Kruimeldief voordelen en nadelen: waar gebruik je hem voor?

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Kruimeldief voordelen en nadelen: waar gebruik je hem voor?

Een kruimeldief is een hartstikke handige stofzuiger omdat je hem snel even kan pakken om een kleine schoonmaakklus mee te klaren. Hij neemt weinig ruimte in beslag en je kan gemakkelijk bij plekken komen waar je moet een gewone stofzuiger niet zo snel bij kan. In dit artikel kijken we waar je een kruimelzuiger allemaal voor kan gebruiken en nemen we wat voordelen en nadelen op.

Waar gebruik je een kruimeldief voor?

Naast dat je natuurlijk met een kruimeldief de eettafel gemakkelijk kan schoonmaken na het ontbijt met croissants, hebben ze nog veel meer handige toepassingen. Denk aan:

1. Je lades stofzuigen

Het schoonmaken van je lades is niet altijd een even gemakkelijke taak. De mondstukken van een stofzuiger bieden hiervoor bijna nooit een uitkomt. Een handstofzuiger biedt daarin de oplossing. Je kan een langwerpig mondstuk gebruiken om al het vuil te verwijderen wat in de lades is gevallen.

2. Meubels schoonmaken

Veel kruimelzuigers worden geleverd met speciale opzetstukken, waardoor je gemakkelijk je meubels kunt schoonmaken. Sommige worden zelfs geleverd met een turboborstel die het ontzettend makkelijk maakt om dierenharen te verwijderen en op te zuigen. Zeker een aanrader dus.

3. De auto of camper

Aangezien je niet vastzit aan een verlengsnoer, is een handstofzuiger een ideaal apparaat om de auto eens schoon te maken. Je kan ook prima het tapijt of de stoffering van je auto stofzuigen met een kruimeldief.

Ook interessant
Beste camping stofzuiger
Ontdek onze topkeuzes voor draagbare, krachtige en handige caravan stofzuigers voor een schone kampeerervaring.

4. Hoeken, plinten, deuren

Soms kan het lastig zijn om met je normale stofzuiger bij bepaalde hoekjes te komen. Dit kunnen hoeken of kieren zijn. Een kruimeldief is daarnaast ook bijzonder handig als je iets moet stofzuigen dat boven je schouders is. Het is namelijk een zeer lichte stofzuiger die ongeveer 1 kilo weegt.

5. De trap

We weten uit ervaring dat het stofzuigen van de trap met een gewone stofzuiger lastig kan zijn. Je zit met die slede te sjouwen en te hannesen en het is over het algemeen maar een ongemakkelijke positie en soms zelfs een klein beetje gevaarlijk. Ook hier is de kruimelzuiger een perfecte oplossing voor. Omdat die klein en licht is, kun je hem snel even pakken om de trap te stofzuigen.

Ook interessant
Kruimeldief koopgids
Waar moet je op letten bij het kopen van een kruimeldief? Lees het hier.

De voordelen van een kruimeldief

  • Klein: handstofzuigers zijn klein. Door het compacte formaat kun je ze er snel bij pakken als iets geknoeid hebt.
  • Licht: Veel modellen wegen slechts 1 tot 2 kilo. Je kan hem dus gemakkelijk dragen zonder dat je armen gaan verzuren.
  • Gebruiksvriendelijk: Je pakt een kruimelzuiger uit de lade of de opslagkast, je zet hem aan en je kunt direct stofzuigen. Perfect voor de kleine klus.
  • Gemakkelijk mee te nemen: Dankzij het kleine en compacte formaat, zijn ze eenvoudig mee te nemen. Zo hebben veel mensen standaard een kruimeldief in de caravan of auto liggen.
  • Voor droog en nat vuil: Afhankelijk van het model kun je er soms ook nat vuil mee stofzuigen. Perfect dus als jij of een van de kinderen een glas water heeft laten vallen.
  • Milieuvriendelijk: Veel kruimelzuigers hebben oplaadbare batterijen. Dit maakt het een milieuvriendelijke optie. Zeker als je het soms ter vervanging van een normale stofzuiger gebruikt.
  • Betaalbaar: Uiteraard zijn er vrij dure modellen van bekende merken, maar er zijn ook veel betaalbare opties. Wij hebben veel kruimelzuigers getest en naar onze mening doet een kruimeldief van een B-merk niet per se onder voor de dure kruimeldieven van A-merken.

Overtuigd geworden van de voordelen van een kruimeldief? Kijk gauw bij de beste kruimeldieven om te kijken naar de topmodellen van dit moment.

De nadelen van een kruimeldief

  • Minder zuigkracht: Zeker ten opzichte van normale stofzuigers of steelstofzuigers, hebben kruimeldieven natuurlijk een veel mindere zuigkracht. Maar goed, ze zijn immers ook niet gemaakt om de vloer te stofzuigen.
  • Korte batterijduur: De meeste kruimelzuigers gaan ongeveer tussen de 10 en 30 minuten mee. Afhankelijk van je behoeften kan dit soms te kort zijn.
  • Stofreservoir snel vol: Het stofreservoir kan verschillen van 0,1 tot ongeveer 0,6 liter. Hij kan dus redelijk snel volraken, waardoor je het reservoir met enige regelmaat zal moeten legen.
  • Geluid: Ook dit kan per model erg verschillen, maar sommige kruimeldieven maken redelijk wat lawaai. Ze produceren vaak ergens rond de 60 - 70 decibel. Dit is iets zachter dan een traditionele stofzuiger (70 – 75 db).
  • Duur: Je hebt al een goede kruimeldief voor een paar tientjes. Wil je echter de beste kruimeldief op de markt, dan ben je al gauw €100 tot €200 euro kwijt.

Conclusie: is een kruimelzuiger het waard?

Wij vinden een kruimeldief een echte toevoeging aan ons schoonmaak-arsenaal. Het is een handig, klein, compact en lichte stofzuiger die je even snel uit de kast kan trekken. Maar; dit zal zeker niet voor iedereen gelden. Kijk goed naar je eigen schoonmaakbehoeften. Als je een paar tientjes over hebt, dan kun je daarmee al een mooie kruimelzuiger aanschaffen.