Stofzuiger met of zonder zak: Welke past het best bij jou?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Stofzuiger met of zonder zak: Welke past het best bij jou?

Om alle haren, pluisjes en stof volledig te verwijderen, zijn stofzuigers met- en stofzuigers zonder zak je beste vriend. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel meer modellen en categorieën op de markt, maar deze 2 blijven het populairst. Een vraag die wij voortdurend krijgen is: "wat is beter: een stofzuiger met of zonder zak?". In dit artikel gaan we kijken naar de voor- en nadelen van beiden typen stofzuigers om antwoord te geven op die vraag.

Wat zijn de verschillen tussen stofzuiger met en zonder zak?

De sledestofzuiger zijn al zeer lange tijd op de markt beschikbaar en worden nog steeds ontzettend veel gebruikt. Het stof wordt opgevangen in een stofzuigerzak die in het compartiment of slede van de stofzuiger zit.

Stofzuigers zonder zak zijn ontworpen met speciale technologieën, zoals cycloon en multicycloniosche filtratie. Lucht wordt met hoge snelheid in de stofzuiger gewerveld en gecirculeerd wat voor een goede zuigkracht zorgt. De zakloze stofzuiger heeft vaak een zeer moderne uitstraling.

De voor- en nadelen van een stofzuiger met zak:

Voordelen

 • Hygiëne: Stofzuigers met zak zijn een stuk hygiënischer, omdat je op geen enkel moment in contact komt met stof. Bij een zakloze stofzuiger moet je het stofreservoir zelf legen wat een vrij stoffig klusje kan zijn.
 • Grotere opvangcapaciteit: De stofzuigerzakken hebben over het algemeen meer stofcapaciteit dan het stofreservoir van een stofzuiger zonder zak.
 • Meer zuigkracht: Stofzuigers met zak zijn over het algemeen net wat krachtiger ten opzichte van zakloze stofzuigers. Ook is de filtratie vaak effectiever, omdat de stofzak het overgrote deel van het stof opvangt en tegenhoudt.
 • Stiller: De stofzak dempt het overgrote deel van het geluid. Het geluidsniveau is dus veel aangenamer. Deze ligt vaak tussen de 60 en 70db, terwijl het niet gek is bij een steelstofzuiger of zakloze stofzuiger om met een geluidsniveau van 80db te werken.
 • Beter voor mensen met allergieën: Omdat je niet in aanraking komt met stof, is een stofzuiger met zak vaak beter voor mensen met een stofallergie.
 • Gaat lang mee: De levensduur van een stofzuiger is veel beter wanneer je een stofzuiger met zak koopt.
 • Goedkoper: Tot slot is dit type stofzuiger vaak een stuk goedkoper vergeleken mat zakloze stofzuigers.

Nadelen

 • Vaste kosten: Het kopen van stofzuigerzakken zal iets zijn dat je regelmatig moet doen.
 • Verminderde zuigkracht: De zuigkracht neemt af naarmate de stofzak vol raakt.
 • Slecht voor milieu: Stofzuigerzakken veroorzaken natuurlijk wat extra afval wat weer slecht voor het milieu is.

Ben je overtuigd? Kijk dan bij de beste stofzuiger met zak om de onderzoeksresultaten van onze test te bekijken.

De voor- en nadelen van zakloze stofzuigers:

Voordelen

 • Transparant stofreservoir: Aangezien bij veruit de meeste stofzuigers zonder zak het stofreservoir doorzichtig is, kun je precies zien wanneer deze vol zit.
 • Gemakkelijk legen: Je kunt het reservoir gemakkelijk legen. Je klikt hem simpelweg van de stofzuiger af en schudt hem leeg boven de prullenbak.
 • Geen verlies van zuigkracht: Bij een zakloze stofzuiger blijft de zuigkracht van de stofzuiger constant ook naarmate het stofreservoir vol zit.
 • Je kan zien wat je opzuigt: Niets is zo vervelend als per ongeluk iets opzuigen wat niet de bedoeling was. Bij een stofzuiger zonder zak kun je dat eenvoudig zien en ook terugvinden.
 • Geen extra kosten: Je hebt eenmalige aanschafkosten van de stofzuiger zonder zak, maar daarna zal je nooit meer nieuwe stofzuigerzakken hoeven aan te schaffen.

Nadelen

 • Minder geschikt voor mensen met allergieën: Aangezien je zelf de stofbak zal moeten legen, is een stofzuiger zonder zak vaak wat minder geschikt voor mensen met een allergie of gevoeligheid voor huisstofmijt.
 • Produceert veel geluid: Aangezien er geen stofzak zit om het geluid te dempen, zijn stofzuigers zonder zak vaak een stuk luidruchtiger vergeleken met stofzuigers met zak.
 • Duur: Stofzuigers zonder zak zijn vaak een stuk duurder vergeleken met een normale stofzuiger.

Ben je overtuigd? Kijk dan bij de beste zakloze stofzuiger om de onderzoeksresultaten van onze test te bekijken.

De belangrijkste overwegingen bij een stofzuiger met of zonder zak

Samengevat zijn dit de overwegingen die je moet maken bij het beslissen tussen een stofzuiger met of zonder zak:

 1. Zuigkracht: Heb je veel tapijt, vloerkleed of huisdieren? Dan is een stofzuiger met zak vaak de beste keuze.
 2. Gevoelig voor geluid: Kies een stofzuiger met zak, deze produceren veel minder geluid.
 3. Vaste kosten: Koop een steelstofzuiger als je niet telkens stofzakken wil aanschaffen.
 4. Allergieën: Ga voor een stofzuiger mét zak. Deze zijn vaak beter in het opzuigen van de allerkleinste stofdeeltjes. Ook kun je de volle stofzuigerzak gewoon weggooien in plaats van dat je deze moet legen.

Steelstofzuiger

Als je een nieuwe stofzuiger gaat aanschaffen, dan kan het ook de moeite waard zijn om eens te kijken naar een steelstofzuiger. Steelstofzuigers worden vaak geleverd zonder zak en maken in plaats daarvan ook gebruik van een stofreservoir.

Het is een lichte stofzuiger die heel gemakkelijk te hanteren en manoeuvreren is, omdat je zonder slede werkt. Je 'sleurt' de stofzuiger dus niet telkens achter je aan. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, efficiënt op te bergen en volledig snoerloos. Dit maakt dat deze type stofzuiger de laatste paar jaar enorm in populariteit stijgt.

Conclusie

Zoals je ziet kennen beiden soorten stofzuigers velen voordelen en nadelen. Ga voor een zak stofzuiger als je niet al te veel geld wil uitgeven en je last hebt van allergieën. Ook als je gevoelig bent voor geluid is het raadzaam om een stofzuiger met zak aan te schaffen.

Vind je het belangrijk dat je stofzuiger er modern uitziet of wil je simpelweg niet telkens nieuwe stofzuigerzakken aanschaffen? Ga dan voor een zakloos model.