Stofzuiger zuigt niet meer: zó los je het op

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Stofzuiger zuigt niet meer: zó los je het op

Vol energie begin je met je huis schoon te maken, maar halverwege verliest je stofzuiger ineens zijn zuigkracht. Zelfs bij de beste stofzuiger loop je weleens tegen dit probleem aan. Het is zelden een technisch defect en bijna altijd een probleem dat je zelf kan verhelpen. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken en oplossingen als je stofzuiger niet meer zuigt.

5 oorzaken waarom je stofzuiger niet meer zuigt

1. Stofzuigerzak zit vol

De meest voor de hand liggende reden dat je stofzuiger niet meer zuigt, is het feit dat de stofzuigerzak vol zit. Hierdoor kan de stofzuiger slechts een beperkte hoeveelheid stof en vuil opnemen. Hierdoor kan de lucht niet meer goed door het apparaat circuleren, wat weer een verminderde zuigkracht tot gevolg heeft.

Ook als de stofzuigerzak nog niet vol zit, kun je deze toch vaak beter als eerste vervangen om uit te sluiten dat het met de stofzuigerzak te maken heeft. Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je de stofzuigerzak in eerste instantie verkeerd hebt geplaatst. Raadpleeg dus altijd de handleiding en volg de instructies op.

Als je een stofzuiger zonder zak hebt, dan kun je ook vaak het beste als eerste het stofreservoir legen.

2. Stofzuigerslang verstopt

Een stofzuigerslang heeft vaak geen bijzonder grote diameter. Hierdoor kunnen ze vrij snel verstopt raken. Met name hard afval (zoals bijvoorbeeld glasscherven) kunnen ervoor zorgen dat je slang verstopt gaat zitten. Je kunt een zaklamp gebruiken om te kijken of je stofzuigerslang verstopt zit. Als je het niet goed kan zien, kun je het eventueel ook testen door een knikker aan één uiteinde naar binnen te gooien. Als die er aan de andere kant niet uitkomt, dan weet je dat die verstopt zit.

Een stofzuigerslang ontstoppen is gelukkig vrij gemakkelijk. Koppel de slang los van de stofzuiger en leg deze horizontaal neer op de grond. Gebruik vervolgens een langwerpig voorwerp (zoals een bezemsteel) en druk deze voorzichtig door de stofzuigerslang heen. Probeer zo het voorwerp naar buiten te duwen.

3. Filters verstopt

Als je stofzuiger niet meer zuigt, kan dit ook te maken hebben met het feit dat je filters verstopt zijn. Je hebt vaak 2 filters, een luchtfilter en motorfilter. Het luchtfilter bevindt meestal direct achter de stofzuigerzak. Het motorfilter bevindt zich vaak in de buurt van de motorbehuizing en kun je herkennen aan zijn kunststof roostervorm.

Controleer beiden filters. Gebruik eventueel een zachte borstel om ze schoon te vegen. Raadpleeg je handleiding om te controleren of je wasbare filters hebt. Als dat het geval is kun je ze voorzichtig afspoelen met water. Wacht vervolgens minimaal 24 uur voordat je ze weer terugplaatst. Ze moeten namelijk eerst helemaal opgedroogd zijn.

Zakloze stofzuigers hebben vaak een centraal filter dat ook met enige regelmaat gecontroleerd dient te worden.

4. De stofzuiger ‘lekt’ lucht

Een stofzuiger produceert lucht om stof en vuil naar binnen te trekken. Als deze luchtcirculatie ergens onderweg wordt onderbroken, kan dit ervoor zorgen dat je stofzuiger niet meer goed zuigt. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen:

  • Er zit een scheur in de stofzuigerslang: Als dit het geval is kun je de scheur tijdelijk dichten met wat ducttape, maar op den duur zal je de slang moeten vervangen.
  • De luchtregelaar op het handvat staat open: Dit kan per ongeluk gebeurd zijn. Vaak kan je ook horen dat deze open staat, omdat het veel geluid maakt. Zorg dat deze gesloten is. Deze dient ervoor om te voorkomen dat de stofzuiger vast komt te zitten op bijvoorbeeld je gordijnen.

5. Je gebruikt het mondstuk op de verkeerde stand

De borstel of mondstuk van je stofzuiger heeft vaak 2 standen. Deze kun je vaak gemakkelijk met je voet omzetten. Een tapijt stofzuig je vaak met de borstel ingeklapt. Laminaat of een parketvloer moet je stofzuigen met de borstel uitgeklapt.

Daarnaast is het ook raadzaam om het mondstuk te inspecteren op blokkeringen of viezigheid dat vastzit. Ook dit kan ervoor zorgen dat je stofzuiger niet meer goed de lucht kan aanzuigen.

6. De motor is defect

Als je alle bovenstaande punten gecontroleerd hebt, dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. De kans is groot dat je met een defecte motor te maken hebt. Luister nog even goed naar het geluid dat de stofzuiger maakt. Als je een ratelend, rammelend geluid hoort, dan duidt dit op motor- of ventilatieschade. Ook als de stofzuiger dof klinkt, kan dit duiden op motorschade.

Het beste wat je dan kan doen is controleren of je stofzuiger nog binnen de garantie valt. Als dat niet het geval is zal je langs een reparateur moeten gaan of een nieuwe aanschaffen. Vaak is een defecte motor te duur om te repareren. Er zal worden geadviseerd om een nieuwe stofzuiger te zoeken.

Ook interessant
Stofzuiger piept
Ontdek hier waarom je stofzuiger piept en wat je er tegen kan doen.

Heeft een stofzuiger met een hoger wattage een betere zuigkracht?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het stofzuiger vermogen niet direct gerelateerd aan de hoeveelheid zuigkracht die de stofzuiger kan genereren. In principe geeft het alleen maar aan hoeveel stroom de stofzuiger verbruikt.

De zuigkracht wordt door meerdere factoren bepaald, zoals de (motor)technologie, de filters, het mondstuk en andere factoren die de luchtstroom kunnen beïnvloeden. De wattage van de motor kan zeker wel een rol spelen in de hoeveelheid zuigkracht die gegenereerd kan worden, maar het is absoluut niet de belangrijkste factor. Er zijn stofzuigers van 800 watt met een betere zuigkracht dan stofzuigers van 1600 watt.

Conclusie

Hopelijk heb je met een van de oorzaken en bijpassende oplossingen jouw probleem kunnen oplossen en zuigt je stofzuiger weer alsof die nieuw is. Als dat nou niet het geval is en je zal een nieuwe stofzuiger moeten kopen, dan heb je natuurlijk ontzettend veel keuze. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig hebben wij redelijk wat onderzoek gedaan naar allerlei verschillende modellen en merken. Bekijk een van onze stofzuigertests hier: