Hoeveel stroom verbruikt een stofzuiger [bereken het hier]

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Hoeveel stroom verbruikt een stofzuiger [bereken het hier]

Kleine huishoudelijke apparaten zijn natuurlijk ontzettend handig om ons dagelijks leven thuis te vergemakkelijken. Het energieverbruik kan echter wel flink oplopen. In dit artikel zullen we kijken naar het stroomverbruik van de stofzuiger en welk effect dit heeft op de elektriciteitsrekening.

Wat is het stroomverbruik van een stofzuiger?

Om het stroomverbruik van je stofzuiger uit te rekenen, moet je allereerst kijken naar het type stofzuiger. Een sledestofzuiger, steelstofzuiger of robotstofzuiger zullen allemaal een ander verbruik hebben.

Stroomverbruik van een traditionele stofzuiger

Een klassieke stofzuiger (die na 2017 is geproduceerd) heeft een vermogen van ergens tussen de 400 en 900 watt. Voor het gemak zullen we voor dit voorbeeld 700 watt pakken. Dit betekent dat de stofzuiger 0,7 kWh per uur verbruikt. Deze 0,7 kun je vermenigvuldigen met de huidige energieprijzen om het stroomverbruik te berekenen.

Vervolgens kun je nog kijken hoeveel uur per week je ongeveer stofzuigt. Dit kun je vervolgens vermenigvuldigen met 52 weken in het jaar om het stroomverbruik van je stofzuiger per jaar uit te rekenen.

Kijk bij de beste energiezuinige stofzuigers om de modellen te zien die het minste stroom verbruiken.

Stroomverbruik van een steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger zit het stroomverbruik iets anders in elkaar. Hij gebruikt namelijk alleen maar stroom als je hem oplaadt. De meeste steelstofzuigers moeten 3 tot 6 uur opladen voordat ze vol zijn. Voor het gemak pakken we even 4 uur. Vervolgens moet je kijken naar het vermogen van de oplader. Stel dat de oplader een vermogen van 50 watt heeft, dan kun je het stroomverbruik in kWh uitrekenen met de volgende formule:

Vermogen (W) * Tijd / 1000

Als de oplader van de steelstofzuiger dus een vermogen van 50 watt heeft en hij moet 4 uur opladen, dan ziet de invulling van de formule er als volgt uit:

Stroomverbruik (kWh) = 50 W * 4 / 1000 = 0,2 kWh.

Als je ongeveer weet hoe vaak je de steelstofzuiger moet opladen per week, kun je vervolgens het verbruik per jaar uitrekenen door het te vermenigvuldigen met de huidige energieprijzen.

Ook interessant
Beste steelstofzuiger
Ontdek hier de beste steelstofzuiger van dit moment. Lees ons advies voor de top 10.

Stroomverbruik van een robotstofzuiger

Om het stroomverbruik van een robotstofzuiger te berekenen hebben we opnieuw 2 waardes nodig:

  1. Het vermogen van het laadstation in watt
  2. Het aantal uur dat het duurt voordat de robotstofzuiger is opgeladen.

Als we er voor de berekening van uitgaan dat de het laadstation 30 watt is en het ongeveer 2 uur duurt voordat de robotstofzuiger is opgeladen, dan ziet de berekening er als volgt uit:

Stroomverbruik (kWh) = 30 W * 2 / 1000 = 0,06 kWh.

Houdt er wel rekening mee dat dit het aantal kWh is per keer dat de robotstofzuiger oplaadt. Om de exacte energiekosten vervolgens te berekenen moet je weten hoe vaak de robotstofzuiger ongeveer per week oplaadt. Vervolgens kun je het stroomverbruik vermenigvuldigen met 52 en de huidige energieprijzen om het verbruik per jaar goed in te schatten.

Neem een kijkje bij de beste robotstofzuigers om de topmodellen van dit moment te bekijken.

Hoe bespaar je elektriciteit met je stofzuiger

Er zijn een aantal praktische tips die je kan implementeren om het stroomverbruik van je stofzuiger te verminderen. Denk aan:

  • Kies een energiezuinig model: De meeste winst zal je behalen als je een nieuw, energiezuinig model aanschaft. Voor veel mensen zal dit echter niet echt een reële oplossing zijn.
  • Maak de filters schoon: Het is belangrijk dat je regelmatig je stofzuigerfilters schoonmaakt. Dit voorkomt namelijk dat de stofzuiger meer moeite moet doen om lucht naar binnen te halen en een goede zuigkracht te behouden. Dit geldt zowel voor het luchtfilter als het motorfilter.
  • Vervang je stofzuigerzak: Veel mensen weten niet dat je de stofzuigerzak al moet verwisselen als deze voor ongeveer 75% vol zit. Als je te lang wacht moet de motor ook harder werken om een goede zuigkracht te behouden. Dit betekent weer dat die meer stroom zal verbruiken.