Wat is een meubelzuigmond en wanneer gebruik je hem?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wat is een meubelzuigmond en wanneer gebruik je hem?

Bijna elke stofzuiger wordt met een aantal accessoires geleverd. Een van die accessoires is vaak een meubelzuigmond. In dit artikel gaan we kijken naar de meubelzuigmond, wat het is, hoe die werkt en wanneer je deze het beste kan gebruiken.

Wat is een meubelzuigmond?

Een meubelzuigmond is een mondstuk die speciaal is ontworpen om meubels en andere zachte oppervlaktes te stofzuigen. Een meubelzuigmond heeft vaak een zachte borstelkop, waardoor je hem gemakkelijk kan gebruiken voor het stofzuigen van je meubels zonder het risico om deze te beschadigen.

Universele Meubelzuigmond
Universele Meubelzuigmond
Klik voor beste prijs

Hoe werkt een meubelzuigmond?

Een meubelzuigmond lijkt qua vorm een beetje op een mini-versie van je normale zuigmond. Dit heeft echter een belangrijke reden. Doordat deze wat smaller is, is de ingang van de lucht ook smaller. Hierdoor is de luchtinname geconcentreerder en de zuigkracht wat hoger. Er moet immers hetzelfde luchtvolume door een smallere doorgang. Dit maakt het gemakkelijk om vuil en stof van je meubels te verwijderen.

Ideaal voor je meubels

Een meubelzuigmond is dus perfect om je meubels mee schoon te maken zonder dat je het risico loopt dat je ze beschadigt. Dankzij de korte, sterke haartjes die vaak aan de meubelzuigmond zitten, is het ook gemakkelijk om vuil en bijvoorbeeld dierenharen te verwijderen.

Wel moet gezegd worden dat wanneer je huisdieren hebt, we sterk aanraden om een turboborstel aan te schaffen. Deze heeft ronddraaiende borstel die het nog eenvoudiger maken om dierenharen, maar bijvoorbeeld ook diepliggend vuil uit tapijten te reinigen.

Waarvoor gebruik je een meubelzuigmond allemaal?

Een meubelzuigmond wordt uiteraard het meest gebruikt om bijvoorbeeld stoffen banken schoon te maken. Dat is echter zeker niet de enigste toepassing waar je hem voor kan gebruiken. Dit is wat je allemaal kan stofzuigen met een meubelzuigmond:

  • Bank
  • Autostoelen
  • Trappen
  • Gordijnen
  • Matrassen
  • Kussens
  • Tapijten
  • Vloerkleden
  • Hondenmand of kattenmand

Zoals je ziet is een meubelzuigmond breed inzetbaar om je huis spic en span te houden. Om je auto schoon te maken, kun je overigens ook gebruik maken van een speciale auto stofzuiger.

Onderhoud van een meubelzuigmond

Goed en regelmatig onderhoud van je stofzuiger is vereist om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Maar dit geldt eigenlijk ook voor de verschillende opzetstukken die je vaak gebruikt. Als je een meubelzuigmond vaak gebruikt, dan is het voor de hand liggend dat deze op den duur vol zit met dierenharen, vuil en stof. Het is raadzaam om deze eens in de zoveel tijd eens visueel te inspecteren. Trek het vastzittend vuil los, zodat de luchtinname volledig vrij is van blokkades.

Wordt een meubelzuigmond standaard meegeleverd?

Gelukkig wordt bijna elke stofzuiger wel geleverd met een meubelzuigmond en kierenzuigmond. Toch zien we nog zo nu en dan modellen waarbij dat niet het geval is. Niet elk huishouden heeft een parketborstel en turboborstel nodig. Dit zijn vaak wat luxere mondstukken die je voor specifieke situaties kunt inzetten. Een meubelzuigmond en kierenzuigmond daarentegen achten wij als essentiële accessoires voor bij de stofzuiger. Deze heeft ieder huishouden op den duur wel een keer nodig. Zorg dus dat je een model kiest waar deze accessoires bij worden geleverd.

Een universeel meubelzuigmond kopen

Gelukkig worden veel stofzuigers dus standaard met een meubelzuigmond geleverd. Heb jij nou geen meubelzuigmond of ben je hem simpelweg kwijt, dan kun je ervoor kiezen om een universeel mondstuk te kopen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je goed kijkt naar de maat van de aansluiting. Je wil namelijk wel dat het mondstuk dat je aanschaft op jouw stofzuiger past. Eventueel kun je ook zoeken naar een meubelzuigmond die specifiek voor jouw stofzuiger merk is gemaakt. Deze hebben vaak de beste aansluiting, maar zijn ook een stukje duurder.

Universele Meubelzuigmond
Universele Meubelzuigmond
Klik voor beste prijs