Welke stofzuigerzak? Vind de juiste stofzuigerzak

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Welke stofzuigerzak? Vind de juiste stofzuigerzak

Om te weten welke stofzuigerzak je nodig hebt voor je stofzuiger, moet je goed letten op het model en het merk van je stofzuiger. Voor elke stofzuiger heb je weer verschillende stofzuigerzakken nodig. In dit artikel laten we zien hoe je voor jouw stofzuiger de juiste stofzuigerzak kan vinden.

Moet de stofzuigerzak per se van het merk zijn van je stofzuiger?

Allereerst; het is niet nodig om per se stofzuigerzakken te kopen van hetzelfde merk als van je stofzuiger. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat alle afmetingen kloppen. Stofzuigerzakken van andere fabrikanten kunnen aanzienlijk goedkoper zijn. Wel is het belangrijk dat jouw stofzuiger compatibel is met de stofzuigerzakken die je graag wil kopen. In de handleiding of op de originele verpakking kan je vaak de afmetingen vinden. Vind vervolgens de juiste stofzuigerzak door er een te kiezen met dezelfde afmetingen.

Een stofzuigerzak vinden die bij jouw model past

Wanneer weet je nou welke stofzuigerzak in jouw stofzuiger past? Allereerst moet je het merk en model van je stofzuiger weten. Hier kan je vrij snel achter komen. Vaak kun je dit zien aan de originele verpakking of op de sticker die (waarschijnlijk onderaan) je stofzuiger zit. Raadpleeg ook de handleiding om te kijken naar het juiste formaat van de stofzuigerzak die in jouw stofzuiger moet.

Met deze informatie kun je gaan zoeken naar stofzuigerzakken die passen bij jouw stofzuiger. Heb je bijvoorbeeld een Miele Complete C3? Dan kun je bijvoorbeeld op Bol.com zoeken naar "Miele Complete C3 stofzuigerzakken". Vaak vind je dan zowel originele als merkloze stofzuigerzakken.

Ook kun je een vraag stellen of advies inwinnen bij de fabrikant van je stofzuiger.

Welke soorten stofzuigerzakken zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten stofzuigerzakken. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet, zodat jij zelf kan bepalen welke stofzuigerzakken je zelf het liefste gebruikt:

  • Universele stofzuigerzakken: Een universele stofzak past op meerdere merken en modellen stofzuigers. Dit is vaak een stuk goedkoper om aan te schaffen dan telkens originele stofzakken te bestellen. Een 'gevaar' van dit type is dat je kans hebt op lekkage. Met andere woorden: stof komt dan ook in de motor van je stofzuiger terecht, wat de levensduur van je stofzuiger niet bepaald bevorderd.
  • Papieren stofzuigerzakken: Dit is de meest bekende en meest gebruikte stofzak. Samen met de universele varianten zijn deze 2 vaak de goedkoopste opties. Aangezien het niet de meest milieuvriendelijke optie is, wordt verwacht dat op den duur dit type stofzak zal verdwijnen en vervangen zal worden door de synthetische stofzak.
  • Synthetische stofzak: Deze zijn gemaakte van synthetisch materiaal en zijn daarmee een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld papieren zakken. Ook kunnen ze vaak meer stof vasthouden, omdat hij is opgebouwd uit meerdere lagen. Omdat die een stuk sterker is dan een papieren zak, kan die wel tot 2 keer zoveel stof opvangen (terwijl die even groot is en blijft).
  • Stofzuigerzakken met HEPA-filter: Een HEPA-filter vangt tot wel 99,95% van alle stofdeeltjes op en zorgt ervoor dat deze kleine stofdeeltjes niet in de lucht terecht komen. Dit maakt het extreem geschikt voor mensen met bijvoorbeeld allergieën of een gevoeligheid voor huisstofmijt. Tegenwoordig zitten HEPA-filters vaak ingebouwd in stofzuigers (dus ook bij stofzuigers zonder zak).
Ook interessant
Beste stofzuiger
Ontdek de beste stofzuiger van dit moment. Bekijk onze stofzuiger test en vergelijk zuigkracht, geluidsniveau, filters en meer.

Herbruikbare of wegwerpzakken?

Er zijn zowel herbruikbare als wegwerpzakken die je kan gebruiken voor je stofzuiger. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Wegwerpzakken zijn gemaakt van papier of kunststof. Het plaatsen en verwisselen van zo'n zak is vaak heel eenvoudig. Nadat de zak vol zit kun je hem eenvoudig uit de stofzuiger klikken en weggooien.

Het voordeel van een herbruikbare zak is dat je natuurlijk deze maar één keer hoeft aan te schaffen en daarmee dus niet vastzit aan vaste kosten. Na een paar keer gebruiken zal je de zak goed moeten uitwassen, zodat je geen zuigkracht verliest van je stofzuiger.

Let op de garantie bij het gebruik van alternatieve stofzakken

Ben je overtuigd van het gebruik van bijvoorbeeld een microfiber stofzuigerzak? Dan loont het nog wel even de moeite om te kijken of niet je garantie komt te vervallen als je een niet-originele stofzuigerzak wil gebruiken. Dit zal dan je eigen verantwoordelijkheid zijn.

Weg met stofzuigerzakken: kies een zakloze stofzuiger

Veel mensen vinden het niet fijn om telkens nieuwe stofzuigerzakken te moeten aanschaffen. We zien dan ook dat steeds meer mensen voor een zakloze stofzuiger of steelstofzuiger kiezen. Dit zijn modellen die met een stofreservoir werken in plaats van een stofzak. Je hoeft dus nooit meer de juiste stofzak te vinden. Het enige wat je moet doen is het stofreservoir legen en je kunt weer verder met stofzuigen.