Beste cycloon stofzuiger: Test & Vergelijk

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Het grote voordeel van een cycloon stofzuiger is dat ze een constante zuigkracht bieden. Er zijn echter enorm veel modellen op de markt, waardoor het lastig kan zijn om een goede stofzuiger te vinden die past bij jouw wensen en behoeften. Daarom zullen we in dit artikel de beste cycloon stofzuigers op een rijtje zetten. Daarnaast bespreken we de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij het maken van een keuze.

Top 5 Cycloon stofzuigers

Hieronder staan onze top-aanbevelingen voor de beste cycloon stofzuigers van dit moment. Zoals je ziet heb je keuze tussen een zakloze stofzuiger en een steelstofzuiger. Bedenk dus van tevoren welke functies en specificaties het beste aansluiten bij jouw behoeften en schoonmaakvoorkeuren.

1
Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA
Beste getest
Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA
2
AEG LX7-2-ANIM
Budgetvriendelijk
AEG LX7-2-ANIM
3
Dyson V15 Detect Absolute
Dyson V15 Detect Absolute
4
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Krachtige cycloon stofzuiger
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
5
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
Goedkope cycloon stofzuiger
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879

Dit zijn de 5 beste cycloon stofzuigers van 2024

1. Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690EA

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 65db
 • Gewicht: 9,8kg
 • +2

De Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690 is de beste cycloon stofzuiger van 2024. Hij beschikt over een zeer grote actieradius (11 meter), een grote stofopvang van 2,5 liter en een zeer goede zuigkracht. Dankzij de cyclonische werking van de motor verlies je daarnaast nooit zuigkracht.

Dankzij de lange kabellengte en het grote stofreservoir is de cycloon stofzuiger geschikt voor de middelgrote tot grote huishoudens. Het fijne aan een grote actieradius is vooral dat je niet telkens van stopcontact hoeft te wisselen. Zo kun je bijvoorbeeld zowel de eetkamer als de keuken in één keer stofzuigen.

Wat ons daarnaast erg goed beviel aan deze cycloon stofzuiger, is het feit dat je voor elke soort schoonmaakklus een opzetstuk krijgt meegeleverd. Zo krijg je een parketborstel voor de houten vloer, een turboborstel voor het stofzuigen van dierenharen of hoogpolig tapijt en een kierenzuigmond en meubelzuigmond voor de moeilijk bereikbare plekken en het meubilair.

Daarnaast betreft het ook een relatief stille stofzuiger. Dit is vrij speciaal voor een stofzuiger zonder zak. Vaak produceren deze vrij veel geluid, omdat ze geen stofzuigerzak hebben die het geluid wat kan dempen. Dit maakt het dus ook de beste optie voor als je niet goed tegen harde geluiden kan.

Naast de velen voordelen hebben we uiteraard ook wat minpunten ondervonden tijdens onze cycloon stofzuiger test. Allereerst is de stofzuiger aan de zware kant. Hij weegt iets minder dan 10 kilo, waardoor het lastig is om de stofzuiger trappen op- en af te tillen. Daarnaast beschikt de cycloon stofzuiger niet over een vakje waar je de accessoires kan opbergen. Hierdoor kun je ze niet allemaal bij de hand hebben tijdens het stofzuigen.

Voordelen
Grote actieradius
Ruim stofreservoir
Voor elke klus het juiste opzetstuk
Stille stofzuiger
Nadelen
Zwaar
Geen opbergvak voor accessoires

2. AEG LX7-2-ANIM

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 72db
 • Gewicht: 5kg
 • +8

Een groot nadeel van veel cycloon stofzuigers en steelstofzuigers is dat ze vrij prijzig kunnen zijn. Gelukkig zijn er ook uitstekende cycloon stofzuigers op de markt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo ook deze stofzuiger van AEG. Uit onze test is dit als de beste cycloon stofzuiger voor een scherpe prijs naar voren gekomen. Wij vonden het namelijk een erg fijne stofzuiger voor een aantrekkelijke prijs.

Op veel gebieden is deze cycloon stofzuiger nét wat minder vergeleken met de Rowenta op plek #1. Zo heeft die een iets kleinere actieradius, waardoor je wat vaker van stopcontact zal moeten wisselen. Ook heeft die een iets kleiner stofreservoir van 1,5 liter. Toch blijft het een goede cycloon stofzuiger die uitermate geschikt is voor de wat kleinere tot middelgrote huishoudens, omdat je een hoop geld bespaart.

Er was echter één gebied waar deze cycloon stofzuiger juist veel beter was, namelijk zijn gewicht. Het is een redelijk lichtgewicht cycloon stofzuiger. Hierdoor is die veel makkelijker hanteerbaar en te manoeuvreren rondom de kamer.

Wel krijg je gelukkig voldoende accessoires die je kunnen helpen bij het verschillende schoonmaakklusjes. Zo krijg je ook hier een turboborstel die je kan gebruiken voor dierenharen of tapijt. Je gebruikt de parketborstel als je bijvoorbeeld een houten vloer hebt.

Voordelen
Voldoende accessoires
Geen stofzuigerzakken
Goede schoonmaakresultaten
Lichtgewicht
Nadelen
Niet voor grote huishoudens
Kleine kabellengte

3. Dyson V15 Detect Absolute

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 3,1kg

Als je denkt dat je met een cycloon stofzuiger alleen maar kan kiezen uit zakloze stofzuigers, dan heb je het mis. Vrijwel alle steelstofzuigers werken op basis van een cyclonische motor. Het grote voordeel hiervan is dat ze een hoge zuigkracht kunnen genereren, terwijl het energieverbruik relatief laag blijft. Dit doet vervolgens de accuduur weer ten goede. Met deze steelstofzuiger van Dyson kun je namelijk maar liefst 60 minuten achter elkaar stofzuigen voordat je deze weer aan de lader moet hangen.

Dankzij de efficiënte motor verliest ook deze steelstofzuiger niet zijn zuigkracht. Sterker nog; de cycloon stofzuiger past zijn zuigkracht aan op basis van het vloertypen die op dat moment gestofzuigd wordt. Als je bijvoorbeeld tapijt aan het stofzuigen bent, dan zal de Dyson automatisch zijn zuigkracht wat verhogen. Dit om ook diepliggend vuil uit het tapijt te kunnen reinigen. Als je harde vloeren stofzuigt, dan heb je daar vaak niet een zeer hoge zuigkracht voor nodig. Dankzij deze slimme technologie is het een zeer gebruiksvriendelijke stofzuiger, waarmee je jouw stofvrij kunt houden.

Een ander groot voordeel is dat je de steelstofzuiger met één druk op de knop kan omtoveren tot handstofzuiger. Deze kun je vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld het meubilair, de eettafel of zelfs de auto of camper. Dit maakt het een veelzijdige stofzuiger die je voor meerdere toepassingen kunt inzetten. Uiteraard zijn de aanschafkosten wat hoger vergeleken met een normale stofzuiger, maar je krijgt er wel veel voor terug.

Voordelen
Slimme technologie
Automatische zuigkrachtregeling
Goede accuduur
Nadelen
Aanschafkosten zijn wat hoger
Produceert redelijk wat geluid

4. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

Heb je wel oren naar een krachtige cycloon stofzuiger voor een aantrekkelijke prijs? Dan is deze stofzuiger van Philips waarschijnlijk de beste keuze voor jou. De PowerCyclone 8 motor zorgt voor een zeer hoge en constante zuigkracht en een stofopname van 99,9%. Op het gebied van pure zuigkracht waren er niet veel cycloon stofzuigers beter dan deze Philips. Een bijkomend voordeel is dat je ook hier weer voor vrijwel elke schoonmaakklus een bijpassend opzetstuk of mondstuk krijgt. Naast de standaardopzetstukken (turboborstel, parketborstel, kieren- en meubelzuigmond), krijg je ook een speciale tapijtborstel. Wij vonden deze zeer effectief op vooral hoogpolig tapijt en grof vloerkleed.

Daarnaast is het een makkelijk te hanteren stofzuiger dankzij het enigszins lichte gewicht van 5,5 kilo. Met zijn 75db maakt die wel iets meer geluid dan de gemiddelde cycloon stofzuiger, maar het verschil valt wel mee. Toch is het wel iets om rekening mee te houden.

Wat opzich ook fijn is aan deze stofzuiger, is dat je absoluut niet de hoofdprijs betaalt. Hij zit qua prijsniveau absoluut onder het gemiddelde van de beste cycloon stofzuigers. Als je kijkt wat je er allemaal voor terugkrijgt is dat echt een koopje.

Voordelen
Zeer geschikt voor tapijt
Hoog vermogen
Sterke zuigkracht
Goede prijs
Nadelen
Luidruchtig
Geen stootrand

5. Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Goed
 • Geluidsniveau: 82db
 • Gewicht: 2,9kg
 • +21

Als je nou per se een draadloze cycloon stofzuiger wil, maar je daarvoor het liefst niet de hoofdprijs betalen (zoals bij alle Dyson modellen), dan hebben we dit model van Rowenta geselecteerd. Deze levert uitstekende resultaten voor een aantrekkelijke prijs. Uiteraard presteert die wel iets minder als we het vergelijken met de andere steelstofzuiger van deze lijst, maar dat is ook te verwachten. Het is echter absoluut geen 'slecht' model. Wat we juist enorm fijn vonden aan deze Rowenta, is het feit dat die over een soort flexibele stofzuigerslang beschikt. Deze maakt het zeer eenvoudig om bijvoorbeeld onder de bank te kunnen stofzuigen zonder dat je gelijk op je knieën moet gaan.

Ook qua accuduur gaat die op zich nog redelijk lang mee. Je kunt op de laagste stand 45 minuten achter elkaar stofzuigen. Als die na 45 minuten leeg is, dan plaats je hem in de wandlader en na ongeveer 3 uur is die weer klaar voor gebruik.

Een van nadelen was wel dat deze stofzuiger veel geluid maakt. Hij produceert namelijk 82 decibel, wat ook wel overeen kwam met onze testresultaten. Dit kunnen sommige mensen als onaangenaam ervaren, zeker als je bedenkt dat twee pratende mensen ongeveer gelijk staat aan 65 decibel.

Voordelen
Goedkope cycloon stofzuiger
Ingebouwde kruimeldief
Ook voor hoogpolig tapijt
Nadelen
Zeer luidruchtig

Waarom kiezen voor een cycloon stofzuiger?

Een cycloon stofzuiger biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger. Dit zijn de voordelen:

 • Transparant stofreservoir: Vrijwel alle cycloon stofzuigers zijn uitgerust met een doorzichtig reservoir, waardoor je precies kan zien wat je opzuigt en hoe vol deze zit. Zo weet je precies wanneer je hem moet legen. Ook als je per ongeluk iets opzuigt kun je dit eenvoudig terughalen.
 • Snel legen: Een ander groot voordeel is het feit dat je het stofzuigerreservoir gemakkelijk kunt legen. Dit gaat veel sneller ten opzichte van een stofzuiger met zak.
 • Constante zuigkracht: Dit is misschien wel het grootste voordeel. Cycloon stofzuigers verliezen hun zuigkracht niet, ook niet als het reservoir vol raakt. Hierdoor kun je altijd effectief blijven stofzuigen.
 • Geen extra kosten: Tot slot heb je geen vaste kosten meer aan stofzuigerzakken die je bij een gewone stofzuiger wel zou hebben.

De nadelen van een cycloon stofzuiger

Naast de velen voordelen, kennen cycloon stofzuigers ook enkele nadelen, waaronder:

 • Niet voor mensen met een allergie: Bij een normale stofzuiger kun je natuurlijk de gehele stofzuigerzak in zijn geheel verwijderen en weggooien. Je komt daarmee nooit in aanraking met het opgezogen stof. Bij een cycloon stofzuiger kom je helaas wel in aanraking met stof tijdens het legen van het stofreservoir.
 • Duurder: Ook is een cycloon stofzuiger vaak een stuk duurder dan een normale stofzuiger met zak. Vooral ten opzichte van steelstofzuigers zijn normale stofzuigers vaak veel aantrekkelijker als het aankomt op prijs.
 • Meer geluid: Bij een gewone stofzuiger kan de stofzuigerzak redelijk veel van het geluid dempen. Bij een cycloon stofzuiger heb je dit voordeel niet, waardoor deze over het algemeen meer geluid produceren.

Cycloon stofzuiger koopgids

Bij het kopen van een cycloon stofzuiger zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je op moet letten. Deze kunnen van invloed zijn op je koopkeuze. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

 • Type stofzuiger: De eerste keus die je moet maken is of je een steelstofzuiger of een zakloze cycloon stofzuiger wil. Het grote voordeel van een draadloze stofzuiger is dat je volledig bewegingsvrij bent tijdens het stofzuigen. Je hebt nooit meer een stopcontact nodig. Het nadeel is dat ze wat duurder zijn en dat je alleen maar kan schoonmaken zolang de accu het volhoudt. Een zakloze stofzuiger daarentegen is vaak een stuk goedkoper en gaat langer mee.
 • Allergieën: We moeten eerlijk toegeven dat een cycloon stofzuiger niet altijd de beste keus is voor mensen met een stofallergie. Alle cycloon stofzuigers zijn wel voorzien van een HEPA-filter, waardoor het opgezogen stof goed vastgehouden wordt en alleen schone lucht wordt uitgeblazen. Het legen van het stofreservoir blijft echter altijd een stoffig klusje. Tijdens het legen kunnen veel stofdeeltjes in de lucht terechtkomen waar je last van kan krijgen. Een stofzuiger met zak is dan vaak een betere keuze. Lees ons onderzoek naar de beste stofzuiger met zak als jij in deze categorie valt.
 • Volume opvang: Het is ook belangrijk om altijd te kijken naar de capaciteit van het stofreservoir. Vooral als je een groot oppervlak wil stofzuigen is het belangrijk dat de capaciteit dit toelaat en dat je deze niet onophoudelijk hoeft te legen.
 • Geluidsniveau: Dit is altijd belangrijk, ongeacht het soort stofzuiger die je koopt. Het liefst wil je namelijk dat de stofzuiger niet enorm lawaaierig is. Eventueel kun je kijken bij de stilste stofzuiger als dit een belangrijk punt van aandacht voor jou is.
 • Batterijduur: Dit heeft natuurlijk alleen betrekking op steelstofzuigers. De accu moet natuurlijk wel net zolang meegaan als dat jij graag achter elkaar wil stofzuigen. Als dit niet het geval is kun je er altijd voor kiezen om een extra accu bij te bestellen, maar dat kan al gauw flink in de kosten gaan lopen.
 • Accessoires: Kijk altijd naar je eigen huishouden en bepaal welke accessoires noodzakelijk zijn om je huis goed schoon te kunnen houden. Zo raden we altijd aan om een stofzuiger met turboborstel te kiezen wanneer je huisdieren of tapijt in huis hebt. De ronddraaiende borstels maken eenvoudig diepliggend vuil en dierenharen los. Een parketborstel is fijn voor het stofzuigen van houten vloeren.

Veelgestelde vragen

1. Hoe werkt een cycloon stofzuiger?

Een cycloon stofzuiger heeft een krachtige motor die dankzij een draaiende beweging een sterke luchtstroom kan creëren. Deze luchtstroom duwt het vuil en stof naar de stofopvangbak. De draaiende luchtstroom zorgt ervoor dat het stof en vuil gescheiden blijft van de schone lucht, waardoor de zuigkracht te allen tijde behouden blijft. De schone lucht gaat vervolgens door een HEPA-filter, waardoor enkel schone lucht wordt uitgeblazen.

2. Zijn cycloon stofzuigers effectiever in het opzuigen van vuil en stof?

Ja, over het algemeen worden cycloon stofzuigers als effectiever beschouwd in het opzuigen van vuil en stof. Vooral omdat ze een constante zuigkracht bieden, zelfs wanner de stofbak vol raakt.

3. Zijn cycloon stofzuigers geschikt voor mensen met allergieën?

Dit is lastig te beantwoorden. Vrijwel alle cycloon stofzuigers beschikken over speciale allergie-filters, zoals een HEPA-filter, echter is het wel zo dat vooral het legen van de stofopvangbak veel stof kan doen opwerpen. Hierdoor kom je bijna altijd wel in aanraking met een beetje stof. Afhankelijk van hoe erg je allergieën zijn is dat iets om op te letten. Kijk eventueel ook bij ons artikel naar de beste stofzuiger voor allergieën.

4. Zijn cycloon stofzuigers zuiniger?

Ja, een cycloon stofzuiger is over het algemeen iets zuiniger ten opzichte van een traditionele stofzuiger. Dit vanwege de efficiëntie van de motor. Er zit namelijk minder weerstand in de stofzuiger, waardoor de motor minder energie nodig heeft om zuigkracht te genereren.

5. Moet je een cycloon stofzuiger meer onderhouden?

Ja, een cycloon stofzuiger vereist iets meer onderhoud ten opzichte van een stofzuiger met zak. Bij een stofzuiger met zak wordt zo goed als alle stof opgevangen in een stofzuigerzak. Bij een cycloon stofzuiger is dit niet zo, waardoor soms stof wat vaker tussen de verschillende onderdelen of bij de motor kan komen. Een motorfilter helpt hier natuurlijk al enorm bij, maar het is raadzaam om het stofreservoir en eventueel de motor regelmatig van onderhoud te voorzien door deze goed schoon te houden.