Wanneer moet je de stofzuigerzak vervangen?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wanneer moet je de stofzuigerzak vervangen?

Goed onderhoud van je stofzuiger garandeert een langere levensduur. Een deel van dit onderhoud zal zijn het vervangen van je stofzuigerzak. Maar wanneer moet je de stofzuigerzak vervangen? In dit artikel kijken we naar een aantal tekenen waaraan je kan herkennen dat het tijd is om je stofzuigerzak te vervangen.

Wanneer je de stofzuigerzak moet vervangen

Er geldt een vuistregel die stelt dat je de stofzuigerzak moer vervangen als deze ongeveer voor 3/4e vol zit (dus 75%). Laat de stofzuigerzak nooit helemaal vollopen. Je loopt hiermee namelijk het risico dat deze kapotscheurt of dat je bijna al je zuigkracht van de stofzuiger verliest.

Ook interessant
Stofzuigerzak vervangen
Lees hier hoe je een stofzuigerzak moet vervangen.

Hoe herken je dat de stofzuigerzak vol zit?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kan herkennen dat de stofzuigerzak vol zit:

  1. Zuigkracht daalt: Als je merkt dat de stofzuiger niet meer zo goed zuigt als voorheen, dan kan dit een teken zijn dat je de stofzuigerzak moet vervangen. De stofzuiger kan dan in feite de hoeveelheid stof die je opzuigt niet meer kwijt. Dit blokkeert de luchtcirculatie, wat een mindere zuigkracht tot gevolg heeft.
  2. Stofzuiger raakt oververhit: Nieuwere stofzuigers hebben een veiligheidsmechanisme ingebouwd die ervoor zorgt dat de stofzuiger automatisch uitgeschakeld wordt wanneer deze dreigt te oververhitten. Als je stofzuiger dus vanzelf uitvalt, dan is de eerste stap vaak het vervangen van je stofzuigerzak. Ook als de zak nog niet voor 75% vol lijkt te zitten, is het verstandig om deze toch te vervangen om dit uit te sluiten.
  3. Stinkende stofzuiger: Als er een nare geur uit je stofzuiger komt, dan is deze waarschijnlijk aan vervanging toe. Voedseldeeltjes kunnen in je stofzuiger terechtkomen die tot onaangename geuren kunnen leiden.
  4. Wanneer je fijnstof of glitter opzuigt: Als je fijnstof of zeer fijn materiaal opzuigt, dan kan het verstandig zijn om preventief je stofzuigerzak te vervangen. Dit omdat het fijne materiaal door het filter kan sluipen en hiermee de stofzuiger kan beschadigen.
  5. Er komt stof uit de stofzuiger: Als je in plaats van stof op te zuigen, merkt dat er stof uit de stofzuiger komt, dan betekent dit dat je stofzuigerzak overvol zit. Door de stofophoping kan er dan stof uit de stofzuiger ontsnappen.
Ook interessant
Beste stofzuiger
Bekijk de beste stofzuigers van dit moment op basis van onze test.

Waarom het belangrijk is om de stofzuigerzak op tijd te vervangen

De rol van een stofzuigerzak is natuurlijk om stofdeeltjes op te vangen. Hij werkt echter ook als filter. Dit voorkomt dat kleine stofdeeltjes in de motor of in de lucht terecht komen. Het eerste is belangrijk voor de levensduur van je stofzuiger en het tweede is belangrijk voor mensen met een gevoeligheid voor stof. Het regelmatig vervangen van de stofzuigerzak is dus belangrijk, zodat het filter goed zijn werk kan blijven doen en de stofzuiger geen zuigkracht verliest.

Stofzuiger met vuil-indicator

Sommige stofzuigers zijn uitgerust met een handige indicator die aangeeft wanneer de stofzuigerzak vol zit en je deze moet vervangen. Je kunt dan net zo lang door stofzuigen totdat het lampje aangeeft dat het tijd is om de stofzak te vervangen. Dit kan iets zijn waarop je moet letten bij het kopen van een stofzuiger.

Hoe lang gaat een stofzuigerzak mee?

Het hangt van veel factoren af hoelang een stofzuigerzak mee gaat. Denk aan de oppervlakte van het huishouden, het volume van de stofzuigerzak en of je wel of geen huisdieren hebt. Over het algemeen gaat een stofzuigerzak ongeveer één maand mee. Maar als je vaak stofzuigt en een kleine stofzuiger hebt, dan kan deze ook een sneller vol zijn.

Stofzuiger met of zonder zak?

We krijgen vaak de vraag wat beter is; een stofzuiger met of zonder zak? Hier is helaas niet een eenduidig antwoord op de te geven. Beiden typen stofzuigers hebben zo hun voor- en nadelen om te overwegen.

Een stofzuiger met zak heeft vaak een grotere capaciteit dan stofzuigers zonder zak. Ook zijn ze vaak wat hygiënischer, omdat je niet in contact komt met het stof. Dit maakt ze tegelijk ook meer geschikt voor mensen met allergieën.

Aan de andere kant kunnen zakloze stofzuigers je wel geld besparen, omdat je geen vaste kosten hebt. Ook is het stofreservoir vaak eenvoudig te legen.

Wellicht dat een van de volgende artikelen ook interessant zijn: