Beste stofzuiger 1200 watt

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je specifiek zoekt naar een krachtige stofzuiger 1200 watt, dan ben je verzekerd van een hoog vermogen. Het is echter wel zo dat 'traditionele' stofzuigers boven de 900 watt (dus stofzuigers met- of zonder zak) niet meer geproduceerd mogen worden. In dit artikel staan dus voornamelijk bouwstofzuigers die geschikt zijn voor fijnstof en vloeibaar afval. Als je een gewone, krachtige stofzuiger zoekt, kijk dan bij de beste stofzuiger met 900 watt.

Top 10 stofzuigers 1200 watt

Hieronder staan onze top aanbevelingen voor de beste 1200 watt stofzuiger. Ze hebben allemaal een hoge zuigkracht en een groot stofreservoir. Kijk goed naar de specificaties en vergelijk de verschillende opties.

1
Kärcher WD 6
Beste getest
Kärcher WD 6
2
Nilfisk Multi II 30 T
Lange stofzuigerslang
Nilfisk Multi II 30 T
3
Makita VC2512L
Beste budgetoptie
Makita VC2512L
4
DeWalt DWV901L-QS
Beste krachtige bouwstofzuiger
DeWalt DWV901L-QS
5
Makita VC4210M
Beste voor giftige stoffen
Makita VC4210M
6
Nilfisk Buddy 12
Goedkoop alternatief
Nilfisk Buddy 12
7
Bosch Bosch AdvancedVac 20
Bosch Bosch AdvancedVac 20
8
Makita VC3011L
Makita VC3011L
9
Nilfisk Buddy 18 Inox
Budgetvriendelijk
Nilfisk Buddy 18 Inox
10
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)

Dit zijn de 3 beste stofzuigers met 1200 watt vermogen van 2024

1. Kärcher WD 6

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Stofklasse: Geen
 • Geluidsniveau: 71db
 • +9

De beste stofzuiger 1200w is deze Kärcher WD6. Het is een krachtige stofzuiger met een zeer grote stofzak. Zoals eerder al vermeld is die dus geschikt voor zowel droog als nat afval. Wat vooral fijn is aan dit specifieke model is dat die een regelbare zuigkracht heeft. Je kunt dus gemakkelijk wat meer vermogen van de stofzuiger vragen. Niet alle 1200 watt stofzuigers hebben deze optie, zeker niet op dit prijsniveau.

Een klein nadeel aan deze stofzuiger, is het feit dat die een wat kleine stofzuigerslang heeft. Hierdoor was het soms lastig om eenvoudig op hoogte te werken of om in alle hoeken te komen.

Voordelen
Hoog vermogen
Regelbare zuigkracht
Blaast schone lucht uit
Nadelen
Relatief kleine stofzuigerslang

2. Nilfisk Multi II 30 T

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Stofklasse: Geen
 • Geluidsniveau: 85db
 • +4

Op plek 2 hebben we deze goedkope 1200 watt Nilfisk stofzuiger. Het grootste verschil ten opzichte van de Kärcher, is dat die nóg scherper geprijsd is. Uit onze test is dit als de beste goedkope 1200 watt stofzuiger naar voren gekomen. Hij is ontzettend makkelijk te gebruiken, heeft een groot reservoir en is zeer krachtig. Ook is de stofzuigerslang ongeveer 2x zo lang als bij het vorige model.

Er zijn echter ook 2 nadelen. Allereerst heeft die geen waterfilter. Hierdoor filtert die iets minder effectief. Het voordeel is dan wel weer dat die is uitgerust met een indicator die je vertelt wanneer je het filter moet vervangen. Ook produceert die veel geluid. 85db is echt aan de luide kant.

Voordelen
Filterindicator
Met ingebouwd stopcontact
Nadelen
Geen waterfilter
Produceert veel geluid

3. Makita VC2512L

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 18L
 • Stofklasse: L
 • Geluidsniveau: 64db

Tot slot hebben we nog deze Makita. Deze is voornamelijk voor professioneel gebruik. Dit kan in de garage, op de bouwplaats of op je eigen werkplaats zijn. Hij heeft een stofklasse L, wat betekent dat die maximaal 5% stof doorlaat. Daarnaast is deze Makita TNO-gecertificeerd. Dit houdt in dat je de stofzuiger 8 uur lang achter elkaar mag gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over fijnstof dat je mogelijk inademt.

Voordelen
Stofafzuiging certificering
Vrij stille stofzuiger
Voor langdurig gebruik
Nadelen
Kleiner reservoir
Geen waterfilter

Stofzuiger 1200 watt kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een 1200 watt stofzuiger koopt, dan ben je verzekerd van een hoge zuigkracht. Het gaat hier voornamelijk om bouwstofzuigers, omdat gewone stofzuigers een maximaal vermogen van 900 watt hebben. Hieronder staan een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze:

 • Inhoud reservoir: Een van de belangrijkste factoren om op te letten is de inhoud van het (stof)reservoir. Deze bepaalt namelijk hoeveel stof en water je ermee kunt opzuigen.
 • Geluidsniveau: Ook de hoeveelheid geluid die de betreffende stofzuiger 1200 watt produceert is een belangrijke factor om op te letten. Deze moet acceptabel genoeg zijn om ermee te kunnen werken.
 • Stofklasse: Tot slot is het belangrijk om te letten op de stofklasse. In principe zijn er 3 klassen: L, M en H. Dit houdt in dat het filter van de betreffende bouwstofzuiger respectievelijk 5%, 0,5% en 0.05% stof doorlaat. Voor professioneel gebruik raden we minimaal stofklasse M aan.
Ook interessant
Beste stofzuiger 2000 watt
Bekijk de krachtigste stofzuigers die beschikbaar zijn met maar liefst 2000 watt.

Hoe wij testen

Voordat we tot de beste 1200 watt stofzuigers hebben kunnen komen, hebben we uiteraard eerst een gedegen onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we gekeken naar belangrijke aandachtspunten en factoren die een 1200 watt stofzuiger moet hebben. Vervolgens zijn we op onderzoek uitgegaan naar merken en modellen die goede stofzuigers aanboden binnen de gestelde aandachtspunten en factoren. Deze zijn we vervolgens gaan testen door te kijken naar specificaties, vergelijkingen te maken en gebruikerservaringen te lezen. Uiteindelijk hebben we een objectief onderzoek kunnen samenstellen die we hebben samengevat in dit artikel.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil met een 1200 watt stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Een stofzuiger met een vermogen van 1200 watt is over het algemeen een stuk krachtiger dan een traditionele stofzuiger. Dit betekent dat je met gemak diepliggend en hardnekkig vuil mee kunt opzuigen. Ook is het reservoir en de capaciteit vaak een stuk groter, waardoor je zelden van stofzuigerzak hoeft te wisselen. Gewone stofzuigers worden echter vaker gebruikt voor het stofzuigen van een doorsnee huishouden. Ze hebben een laag geluidsniveau, kleinere afmetingen en vaak ook meer lichtgewicht. Kijk daarom ook even bij de beste stofzuiger om te kijken of daar wellicht niet een geschikter model tussen zit voor jouw wensen en behoeften.

2. Kun je een stofzuiger 1200 watt gebruiken voor tapijt?

Ja, een stofzuiger met 1200 watt kun je prima gebruiken voor het reinigen van je tapijt. Bedenk wel dat een speciaal mondstuk hiervoor wellicht een handige accessoire kan zijn. Kijk goed welke accessoires er worden meegeleverd en of dit voldoende is voor de klus waarvoor je de stofzuiger wil gaan gebruiken.

Ook interessant
Beste tapijt stofzuiger
Bekijk de beste stofzuiger voor tapijt. Vergelijk modellen, lees reviews en bekijk onze test.

3. Wat is het gewicht van een stofzuiger met 1200 watt?

Het gewicht van een dergelijke stofzuiger is vaak een stuk hoger dan bij een doorsnee stofzuiger. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. In onze tests en ervaring zaten de meeste stofzuigers rond de 8 tot 10 kilo. Dat is aan de zware kant, zeker als je hem een trap of trappen op moet tillen.