Wat is een HEPA-filter? [Verhoog je luchtkwaliteit]

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wat is een HEPA-filter? [Verhoog je luchtkwaliteit]

Een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter), is een luchtfilter die speciaal gemaakt is om de allerkleinste stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Ze worden vaak gebruikt in huishoudelijke apparaten om de lucht te reinigen. Vooral voor mensen met een stofallergie is een HEPA-filter essentieel op te gebruiken.

Wat filter je met een HEPA-filter?

HEPA-filters worden al tientallen jaren gebruikt om alles te reinigen wat gevaarlijk voor ons kan zijn zodra we het inademen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt in luchtreinigers in operatiekamers of laboratoria ruimtes.

De filters reinigen deeltjes die amper groter zijn dan 0,1 micrometer (dus 0,0001 millimeter). Denk hierbij aan fijnstof, bacteriën, virussen, aerosolen, asbest, maar ook pollen, schimmelsporen en uitwerpselen van mijten. Het HEPA-filter voorkomt dat deze weer in de lucht terechtkomen.

Een van de gevaarlijkste bestandsdelen die gefilterd wordt, is zwevend fijnstof (smogbestanddelen). Deze kunnen door hun microscopisch klein formaat in de longen en bloedbaan terechtkomen. Hier kunnen ze schade aan het hele lichaam aanrichten.

De verschillende classificaties

HEPA-filters worden momenteel in allerlei sectoren gebruikt, zoals de voedingsindustrie, elektronica, farmaceutica, chemie en de geneeskunde. Overal waar een hogere luchtzuiverheid is vereist, wordt zowat gebruik gemaakt van deze type filter.

Dit zijn de huidige classificaties:

Type:Efficiëntie:
E10>85%
E11>95%
E12>99,5%
E13>99,95%
E14>99,995%
E15>99,999,5%
E16>99,999,95%
E17>99,999,995%

In veruit de meeste stofzuigers zal een HEPA H13 filter zitten. Deze werkt uitstekend en is daarnaast goed betaalbaar voor de meeste mensen.

Hoe werkt een HEPA-filter?

Een HEPA-filter werkt door lucht door veelal golfvormige glasvezelmatten te trekken. Hierbij worden microscopische deeltjes uit de lucht opgevangen. De microdeeltjes kunnen niet door het filter heen, wat resulteert in schone lucht met minder verontreinigde stoffen. Dit draagt bij aan een gezonde en schone lucht.

Het nadeel: veel onderhoudskosten

In grote systemen zal een vervanging uitgevoerd moeten worden door technische specialisten. Daarbij hoort het vervangen van het filter tot de dagelijkste gang van zaken.

Het nadeel van het gebruik van HEPA-filters is dat ze ook bij huishoudelijke apparaten regelmatig vervangen moeten worden. De beste stofzuigers zijn allemaal uitgerust met een HEPA-filter. In huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers wordt echter aangeraden om minimaal één keer per jaar het filter te vervangen. Veel consumenten zijn hier wat nalatig in. Dit kan problemen veroorzaken, zowel voor je gezondheid als voor je stofzuiger.

Als je het HEPA-filter niet minimaal ieder jaar vervangt, kan het verstopt raken. Het gevolg is dat de kleinste stofdeeltjes weer door het filter kunnen komen en in de lucht terecht zullen komen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt.

Wanneer koop je een stofzuiger met HEPA-filter?

In onze ervaring worden tegenwoordig bijna alle stofzuigers voorzien van een HEPA-filter of een vergelijkbaar anti-allergenen filter. Dat gezegd hebbende zijn er nog steeds modellen zonder een dergelijk filter.

Vooral voor mensen met allergieën of een gevoeligheid voor stof is het belangrijk om een stofzuiger met dit specifieke filtertype aan te schaffen. Het zal de kans op allergische reacties drastisch verminderen en zorgen voor een goede luchtreiniging.

Daarnaast is het voor mensen met allergieën ook aan te raden om een stofzuiger met zak aan te schaffen. Deze zijn over het algemeen geschikter, omdat je vrijwel nooit direct in contact staat met het stof en de schadelijke deeltjes. Bij een zakloze stofzuiger zal je toch regelmatig het stofreservoir moeten legen, wat een zeer stoffig klusje kan zijn.

Ook interessant
Beste stofzuiger met zak
Stofzuiger met zak kopen? Ontdek de beste stofzuiger met zak. Bekijk onze test, vergelijk modellen, prijzen en specificaties en maak een goede koopkeuze.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen worden HEPA-filters gebruikt om fijne deeltjes uit de lucht te reinigen. Ze worden overal gebruikt waar een omgeving zonder schadelijke stoffen nodig is. Het is zeker aan te raden om een stofzuiger (en andere apparaten) te kopen die voorzien zijn van een dergelijke HEPA-luchtreiniger. Kijk daarom ook zeker bij de beste stofzuiger voor allergieën om te kijken welke het meest geschikt voor jou is.