Stofzuiger repareren: wat kun je zelf doen?

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Stofzuiger repareren: wat kun je zelf doen?

Als je stofzuiger kapotgaat dan is dat natuurlijk vervelend. Het is echter niet gelijk een reden om een monteur in te schakelen. In veel gevallen kun je zelf de stofzuiger repareren door een klein onderdeel te vervangen of wat onderhoud uit te voeren. In dit artikel laten we de meest voorkomende problemen en oplossingen zien.

Voordat je begint: haal de stekker uit het stopcontact

Voordat je ook maar iets aan je stofzuiger gaat doen, is het belangrijk dat er geen stroom op staat. Haal de stekker dus uit het stopcontact voordat je gaat onderzoeken wat er mis mee is. Zo voorkom je dat je niet onder stroom komt te staan.

Controleer eerst de garantie

Voordat je zelf aan de slag gaat met het repareren van je stofzuiger is het aan te raden om te kijken of je nog garantie hebt. Als je zelf gaat knoeien met je stofzuiger dan loop je het risico dat de garantie vanzelf vervalt.

Probleem #1: zwakke zuigkracht

Volle stofzuigerzak

Als de stofzuigerzak ongeveer voor 3/4e vol zit, dan is deze aan vervanging toe. Als je een verminderde zuigkracht ervaart, dan moet de eerste stap altijd zijn het vervangen van de stofzuigerzak. In veel gevallen zal dit het probleem al oplossen.

Verstopte stofzuigerslang

Als de zuigkracht afneemt betekent dit niet per se gelijk een defecte stofzuiger. In veel gevallen zit bijvoorbeeld de stofzuigerslang verstopt, waardoor hij niet meer goed kan stofzuigen. Je kunt dit controleren door de stofzuigerslang los te koppelen en bijvoorbeeld een knikker in de slang te doen. Als die er aan de andere kant niet uitkomt, weet je dat dit het probleem is. Eventueel kun je ook de zaklamp van je telefoon gebruiken om te kijken of er iets vastzit.

Hoe repareer je de stofzuiger: De makkelijkste manier is om een bezemsteel door de stofzuigerslang te duwen (met beleid). Zo druk je het vastzittende object naar buiten.

Verstopte filters

Een andere oorzaak van een zwakke zuigkracht kan zijn dat de filters niet meer goed werken. Na verloop van tijd hoopt er enorm veel stof op het filter op. Lucht kan dan niet meer goed door de stofzuiger heen circuleren.

Hoe repareer je de stofzuiger: Vervang het filter of was deze als je een wasbaar filter hebt,

Verstopping in het mondstuk

Veel mensen zien deze oorzaak vaak over het hoofd. Soms kan er een object of simpelweg een ophoping van haren, vuil en stof zich in het mondstuk bevinden. Dit kan ook een reden zijn dat je zuigkracht verliest.

Hoe repareer je de stofzuiger: De reparatie is vaak eenvoudig door het object of het vuil te verwijderen. Een handige tip is om een schroevendraaien te gebruiken om wat vuil los te wrikken.

Probleem #2: nare geurtjes

Tandriem

Als je merkt dat je stofzuiger stinkt naar plastic of rubber, dan kan dit aan de tandriem liggen. Deze zorgt ervoor dat de borstelrol en aandrijfas correct draaien. Als ze versleten zijn, dan kan de stofzuiger gaan slippen.

Hoe repareer je de stofzuiger: Een tandwiel is een relatief goedkoop reserveonderdeel. Koop deze online en raadpleeg de handleiding van jouw specifieke stofzuiger hoe je deze moet vervangen.

Stofzuigerzak

Een andere oorzaak van nare geurtjes kan liggen bij de stofzuigerzak.

Probleem #3: stofzuiger start niet of slaat af

Probleem met netsnoer

Als de stofzuiger helemaal niet meer start (terwijl de stekker in het stopcontact zit), dan is de stroomtoevoer verstoord. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een defecte kabel of zekering hebt. We raden in dat geval aan om je stofzuiger te repareren bij een stofzuigerreparateur, tenzij je over voldoende technische kennis beschikt om dit zelf te doen.

Hoe repareer je de stofzuiger: Je moet de behuizing van je stofzuiger openmaken, totdat je bij de ingang van de kabel bent. Je kunt vervolgens met een ampèremeter controleren over er stroom gaat van de stekker naar de verschillende aansluitingen.

Defecte motor

Als de motor defect is, dan is reparatie in veel gevallen wel mogelijk, maar niet aan te raden. Het repareren van de stofzuiger zal dan vaak duurder of net zo duur zijn als het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger. Wellicht dat je eens bij de beste steelstofzuiger kunt kijken. Stofzuig je liever met zak? Kijk dan bij de beste stofzuiger met zak.

Aan/uit schakelaar kapot

Dit is een beetje een lullige oorzaak en gelukkig wel eenvoudig te repareren. Wel raden we aan om dit te laten doen door een expert, omdat je ook weer redelijk wat technische kennis moet hebben. Een aan/uit schakelaar kost vaak maar enkele euro’s en kan relatief makkelijk vervangen worden.

Is het de moeite waard om je stofzuiger te laten repareren?

Het hangt vaak af aan de oorzaak of het de moeite waard zal zijn om je stofzuiger te laten repareren. Je kunt altijd met je stofzuiger langs een expert gaan en indicatie van de kosten vragen. Vervolgens kan je zelf beoordelen of je het de moeite waard vindt om de stofzuiger te laten maken.

Aangezien arbeidskosten vaak al hoog in de kosten kunnen lopen, kun je vaak rekenen op reparatiekosten van minimaal €50 tot €100 euro. Dit is ook afhankelijk van de onderdelen die vervangen moeten worden.

Als je besluit dat het niet de moeite waard is en je hebt een nieuwe stofzuiger nodig, dan zal je op zoek moeten gaan naar de beste stofzuiger voor jouw wensen en behoeften.

Hoe zorg je ervoor dat je stofzuiger niet kapotgaat?

Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld die de levensduur van je stofzuiger zullen verlengen:

  1. Gebruik de correcte stofzuigerzak: Je hoeft niet per se een stofzuigerzak te gebruiken van het merk van je stofzuiger. Deze zijn namelijk vaak een stuk duurder. Maar zorg er wel voor dat je een stofzuigerzak met de juiste afmetingen gebruikt. Je lees er meer over in onze blog “welke stofzuigerzak”.
  2. Reinig de filters: Veel mensen vergeten vaak dat ze zo nu en dan ook de filters moeten vervangen of reinigen. Hierdoor kan stofophoping ontstaan wat desastreus kan zijn voor je stofzuiger. Een goede gewoonte is om deze schoon te maken om de keer dat je de stofzuigerzak vervangt of het stofreservoir leegt.
  3. Zuig geen nat vuil op: Ook kleine beetjes water kunnen al slecht zijn voor de stofzuiger. Het fijnstof en water reageren met elkaar waardoor er grote ‘stofballen’ kunnen ontstaan. Deze kunnen vervolgens de lucht blokkeren.

Conclusie

Gemiddeld gaat een stofzuiger ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Het is een beetje afhankelijk van het type en model. Als je stofzuiger het definitief heeft begeven, dan zal je een nieuwe moeten aanschaffen. Wellicht dat een van deze artikelen dan interessant voor jou kunnen zijn om je te helpen bij je zoektocht: