Beste energiezuinige stofzuigers (Energieklasse A)

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Je stofzuiger is vaak geen energievreter, maar ze verbruiken soms meer dan je denkt. Ook ligt het stroomverbruik bij sommige stofzuigers velen malen hoger dan bijvoorbeeld bij duurzame stofzuigers. Op de lange duur kan dit flink oplopen in stroomkosten. Daarom hebben we naar de beste energiezuinige stofzuiger gezocht.

Daarnaast is er het een en ander veranderd op het gebied van energie labels voor stofzuigers. Zo is deze in 2019 niet meer verplicht, waardoor het voor consumenten moeilijk kan zijn om een goede energiezuinige stofzuiger te vinden. In dit artikel vind je de beste modellen van dit moment en delen we belangrijke informatie voor wat betreft de energieklasse van stofzuigers.

Dit zijn de 5 beste energiezuinige stofzuigers van 2024

1
Miele Complete C3 EcoLine
Beste energiezuinige stofzuiger
Miele Complete C3 EcoLine
2
Rowenta Silence Force RO7740
Goedkope & zuinige stofzuiger
Rowenta Silence Force RO7740
3
AEG VX82-1-ECO
AEG VX82-1-ECO
4
Numatic HVR-180 Henry Eco
Numatic HVR-180 Henry Eco
5
Rowenta Silence Force RO7691
Zakloze energiezuinige stofzuiger
Rowenta Silence Force RO7691

Waarom kiezen voor een energiezuinige stofzuiger?

Energiezuinige stofzuigers verbruiken minder stroom ten opzichte van 'normale' stofzuigers. Op de lange duur kan dit flink wat schelen op de energierekening. Daarnaast verminder je ook je ecologische voetafdruk door gebruik te maken van een duurzame stofzuiger. Niet alleen qua stroomverbruik, maar ook qua grondstoffen. Zo is bijvoorbeeld de "AEG VX82-1-ECO" voor 75% gemaakt van gerecycled materiaal. Een bijkomend voordeel van een energiezuinige keuze, is dat ze over het algemeen een stuk stiller zijn.

Stofzuigers hebben geen energielabel meer

Sinds 2019 is het energielabel bij stofzuigers niet meer wettelijk verplicht. Dit na een uitspraak van het hof van de Europese Unie. De reden is dat het energielabel totaal niet representatief was voor hoe zuinig de stofzuiger daadwerkelijk was. Zo werden de stofzuigers altijd onder de meest ideale omstandigheden getest. In de praktijk kwamen deze 'ideale omstandigheden' totaal niet overeen met de echte gebruikssituatie. Dit leidde tot de afschaffing van de Europese energielabel voor stofzuigers.

De eisen die golden voor het energielabel gelden wel nog steeds. Dit is vastgelegd in de Europese verordening 666/2013. Dit zijn de gestelde eisen waar een stofzuiger aan moet voldoen:

 • Het maximale vermogen mag niet hoger zijn dan 900 watt.
 • Een maximaal geluidsniveau van 80db.
 • Energieverbruik van een stofzuiger mag niet hoger zijn dan 43 kWh per jaar.
 • De stofzuiger mag niet meer dan 1% van de stofdeeltjes uitstoten.
 • De stofopname op harde vloeren moet minimaal 98% zijn en op tapijt 75%.
 • Minimale levensduur van de motor van de stofzuiger moet 500 uur zijn.

Let op dat deze eisen gelden voor stofzuigers met- en zonder zak. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld steelstofzuigers.

Hoe wij de beste energiezuinige stofzuigers hebben geselecteerd

Als je kijkt naar energiezuinige stofzuigers, dan zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. Het vermogen (wattage) is een belangrijke indicator hoe zuinig een bepaalde stofzuiger is. Een lager wattage betekent namelijk dat de stofzuiger minder stroom verbruikt. Wij hebben in onze zuinige stofzuiger test echter met veel meer factoren rekening gehouden.

Er zijn dus ook andere kenmerken waar je op moet letten bij je zoektocht naar de beste energiezuinige stofzuiger. Dit zijn enkele punten waar je op moet letten:

 • Efficiëntie motor: een stofzuiger met een efficiënte motor kan over het algemeen meer zuigkracht genereren met een lager vermogen. De Miele Complete C3 is daar een goed voorbeeld van. Het vermogen ligt weliswaar op 550 watt, terwijl de zuigkracht sterker is dan sommige modellen met 800 tot 900 watt.
 • Stofzuiger energieklasse: Hoewel de energieklasse bij stofzuigers niet meer verplicht is, kunnen sommige fabrikanten nog steeds een energieklasse vermelden. Een stofzuiger met energieklasse A, A+ of A+++ is uiteraard het beste.
 • Filtersysteem: Een kwalitatief filtersysteem zorgt ervoor dat stofdeeltjes effectief worden opgezogen en er schone lucht wordt uitgeblazen. Dit resulteert in een lager energieverbruik.
 • Regelbare zuigkracht: Een stofzuiger met een regelbare zuigkracht verbruikt over het algemeen ook minder energie, omdat je hem kan instellen op basis van de hoeveelheid zuigkracht die je nodig hebt. Een houten vloer of harde vloer vereist bijvoorbeeld zeer weinig zuigkracht om goed gestofzuigd te worden.

Waarom steelstofzuigers de meest energiezuinige optie zijn

Energiezuinig stofzuigen hoeft niet per se met een traditionele stofzuiger. Er zijn tegenwoordig ook (nog betere) energiezuinige opties beschikbaar. Zo staan steelstofzuigers onder meer bekend om hun energiezuinige eigenschappen. Draadloze stofzuigers maken gebruik van geavanceerde technologie waarmee een zeer goede zuigkracht gegenereerd kan worden, terwijl ze zeer energiezuinig zijn. Dit is waarom steelstofzuigers over het algemeen de meest energiezuinige stofzuigers zijn:

 • Motortechnologie: Steelstofzuigers hebben vrijwel allemaal een slim ontworpen motor die een hoge zuigkracht kan leveren tegen minimaal energieverbruik. Deze motoren zijn vaak een stuk efficiënter ten opzichte van traditionele stofzuigers.
 • Ze werken op accu: Steelstofzuigers werken op accu in plaats van netstroom. Hierdoor gebruiken ze veel minder energie tijdens het stofzuigen. Daarnaast worden de accu's steeds beter en geavanceerder, waardoor ze steeds langer meegaan.
 • Efficiënte luchtcirculatie: Steelstofzuigers zijn ontworpen om de lucht zo efficiënt mogelijk in de stofzuiger te laten circuleren. Zo kan een goede luchtstroom gegenereerd worden die zorgt voor een effectieve stofopname. Hierdoor behoudt de stofzuiger te allen tijde zijn zuigkracht. De zuigkracht bij een gewone stofzuiger neemt af wanneer de stofzuigerzak bijna vol zit.
 • Automatische zuigkrachtregeling: Veel steelstofzuigers zijn uitgerust met een intelligente zuigkrachtregeling. Dit houdt in dat de stofzuiger zijn zuigkracht automatisch aanpast op basis van de ondergrond. Zo zal die op tapijt de zuigkracht verhogen en op harde vloeren zijn zuigkracht verminderen. Dit resulteert in een veel efficiënter energieverbruik.

Lees eventueel ook ons onderzoek naar de beste steelstofzuiger als je geïnteresseerd bent in dit type stofzuiger.

De beste energiezuinige steelstofzuigers

1
Dyson V15 Detect Absolute
Beste getest
Dyson V15 Detect Absolute
2
Samsung Jet 85 Pro
Budgetvriendelijk
Samsung Jet 85 Pro
3
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
Met dweilfunctie
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
4
Dyson V8 Absolute
Goedkope Dyson
Dyson V8 Absolute
5
Bosch Unlimited 8 BCS82BL24
Langste accuduur
Bosch Unlimited 8 BCS82BL24

Het grote voordeel van een goede draadloze stofzuiger is dat je volledige bewegingsvrijheid hebt tijdens het schoonmaken. Zo zal je nooit meer van stopcontact hoeven te wisselen. Daarnaast zijn ook stofzuigerzakken verleden tijd, aangezien de stofzuiger is uitgerust met een redelijk groot stofreservoir die eenvoudig te legen is boven de prullenbak. Het nadeel is echter dat ze vaak duurder zijn qua aanschafkosten. Daarnaast ben je gebonden aan de accuduur, wat het soms voor grote huishoudens een minder goede keuze is.

Een robotstofzuiger als alternatief

Naast de gewone stofzuiger en de steelstofzuiger zou je eventueel als zuinig alternatief ook nog kunnen kiezen voor een robotstofzuiger. Robotstofzuigers werken net als de draadloze stofzuiger op een accu, waardoor ze geclassificeerd kunnen worden als energiezuinige stofzuigers. De robotstofzuiger dient niet helemaal ter vervanging van je normale stofzuiger, maar het zorgt er waarschijnlijk wel voor dat je een stuk minder hoeft te stofzuigen. Dit omdat de robot een groot deel van het werk uit handen zal nemen. Hierdoor haal je ook je stroomverbruik naar beneden.

iRobot Roomba Combo i8+
iRobot Roomba Combo i8+
Klik voor beste prijs

Conclusie

Bij het kiezen van een energiezuinige stofzuiger is het dus belangrijk dat je niet alleen let op het vermogen, maar dat je ook rekening houdt met andere factoren zoals motorefficiëntie. Met de informatie uit dit artikel moet je een weloverwogen keuze kunnen maken voor een stofzuiger met een laag energieverbruik die niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook bijdraagt aan je ecologische voetafdruk.