Zuigkracht stofzuiger: hoeveel vermogen heb je nodig?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Zuigkracht stofzuiger: hoeveel vermogen heb je nodig?

Als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, dan is vaak een van de voorwaardes dat de stofzuiger een goede zuigkracht moet hebben. Het is logisch dat consumenten dan vragen hebben als "hoeveel vermogen heb ik nodig" of "welke zuigkracht moet een stofzuiger hebben". In dit artikel zullen we alles vertellen wat je moet weten over de zuigkracht van een stofzuiger.

Stofzuiger wattage geeft aan hoe zuinig de stofzuiger is

Veel mensen verwarren wattage met hoe krachtig de stofzuiger is. Dat is echter niet juist. Hoe lager de wattage, hoe lager het stroomverbruik. De meest zuinige stofzuigers gebruiken ongeveer 400 watt. Minder zuinige stofzuigers zitten vaak rond de 900 watt vermogen.

De zuigkracht van een stofzuiger hangt echter niet direct samen met de wattage. Een stofzuiger van 400 watt kan in principe net zo krachtig zijn als een stofzuiger van 800 watt. Dat is al helemaal het geval bij nieuwere modellen die slimme technologieën inbouwen om de zuigkracht te verhogen en het wattage laag te houden.

Hoeveel watt kan een stofzuiger hebben?

Vroeger waren er stofzuigers met 2000 of zelfs 3000 watt te koop. Vroeger werd het wattage als een van de verkoopargumenten gebruikt door fabrikanten (terwijl dit dus niet per se correlatie had met de zuigkracht).

Tegenwoordig mag de wattage niet meer zijn dan 900 watt bij nieuwe stofzuigers. Dit is vastgelegd in de Europese verordening 665/013 en 666/013. Er komen echter ook steeds meer stofzuigers op de markt die een wattage hebben van rond de 600. Deze zijn dus zuiniger dan stofzuigers met een vermogen van 900 watt.

In ons werk hebben we natuurlijk al ontzettend veel stofzuigers getest. Het verschilt natuurlijk een beetje per model en merk, maar ook in onze mening hebben stofzuigers binnen een bepaald prijsniveau allemaal vergelijkbare zuigkracht, ongeacht de wattage.

Hoe ontstaat een hoge zuigkracht?

De wattage geeft de prestaties van de motor en het energieverbruik aan en zegt dus niet zoveel over de effectieve zuigkracht. De kunst van een goede stofzuiger is om met zo min mogelijk verlies zoveel mogelijk lucht door het apparaat te geleiden. Hoe goed een stofzuiger hierin is, hangt af van veel factoren. Denk aan het opzetstuk, motor efficiëntie, filter systeem en de grootte van de stofzuigerzak.

Hoeveel watt heb je nodig?

Toch staat de wattage niet compleet los van het vermogen van de motor. Hoe meer filters je stofzuiger heeft, hoe harder de stofzuiger moet werken om je vloer schoon te houden. Als je bijvoorbeeld overal parket of harde vloeren hebt liggen, dan volstaat een stofzuiger met een vermogen van 600 watt. Heb je overal tapijt of huisdieren? Dan moet de stofzuiger veel harder werken en heb je een hogere zuigkracht nodig. In dat geval raden we een model van 900 watt met HEPA-filter aan.

De elektriciteitskosten van stofzuigers

Om de stroomkosten van een stofzuiger te berekenen, moet je kijken hoeveel kWh je verbruikt. Als je bijvoorbeeld een stofzuiger van 600 watt hebt, dan verbruik je 0,6 kWh. Vervolgens vermenigvuldig je deze 0,6 met het huidige tarief voor 1 kWh en dan weet je ongeveer hoeveel kosten je stofzuiger verbruikt.

Snoerloze stofzuigers

Alles wat we hierboven geschreven hebben heeft betrekking op stofzuigers met zak. Bij steelstofzuigers en draadloze stofzuigers gelden de regels niet die zijn opgesteld door de EU. Bij deze stofzuigers is het wattage dus niet beperkt. Fabrikanten melden het echter vaak niet, omdat het ver onder het vermogen van een traditionele stofzuiger ligt.

Conclusie: met een laag wattage kun je prima stofzuigen

Staar je bij het kopen van een stofzuiger niet blind op het vermogen. Als je een harde vloer thuis hebt, ga dan voor een stofzuiger van 600 watt met eventueel een parketborstel om je harde vloer niet te beschadigen. Een lager wattage bespaart je geld op de lange termijn.

Ga voor een krachtige stofzuiger met hoger wattage als je veel tapijt, losliggend vloerkleed of dieren in je huishouden hebt. De stofzuiger kan dan wat meer wattage gebruiken om luchtstroom door de stofzuiger te circuleren. Kijk in dat geval zeker even bij de beste krachtige stofzuigers.

Daarnaast hebben we onderzoeken gedaan naar stofzuigers met verschillende wattages om te kijken hoe deze presteerde. Wellicht dat een van de volgende artikelen je verder kan helpen in je zoektocht: