Beste kleine stofzuiger: Ontdek de Top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een kleine stofzuiger is perfect voor de kleine tot middelgrote huishoudens. Zo kun je een compacte stofzuiger gebruiken om een appartement te stofzuigen, maar bijvoorbeeld eventueel ook een auto of camper. Dankzij het lage gewicht en compacte formaat kan het overal gemakkelijk mee naartoe worden genomen. In dit artikel kijken we naar de beste kleine stofzuiger en delen we ook een koopgids met aandachtspunten waar je op moet letten bij het maken van een aankoop.

Onze kleine stofzuiger top keuzes
Miele Complete C2 - Beste getest

Zoek je naar een kleine, krachtige stofzuiger, zoek dan niet verder. Dit model van Miele is perfect voor jou. Uitstekende schoonmaakresultaten.

Rowenta Silence Force RO7691 - Beste zonder zak

Liever een stofzuiger zonder zak, dan hebben we deze Rowenta geselecteerd. Compact, veelzijdig en een constante zuigkracht dankzij de cycloonfilters.

Philips PowerPro Compact FC9330/09 - Beste budgetoptie

Dit is een stofzuiger met zak die niet veel geld kost. Ondanks zijn scherpe prijs vonden wij hem ontzettend fijn stofzuigen. Zeker een goede optie.

Top 10 kleine stofzuigers

Hieronder staan onze top aanbevelingen voor compacte, lichtgewicht stofzuigers. Vergelijk per model het soort, de specificaties en de verschillende toepassingen.

1
Miele Complete C2
Beste getest
Miele Complete C2
2
Rowenta Silence Force RO7691
Beste zonder zak
Rowenta Silence Force RO7691
3
Philips PowerPro Compact FC9330/09
Beste budgetoptie
Philips PowerPro Compact FC9330/09
4
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Voor dierenharen
AEG AB61A4DB 6000 Animal
5
Miele Boost CX1 Cat & Dog
Miele Boost CX1 Cat & Dog
6
Rowenta Compact Power XXL RO4853
Goedkoop alternatief
Rowenta Compact Power XXL RO4853
7
Philips FC9334/09 PowerPro Compact
Lichtgewicht stofzuiger
Philips FC9334/09 PowerPro Compact
8
Bosch ProPower BGC21POW1
Bosch ProPower BGC21POW1
9
Dyson V10 Absolute
Steelstofzuiger
Dyson V10 Absolute
10
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
Budgetvriendelijk
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879

Dit zijn de 5 beste kleine stofzuigers van 2024

Hieronder hebben we de 5 beste kleine stofzuigers uitgelicht. Op basis van onze compacte stofzuiger test hebben we een gedegen beoordeling kunnen geven en schrijven. Zo kun jij een model vinden die past bij jouw wensen en behoeften.

1. Miele Complete C2

 • Type: Met zak
 • Geluidsniveau: 80db
 • Kabellengte: 6,5m
 • Gewicht: 6,9kg
 • +6

Dit is de beste kleine stofzuiger van dit moment op basis van onze uitgebreide test. Hiermee stofzuig je eenvoudig houten vloeren of een parketvloer zonder krassen te maken. Onder de klep zit een opbergvakje voor de andere accessoires. Zo kun je de kierenzuigmond gebruiken voor de moeilijk bereikbare plekken en de meubelzuigmond of de afstofborstel voor het meubilair. Geen zin om telkens van opzetstuk te verwisselen? Gebruik dan de meegeleverde combiborstel. Hiermee schakel je moeiteloos over van je vloer naar bijvoorbeeld laagpolig tapijt of vloerkleed.

Natuurlijk staat Miele bekend als zeer goed en betrouwbaar merk. Het voordeel van het kopen van een Miele stofzuiger, is onder andere dat ze erg lang meegaan. Je zal de komende tijd dus geen nieuwe stofzuiger hoeven aan te schaffen. Ze zijn van een enorm goede bouwkwaliteit. Dit model beschikt daarnaast ook over een stootrand om de kozijnen te beschermen en een regelbare zuigkracht. Dit kan handig zijn voor het opzuigen van dierenharen of tapijt, zo kun je nét wat meer kracht vragen op het moment dat je het nodig hebt.

Een van de nadelen die we hebben ondervonden is dat de stofzuiger geen turboborstel heeft. Dit maakt het iets lastiger om dierenharen effectief te kunnen opzuigen. Daarnaast heeft de stofzuiger op zich voor de meeste huishoudens een goede snoerlengte. Als je echter een wat groter huishouden hebt, dan kan het aan de kleine kant zijn. Het gevolg is dat je iets vaker van stopcontact zal moeten wisselen.

Voordelen
Goede zuigkracht
Compacte afmetingen
Gemakkelijk accessoires opbergen
Inclusief parketborstel
Nadelen
Geen opzetstuk voor dierenharen
Gemiddelde actieradius

2. Rowenta Silence Force RO7691

 • Type: Zonder zak
 • Geluidsniveau: 67db
 • Kabellengte: 8,4m
 • Gewicht: 8,8kg
 • +10

Heb je liever een kleine stofzuiger zonder zak, dan is dit de beste keuze die we getest hebben. Het grote voordeel van een zakloze stofzuiger ten opzichte van een normale stofzuiger is dat je nooit meer stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. In plaats daarvan heb je een stofreservoir die je gemakkelijk kunt legen. Daarna kun je gelijk doorgaan met stofzuigen.

Hoe deze stofzuiger van Rowenta zich onderscheid ten opzichte van andere modellen, is dat die wordt geleverd met veel verschillende accessoires. Zo heb je voor elke schoonmaakklus het juiste opzetstuk. Gebruik bijvoorbeeld de turboborstel voor het verwijderen en opzuigen van dierenharen of voor grof vloerkleed/hoogpolig tapijt. De parketborstel is perfect voor harde vloeren. De stofzuiger beschikt over een krachtige motor, waardoor het een van de beste cycloonstofzuigers is. Dit houdt in dat de stofzuiger zijn zuigkracht behoudt (ook al het reservoir vol dreigt te raken).

Daarnaast zit er ook een zeer lange kabel op de stofzuiger. Hierdoor heb je een grote actieradius, waarmee je meerdere kamers tegelijk kunt stofzuigen zonder dat je hoeft te wisselen van stopcontact.

Naast de velen voordelen hebben we ook een aantal minpuntjes ondervonden tijdens het testen van deze stofzuiger. Allereerst is de stofzuiger redelijk aan de zware kant, waardoor die wat lastiger is om de trap mee op en af te tillen. Daarnaast zit er geen opbergvakje op de stofzuiger voor het opbergen van de accessoires.

Voordelen
Grote actieradius
Zakloze stofzuiger
Inclusief turboborstel
Constante zuigkracht
Nooit meer stofzuigerzakken
Nadelen
Redelijk zwaar
Geen opbergbak voor de accessoires

3. Philips PowerPro Compact FC9330/09

 • Type: Zonder zak
 • Geluidsniveau: 76db
 • Kabellengte: 6m
 • Gewicht: 4,5kg
 • +14

Deze Philips PowerPro Compact is een zeer goede kleine stofzuiger. Het grote voordeel van dit specifieke model is dat die enorm scherp geprijsd is. Daarmee is het een budgetvriendelijke optie. Daarnaast weegt deze kleine stofzuiger ook bijna niks (4,5kg). Hierdoor is die enorm wendbaar en eenvoudig te manoeuvreren rondom het je huishouden. Ook kun je de stofzuiger gemakkelijk de trap optillen. Dit maakt het een van de beste lichte stofzuigers.

Wat wij persoonlijk altijd fijn vinden aan Philips stofzuigers, is dat deze vaak een TriActive combiborstel heeft. Je kunt hiermee je tapijt en normale vloer stofzuigen, maar ook aan de zijkanten van de vloerzuigmond zit een kleine opening en een 'zijborstel'. Als je dus langs een plint stofzuigt, dan weet zuigt die alle kruimels, vuil en stof op die tegen de plint aan liggen. Je hoeft er vaak maar één keer langs te gaan om al het vuil effectief te verwijderen.

Het feit dat die zo 'goedkoop' is heeft wel één nadeel. Ze zuigkracht is iets minder ten opzichte van andere geteste modellen. Hij is nog steeds geschikt voor de doorsnee huishoudelijke taken, maar bijvoorbeeld met grof vloerkleed zal die moeite hebben.

Voordelen
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Compact model
Lichtgewicht stofzuiger
Nadelen
Iets mindere zuigkracht

4. AEG AB61A4DB 6000 Animal

 • Type: Met zak
 • Geluidsniveau: 73db
 • Kabellengte: 9m
 • Gewicht: 5kg
 • +10

Uit onze test is dit de beste kleine stofzuiger voor dierenharen. Bij deze stofzuiger voor dierenharen krijg je namelijk een grote gemotoriseerde borstel die afrekent met vastzittende haren. Deze zuigt ze vervolgens eenvoudig op. Iedereen weet namelijk wel hoe irritant het soms kan zijn als bepaalde haren vastzitten aan het meubilair en je ze met de stofzuigerslang er niet afkrijgt. Daarnaast ontvang je ook een parketborstel die je kan gebruiken voor de kwetsbare vloeren in je huishouden.

Ook als je bijvoorbeeld veel hoogpolig tapijt of grof vloerkleed moet stofzuigen, is dit de de beste compacte stofzuiger voor jou. Dit mede door de turboborstel in combinatie met de sterke zuigkracht.

Wat wij daarnaast ook erg fijn vonden aan dit specifieke model ten opzichte van de andere geteste stofzuigers, is dat de kabellengte maar liefst 9 meter is. Hierdoor heb je een actieradius van in totaal 11 tot 12 meter. Dit maakt de stofzuiger geschikt om ook grote huishoudens te stofzuigen of om simpelweg de hele onder verdieping te stofzuigen zonder van stopcontact te wisselen.

Voordelen
Perfect voor huisdieren
Zeer ruime actieradius
Hoge zuigkracht
Nadelen
Accessoires kun je niet opbergen

5. Miele Boost CX1 Cat & Dog

 • Type: Zonder zak
 • Geluidsniveau: 78db
 • Kabellengte: 7m
 • Gewicht: 7,6kg
 • +17

Zoek je een krachtige stofzuiger zonder zak die lekker compact is, dan is deze Miele de ideale stofzuiger voor jou. Met de turboborstel kun je alle dierenharen die je trouwe viervoeter achterlaat eenvoudig stofzuigen. Zit je vaak lekker op de bank te Netflixen, dan gebruik je de meubelzuigmond om de chipskruimels op te zuigen.

De zuigkracht is regelbaar. Hierdoor kun je zelf beslissen hoeveel zuigkracht je nodig hebt voor het type schoonmaakklus. Zo kun je op tapijt bijvoorbeeld de zuigkracht wat verhogen om zo een sterkere luchtstroom te genereren. Op harde vloeren heb je vaak maar een beperkte zuigkracht nodig om deze effectief schoon te maken. Dit bespaart ook weer energie.

Voordelen
Zeer goede zuigkracht
Gebruiksgemak
Voor alle vloertypen
Nadelen
Prijzig
Aan de zware kant

Een steelstofzuiger als alternatief

Als je denkt aan compacte stofzuigers, dan is een steelstofzuiger wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het zeker wel te classificeren als een kleine stofzuiger. Ze zijn wellicht qua lengte iets groter, maar aangezien die verder compleet draadloos is, kan je een steelstofzuiger altijd effectief opbergen. Het grote voordeel van een steelstofzuiger ten opzichte van traditionele stofzuigers is dat je kan genieten van optimale bewegingsvrijheid. Zo kun je vaak tot wel 60 minuten achter elkaar stofzuigen voordat je pas weer hoeft op te laden. Met dit type stofzuiger kun je zowel een klein appartement stofzuigen als een groot huishouden. Hieronder hebben we de beste kleine steelstofzuiger beoordeeld.

Dyson V10 Absolute

 • Type: Steelstofzuiger
 • Geluidsniveau: 87db
 • Kabellengte: N.v.t.
 • Gewicht: 2,7kg

Met de Dyson V10 stofzuig je alle kamers snel en effectief, doordat de accu een looptijd heeft van maar liefst 60 minuten. Zoals je kan zien weegt de stofzuiger ook een stuk minder als je het vergelijkt met de andere geteste kleine stofzuigers uit deze lijst. Hierdoor is de stofzuiger ook uitermate geschikt om meerdere verdiepingen te stofzuigen.

Weet je wat wij altijd zo mooi aan de steelstofzuiger vinden? Dat deze eenvoudig met één druk op de knop omgetoverd kan worden tot kruimeldief. Dus ook als je een mini-stofzuiger nodig hebt om bijvoorbeeld de eettafel, je auto of camper of simpelweg de traptreden te stofzuigen, dan is een steelstofzuiger vaak je beste vriend. Met een normale stofzuiger gaat dit namelijk toch vaak een stuk lastiger.

Een van de nadelen van dit specifieke model van Dyson, is dat die redelijk wat geluid produceert. Andere modellen (zoals de Dyson V11 of V15) hebben dat een stuk minder. Daarnaast is het ook zo dat steelstofzuigers over het algemeen wat duurder zijn dan gewone stofzuigers. Houdt hier dus rekening mee.

Voordelen
Goede accuduur
Krachtige stofzuiger
Erg compact
Nadelen
Luidruchtig
Duurder

Kleine stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van een kleine stofzuiger zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Door op deze factoren te letten, kun jij eenvoudig de beste compacte stofzuiger vinden voor jouw specifieke huishouden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Type stofzuiger: Dit is een van de eerste keuzes die je moet gaan maken bij het zoeken naar een kleine stofzuiger. Wil je een zakloze stofzuiger, stofzuiger met zak of een steelstofzuiger? Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een stofzuiger met zak vaak het goedkoopst en de beste keuze voor mensen met allergieën. Een stofzuiger zonder zak is handig als je geen stofzuigerzakken wil aanschaffen en een steelstofzuiger is het meest gebruiksvriendelijk maar ook het duurst.
 • Formaat en afmetingen: Kijk altijd goed naar de afmetingen van de stofzuiger die je op het oog hebt. Een kleine stofzuiger moet natuurlijk compact genoeg zijn, zodat die in de opbergkast kan worden gezet.
 • Zuigkracht: Ook is het belangrijk dat je altijd goed kijkt naar de zuigkracht. Sommige compacte stofzuigers leveren hier namelijk flink op in. Een krachtige motor is essentieel om stof en vuil effectief te kunnen opzuigen.
 • Allergieën: Als je allergieën hebt, dan zal je een stofzuiger met HEPA-filter moeten zoeken. Gelukkig hebben vrijwel alle stofzuigers tegenwoordig een anti-allergie filter. Het probleem is dat vooral zakloze stofzuigers minder geschikt zijn als je gevoelig bent voor huisstofmijt. Dit omdat het legen van het stofreservoir altijd een stoffig klusje is. Houdt hier dus rekening mee bij jouw zoektocht naar de beste kleine stofzuiger.
 • Kabellengte: Wij vinden altijd dat een grote snoerlengte een groot voordeel is, omdat je hierdoor niet meer onophoudelijk van stroompunt hoeft te wisselen. Hierdoor kun je grotere oppervlakken schoonmaken.
 • Accessoires: Het is altijd belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt welke accessoires je nodig hebt voor jouw specifieke situatie. Zo raden we altijd aan om een kleine stofzuiger met turboborstel te vinden als je dieren hebt of hoogpolig tapijt. Een parketborstel is fijn voor de harde vloeren.
 • Geluidsniveau: Als je gevoelig bent voor luide geluiden of waarde hecht een een stille omgeving tijdens het schoonmaken, dan is het ook van belang dat je goed kijkt naar het maximale geluidsniveau van de betreffende stofzuiger.

Veelgestelde vragen

1. Zijn kleine stofzuigers net zo krachtig als een gewone stofzuiger?

Meestal wel. Het ligt vooral aan het specifieke model en merk. Zo zijn er een aantal kleine stofzuiger die speciaal gemaakt zijn als 'budgetstofzuigers'. Dit zijn goedkope stofzuigers die vaak op zuigkracht wel iets moeten inleveren. Er zijn echter ook genoeg kleine stofzuigers die net zo krachtig (dan wel niet krachtiger zijn) dan grotere formaten. Het is belangrijk dat je altijd kijkt naar de classificering van de zuigkracht. Ook is het de moeite waard om een aantal reviews of gebruikerservaringen te lezen.

2. Wat zijn de voordelen van een kleine stofzuiger?

Dit zijn de voordelen van een kleine stofzuiger:

 • Efficiënt opbergen: Aangezien een kleine stofzuiger compacte afmetingen heeft, is deze vaak een stuk eenvoudiger op te bergen ten opzichte van een 'grote' of normale stofzuiger.
 • Wendbaar: Dankzij het kleine formaat en het lichte gewicht, ben je vaak enorm wendbaar. Hierdoor is die ook goed te gebruiken in kleinere ruimtes of moeilijk bereikbare plekken.
 • Draagbaar: Kleine stofzuigers zijn vaak draagbaar door het lichte gewicht. Hierdoor kun je ze eenvoudig verplaatsen.

3. Hoe groot is de stofopvang van kleine stofzuigers?

De capaciteit van het stofreservoir kan sterk verschillen tussen bepaalde modellen. Over het algemeen heeft een stofzuiger met zak de grootste capaciteit. Zo zijn stofzuigerzakken vaak ergens tussen de 3 tot 5 liter. Een stofreservoir bij een zakloze stofzuiger is vaak wat kleiner (tussen de 1 tot 3 liter).

4. Moet je een kleine stofzuiger met of zonder zak kiezen?

Wij raden altijd aan om een stofzuiger met zak te kiezen als je last hebt van allergieën, minder geld wil uitgeven aan een stofzuiger of als je een grote opvangcapaciteit nodig hebt. Dat zijn de gebieden waar een stofzuiger met zak het wint ten opzichte van een zakloze stofzuiger. Als je daarentegen liever niet elke keer een nieuwe stofzuigerzak wil aanschaffen of simpelweg een stofzuiger met stofreservoir wil die eenvoudig te legen is, dan is een stofzuiger zonder zak vaak beter. Kijk hieronder bij onze uitgevoerde onderzoeken:

5. Kun je een kleine stofzuiger gebruiken voor alle vloertypen?

Ja, een kleine stofzuiger kun je vaak gebruiken voor alle vloertypen. Bij vrijwel elk model zal een combiborstel worden meegeleverd. Hiermee kun je zowel kwetsbare vloeren als laagpolig tapijt stofzuigen. Voor specifieke toepassingen, zoals het opzuigen van dierenharen of grof tapijt, heb je speciale opzetstukken nodig.

Ook interessant
Beste stofzuiger voor laminaat & harde vloeren
Ontdek de beste stofzuiger voor laminaat. Bekijk onze testresultaten en zie wat de beste keuze voor harde vloeren is (ook voor pvc).