Bank stofzuigen: zó maak je een stoffen bank schoon

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Bank stofzuigen: zó maak je een stoffen bank schoon

De bank is vaak de beste vriend van een mens na een harde dag werken. Er wordt veel gebruik van gemaakt in elk huishouden en het is daarom ook niet gek dat deze gevoelig is voor veel stof en vuil. Het goed schoonmaken van je (stoffen) bank is daarom noodzakelijk. In dit artikel laten we zien hoe je jouw bank kan stofzuigen, zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.

Waarom het belangrijk is regelmatig je bank te stofzuigen

Je maakt waarschijnlijk dagelijks gebruik van je bank. Het is dé plek waar je even tot rust kan komen en lekker tv of een film kan kijken. Het is wel zo fijn als de bank schoon is als je erop neerploft. Daarnaast kan de bank ook een verzamelplaats zijn van allergenen waar je potentieel een allergische reactie van kan krijgen.

Wat heb je nodig om de bank te stofzuigen?

Dit zijn de benodigdheden om je bank goed schoon te kunnen maken:

  • Een stofzuiger (het liefst een kruimeldief).
  • Een kierenzuigmond voor de spleten tussen de kussens.
  • Een meubelzuigmond.
  • Eventueel een turboborstel voor als je huisdieren hebt.
  • Pluizenroller voor als je geen turboborstel hebt.

De beste manier om je bank te stofzuigen

Dit is hoe je jouw bank het beste kunt schoonmaken:

1. Verwijder de kussens

Verwijder alle kussens van de bank (als dit mogelijk is) en leg deze tijdelijk ergens anders neer. Zo kun je alle hoekjes van de bank goed stofzuigen. Als dit niet mogelijk is kun je doorgaan naar stap 2.

Controleer gelijk of er geen grote objecten tussen de kussens zijn gevallen. Verwijder deze eventueel met de hand. Het is niet verstandig om grote voorwerpen (zoals muntjes of speelgoed) op te zuigen met je stofzuiger.

2. Klop de kussens af en stofzuig deze

Vervolgens kun je elk individuele kussen even uitkloppen en stofzuigen. Een bank maak je schoon met de beste stofzuiger voor deze schoonmaakklus. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een goede handstofzuiger. Zet de zuigkracht op een lage stand. Je hebt vaak niet een hoge zuigkracht nodig om je bank te stofzuigen.

Je kunt hiervoor het beste een meubelzuigmond gebruiken. Deze lijkt veel op een normale zuigmond, alleen zijn ze vaak wat smaller. Hierdoor is de luchtinname en daardoor de zuigkracht wat sterker.

Als je kussens ‘vastzitten’ aan de bank, gebruik dan een kierenzuigmond of een soortgelijk, dun opzetstuk (eventueel met borstel) om tussen de spleten en naden van de kussens te stofzuigen. Doe dit voorzichtig zodat je de bank niet beschadigd.

3. Gebruik een pluizenroller of turboborstel voor vastzittend vuil

Als je een hond hebt die op de bank mag liggen, dan zal je bank ongetwijfeld onder de hondenharen zitten. Een turboborstel biedt daarin echt de uitkomst. Met zijn ronddraaiende borstels, verwijder je gemakkelijk dierenharen en zuig je ze zo op. Als je dit opzetstuk niet hebt, gebruik dan een pluizenroller.

4. Doe de kussenhoezen in de wasmachine

Het is verstandig om bijvoorbeeld één of twee keer per jaar de hoezen van je kussens in de wasmachine te doen. Zo ruikt je bank altijd lekker fris.

Hoe verwijder je vlekken van de bank?

Een klein ongelukje kan altijd gebeuren. Zo kun je een sapje, frisdrank of rode wijn morsen op de stoffen bank. Vaak is dit nog geen reden voor paniek, als je er maar snel bij bent. Pak een schoon doekje of microvezel doekje en maak deze vochtig met lauw water. Dep vervolgens een aantal keer zachtjes op de plek van de vlek. Het is belangrijk dat je niet gaat wrijven. Dan wrijf je de vlek er namelijk alleen maar in. Dep van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek groter wordt.

Controleer of je chemicaliën mag gebruiken op jouw stof

Als je een stoffen bank of een andere bank wil reinigen, zorg dan dat je van tevoren uitzoekt welke chemicaliën je kan gebruiken op jouw betreffende stof. Door dit eerst uit te zoeken, voorkom je dat je permanente vlekken in de bank krijgt. Zoek naar jouw specifieke model en zoek op Google hoe je jouw betreffende stof het beste kan schoonmaken.