Kruimeldief kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Kruimeldief kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Een kruimeldief of handstofzuiger maakt het schoonmaken van tafels, keukens, auto’s en campers ontzettend gemakkelijk. Wil je een kruimeldief kopen, dan kom je er al gauw achter dat er ontzettend veel mogelijkheden en modellen op de markt zijn. In dit artikel laten we zien waar je op moet letten bij de aanschaf van een kruimeldief, zodat jij weloverwogen een beslissing kan maken.

Wanneer is een kruimeldief handig?

Kruimeldieven hebben verschillende handige toepassingen:

  • Schoonmaken van tafels: Dit is iets waar je doorgaans niet gelijk een normale stofzuiger wil pakken. Het kost veel moeite om de hele stofzuiger uit de kast te sleuren voor een paar kruimels.
  • Interieur van je auto of camper: Met kruimeldieven kun je ook de kleinste hoekjes en kieren stofzuigen. Aangezien ze draadloos zijn kun je er moeiteloos de auto of camper mee schoonmaken.
  • Schoonmaken van meubels: Zo kun je bijvoorbeeld de haren van je huisdier gemakkelijk stofzuigen of het afval tussen de kieren van de bank verwijderen.

10 dingen waar je op moet letten voordat je een kruimeldief koopt

1. Gewicht

Je zal de kruimeldief met één hand moeten gebruiken. Daarom is het prettig als die zo licht mogelijk is. Aangezien wij al velen verschillende kruimeldieven hebben getest ten behoeve van onze site, raden wij een gewicht aan van circa 1,5kg.

Als je de kruimeldief dan gebruikt voor je auto, dan kun je deze moeiteloos 30 minuutjes met je hand vasthouden om ermee te stofzuigen.

2. Batterijduur

Veruit de meeste kruimelzuigers werken met een accu. Een enkele werkt op basis van een klein snoer. Let daar dus ook op voordat je een kruimelzuiger koopt.

Over het algemeen gaan kruimeldieven tussen de 10 en 30 minuten mee voordat ze weer opgeladen moeten worden. Voor de meeste zal dat voldoende zijn om de klus te klaren. Let ook op de oplaadtijd. Een goede batterij moet in 3 tot 6 uur weer opladen afhankelijk van de capaciteit van de batterij.

3. Zuigkracht

Ook al is dit een minder belangrijke factor dan bij bijvoorbeeld een traditionele stofzuiger, toch is het de moeite waard om goed naar de zuigkracht te kijken. Een goede zuigkracht verkort de tijd dat je hoeft te schoonmaken. Er zijn eventueel ook kruimeldieven waarmee je de zuigkracht zelf kan aanpassen.

4. Meegeleverde accessoires

Als je jouw kruimelzuiger breed wil inzetten, dan is het fijn om daar speciale opzetstukken en accessoires voor te hebben. Als je jouw kruimelzuiger bijvoorbeeld wil gebruiken om je meubels schoon te maken, zorg dan dat je er een koopt waarbij een meubelzuigmond bij wordt geleverd. Als je dierenharen wil opzuigen, kan het verstandig zijn om te kijken naar een kruimeldief met een turboborstel.

5. Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan van model tot model enorm verschillen. Zo zijn er speciale stille kruimeldieven die rond de 30 decibel produceren. Deze hoor je in principe bijna niet. Daarnaast zijn er ook krachtigere modellen op de markt die tot wel 75db produceren. Dit is naar onze mening vrij luidruchtig. Ter vergelijking: 2 pratende mensen produceert ongeveer 60 tot 65db.

Als je gevoelig bent voor luide geluiden, kies dan een stille kruimeldief.

6. Wateropzuigend

Afhankelijk van het model zijn er ook uitvoeringen te vinden waarmee je zowel droog- als nat afval kan opzuigen. Kijk in de specificaties of de kruimeldief die je op het oog hebt ook “wateropzuigend” is. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een keer een glas wijn of glas water laat vallen.

7. Capaciteit van stofreservoir

Ook de capaciteit van het stofreservoir kan erg verschillen. Ook dit is zeker een belangrijke factor waarop gelet moet worden voordat je overgaat tot koop van een kruimeldief. Doorgaans ligt de capaciteit ergens tussen de 0,15 en 0,7 liter. 0,15 is aan de kleine kant en zal je dus ook vaker moeten leegmaken.

8. Filters

Als je last hebt van allergieën of je bent gevoelig voor huisstofmijt, kies dan een kruimeldief die is uitgerust met HEPA-filter. Deze zorgt ervoor dat ook de kleinste stofdeeltjes worden opgezogen en niet terug de lucht in kunnen worden geblazen.

9. Afmetingen

Kruimelzuigers komen in alle vormen en maten. Steeds vaker worden steelstofzuigers bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwde kruimeldief. Dan koop je dus eigenlijk ‘2-in-1’. Ook dat kan iets zijn om naar te kijken. Zoek bijvoorbeeld naar een "kruimeldief met steel".

Maar los daarvan heb je zeer kleine kruimeldieven die je gemakkelijk in een lade kwijt kan en ook redelijk grote kruimeldieven die je absoluut ergens in een kast moet kunnen opslaan. Bekijk de afmetingen dus goed voordat je een kruimeldief koopt.

10. Prijs

Tot slot is natuurlijk ook de prijs van belang. De prijzen van kruimeldieven zijn sterk uiteenlopend. Zo heb je bijvoorbeeld kruimeldieven van A-merken zoals Dyson, Philips of Bosch. Deze zijn vaak vrij prijzig, maar gaan wel erg lang mee en hebben een uitstekende bouwkwaliteit.

Daarnaast heb je natuurlijk ook kruimelzuigers van redelijk onbekende merken. Naar onze mening doen deze ‘onbekende’ kruimeldieven vaak niet per se onder voor de kruimelzuigers van bekende merken. Ze zijn uiteraard vaak een stuk voordeliger geprijsd, wat het een aantrekkelijke optie maakt.

De beste kruimeldief van dit moment

Nu je alle factoren weet waarop je moet letten is het tijd om die kruimeldief te kopen. Wij hebben een uitgebreide kruimeldief test uitgevoerd en hebben de resultaten opgenomen in dit artikel: beste kruimeldief. Neem dus zeker een kijkje als je overtuigd bent van de voordelen van een kruimeldief.