Beste stofzuiger voor laminaat & harde vloeren

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Er is geen tekort aan goede stofzuigers voor harde vloeren en laminaat. In tegenstelling tot laagpolig tapijt en hoogpolig tapijt, houdt een harde vloer zoals laminaat of PVC geen vuil en puin vast, waardoor het voor stofzuigers gemakkelijker wordt om vuil en stof op te zuigen. Dat gezegd hebbende, moet de beste stofzuiger voor laminaat wel meer bieden dan alleen goede zuigkracht. Denk aan een goede wendbaarheid, gemakkelijk te onderhouden en een aangenaam geluidsniveau. Daarom hebben we ten behoeve van dit artikel veel stofzuigers getest en hebben we een lijst opgesteld met onze aanbevelingen voor de beste stofzuigers voor harde vloeren. Lees snel verder.

Onze Stofzuiger voor laminaat top keuzes
Miele Complete C3 Parquet - Beste getest

De Miele Complete C3 Parquet uitvoering is de beste stofzuiger voor laminaat en harde vloeren. Voorkom krassen op je vloer met de C3 Parquet.

Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Budgetvriendelijk

Een energiezuinige stofzuiger voor harde vloeren die ook nog eens scherp geprijsd is en van een zeer bekend en betrouwbaar merk afkomt. Goede keuze.

Dyson V15 Detect Absolute - Steelstofzuiger

Zoek je een steelstofzuiger voor je harde vloer, dan raden we deze Dyson V15 aan. Met kleinere vloeroppervlaktes kun je ook de V12, V11 of V10 kiezen.

Top 10 stofzuigers voor harde vloeren

Hieronder hebben we onze aanbevelingen opgesteld voor de beste stofzuigers voor harde vloeren. Kijk goed naar de specificaties en bedenk wat jij belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht.

1
Miele Complete C3 Parquet
Beste getest
Miele Complete C3 Parquet
2
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Budgetvriendelijk
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
3
Dyson V15 Detect Absolute
Steelstofzuiger
Dyson V15 Detect Absolute
4
AEG VX82-1-ECO
Stille stofzuiger
AEG VX82-1-ECO
5
Samsung Jet 85 Pro
Samsung Jet 85 Pro
6
Dyson V12 Detect Slim Absolute
Dyson V12 Detect Slim Absolute
7
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Lichtgewicht stofzuiger
AEG AB61A4DB 6000 Animal
8
Philips Silent Cat & Dog FC8784/09
Ook voor dierenharen
Philips Silent Cat & Dog FC8784/09
9
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
10
Miele Boost CX1 Cat & Dog
Miele Boost CX1 Cat & Dog

Dit zijn de 5 beste stofzuigers voor laminaat en harde vloeren

1. Miele Complete C3 Parquet

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 7,3kg
 • +11

De Miele Complete C3 Parquet is de beste stofzuiger voor laminaat van 2024. Dankzij de zeer grote actieradius en kabellengte van de Miele, kom je vrij gemakkelijk in elk hoek zonder dat je telkens van stopcontact hoeft te wisselen. De parketborstel was ook vrij groot. Zeker vergeleken met de andere stofzuigers die we getest hadden. Hierdoor maak je je parketvloer snel schoon doordat je vrij royale banen kan maken. De Miele is perfect voor houten vloeren en harde vloeren zoals laminaat of PVC.

Door de grote kabellengte, telescopische handsteel en zwenkwielen, is de stofzuiger zeer wendbaar. Je hoeft dus niet je meubels te verplaatsen of van stopcontact te wisselen. Naast de parketborstel krijg je ook een meubelzuigmond een kierenzuigmond. Zo stofzuig je dus ook je meubels en de moeilijk bereikbare plekken met gemak. Tot slot kun je met de meegeleverde combiborstel ook de niet-kwetsbare harde vloeren gemakkelijk en eenvoudig stofzuigen. Kortom; de beste keuze.

Voordelen
Grote actieradius
Veel accessoires
Opbergvak voor accessoires
Nadelen
Geen turboborstel
Niet de stilste stofzuiger

2. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

Deze Philips is een energiezuinige stofzuiger die de juiste opzetborstel heeft voor elke toepassing. Zo krijg je er niet alleen een parketborstel bij die je kan gebruiken voor je harde vloertypen zoals laminaat en pvc, maar ook een tapijtborstel om je tapijt diep te reinigen, een turboborstel voor vastzittende dierenharen en een kierenzuigmond en meubelzuigmond. Kortom; dit is een zeer veelzijdige en krachtige stofzuiger perfect voor onder andere kwetsbare harde vloeren.

Als je een stofzuiger wil waarbij je niet telkens van vloerenzuigmond of opzetstuk hoeft te wisselen, dan biedt deze Philips daarin ook een uitkomst. Hij wordt namelijk geleverd met het TriActive+ combiborstel. Deze kun je voor alle vloertypen gebruiken. Je kunt dus moeiteloos wisselen van je tapijt, naar tegels en bijvoorbeeld weer naar een houten vloer. Het is een krachtige zakloze stofzuiger dankzij de PowerCyclone 8 technologie. Deze zorgt voor een hoge zuigkracht en een stofopname van 99,9%.

Het enige minpuntje die we hebben kunnen vinden is dat de kabellengte misschien wat langer had mogen zijn. Deze bedraagt slechts 7 meter.

Voordelen
Veelzijdig dankzij de accessoires
Combiborstel
Ook goede optie voor hoogpolig tapijt of een grof vloerkleed
Nadelen
Kleine kabellengte

3. Dyson V15 Detect Absolute

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 3,1kg

Met de Dyson V15 Detect Absolute stofzuig je je hele huis zonder onderbrekingen, dankzij de lange accuduur. Wat daarnaast fijn is aan deze Dyson, is het feit dat die wordt geleverd met een parketborstel met groene laser. Deze laser is extreem handig om zelfs de kleinste stofdeeltjes en haren op te sporen. De groene laser laat namelijk precies zijn waar er nog vuil licht. Zo weet je dus zeker dat na het stofzuigen je harde vloer brandschoon is. Ook zal je daardoor niet meerdere keren over dezelfde plek hoeven te stofzuigen.

De steelstofzuiger past zijn zuigkracht aan op basis van de ondergrond. Dit kan dus ook wat accu besparen, omdat die op een harde vloer zoals laminaat of een pcv-vloer wat minder zuigkracht nodig zal hebben. Tot slot is het een lichtgewicht stofzuiger die makkelijk te hanteren is en waarmee je gemakkelijk door de kamer heen kan manoeuvreren.

Voordelen
Parketborstel met laser
Bespaart tijd
Nadelen
Duur

4. AEG VX82-1-ECO

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Goed
 • Geluidsniveau: 57db
 • Gewicht: 7,3kg
 • +22

Veel fabrikanten maken hun stofzuiger vaak voor een bepaalde doelgroep. Zo ook deze AEG stofzuiger die perfect is voor kwetsbare harde vloeren, maar ook zeker voor mensen met een gevoeligheid voor luide geluiden. Hij produceert namelijk slechts 57db aan geluid, wat hem de beste stille stofzuiger maakt. De parketborstel heeft lange borstelharen, waardoor je tijdens het stofzuigen niet bang hoeft te zijn dat je krassen achterlaat op je nieuwe laminaat.

Net als bij de Dyson, kan ook deze stofzuiger automatisch zijn zuigkracht aanpassen. Hierdoor schakel je moeiteloos over van een harde vloer naar bijvoorbeeld tapijt. Tot slot is deze stofzuiger ook nog eens voor 75% gemaakt van gerecycled plastic. Het is dus een redelijk milieuvriendelijke optie.

Voordelen
Laat geen krassen achter
Milieuvriendelijk
Zeer stil
Nadelen
Geen turboborstel
Aan de zware kant

5. Samsung Jet 85 Pro

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 86db
 • Gewicht: 2,6kg

We sluiten de top 5 beste stofzuigers voor laminaat af met een steelstofzuiger van Samsung. Naar onze mening is dit de beste steelstofzuiger om een harde vloer of je laminaat mee schoon te maken. Naast een gemotoriseerde combiborstel die je kan gebruiken voor zowel een harde vloer als zachte vloer, zit er ook een zeer goede dweilfunctie op. Als je spelende kinderen of honden dus een keer wat modder mee naar binnen hebben genomen, kun je de zogeheten 'boenfunctie' gebruiken om hier snel korte metten mee te maken.

Wat ook wel fijn is aan dit model, is het feit dat die met één klik is om te toveren tot kruimeldief. Dit is natuurlijk iets wat een normale stofzuiger of zakloze stofzuiger niet heeft. In onze test ging de stofzuiger ongeveer een uur mee. Dit was meer dan voldoende om een groot deel van het huis schoon te maken.

Een van de nadelen is het maximale geluidsniveau van deze stofzuiger. Die vinden we wel aan de hoge kant. Let daar dus wel op.

Bekijk hier onze deskundige selectie met een overzicht van alle goede steelstofzuigers.

Voordelen
Geïntegreerde kruimeldief
Veel accessoires
Lichtgewicht
Kan er ook mee dweilen
Nadelen
Maakt veel lawaai

Eindoordeel

Door de betrouwbaarheid en lange levensduur van de Miele in combinatie met de zeer goede schoonmaakprestaties, zijn wij ervan overtuigd dat de Miele C3 Parquet de beste stofzuiger voor laminaat is. Hij is wellicht wat duurder in de aanschafkosten, maar aangezien je hem de komende 8 tot 10 jaar kunt gebruiken, zal dit op de lange termijn zichzelf terugbetalen.

Daarnaast is de gebruiksvriendelijkheid van de stofzuiger ook fijn. De zuigkracht is eenvoudig aan te passen. Dus als je bijvoorbeeld een laagpolig tapijt aan het stofzuigen bent, kan je wat meer vermogen genereren. Ook heeft de stofzuiger een opbergvakje voor de accessoires, waardoor deze altijd binnen handbereik zijn. Dit voorkomt dat je de accessoires nooit gebruikt of dat je ze simpelweg kwijtraakt. Dat zien we namelijk ook nog steeds veel gebeuren.

Stofzuiger voor laminaat: waar moet je op letten?

Fabrikanten bieden veel keuzes aan als het komt op stofzuigers voor harde vloeren. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger met of zonder zak, met of zonder snoer, een steelstofzuiger of traditionele stofzuiger, noem maar op. Mensen met allergieën geven vaak de voorkeur aan stofzuigers met HEPA-filter. Het is daarom belangrijk dat je goed let op dit soort factoren, zodat je weloverwogen een goede keuze kan maken. De beste stofzuiger moet bij jou, je huishouden en je wensen en behoeften passen. Let op deze belangrijke factoren:

 • Type stofzuiger: Beslis voor jezelf of je een conventionele stofzuiger met zak wil, of juist een zakloze stofzuiger of steelstofzuiger. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een steelstofzuiger biedt het meeste gemak en comfort, maar is wel het duurst.
 • Vermogen: Een stofzuiger met een hoog vermogen kan vaak effectief vuil opzuigen. Het kan echter ook voor veel lawaai zorgen. Voor laminaat heb je vaak tussen de 600 en 800 watt nodig.
 • Vloerenzuigmond: Het is belangrijk dat je een model kiest waarbij er een parketborstel wordt bijgeleverd. Deze beschermt je kwetsbare vloer tegen krassen, dankzij de lange haren.
 • Gewicht: Zeker als je meerdere verdiepingen moet stofzuigen, kan het handig zijn om een enigszins lichte stofzuiger aan te schaffen. Steelstofzuigers zijn over het algemeen het lichtst en wegen vaak slechts 2-3 kilo.
 • Geluidsniveau: Uiteraard speelt het geluid ook een rol. Zeker als je gevoelig bent voor geluid kan een stille stofzuiger nog weleens uitkomst bieden.

De beste robotstofzuiger voor laminaat

Een robotstofzuiger komt eigenlijk het meeste tot zijn recht op harde vloeren, omdat hier vaak niet veel zuigkracht voor nodig is om het vuil effectief te verwijderen. Als je dus graag volautomatisch wil stofzuigen, dan kan een robotstofzuiger ook een hele goede optie zijn. Een van de beste modellen van dit moment is de iRobot Roomba i8+.

Dit is een robotstofzuiger die wordt geleverd met automatisch leegstation, waardoor je er nauwelijks meer omkijken naar hebt. Het enige wat je moet doen is hem instellen via de app, een schoonmaakschema instellen en vervolgens zal die vanzelf je huis en kamers in kaart brengen.

Het nadeel van robotstofzuigers is dat ze vrij prijzig zijn. Voor veel mensen is dit een afknapper.

iRobot Roomba Combo i8+
iRobot Roomba Combo i8+
Klik voor beste prijs

Hoe wij getest hebben

We hebben een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de beste stofzuigers voor laminaat en harde vloeren. We hebben allereerst verschillende soorten stofzuigers en modellen in kaart gebracht waarvan we op het eerste oog dachten dat ze goed zouden presteren op een harde vloer. Na uitgebreid product onderzoek hebben we vervolgens een voorselectie gemaakt. Deze zijn we wat nader gaan onderzoeken. Zo hebben we gekeken naar een aantal belangrijke factoren, zoals de prestaties op laminaat maar op andere kwetsbare vloeren zoals pvc. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de wendbaarheid, meegeleverde accessoires en gebruiksvriendelijkheid.

Uiteindelijk hebben we onze aanbevelingen met top keuzes in dit artikel samengevat. Door veel verschillende producten te vergelijken hebben we een objectief onderzoek kunnen maken.

Welke soort stofzuiger is het beste voor laminaat en harde vloeren?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten stofzuigers op de markt. Met name voor laminaat en harde vloeren zijn er eigenlijk 3 goede opties waaruit je kan kiezen:

 • Steelstofzuiger: Deze zijn ontworpen om er gemakkelijk bij te pakken doordat ze werken op accu. Ook zijn ze zeer lichtgewicht, waardoor ze makkelijk te hanteren zijn. Veel modellen kunnen met 1 klik omgetoverd worden tot kruimeldief. Ze zijn echter vaak wel vrij prijzig.
 • Traditionele stofzuiger: Ook kun je kiezen uit een stofzuiger met zak of stofzuiger zonder zak om je harde vloeren mee schoon te maken. Een stofzuiger met zak is vaak de goedkoopste optie, het meest hygiënisch en ook een stuk stiller dan een stofzuiger zonder zak. Het probleem is wel dat je vastzit aan stofzuigerzakken die je telkens bij moet kopen.
 • Robotstofzuiger: Robotstofzuigers maken je harde vloeren en laminaat automatisch schoon. Zo kom je altijd in een schoon huis thuis. Je kunt ze activeren en instellen via je smartphone en bijbehorende app. Met ingebouwde sensoren kunnen ze om obstakels heenrijden en navigeren. De zachte borstels aan de zijkant vegen als het ware het stof, vuil en evenetueel dierenharen naar binnen. Ook voor een pvc-vloer is die dus gemakkelijk te gebruiken. Het grootste probleem is dat ze vaak vrij duur zijn en niet helemaal ter vervanging van je normale stofzuiger kunnen worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over stofzuigers voor laminaat

1. Kun je laminaatvloeren stofzuigen?

Ja, het is prima om harde vloeren, laminaat en pvc-vloeren te stofzuigen. Vermijd echter het stofzuigen met een standaard zuigmond. Zuig altijd met een parketborstel. Deze heeft zachtere haren die je vloer goed beschermen tegen krassen. Let erop dat deze bij je nieuwe stofzuiger geleverd wordt.

2. Kun je ook een bezem gebruiken voor je parketvloer?

Een stofzuiger is over het algemeen een stuk effectiever dan het gebruik van een bezem. Uiteraard is de bezem wel de goedkopere optie. De zachte parketborstel maakt het uitermate geschikt om je harde vloeren en laminaat mee te stofzuigen.

3. Kan een robotstofzuiger met dweilfunctie gebruikt worden op parket?

Ja, een goede robotstofzuiger met dweilfunctie kun je ook inzetten op je parketvloer, laminaat, pvc of vinyl. Controleer wel eerst voor de zekerheid de meegeleverde borstels en of deze geschikt zijn voor de vloersoort.

4. Kun je elke stofzuiger gebruiken op laminaat?

Nee, alleen stofzuigers met een meegeleverde parketborstel kun je gebruiken voor laminaat. Als jouw stofzuiger dit niet heeft kun je eventueel ook een zachte afstofborstel gebruiken. Deze wordt vaak wel meegeleverd. Het goed schoonmaken van je huis zal dan wel iets langer duren.

5. Stofzuiger met of zonder zak voor houten vloeren en laminaat?

Het is een persoonlijke keuze of je een goede stofzuiger met of zonder zak aanschaft. Zakloze stofzuigers zijn over het algemeen wat lichter, terwijl een traditionele stofzuiger beter is voor mensen met allergieën en vaak ook wat goedkoper.