope stofzuiger zonder zak. Ook hier hebben we natuurlijk gekeken naar meerdere factoren, zoals zuigkracht, gebruiksvriendelijkheid en accessoires om tot de beste keuze te komen. Hieronder vind je de beste beoordeelde budgetvriendelijke zakloze stofzuiger.

4. Philips PowerPro Compact FC9330/09

 • Zuigkracht: Standaard
 • Geluidsniveau: 76b
 • Kabellengte: 6m
 • Gewicht: 4,5kg
 • +14

Deze Philips is een zeer compacte stofzuiger die uitstekende resultaten levert en daarnaast ook nog eens zeer scherp geprijsd is. We zouden bijna zeggen dat het 'te mooi om waar te zijn' is. Een van de grote voordelen van deze zakloze stofzuiger ten opzichte van andere stofzuigers die we getest hebben, is het lichte gewicht. Hij weegt namelijk slechts 4,5 kilo en is dankzij het kleine formaat ook nog eens zeer gemakkelijk en efficiënt op te bergen. Ondanks dat het een kleine stofzuiger betreft, heeft die wel nog een redelijk grote actieradius. Dus meerder kamers stofzuiger zonder van stopcontact wisselen is goed mogelijk.

Net als de beste zakloze stofzuiger, krijg je ook bij deze Philips een TriActive combiborstel meegeleverd. Deze voert eigenlijk 3 functies in 1 uit. Hij is zeer goed op tapijt, zuig grof vuil op en neemt via de zijborstels ook gelijk de plekken langs de muren mee. Het voordeel hiervan is dat je niet meerdere keren over één plek hoeft te stofzuigen. Ook voor kwetsbare vloeren is de combiborstel te gebruiken.

Voordelen
Geschikt voor houten vloeren
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Compacte stofzuiger
Nadelen
Geen speciale turboborstel
Zonder parketborstel

Zakloze stofzuiger voor allergieën

Een van de 'nadelen' van de zakloze stofzuiger, is dat ze soms wat minder geschikt zijn voor mensen met allergieën. Normaal gesproken wordt letterlijk al het vuil en stof opgeslagen in een stofzuigerzak die je eenvoudig kunt weggooien. Bij een zakloze stofzuiger werkt dit net even wat anders. Het legen van het stofreservoir kan namelijk een stoffig klusje zijn. Een goed HEPA-filter is daarom essentieel om in ieder geval tijdens het stofzuigen geen last te krijgen van rondvliegende stofdeeltjes. De volgende stofzuiger blijkt de beste keuze te zijn op basis van onze test en gebruikers.

5. Miele Blizzard CX1 PowerLine

 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 77db
 • Kabellengte: 7m
 • Gewicht: 8,4kg
 • +8

De Miele Blizzard CX1 beschikt over een Hygiene Lifetime filter die zelfs de allerkleinste stofdeeltjes opvangt en vasthoudt. Dit filter zorgt ervoor dat enkel schone lucht wordt uitgeblazen. Hierdoor komt er zo min mogelijk stof vrij na of tijdens het stofzuigen. Dit maakt deze Miele de beste stofzuiger zonder zak voor mensen met allergieën.

Wat ook belangrijk is bij een zakloze stofzuiger voor mensen met een stofallergie, is dat het stofreservoir eenvoudig te legen moet zijn. Dit om dat kans om in aanraking te komen met stof te minimaliseren. Bij deze Miele kun je het reservoir met één druk op te knop legen. Het reservoir opent zich waarna je hem boven de prullenbak effectief kan legen.

Naast het feit dat het een goede stofzuiger zonder zak is voor allergieën, heeft die ook nog eens zo'n beetje de hoogste zuigkracht vergeleken met alle stofzuigers die we getest hebben. Dit in combinatie met het feit dat de accessoires altijd binnen handbereik zijn omdat deze aan de bovenkant van de slede zitten, maakt het een zeer goede optie.

Voordelen
Sterke zuigkracht
Stofreservoir is eenvoudig te legen
Geen stofzuigerzakken
Nadelen
Redelijk zwaar
Dure stofzuiger zonder zak

Conclusie - wat is de beste stofzuiger zonder zak?

Stofzuigers zonder zak winnen steeds meer aan populariteit dankzij de velen voordelen die het biedt ten opzichte van traditionele modellen. Op basis van onze eigen tests en de ervaringen en reviews van gebruikers hebben wij een top 10 kunnen maken van de beste modellen van dit moment. Dit zijn de beste zakloze stofzuigers van 2024:

Stofzuiger met- of zonder zak?

Zakloze stofzuigers bieden veel voordelen ten opzichte van varianten met zak. Toch kennen ze ook een aantal nadelen. Om de juiste en beste stofzuiger te kiezen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zowel de voor- als nadelen. Hieronder hebben we die overzichtelijk op een rijtje gezet:

De voordelen

 • Geen extra kosten: Het grootste voordeel is uiteraard dat je geen vaste kosten hebt en telkens nieuwe stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen.
 • Transparant reservoir: Een stofzuiger zonder zak beschikt over een transparant stofreservoir, waardoor je snel en eenvoudig kan zien wanneer het tijd is om deze te legen.
 • Efficiënt legen: Met één druk op de knop kun je het reservoir los klikken, waarna je hem boven de prullenbak kunt legen en uitschudden.
 • Constante zuigkracht: Cycloon stofzuigers behouden hun zuigkracht zelfs wanneer het reservoir vol zit. Hierdoor zal je dus altijd met een constante zuigkracht kunnen stofzuigen.
 • Duurzame stofzuiger: Stofzuigerzakken veroorzaken extra afval en moeten geproduceerd worden. Dit maakt een zakloze stofzuiger vaak een duurzame keuze.

De nadelen

 • Minder geschikt voor allergieën: Zoals we eerder ook al hebben aangekaart, zal een stofzuiger met zak meer geschikt zijn voor mensen met allergieën. Dit omdat je nooit in aanraking zal komen met stof.
 • Luidruchtiger: Het maximaal geluidsniveau bij een zakloze stofzuiger ligt vaak hoger vergeleken met varianten met zak.
 • Minder opvangcapaciteit: Het reservoir van een zakloze stofzuiger is vaak tussen de 1 tot 2 liter. Varianten met zak hebben vaak een grotere opvangcapaciteit tussen de 3 tot 5 liter. Hierdoor zal je het reservoir wat vaker moeten legen.

Zakloze stofzuiger voor ieder budget

Uiteraard speelt de prijs van de stofzuiger een belangrijke rol in het kiezen van een model die past bij jouw huishouden. De prijzen van zakloze stofzuigers kunnen sterk uiteenlopen. Dit komt omdat verschillende factoren grote invloed kunnen hebben op de prijs (zoals het aantal meegeleverde opzetstukken). Hieronder hebben we onze aanbevelingen voor de beste stofzuigers zonder zak gesorteerd op prijs (laag naar hoog). Zo kun je voor jezelf een model kiezen die past binnen jouw budget.

ModelPrijsniveauKopen
Rowenta Compact Power XXL RO4853€50 - €100Beste prijs
Philips PowerPro Compact FC9330/09€100 - €150Beste prijs
Nilfisk Meteor Comfort€100 - €150Beste prijs
Philips FC9745/09 PowerPro Expert€200 - €250Beste prijs
Bosch ProPower BGS41POW2€200 - €250Beste prijs
Rowenta Silence Force RO7690EA€250 - €300Beste prijs
AEG LX9-3-OKO€250 - €300Beste prijs
Philips XB9154/09€250 - €300Beste prijs
Miele Blizzard CX1 PowerLine€300 - €350Beste prijs
Miele Boost CX1 Cat & Dog€300 - €350Beste prijs

Zakloze stofzuiger koopgids

Om de juiste zakloze stofzuiger te vinden is het belangrijk dat je je van tevoren goed inleest in de verschillende opties. Er zijn altijd een aantal belangrijke factoren die van grote invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 • Vloertypen: Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste stofzakloze stofzuiger, is dat je goed moet kijken voor welke vloertypen je de stofzuiger wil inzetten. Heb je bijvoorbeeld een (kwetsbare) houten vloer, dan is een parketborstel een handig opzetstuk. Op zijn allerminst zal je een combiborstel nodig hebben.
 • Zuigkracht: Ook de zuigkracht is van groot belang bij je zoektocht naar de beste stofzuiger zonder zak. Het is altijd verstandig om te kijken naar de aangegeven zuigkracht. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt of spelende kinderen die de deurmat nog weleens vies willen maken, dan is een hoge zuigkracht wenselijk. Een regelbare zuigkracht zou dan nóg beter zijn, zodat je voor diepliggend vuil net wat meer zuigkracht kan genereren.
 • Tapijt: Als je een huishouden met tapijten hebt die je veel moet stofzuigen, dan kan een opzetstuk voor tapijt een goede toevoeging zijn. Daarnaast is een turboborstel wenselijk, omdat je hier ook hoogpolig tapijt mee kan stofzuigen en reinigen.
 • Huisdieren: Een turboborstel is bijna onmisbaar tegenwoordig als je een trouwe viervoeter hebt. Deze maakt het enorm eenvoudig om vastzittende dierenharen eenvoudig los te wrikken en op te zuigen.
 • Maximaal geluidsniveau: Wat voor soort stofzuiger je ook koopt, het geluidsniveau is altijd een belangrijk aspect om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Dit kan sterk verschillen per model. Een steelstofzuiger maakt bijvoorbeeld vrijwel altijd meer lawaai dan een zakloze stofzuiger. Een 'normaal' geluidsniveau ligt tussen de 65 en 75db. Een traditionele sledestofzuiger is over het algemeen het stilst.
 • Gewicht: Het gewicht kan ook nog van invloed zijn op je koopkeuze. Ook dit kan sterk verschillen. Zo hebben we modellen getest van rond de 4 kilo tot modellen die tot wel 10 kilo wogen. Zeker als je meerdere verdiepingen of traptreden moet stofzuigen, kan een lichtgewicht stofzuiger wenselijk zijn.
 • Capaciteit: De inhoud (in liters) van het stofreservoir zal aangeven hoevaak je deze zal moeten legen. Zeker als je grotere oppervlakken moet stofzuigen, is het wel zo fijn dat je een ruime capaciteit hebt. Dit zodat je niet onophoudelijk het reservoir zal moeten legen.
 • Actieradius: De snoerlengte kan belangrijk zijn om naar te kijken. Niks is zo vervelend als per kamer moeten wisselen van stopcontact. Een grote actieradius lost dit probleem op.

Veelgestelde vragen

1. Waarom kiezen voor een stofzuiger zonder zak?

Consumenten kiezen om verschillende redenen voor een stofzuiger zonder zak. De belangrijkste overweging is het feit dat je geen stofzakken meer nodig hebt. Het feit dat je zonder stofzak kunt schoonmaken, betekent dat je geen vaste kosten meer hebt. Dit maakt het een gebruiksvriendelijke optie.

2. Zijn stofzuigers zonder zak beter?

Nee, een stofzuiger zonder zak is niet per definitie 'beter' dan een variant met stofzakken. Het ligt aan je eigen wensen en behoeften welke beter past bij jou en jouw huishouden. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beiden modellen met elkaar af te wegen om een goede keuze te kunnen maken.

Zo zal een stofzuiger met zak vaak een meer hygiënische optie zijn, hebben ze een grotere opvangcapaciteit en zijn ze over het algemeen stiller. Een stofzuiger zonder zak daarentegen heeft een transparant reservoir, is gemakkelijk te legen en heeft een constante zuigkracht.

Ook interessant
Stofzuiger met of zonder zak?
Moet je een stofzuiger met of zonder zak kopen en wat is het verschil? In dit artikel kijken we aan de hand van voor- en nadelen welke het beste bij jou past.

3. Zijn zakloze stofzuigers krachtiger?

Een stofzuiger zonder zak is over het algemeen net zo krachtig als een stofzuiger met zak. De zuigkracht wordt bepaald door het vermogen en de motor van het specifieke model, niet door het type stofzuiger. Een voordeel van een stofzuiger zonder zak is echter wel dat ze de zuigkracht behouden, zelfs als het stofreservoir vol zit. Een stofzuiger met zak daarentegen verliest al zuigkracht op het moment dat de stofzuigerzak voor ongeveer 75% vol zit.

4. Kan een zakloze stofzuiger stinken?

Een stofzuiger zonder zak kan soms meer stinken ten opzichte van een stofzuiger met zak, doordat het geen afgesloten zak heeft waar al het vuil en stof in wordt opgeslagen. In plaats daarvan wordt alles opgezogen en opgeslagen in een plastic container. Nare geurtjes kunnen hier gemakkelijker uit ontsnappen. Het regelmatig legen van het stofreservoir is daarom een vereiste om dit tegen te gaan.

5. Hoe maak je het stofreservoir schoon?

Om een stinkende stofzuiger tegen te gaan, is het belangrijk dat je het stofreservoir regelmatig schoonmaakt. Dit doe je eerst door deze goed te legen en uit te kloppen. Vervolgens kun je deze met een sopje wat grondiger schoonmaken. Soms kunnen de plastic containers ook schoongemaakt worden in de vaatwasser. Raadpleeg hiervoor eerste de handleiding van jouw specifieke model. Let op dat het stofreservoir helemaal droog is voordat je deze weer gaat gebruiken om schoon te maken. Als deze nog een beetje nat is, reageert het water met het stof, waardoor er kleine stofballen kunnen ontstaan. Deze kunnen voor verstoppingen zorgen en de motor beschadigen.

6. Zijn stofzuigers zonder zak geschikt voor mensen met allergieën?

Een stofzuiger zonder zak is over het algemeen wat minder geschikt voor mensen met allergieën, omdat je hoe dan ook in aanraking komt met stof. Vooral het legen van het stofreservoir kan soms stof doen opwerpen wat niet fijn kan zijn voor de luchtwegen als je hier gevoelig voor bent. Je kunt dit daarom beter door je partner laten doen.

7. Wat zijn de beste merken voor stofzuigers zonder zak?

Steeds meer bekende stofzuigermerken zijn de afgelopen jaren begonnen met produceren van zakloze stofzuigers. De beste merken voor stofzuigers zonder zak zijn:

 • Miele
 • Philips
 • Rowenta
 • AEG
 • Bosch
 • Nilfisk
 • Dyson

8. Hoe moet je een stofzuiger zonder zak onderhouden?

Een stofzuiger zonder zak is eenvoudig te onderhouden. Het stofreservoir zal regelmatig gereinigd moeten worden met een sopje of in de vaatwasser. Daarnaast zal je een allergie filter hebben van het filtertype HEPA. Deze moet één keer per jaar vervangen worden. Overige filters kunnen vaak worden uitgespoeld onder de kraan. Denk aan een uitblaasfilter. Deze kun je één keer per 2 maanden een keer goed afspoelen onder de kraan.