Beste stofzuiger: Stofzuiger Test & Vergelijk
Afhankelijk van wat voor soort vloeren je hebt en hoe je huishouden is samengesteld, is het hebben van de juiste stofzuiger cruciaal om je huis schoon te houden. De beste stofzuiger kan voor iedereen iets verschillen, afhankelijk van je specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt, dan heb je een andere stofzuiger nodig dan wanneer je een stofallergie hebt. Ook zijn er verschillende soorten stofzuigers waaruit je kan kiezen, elk met eigen voor- en nadelen. Door de hoeveelheid merken en modellen is het soms moeilijk om een goede keuze te maken. In dit artikel hebben we een test uitgevoerd en gezocht naar de beste stofzuigers van dit moment. Ook hebben we belangrijke factoren geïdentificeerd waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger.
De Miele Complete C3 Ecoline is als beste uit onze stofzuiger test gekomen. Het is een uitstekende energiezuinige stofzuiger met krachtige prestaties.
Heb je liever een variant zonder zak, dan is dit model van Philips op dit moment de beste keuze. Zeer veelzijdige optie dankzij de velen handige accessoires.
Een stofzuiger met een zeer scherpe prijs, maar wél uitstekende prestaties. Een goed model met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding.
Top 10 stofzuigers
Hieronder vind je onze aanbevelingen van de beste stofzuigers van dit moment op basis van onze test. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de bijbehorende kenmerken en specificaties om de juiste stofzuiger te vinden die past bij jouw behoeften. Vergelijk de verschillende stofzuigers om een weloverwogen koopkeuze te kunnen maken.
Dit zijn de 5 beste stofzuigers van dit moment
1. Miele Complete C3 EcoLine
- Type: Met zak
- Zuigkracht: Zeer goed
- Geluidsniveau: 76db
- Gewicht: 7,4kg
- Kabellengte: 8,5m
- +12
De Miele Complete C3 Ecoline is de beste stofzuiger van dit moment. Met de meegeleverde combiborstel kun je zowel harde vloeren als laagpolig tapijt stofzuigen. De zuigkracht kun je zelf instellen in 6 verschillende standen. Handig voor als je de deurmat moet stofzuigen en wat meer vermogen nodig hebt voor het diepliggend vuil.
Wat ons daarnaast beviel tijdens het testen van deze stofzuiger, is dat de accessoires zich bevinden onder de kap van de stofzuiger. Ze zijn daarom altijd binnen handbereik tijdens het stofzuigen. Als je bijvoorbeeld bekleding of de bank wil stofzuigen, dan pak je snel de meubelzuigmond erbij. Als je een salontafel wil afnemen waar je geen krassen op wil, pak dan de zachte afstofborstel.
Ook is de kabel vrij lang, waardoor je een redelijk grote actieradius hebt. Hierdoor hoef je niet telkens van stopcontact te wisselen. Zo kun je dus meerdere kamers achter elkaar stofzuigen.
De zuigkracht van de stofzuiger is zeer goed, mede dankzij de 6 standen. Hij wordt als best beoordeeld door gebruikers. Het geluidsniveau is wel wat aan de hoge kant, zeker voor een stofzuiger met zak. Ook weegt die wat meer vergeleken met andere geteste stofzuigers. Houdt hier dus wel rekening mee.
2. Philips FC9745/09 PowerPro Expert
- Type: Zonder zak
- Zuigkracht: Zeer goed
- Geluidsniveau: 75db
- Gewicht: 5,5kg
- Kabellengte: 7m
- +11
De beste stofzuiger zonder zak is de Philips FC9745/09. Het voordeel van een stofzuiger zonder zak ten opzichte van een model met zak, is dat je nooit meer stofzuigerzakken nodig hebt. Ook is het stofreservoir eenvoudig en snel te legen en de stofzuiger zal zijn zuigkracht behouden (ook als het reservoir vol zit).
De reden dat we dit specifieke model hebben gekozen had meerdere redenen. Allereerst waren we ontzettend te spreken van de prestaties van de stofzuiger. Het is wellicht een relatief kleine stofzuiger, maar het is een ware krachtpatser met een zeer hoge zuigkracht.
Daarnaast is het een zeer veelzijdige en flexibele optie dankzij de velen meegeleverde accessoires. Zo krijg je onder andere een turboborstel die je kan gebruiken voor het effectief opzuigen van dierenharen. De ronddraaiende borstels helpen om dierenhaar (dat snel kan gaan klitten) los te wrikken en gelijk op te zuigen. De parketborstel kun je gebruiken als je voornamelijk harde vloeren hebt. Deze voorkomt krassen op je vloer dankzij de zachte haren. Je krijgt er zelfs een tapijtborstel bij waarmee je zowel laag- als hoogpolig tapijt mee kan reinigen.
Als je overigens niet telkens van opzetstuk wil wisselen, kun je ook de TriActive zuigmond gebruiken. Deze heeft ook aan de zijkanten een ingang, waardoor je maar één keer langs de plinten hoeft te gaan om vuil en stof op te nemen.
Het geluidsniveau is wel wat aan de hoge kant. Daarentegen is het wel een lichte stofzuiger van 5,5 kilo met een gemiddelde actieradius. Wij vonden het een zeer fijne en krachtige stofzuiger die van alle markten thuis is.
3. Rowenta Silence Force RO7740
- Type: Met zak
- Zuigkracht: Zeer goed
- Geluidsniveau: 67db
- Gewicht: 7,8kg
- Kabellengte: 8,4m
- +19
Uiteraard speelt de prijs een belangrijke rol in de zoektocht naar de beste stofzuiger. Ook wij hebben gezocht naar een goed presterende goedkope stofzuiger. Het beste model van dit moment vinden we de Rowenta Silence Force RO7740. Deze is tevens door de consumentenbond uitgeroepen als beste goedkope stofzuiger.
De reden dat het zo'n goede, maar goedkope stofzuiger is, heeft opnieuw met meerdere factoren te maken. Ondanks dat het een budgetvriendelijke optie is, kan de stofzuiger nog steeds worden ingezet voor de middelgrote huishoudens. Dit dankzij een lang snoer, de grote actieradius en de parketborstel die je kan gebruiken voor je houten vloer of laminaat. De wielen van de stofzuiger draaien tijdens het stofzuigen 360 graden met je mee, wat zorgt voor extra bewegingsvrijheid. Je bent hierdoor zeer wendbaar en je kunt eenvoudig door de kamer heen manoeuvreren, zonder dat je telkens de stofzuiger achter je aan moet trekken.
Het betreft dus een stofzuiger met zak. Het voordeel hiervan is dat de stofzuigerzak een groot deel van het geluid al dempt. Deze stofzuiger maakt dan ook maar slechts 67db aan geluid. Daarmee is dit een relatief stille stofzuiger. Het gewicht is wel wat aan de hoge kant. Het stofreservoir daarentegen is juist wel weer zeer ruim (4,5 liter). Hierdoor hoef je deze niet vaak te vervangen en kun je langer achter elkaar doorzuigen.
4. AEG AB61A4DB 6000 Animal
- Type: Met zak
- Zuigkracht: Zeer goed
- Geluidsniveau: 73db
- Gewicht: 5kg
- Kabellengte: 9m
- +10
Een goede stofzuiger tegen dierenharen is niet altijd even eenvoudig te vinden. Het belangrijkste is dat er een goed werkende turboborstel wordt meegeleverd. Dankzij deze grote gemotoriseerde kun je snel afrekenen met vastzittende en klittende haren. De borstel wrikt ze eenvoudig los en zuigt ze direct op. De beste stofzuiger op dit gebied vonden wij de AEG AB61A4DB 6000 Animal.
Natuurlijk is de stofzuiger ook prima te gebruiken in de rest van de (dagelijkse of wekelijkse) schoonmaakwerkzaamheden. Je ontvangt naast de turbo borstel ook een parketborstel voor je kwetsbare vloeren, een combiborstel om niet telkens van opzetstuk te hoeven wisselen en een zachte afstofborstel om je meubels schoon te maken.
Ook is de stofzuiger zeer geschikt voor mensen met allergieën. Dit aan de ene kant omdat het een stofzuiger met zak betreft, waardoor je nooit direct in aanraking zal komen met het opgezogen stof. Aan de andere kant vanwege het wasbare hygiëne filter die ervoor zorgt dat er voor 99,99% schone lucht wordt uitgeblazen. Dit zorgt voor een stof- en allergievriendelijk huis.
De stofzuiger heeft een sterke zuigkracht, een gemiddeld geluidsniveau van 73db en een licht gewicht. Hierdoor ben je zeer wendbaar en is de stofzuiger gemakkelijk te hanteren. Hij beschikt tot slot over een lang snoer, waardoor je in totaal een reikwijdte hebt van 12 meter.
5. AEG VX82-1-ECO
- Type: Met zak
- Zuigkracht: Goed
- Geluidsniveau: 57db
- Gewicht: 7,3kg
- Kabellengte: 9m
- +22
Niet iedereen vindt een stofzuiger die veel geluid maakt even prettig werken. Voor die mensen is een stille stofzuiger de uitkomst waar ze naar opzoek zijn. De beste stofzuiger op dit gebied is momenteel de AEG VX82-1-ECO. Deze stofzuiger behoort absoluut tot een van de stilste stofzuigers die we ooit getest hebben. Hij produceert slechts 57db aan geluid. Even ter vergelijking: 2 pratende mensen op ongeveer één meter afstand staat gelijk aan circa 60 tot 65db. Eerst dachten we wellicht dat het een marketing- of verkooptruc was. Maar ook toen wij de stofzuiger aan het testen waren moesten we de conclusie trekken dat de AEG VX82-1-ECO daadwerkelijk opmerkelijk stil is.
Een andere functie waar we positief verrast door waren, was de 'SmartMode'. Deze detecteert tijdens het stofzuigen de ondergrond op dat moment. Vervolgens kan de stofzuiger op basis van de vloertype zijn zuigkracht automatisch aanpassen. Op laminaat of harde vloeren heb je bijvoorbeeld veel minder zuigkracht nodig dan wanneer je over een grof vloerkleed of tapijt gaat.
De algehele zuigkracht was wel iets minder vergeleken met de andere stofzuigers die we getest hadden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hoe hoger de zuigkracht is, hoe luider de stofzuiger over het algemeen wordt. Toch was het nog steeds meer dan voldoende voor alle schoonmaakwerkzaamheden in het huis. Het geluidsniveau was dus als zeer stil te beschouwen. Het gewicht was wat aan de hoge kant met 7,3 kilo. Je tilt hem daarom moeilijker de trap op of af.
Een steelstofzuiger als alternatief
De steelstofzuiger wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. De achilleshiel van dit type stofzuiger was voornamelijk de accuduur die soms veel aan de wensen overliet. Inmiddels is de technologie een stuk verder gevorderd, waardoor je vaak tot wel 60 minuten op één accu kan stofzuigen. Dit in combinatie met talloze andere voordelen, zoals het lichte gewicht, de wendbaarheid, het gemak en de efficiëntie, zorgen ervoor dat steeds meer consumenten voor een steelstofzuiger kiezen.
Een ander voordeel van draadloze stofzuigers, is dat ze (in de meeste gevallen) worden geleverd met een ingebouwde kruimeldief. Die kun je vervolgens voor de kleine klusjes gebruiken of voor het reinigen van je bekleding en meubilair. Je krijgt daarmee dus eigenlijk 2 stofzuigers voor de prijs van 1. De beste steelstofzuiger van dit moment is naar onze mening de Dyson V15 absolute. Deze wordt als beste beoordeeld door gebruikers. Dit model beschikt onder andere over een handige groene laser waarmee je snel vuil en stof kunt identificeren. Ook genereerd de draadloze stofzuiger een hoge zuigkracht. De zuigmond met anti-klittechnologie zorgt ervoor dat er nauwelijks haren, vuil en stof in de zuigmond blijven hangen.
Hieronder zie je enkele van de beste modellen van dit moment:
Beste stofzuigers voor een klein budget
Natuurlijk speelt de prijs van een stofzuiger een zeer grote rol bij het maken van een koopkeuze. Gelukkig hoeft een goede stofzuiger niet altijd gelijk honderden euro's te kosten. Wij hebben ook voldoende stofzuigers getest onder de €150 die uitstekende resultaten wisten te leveren. Zolang de stofzuiger een goede zuigkracht heeft tezamen met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding en waar mogelijk verschillende zuigmonden voor diverse toepassingen, dan kom je al een heel eind.
Zoals we eerder al aangaven scoort de Rowenta RO7740 redelijk hoog op dit gebied. Hij wordt goed beoordeeld door consumenten en ook wij waren zelf erg tevreden. Toch kan het zo zijn dat dit specifieke model je nog niet helemaal aanspreekt. Om die reden hebben we hieronder een selectie van onze top 3 gemaakt.
De beste stofzuiger als je vaak last hebt van allergieën
Wanneer je last hebt van een stofallergie, dan kan stofzuigen een vervelend klusje zijn. Zeker als je een stofzuiger hebt die niet bepaald geschikt is voor mensen met allergieën, dan kan het al vrij snel voorkomen dat je een kriebel in je neus krijgt. Ook kan je al snel last van je luchtwegen krijgen. De beste stofzuiger voor allergieën is er een die is uitgerust met een goed HEPA-filter.
Een HEPA-filter zorgt ervoor dat de kleinste stofdeeltjes, allergenen en pollen worden gefilterd waardoor er alleen schone lucht wordt uitgeblazen. Er zit wel verschil tussen de HEPA-filters. In de meeste stofzuigers die wij getest hebben zit bijvoorbeeld een HEPA-13 filter. Deze is voor de meeste mensen (ook met allergieën) absoluut geschikt. Als je nou écht last hebt van een gevoeligheid voor stof of huisstofmijt, dan zou je eens een stofzuiger kunnen proberen met een nóg beter HEPA-filter. Een HEPA-14 of HEPA-15 filter is in die gevallen zeker het proberen waard. Hieronder vind je onze 3 beste aanbevelingen.
Een stofzuiger met zak, zakloze stofzuiger of een steelstofzuiger?
Een belangrijke keuze die je zal moeten maken bij het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger, is of je een stofzuiger met zak, stofzuiger zonder zak of een draadloze stofzuiger wil gaan kopen. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder leggen we de verschillen kort uit.
Stofzuiger met zak
Een stofzuiger met zak is over het algemeen de meest hygiënische keuze. Dat wil zeggen dat je op geen enkel moment in aanraking hoeft te komen met stof. Om die reden is dit vaak de beste keuze voor mensen die last hebben van een stofallergie. Daarnaast hebben ze vaak een grotere stofcapaciteit en zijn ze een stuk stiller. Tot slot gaan ze het langste mee. Zo gaat een Miele stofzuiger gemakkelijk 10 tot 15 jaar lang mee, terwijl de levensduur van een zakloze stofzuiger rond de 8 tot 10 jaar ligt. Het nadeel is echter dat je altijd nieuwe stofzuigerzakken zal moeten aanschaffen.
Stofzuiger zonder zak
Het grootste voordeel van een stofzuiger zonder zak, is uiteraard dat je juist geen vaste kosten hebt aan stofzuigerzakken. In plaats daarvan werk je met een stofreservoir die ook nog eens doorzichtig is, zodat je precies kan zien wanneer deze vol is en geleegd moet worden. Deze kun je eenvoudig legen boven de prullenbak en gelijk weer aan de slag gaan met stofzuigen. Een nadeel is echter wel dat ze dus wat minder geschikt zijn als je last hebt van allergieën, vanwege het feit dat het legen van het stofreservoir een stoffig klusje kan zijn. Daarnaast ligt het maximale geluidsniveau vaak ook wat hoger in vergelijking met een stofzuiger met zak.
Steelstofzuiger
Tot slot kun je ook nog kiezen voor een steelstofzuiger. De grootste voordelen zijn onder andere de volledige bewegingsvrijheid tijdens het schoonmaken. Zo zal je nooit meer struikelen over de kabel en kun je gemakkelijk elk hoekje van de kamer stofzuigen. Ook zijn ze lichtgewicht, makkelijk hanteerbaar en veelzijdig. Traptreden en bekleding stofzuigen wordt een fluitje van een cent. Het nadeel is dat je gebonden bent aan de accuduur en dat de prijzen behoorlijk hoog kunnen liggen.
Stofzuiger koopgids
Een nieuwe stofzuiger kopen kan soms lastig zijn door de hoeveelheid keuze. Wij beginnen altijd onze test met het identificeren van de belangrijkste factoren en criteria die voor consumenten belangrijk zijn bij het maken van een goede aankoopbeslissing. Dit zijn onder andere factoren als het type stofzuiger, de toepassing of het geluidsniveau. Door op deze factoren te letten kun je een betere keuze maken en gerichter zoeken naar een model die bij jou past. Om de beste stofzuiger te kunnen vinden, is het altijd belangrijk dat je op deze factoren let:
- Zuigkracht: Een van de belangrijkste factoren voor consumenten is de sterkte van de zuigkracht. De beste stofzuigers kunnen een hoge zuigkracht genereren om hardnekkig of diepliggend vuil effectief op te zuigen (ook uit tapijt of bekleding). Ook voorkomt dit dat je meerdere keren over dezelfde plek heen moet gaan om al het vuil en stof op te zuigen.
- Soort stofzuiger: Een andere belangrijke keuze die je zal moeten maken is het type stofzuiger die je wil gaan aanschaffen. Zo kun je onder andere kiezen tussen een stofzuiger met zak, zakloze stofzuiger of een steelstofzuiger. Elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen die we eerder in het artikel al besproken hebben. Bedenk dus van tevoren goed waar jij de meeste waarde aan hecht.
- Type vloer: Ook de ondergrond die je moet gaan stofzuigen is belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Als je bijvoorbeeld veel (hoogpolig) tapijt of grof vloerkleed hebt, dan is het verstandig om te kiezen voor een model met een goede turboborstel of een tapijtborstel. Als je juist zachte vloeren of een harde vloer hebt die snel beschadigen, dan kan een parketborstel handig zijn.
- Capaciteit: De capaciteit van het stofreservoir of de stofzuigerzak kan sterk uiteenlopen. Zo zitten de meeste stofzuigers tussen de 1 tot 5 liter. Uiteraard is het voordeel van een grotere volume opvang dat je deze minder vaak hoeft te vervangen of legen.
- Geluid: Zeker als je gevoelig bent voor luide geluiden, dan is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid geluid die de stofzuiger produceert. Stofzuigers met zak zijn bijna altijd het stilst (rond de 55 tot 70db). Stofzuigers zonder zak en steelstofzuigers daarentegen zijn vaak een stuk luidruchtiger (tussen de 75 en 85db).
- Gewicht: Het gewicht kan van belang zijn als je bijvoorbeeld meerdere verdiepingen of traptreden moet stofzuigen. In dat geval kan het handig zijn om voor een lichte stofzuiger te gaan. Ook ben je met een lichter model vaak een stuk wendbaarder en is de stofzuiger gemakkelijker te manoeuvreren.
- Lengte snoer: De lengte van het snoer bepaalt in feite hoevaak je van stopcontact moet wisselen tijdens het stofzuigen. Met een ruime actieradius kun je meerdere kamers tegelijk meepakken, zonder dat je telkens hoeft te wisselen van stroompunt.
- Toepassing & accessoires: Vaak zijn stofzuigers voor een specifiek doel of toepassing gemaakt. Zo is er vaak een beste stofzuiger voor bijvoorbeeld dierenharen, allergieën, harde vloeren, etc. Bedenk dus goed of jij een speciaal toepassing hebt waar je stofzuiger geschikt voor moet zijn.
- Budget: Tot slot is natuurlijk ook de prijs van belang. Het helpt om voorafgaand aan de zoektocht een bepaalt budget vast te stellen waar je niet overheen gaat. Dit voorkomt dat je verleid wordt door mooie marketingteksten en verkooppraatjes.
Veelgestelde vragen
1. Wat is beter, een stofzuiger met- of zonder zak?
Het hangt volledig af van de wensen en behoeften van de consument welke soort stofzuiger beter is. Een traditionele stofzuiger gaat over het algemeen wat langer mee, is krachtiger en stiller. Je hebt echter wel te maken met vaste kosten en een verminderde zuigkracht op het moment dat de stofzuigerzak vol begint te raken.
Een zakloze stofzuiger daarentegen werkt met een stofreservoir die eenvoudig te legen is. Deze is tevens doorzichtig, zodat je kan zien wat je opzuigt en wanneer deze vol zit. Ook behoudt de stofzuiger zijn zuigkracht te allen tijde. Hij is vaak wel wat luidruchtiger en duurder.
2. Kan je een stofzuiger gebruiken op verschillende vloeroppervlakken?
Het verschilt per stofzuiger voor welke ondergronden deze geschikt is. Voor laagpolig tapijt volstaat meestal een standaard vloerenzuigmond. Voor hoogpolig tapijt of vloerkleed heb je vaak een tapijtborstel of een turboborstel nodig. Voor tegels kun je het beste de standaard zuigmond of een combiborstel gebruiken. Voor ene harde vloer, zachte vloer of andere kwetsbare vloeren kun je het beste een parketborstel gebruiken of een combiborstel.
3. Kan je een stofzuiger gebruiken om meubels en gordijnen schoon te maken?
Ja, je kunt een stofzuiger gebruiken om gordijnen schoon te maken. Hiervoor kun je vaak het beste een meubelzuigmond gebruiken om het tapijt niet te beschadigen. Het schuifje die vaak aan de hendel van het stopcontact zit waarmee je de luchttoevoer kan regelen, is speciaal gemaakt op het moment dat de stofzuiger (bijvoorbeeld bij het zuigen van tapijt) vastloopt. Deze kun je vervolgens openzetten, waardoor er meer lucht bijkomt en de zuigkracht tijdelijk verlaagd wordt. Hiermee zal het gordijn van zelf weer loslaten.
4. Hoe moet je een stofzuiger onderhouden?
Een stofzuiger onderhouden is gelukkig relatief simpel. Het enige wat je met enige regelmaat zal moeten doen is het controleren van de filters en de staat van de vloerzuigmond. Het HEPA-filter zal één keer per jaar vervangen moeten worden om het beste effect te behouden. Het motorfilter (als je deze hebt) kun je vaak het beste één keer per kwartaal even uitkloppen. Andere filters die eventueel wasbaar zijn kun je ook eens per kwartaal controleren.
Verder kan het soms zijn dat de vloerenzuigmond verstrikt is geraakt met allerlei vuil en haren. Hierdoor kan je stofzuiger gaan piepen. Het is belangrijk dat de opening van de zuigmond goed vrij blijft, zodat al het opgezogen stof netjes afgevoerd kan worden naar de zak of het stofreservoir. Knip dus eventueel de haren of het stof los dat zich heeft opgehoopt.
5. Hoelang gaat een stofzuiger ongeveer mee?
Een gemiddelde stofzuiger met zak gaat ongeveer 10 jaar lang mee. Een stofzuiger zonder zak gaat wat minder lang mee, ongeveer 8 jaar. Een robotstofzuiger gaat tussen de 3 tot 5 jaar mee. Tot slot gaat een kruimeldief ergens tussen de 2 tot 4 jaar mee. Het is wel sterk afhankelijk van het model, type en soort.