Levensduur stofzuiger: hoelang gaat een stofzuiger mee?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Levensduur stofzuiger: hoelang gaat een stofzuiger mee?

Een van de redenen om een goede stofzuiger aan te schaffen, is zodat deze lang meegaat (mits je hem goed onderhoud). Het uitvoeren van preventief onderhoud kan eraan bijdragen dat je de levensduur van je stofzuiger verlengt.

Hoelang gaat stofzuiger gemiddeld mee?

Een stofzuiger gaat gemiddeld ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Verschillende factoren zijn van invloed op de levensduur van een stofzuiger, zoals het merk, model, frequentie van gebruik, onderhoud en de gebruikte materialen. Onderhoud uitvoeren aan de stofzuiger verlengd de levensduur, omdat deze dan optimaal blijft werken.

Preventief onderhoud: dit kun je doen

Stofzuigers gaan dus gemiddeld een jaar of 8 mee (bron). Het is vaak de moeite waard om je stofzuiger te repareren, voordat je gaat kijken naar een nieuwe stofzuiger. In veel gevallen zullen ze eenvoudiger te repareren zijn dan je wellicht zou denken. Onderdelen die vaak slijten en je eenvoudig kunt vervangen zijn bijvoorbeeld:

  • De stofzuigerslang. Een stofzuigerslang kan verstopt raken of zelfs breken.
  • Mondstukken en opzetstukken die na verloop van tijd kapotgaan.
  • De wielen die vaak de neiging hebben om vast te lopen, waardoor de stofzuiger overal tegenaan botst.
  • Het luchtfilter dat verstopt kan raken door ophoping van stofdeeltjes.

Als je echter problemen ervaart met de onderdelen van de motor, dan is het vaak beter om naar een nieuwe stofzuiger te kijken. Het repareren is dan vaak een complexe en vrij dure klus. Kijk in dat geval eens bij een van de volgende blogs:

Waarom het belangrijk is om over de levensduur na te denken

Bij het kopen van een nieuwe stofzuiger is het belangrijk dat je een idee hebt hoelang deze meegaan. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat Miele stofzuigers over het algemeen een stuk langer meegaan dan de doorsnee stofzuiger. Je betaalt dus weliswaar in aanschafkosten iets meer geld, maar de stofzuiger gaat dan ook zeker 1 tot 2 jaar langer mee. Deze investering betaalt zich dus op de lange termijn weer terug.

Hoelang gaan verschillende soorten stofzuigers mee?

Het verschilt per ‘type’ stofzuiger hoelang deze meegaan. Zo zal een sledestofzuiger over het algemeen een stuk langer meegaan dan een steelstofzuiger die op accu werkt. Dit is de levensduur van verschillende soorten stofzuigers:

  • Steelstofzuiger: 3 tot 5 jaar.
  • Robotstofzuiger: 3 tot 5 jaar.
  • Kruimeldieven: 2 tot 3 jaar.
  • Draadloze stofzuigers: 4 tot 6 jaar.
  • Sledestofzuiger (traditionele stofzuiger): 8 tot 10 jaar.
  • Stofzuiger zonder zak: 5 tot 7 jaar.

Bovenstaande zijn natuurlijk slechts schattingen. Bij steelstofzuigers is het zo dat de accu het vaak na maximaal 5 jaar wel echt begeeft. Een nieuwe accu aanschaffen voor dat type stofzuiger kan dan vaak niet meer, omdat die niet meer gemaakt worden.

Bij stofzuigers zonder zak komt vaak op den duur wat meer stof terecht in de motor, waardoor deze wat eerder slijt ten opzichte van traditionele stofzuigers.

Tekenen dat je stofzuiger aan vervanging toe is

Als je merkt dat je stofzuiger veel zuigkracht verliest (ook als je de stofzuigerzak hebt vervangen), dan kan dat een teken zijn dat het tijd is voor een nieuwe stofzuiger. Het is ook de moeite waard om vooraf te controleren of je slang verstopt is. Dit kan eenvoudig getest worden door een bezem voorzichtig door de slang te duwen.

Het is altijd de moeite waard om je stofzuiger naar een stofzuiger-expert te brengen, zodat deze even goed gecontroleerd kan worden. Vervolgens kun je afhankelijk van de geschatte reparatiekosten altijd de beslissing maken om wel of geen nieuwe aan te schaffen.