Wat is een parketborstel en wanneer gebruik je hem?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wat is een parketborstel en wanneer gebruik je hem?

Er zijn verschillende soorten mondstukken voor je stofzuiger, zoals een parketborstel, turboborstel en meubelzuigmond. De beste stofzuigers worden met deze accessoires geleverd, maar dat is niet altijd het geval. In dit artikel gaan we wat dieper in op de parketborstel. Wat is een parketborstel precies en voor welke vloertypen kun je deze het beste gebruiken? Lees snel verder om daarachter te komen.

Wat is een parketborstel?

Een parketborstel is een mondstuk voor je stofzuiger die speciaal gemaakt is om harde, kwetsbare vloeren te stofzuigen zoals parketvloeren, laminaat en tegels. Een parketborstel heeft lange, zachte haren om te voorkomen dat je de vloer beschadigd tijdens het stofzuigen. Hiermee kun je dus lang genieten van je mooie vloer.

Universele parketborstel
Universele parketborstel
Klik voor beste prijs

Voor welke vloertypen gebruik je een parketborstel?

Veel mensen denken dat je een parketborstel alleen kan gebruiken voor het stofzuigen van parket, maar dat is dus niet zo. Je kunt een parketborstel het beste gebruiken bij elke vloer die gevoelig is voor krassen, zoals:

  • Parket
  • Laminaat
  • Vinyl
  • Natuursteen (marmer, graniet)
  • PVC
  • Linoleum
  • Beton

Voor alle bovenstaande vloertypen is het aan te raden om gebruik te maken van een parketborstel om krassen en beschadigingen te voorkomen. Kijk daarom ook zeker bij ons onderzoek om een goede parket stofzuiger te vinden die past bij jouw huishouden en vloertype.

Onderhoud van een parketborstel

Net zoals het onderhoud van je stofzuiger, is het ook belangrijk dat je goed omgaat met je parketborstel. Een parketborstel is gemaakt van nylon of paardenhaar. Deze zachte haren zijn dus perfect om je vloer te beschermen tegen krassen, maar ze hebben ook één nadeel. Heel veel haar en vuil blijft erin vasthangen. Zeker als je huisdieren hebt kan dit een probleem zijn. We raden dan ook aan om met enige regelmaat even alle haren uit de parketborstel te verwijderen. Het handigste is om dit te doen met een schaar. Je kan alle haren eruit trekken en de hardnekkige haren kun je vervolgens losknippen.

Heeft elke stofzuiger een parketborstel?

Het is belangrijk om aan te geven dat een parketborstel vaak een bijgeleverde accessoire is. Veel stofzuigers worden zonder een parketborstel geleverd. Let hier dus echt op als je een (nieuwe) stofzuiger koopt. Zeker als je in huis kwetsbare vloeren hebt.

Een universele parketborstel kopen

Aangezien niet elke stofzuiger standaard wordt geleverd met een parketborstel, zou je ervoor kunnen kiezen om een losse parketborstel aan te schaffen. Wat hierbij belangrijk is, is dat je goed kijkt naar de maat van de aansluiting. Je wil natuurlijk niet dat je een parketborstel koopt die niet op jouw stofzuigerslang past. Je kunt universele parketborstels kopen die op bijna elke stofzuiger passen. Als je zeker wil weten dat je parketborstel past, dan koop je er een specifiek van jouw merk stofzuiger.