Wat is een turboborstel en wanneer gebruik je hem?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wat is een turboborstel en wanneer gebruik je hem?

Een stofzuiger wordt altijd geleverd met verschillende opzetstukken, denk aan een kierenzuigmond, meubelborstel en soms ook een turboborstel. De beste stofzuiger wordt met deze accessoires geleverd, maar dat is zeker niet altijd het geval. Soms heb je ze namelijk niet nodig. In dit artikel kijken we naar de definitie en het gebruik van een turboborstel. Wat is het en wanneer gebruik je het? Lees snel verder om achter het antwoord te komen.

Wat is een turboborstel?

Een turboborstel is een speciaal opzetstuk voor je stofzuiger. Deze is speciaal ontworpen om dierenharen en diepliggend/hardnekkig vuil van tapijten en stoffen meubels te verwijderen. Vaak is je normale opzetstuk namelijk niet krachtig genoeg om vuil of dierenharen echt los te maken van je meubels.

Universele turboborstel
Universele turboborstel
Klik voor beste prijs

De beste stofzuiger voor huisdieren wordt daarom altijd geleverd inclusief turboborstel of mini-turboborstel.

Hoe werkt een turboborstel?

Een turboborstel bevat ronddraaiende borstels met een aantal stijve borstelharen. Door deze bijvoorbeeld op een stoffen bank te gebruiken met dierenharen, worden deze door de ronddraaiende borstels losgewrikt. Hierdoor zijn ze gemakkelijk op te zuigen en hoef je vaak maar één keer over een bepaalde plek met haren te gaan in plaats van dat je 10 keer dezelfde plek moet stofzuigen.

Ideaal voor huisdieren, tapijten en bekleding

Turboborstels zijn populair bij consumenten die huisdieren en tapijten hebben. Het is een hele verademing om je bank schoon te maken met een turboborstel in plaats van met je standaard stofzuiger. Het zal je veel tijd en energie besparen.

Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van vuil, stof en dierenharen van bekleding. Ook kun je ze gebruiken voor het reinigen van tapijt. Zeker bij een hoogpolig tapijt kun je nog wel eens last hebben van diepliggend en hardnekkig vuil. Een normale borstel is dan vaak niet effectief genoeg.

Waar gebruik je een turboborstel voor?

Een turboborstel is een opzetstuk met een specifieke toepassing. Je gebruikt hem bijvoorbeeld niet om de vloer te stofzuigen. Daarvoor gebruik je eerdere een parketborstel. Dit zijn plekken waar de turboborstel het beste tot zijn recht komt:

  • Tapijten (hoog- en laagpolig tapijt)
  • (Stoffen) banken
  • Autostoel met stoffen bekleding
  • Trappen
  • Hondenmand
  • Kussens
  • Gordijnen

Zoals je ziet kun je de turboborstel op redelijk veel plekken in je huis gebruiken.

Onderhoud van een turboborstel

Een turboborstel wordt dus gebruikt om dierenharen en hardnekkig vuil op te zuigen. Je moet er rekening mee houden dat dit vuil ook in de turboborstel vast kan komen te zitten. Je zal deze dus ook met enige regelmaat even moeten reinigen.

Vaak is het voldoende om de turboborstel los te koppelen van je stofzuiger en deze visueel te inspecteren. Verwijder alle vastzittende haren. Je kunt deze lostrekken of eventueel met de schaar losknippen. Als je dit niet doet, dan loop je het risico dat de ronddraaiende borstel op een gegeven moment vast komen te lopen. Hierdoor kan de turboborstel defect raken. Het zijn vaak ook geen bijzonder goedkope opzetstukken. Onderhoud is dus noodzakelijk om er lang van te kunnen blijven genieten.

Wordt een stofzuiger standaard geleverd met turboborstel?

Nee, vaak wordt er niet standaard een turboborstel bij de stofzuiger geleverd. Daarom moet je goed kijken welke accessoires je allemaal bij je stofzuiger krijgt. Dit heeft te maken met het feit dat dit opzetstuk vooral voor mensen met huisdieren gemaakt is. Aangezien niet iedereen die heeft, is het aan de consument zelf om een stofzuiger te zoeken waar deze borstel wél bij zit.

Een universele turboborstel kopen

Aangezien dus niet elke stofzuiger standaard geleverd wordt met een turboborstel, kun je ervoor kiezen om deze los erbij te kopen. Dit is zeker een goede optie als je niet echt een nieuwe stofzuiger nodig hebt, maar wel graag een turboborstel wil om je eigen schoonmaakleven wat aangenamer te maken.

Let vooral goed op de maat van de aansluiting. De veiligste keuze is om een turboborstel aan te schaffen van het merk stofzuiger dat je hebt. Helaas is dit vaak ook gelijk de duurste optie. Er zijn ook universele modellen op de markt, maar deze moet dus wel passen op jouw stofzuigerslang.

Universele turboborstel
Universele turboborstel
Klik voor beste prijs