Beste lichtgewicht stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Dankzij slimme innovaties in het ontwerp, zijn stofzuigers in de loop der tijd steeds lichter geworden. Een lichtgewicht stofzuiger kan helpen om de belasting van je lichaam tijdens het schoonmaken te verminderen. Ook kan het makkelijker zijn om de trap op en af te gaan. Een lichte stofzuiger moet echter niet alleen weinig wegen, hij moet ook goed hanteerbaar en beheersbaar zijn. In dit artikel hebben we gekeken naar stofzuigers die minder dan 5 kilo wegen. We hebben voor dit artikel meer dan 40 stofzuigers getest, waarbij we natuurlijk niet alleen gekeken hebben naar gewicht, maar ook naar prestaties, levensduur, batterij en prijs.

Onze lichtgewicht stofzuiger top keuzes
Bosch Serie 4 ProAnimal BGBS4PET1 - Beste getest

Zoek je een traditionele, lichte stofzuiger, dan is deze Bosch de beste keuze. Je krijgt er ook een turboborstel bij, die je kan gebruiken voor dierenharen en hoogpolig tapijt.

Dyson V15 Detect Absolute - Beste lichtgewicht steelstofzuiger

Steelstofzuigers zijn uiteraard het lichtst van allemaal. Ze wegen vaak tussen de 2-3kg. De beste die we getest hebben is deze Dyson. Uitstekende prestaties.

Bosch Athlet ProSilence 28Vmax BCH86SIL1 - Goedkope & lichtgewicht stofzuiger

Een nadeel van steelstofzuigers is dat ze vrij prijzig kunnen zijn. Dit model levert goede resultaten voor een zeer scherpe prijs.

Top 10 lichtgewicht stofzuigers

Hieronder staan onze beste aanbevelingen voor lichtgewicht stofzuigers. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van ons onderzoek. Bedenk van tevoren welk type stofzuiger je wil aanschaffen. Let daarnaast goed op de specificaties, zoals het gewicht, geluidsniveau en eventueel de accuduur (in het geval van een snoerloze stofzuiger).

1
Bosch Serie 4 ProAnimal BGBS4PET1
Beste getest
Bosch Serie 4 ProAnimal BGBS4PET1
2
Dyson V15 Detect Absolute
Beste lichtgewicht steelstofzuiger
Dyson V15 Detect Absolute
3
Bosch Athlet ProSilence 28Vmax BCH86SIL1
Goedkope & lichtgewicht stofzuiger
Bosch Athlet ProSilence 28Vmax BCH86SIL1
4
Bosch Unlimited 8 BCS82BL24
Langste accuduur
Bosch Unlimited 8 BCS82BL24
5
Philips PowerPro Active FC9555/09
Zonder zak
Philips PowerPro Active FC9555/09
6
Samsung Jet 85 Pro
Samsung Jet 85 Pro
7
AEG VX6-2-EB-C
AEG VX6-2-EB-C
8
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
Met dweilfunctie
Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
9
AEG VX4-1-OR
Goedkoop met zak
AEG VX4-1-OR
10
Dyson V10 Absolute
Lichtste stofzuiger
Dyson V10 Absolute

1. Bosch Serie 4 ProAnimal BGBS4PET1

 • Gewicht: 4,5kg
 • Type: Met zak
 • Geluidsniveau: 75db
 • Accuduur: N.v.t.
 • +3

De beste lichtgewicht stofzuiger is deze Bosch ProAnimal. Hij heeft een zeer goede zuigkracht, een lange actieradius van maar liefst 10 meter en hij wordt geleverd mét turboborstel. Dit maakt de stofzuiger perfect om ook dierenharen effectief op te zuigen of om hoogpolig tapijt te reinigen. Het is dus een zeer veelzijdige lichtgewicht stofzuiger. Natuurlijk weegt hij wel iets meer als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een draadloze steelstofzuiger. Hij weegt namelijk 4,5 kilo ten opzichte van 2-3 kilo. Toch is het grote voordeel van een stofzuiger met zak dat je niet gebonden bent aan een accuduur en dat die relatief weinig geluid produceert.

Naast de borstel voor de haren van je huisdier, worden er ook andere handige accessoires meegeleverd. Zo krijg je ook een kierenzuigmond om bij de moeilijk bereikbare plekken te komen en een combiborstel voor zowel je harde vloeren als laagpolig tapijt.

Voordelen
Beste lichte stofzuiger
Je hoeft niet vaak van stopcontact te wisselen
Inclusief turboborstel
Nadelen
Geen parketborstel
Geen opbergvak voor accessoires

2. Dyson V15 Detect Absolute

 • Gewicht: 3,1kg
 • Type: Steelstofzuiger
 • Geluidsniveau: 75db
 • Accuduur: 60 min

Als we het hebben over de beste lichtgewicht draadloze stofzuiger, dan hebben we deze Dyson V15 geselecteerd. Het grote voordeel van deze lichte steelstofzuiger is dat je met volledige bewegingsvrijheid je huis kan schoonmaken. Je hoeft nooit meer een stopcontact te gebruiken om te kunnen schoonmaken. Ook hoef je nooit meer de stofzuiger achter je aan te slepen. Zeker nu de batterijduur van steelstofzuigers steeds beter wordt, kiezen steeds meer mensen voor dit type stofzuiger. Met deze stofzuiger kun je maar liefst 60 minuten lang je huis schoonmaken zonder onderbrekingen. De stofzuiger weegt slechts 3,1 kilo. Dit maakt het een van de lichtste stofzuigers die we getest hebben.

Wat daarnaast ook een voordeel is aan dit specifieke model, is het feit dat het een redelijk stille stofzuiger betreft. Een bekend probleem van steelstofzuigers is dat ze veel geluid produceren. Vaak zitten ze zo rond de 80-85db, terwijl deze V15 op het niveau van een normale stofzuiger met zak zit (75db).

Een klein nadeel van dit soort stofzuiger, is dat ze over het algemeen natuurlijk een veel kleiner stofreservoir hebben ten opzichte van een traditionele stofzuiger. Zo ook bij dit model, aangezien die een reservoir heeft van 0,77 liter.

Voordelen
Status van de accu kun je aflezen op lcd-scherm
Stille stofzuiger
Slimme zuigmond past zuigkracht aan op basis van ondergrond
Hoge zuigkracht
Nadelen
Klein stofreservoir
Prijzig

3. Bosch Athlet ProSilence 28Vmax BCH86SIL1

 • Gewicht: 3,4kg
 • Type: Steelstofzuiger
 • Geluidsniveau: 78db
 • Accuduur: 45 min

Zoek je een krachtige steelstofzuiger met een hoge zuigkracht en relatief lange accuduur voor niet al te veel geld, dan is dit een van de beste keuzes voor jou. Waar deze stofzuiger zich voornamelijk mee onderscheidt ten opzichte van de Dyson is zijn prijs. Een steelstofzuiger kopen kan soms ontzettend duur zijn, waardoor deze optie voor veel mensen eigenlijk direct afvalt. Deze Bosch probeert daar tegenin te gaan door een steelstofzuiger uit te brengen met een zeer scherpe prijs en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Tijdens het testen waren we dan ook zeer te spreken over de stofzuiger en zijn schoonmaakprestaties. Dankzij het lichte gewicht neem je hem gemakkelijk mee door je hele huis. Ook de trap op- of af moet geen enkel probleem zijn dankzij het lichte gewicht.

Naast de velen voordelen die deze Bosch te bieden heeft zijn er ook een aantal nadelen. Zo hebben vrijwel alle steelstofzuigers een geïntegreerde kruimeldief die je eenvoudig kunt losklikken. Hiermee kun je vervolgens kleine schoonmaaktaken uitvoeren. Deze Bosch heeft dat niet. Daarnaast worden er ook geen accessoires meegeleverd. Dit is dan ook een van de redenen waarom die zo'n scherpe prijs kan bieden. Hij is dus echt puur voor het stofzuigen van de vloer.

Voordelen
Lichtgewicht stofzuiger
Goede prestaties
Lange accuduur
Prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
Geen accessoires
Geen ingebouwde kruimeldief

4. Bosch Unlimited 8 BCS82BL24

 • Gewicht: 3,2kg
 • Type: Steelstofzuiger
 • Geluidsniveau: 76db
 • Accuduur: 130 min
 • +13

Wanneer je een groot huishouden hebt en daarom langere tijd achter elkaar moet kunnen stofzuigen, dan is een lichtgewicht stofzuiger natuurlijk erg handig. Een nadeel van veel steelstofzuigers is echter dat ze maar een beperkte accuduur hebben, waardoor het voor die mensen niet de meest voor de hand liggende keuze is. Bij deze Bosch wordt echter een extra accu meegeleverd, waardoor de accuduur wordt verdubbeld naar 130 minuten. Dit maakt het de beste optie voor mensen die lang achter elkaar moeten stofzuigen. Zo kun je dus moeiteloos in één keer het hele huis stofzuigen. Met de ingebouwde kruimeldief kun je eventueel ook gelijk de trap meenemen.

Dankzij de led-verlichting in de zuigmond kun je ook precies zien waar het vuil licht. Zo sla je dus niks over en ben je verzekerd van een goed gestofzuigd huis. Als je klaar bent kun je eventueel de accu gelijk in de snellader leggen. Deze is na 55 minuten weer helemaal opgeladen en klaar voor gebruik.

We waren zeer te spreken over deze stofzuiger tijdens het testen. Het is ook een van de lichtste stofzuigers die we hebben mogen testen. Hij leverde uitstekende resultaten en lag lekker in de hand.

Voordelen
Lange batterijduur
Inclusief snellader
Display met relevante informatie
Nadelen
Geen mini-turboborstel

5. Philips PowerPro Active FC9555/09

 • Gewicht: 4,5kg
 • Type: Zonder zak
 • Geluidsniveau: 77db
 • Accuduur: N.v.t.

We sluiten onze top 5 beste lichtgewicht stofzuigers af met deze Philips PowerPro. Dit betreft een compacte stofzuiger zonder zak. Het grote voordeel van een stofzuiger zonder zak ten opzichte van een stofzuiger met zak of steelstofzuiger, is dat het stofreservoir heel eenvoudig te legen is, dat je nooit meer stofzuigerzakken hoeft te kopen en dat je nooit zuigkracht verliest. Ook zijn ze vaak een stuk krachtiger vergeleken met een steelstofzuiger.

Met de meegeleverde combiborstel kun je zowel kwetsbare harde vloeren stofzuigen als laagpolig tapijt. Heb je nou echt een mooie parketvloer liggen, dan kun je daarvoor het beste de parketborstel gebruiken.

Voordelen
Parketborstel voor houten vloeren
Ook voor dierenharen
Ook geschikt voor huisdieren
Kleine stofzuiger
Krachtig
Nadelen
Minder geschikt voor allergieën
Kleine actieradius

Hoe we de beste lichtgewicht stofzuiger getest hebben

Voordat we tot de beste lichtgewicht stofzuiger hebben kunnen komen, is er voorafgaand natuurlijk een onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we allereerst factoren en specificaties geïdentificeerd waar consumenten op moeten letten voordat ze een nieuwe stofzuiger gaan kopen. Op basis van deze bevindingen zijn we gaan zoeken naar stofzuigers die pasten binnen het gestelde zoekcriterium. Zo moest de stofzuiger natuurlijk lichtgewicht zijn, maar hij moest ook goed in de hand liggen, goede schoonmaakprestaties leveren en geschikt zijn voor verschillende vloertypen. Uiteindelijk hebben we een top 10 met beste lichtgewicht stofzuigers kunnen samenstellen en hebben we ons objectieve onderzoek kunnen samenvatten in dit artikel.

Lichte stofzuiger koopgids: waar moet je op letten?

Als je een nieuwe stofzuiger zoekt die weinig weegt, dan zijn er een aantal belangrijke factoren waarop je dient te letten. Dit zijn aandachtspunten die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Type stofzuiger: Er zijn veel verschillende stofzuigers die allemaal lichtgewicht kunnen zijn. De meest voor de hand liggende zijn de steelstofzuiger en de stofzuiger met- of zonder zak. Tussen deze drie zal je allereerst een keuze moeten maken. Een steelstofzuiger bied je natuurlijk veel bewegingsvrijheid, maar is vaak wel duurder. Een stofzuiger met zak maakt vaak weinig geluid en is de goedkoopste optie. Daarnaast is het de beste keuze voor mensen met allergieën. Een stofzuiger zonder zak biedt veel gebruiksgemak omdat het stofreservoir eenvoudig te legen is. Echter kan dat veel stof doen opwerpen, waardoor die minder hygiënisch is.
 • Gewicht: Uiteraard is het gewicht de belangrijkste factor bij je zoektocht naar de beste lichtgewicht stofzuiger. De lichtste stofzuiger die we getest hebben was de Dyson V11, die 2,7 kilo weeg. In dit onderzoek hebben we een lichte stofzuiger gedefinieerd als 5 kilogram of minder.
 • Vloertypen: Natuurlijk is een lichtgewicht stofzuiger belangrijk, maar hij moet ook geschikt zijn voor jouw huishouden. Als je bijvoorbeeld een mooie parketvloer hebt, zoek er dan een die geleverd wordt met parketborstel. Voor dierenharen, hoogpolig tapijt of grof vloerkleed raden we altijd een turboborstel aan.
 • Accuduur: Dit geldt natuurlijk alleen maar voor lichtgewicht steelstofzuigers. De batterij moet het natuurlijk wel net zolang doen, zodat jij een groot deel van je huis kan stofzuigen. Vooral in de hoogste stand kan de accuduur flink afnemen. Deze heb je echter alleen maar nodig bij de hardnekkige vlekken.
 • Geluidsniveau: Zeker als je gevoelig bent voor luide geluiden, is het belangrijk om naar het maximale geluidsniveau te kijken. Eventueel kun je dan beter een goede lichte stofzuiger kopen.

Veelgestelde vragen

Hopelijk hebben we je een eind opweg kunnen helpen in je zoektocht naar de beste lichtgewicht stofzuiger. Hieronder hebben we nog een aantal veelgestelde vragen opgesteld die we veel hebben gekregen tijdens ons onderzoek.

1. Hoeveel weegt een lichte stofzuiger doorgaans?

Een lichtgewicht stofzuiger hebben wij gedefinieerd als een stofzuiger die minder dan 5 kilo weegt. Er zijn echter ook genoeg stofzuigers die minder dan 3 kilogram wegen. Het licht dus aan je eigen wensen en behoeften hoe licht de stofzuiger moet zijn. Vooral voor mensen die wat slechter ter been zijn of die de stofzuiger vaak door trappenhuizen moeten tillen, kan een stofzuiger van minder dan 3 kilo een groot voordeel zijn.

2. Is een lichte stofzuiger minder krachtig dan een traditionele stofzuiger?

Nee, lichte stofzuigers zijn niet minder krachtig dan een normale stofzuiger. Ze zijn vaak vooral wat compacter, waardoor je automatisch minder gewicht meesleept. Steelstofzuigers zijn over het algemeen altijd lichtgewicht.

3. Kun je een lichte stofzuiger ook gebruiken voor tapijt en harde vloeren?

Of je de stofzuiger kan gebruiken voor tapijt of harde vloeren, heeft te maken met de accessoires die meegeleverd worden. Laagpolig tapijt kun je vrijwel met elke stofzuiger stofzuigen (dit kan gewoon met de slang). Voor hoogpolig tapijt heb je een turboborstel nodig. Voor harde vloeren kun je de combiborstel gebruiken of eventueel een speciale parketborstel. Deze heeft vaak zachte haren die je vloer beschermt tegen krassen.

Ook interessant
Beste stofzuiger voor tapijt
Bekijk de beste stofzuiger voor tapijt. Vergelijk modellen, lees reviews en bekijk onze test.

4. Zijn er nadelen aan het gebruik van een lichte stofzuiger?

Het enige nadeel die wij hebben ondervonden aan het gebruik van een lichtgewicht stofzuiger, is dat je doorgaans (bij traditionele modellen) geen opbergvak hebt voor de accessoires. Dit uiteraard om gewicht te besparen, zodat de stofzuiger kleiner kan worden gemaakt. Bij steelstofzuigers zitten er helemaal geen nadelen aan. Deze zijn van zichzelf al lichtgewicht.

5. Zijn Dyson stofzuigers lichtgewicht?

Ja, over het algemeen zijn Dyson stofzuigers een van de meest lichtste stofzuigers die we getest hebben. Ze wegen vaak tussen de 2 tot 3 kilo, waardoor ze ontzettend makkelijk hanteerbaar zijn. Daarnaast zijn het vaak ook de beste stofzuigers op het gebied van zuigkracht en gebruiksvriendelijkheid.