Beste stofzuiger voor tapijt

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een goede stofzuiger is noodzakelijk voor een schoon huis, zeker als je tapijt hebt. Tapijten houden tenslotte van stof, vuil en vocht. En dan hebben we het nog niet eens over dierenharen. Met zoveel opties op de markt kan het echter overweldigend zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij het harde werk voor je gedaan en veel verschillende stofzuigers getest. Bij het zoeken naar de beste stofzuiger voor tapijt hebben we met veel verschillende factoren rekening gehouden, zoals wendbaarheid, geluidsniveau en zuigkracht. De top 3 vind je hieronder:

Onze Stofzuiger voor tapijt top keuzes
Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Beste stofzuiger voor tapijt

Veruit als beste uit de test gekomen. Dit dankzij de speciale tapijtborstel die het tapijt en vloerkleed reinigt tot diep in de vezels.

AEG AB61A4DB 6000 Animal - Voor tapijt en huisdier

Zeer goede tweede keuze, vooral als je ook huisdieren hebt. De turboborstel is een verademing om diepliggend vuil grondig te reinigen.

Rowenta Silence Force RO7740 - Beste budgetoptie

De beste keuze voor mensen die niet al te veel geld willen uitgeven maar wel een goede stofzuiger voor laag- en hoogpolig tapijt zoeken.

Top 10 stofzuigers voor tapijt

Hieronder hebben we een complete vergelijking opgenomen van de beste stofzuigers voor tapijt. Kijk goed naar de specificaties van de verschillende stofzuigers en bedenk van tevoren wat je zelf nodig hebt.

1
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Beste stofzuiger voor tapijt
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
2
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Voor tapijt en huisdier
AEG AB61A4DB 6000 Animal
3
Rowenta Silence Force RO7740
Beste budgetoptie
Rowenta Silence Force RO7740
4
Samsung Jet 85 Pro
Steelstofzuiger voor tapijt
Samsung Jet 85 Pro
5
AEG VX82-1-2MG
Stille stofzuiger voor tapijt
AEG VX82-1-2MG
6
Dyson Gen5 detect Absolute
Dyson Gen5 detect Absolute
7
Miele Boost CX1 Cat & Dog
Miele Boost CX1 Cat & Dog
8
Rowenta Silence Force RO7691
Rowenta Silence Force RO7691
9
Philips XB9154/09
Philips XB9154/09
10
Bosch Serie 4 ProPower BGLS4POW2
Goedkoopst
Bosch Serie 4 ProPower BGLS4POW2

Dit zijn de 5 beste stofzuigers voor tapijt van 2024

1. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Dierenharen: Ja
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

De Philips FC9745/09 PowerPro is de beste stofzuiger voor tapijt die we getest hebben. Het is een energiezuinige stofzuiger die voor elke gebruikssituatie een passende opzetborstel heeft. Zo gebruik je de parketborstel voor kwetsbare houten vloeren en voor tapijt gebruik je de tapijtborstel. De speciale tapijtborstel reinigt het tapijt en eventueel ook vloerkleden tot diep in de vezels.

Dit was een van de weinige stofzuigers die een speciale borstel heeft om hoogpolig tapijt en laagpolig tapijt mee te reinigen. Als je geen zin hebt om telkens van opzetstuk te wisselen, dan gebruik je de TriActive combizuigmond.

De PowerCyclone 8 zorgt daarnaast voor een zeer hoge zuigkracht en een hoge stofopname. Kortom; het is een krachtige zakloze stofzuiger die van alle markten thuis is. Hij is zeker niet te zwaar als je het vergelijkt met andere opties in deze lijst en is relatief gezien nog vrij stil ook. Veruit de beste keuze dus. We kunnen er eerlijk gezegd geen negatief woord over zeggen.

Voordelen
Opzetborstels voor elke situatie
Sterke zuigkracht
Gemiddeld geluid en gewicht
Nadelen
Geen

2. AEG AB61A4DB 6000 Animal

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Dierenharen: Ja
 • Geluidsniveau: 73db
 • Gewicht: 5kg
 • +10

Deze stofzuiger verschilt op een aantal vlakken van de Philips op plek #1. Zo betreft het allereerste een stofzuiger met zak. Een van de grote voordelen hiervan is dat dit over het algemeen iets hygiënischer is vergeleken met een zakloze stofzuiger. Dit omdat je op geen enkel moment in aanraking zal komen met stof of fijnstof.

Hoewel deze AEG geen speciale tapijtborstel heeft, wordt die wel geleverd met een zeer goede turboborstel. Deze grote gemotoriseerde borstel rekent al snel af met vastzittende haren en diepliggend vuil. Niet alleen op tapijten en vloerkleden, maar ook van je meubels en banken.

Een van de dingen die wat we minder fijn vonden, is het feit dat die geen opbergvakje heeft voor de accessoires. Je hebt ze dus niet altijd binnen handbereik en je zal ze op een goede plek moeten bewaren waar je ze niet al te snel kwijt zal raken.

Voordelen
Voor alle vloertypen geschikt
Met name geschikt voor huisdieren
Grote actieradius
Nadelen
Geen opbergvak voor accessoires

3. Rowenta Silence Force RO7740

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Dierenharen: Ja
 • Geluidsniveau: 67db
 • Gewicht: 7,8kg
 • +15

Naast de eerste twee modellen, hebben we ook een zeer goed en budgetvriendelijke optie gevonden. Deze stofzuiger met zak is een goede stofzuiger voor tapijt die ook nog eens is uitgeroepen door de consumentenbond als beste stofzuiger. Hij is weliswaar wellicht een iets minder krachtige stofzuiger, maar dat betekent niet dat je er geen tapijten mee kunt stofzuigen.

Een van de minpunten van dit specifieke model is dat er geen turboborstel bij zit. Dit maakt het wellicht wel een iets minder geschikte optie voor tapijten, maar het feit dat die niet zo duur is met goede prestaties maakt toch dat die een plek in deze lijst verdiend. Voor het stofzuigen van het tapijt raden we de combiborstel aan. Eventueel kun je ook de kierenzuigmond gebruiken.

Een van de voordelen is dan wel weer dat die opzich niet veel geluid produceert. Hij is relatief stil voor een stofzuiger. Hij is echter wel relatief zwaar. Dat zijn factoren om rekening mee te houden.

Voordelen
Produceert niet veel geluid
Parketborstel beschermt je harde vloeren
Nadelen
Geen speciale tapijtborstel of turboborstel

4. Samsung Jet 85 Pro

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Dierenharen: Ja
 • Geluidsniveau: 86db
 • Gewicht: 2,8kg

Dit is de beste steelstofzuiger voor tapijt. Hij is namelijk zeer krachtig, heeft een goede accuduur, lichtgewicht en wordt daarnaast geleverd met veel accessoires voor elke schoonmaakklus. Een van de grote voordelen van een steelstofzuiger ten opzichte van bijvoorbeeld een stofzuiger met- of zonder zak, is dat je kan genieten van optimale bewegingsvrijheid. Zo zal je nooit meer van stopcontact hoeven te wisselen en loop je ook niet meer te hannesen met netsnoeren.

Met de draaiende borstels van de mini-turboborstel maak je jouw hoogpolige tapijten in een handomdraai weer fris. Voor laagpolig tapijt zou je eventueel ook de gemotoriseerde combizuigmond kunnen gebruiken.

Daarnaast heeft deze steelstofzuiger 2 benoemingswaardige 'extra' functies. Zo kun je er ook mee dweilen door middel van een speciale dweilzuigmond. Tot slot kun je de steelstofzuiger in een handomdraai ook omtoveren tot kruimeldief. Hiermee kan je eventueel ook de matten van je auto bijvoorbeeld reinigen.

Voordelen
Veel accessoires
Bewegingsvrijheid en gebruiksgemak
Kan er ook mee dweilen
Nadelen
Duur
Maakt veel geluid

5. AEG VX82-1-2MG

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Goed
 • Dierenharen: Ja
 • Geluidsniveau: 57db
 • Gewicht: 2,8kg

Tot slot hebben we een zeer goede stofzuiger voor tapijt die slechts 57db produceert. Als het maximale geluidsniveau voor jou belangrijk is, dan is dit veruit de beste keuze voor jou. Een van de nadelen van een stille stofzuiger is echter wel dat die iets minder krachtig is ten opzichte van andere stofzuigers. Hij levert dus wel wat vermogen in om zo stil mogelijk te zijn. Hij heeft alsnog een goede zuigkracht die de stofzuiger geschikt maakt voor tapijt en vloerbedekking, maar qua prestaties zal het niet de beste keuze zijn.

Hij wordt geleverd met een combizuigmond. Door de 'smart zuigstand' zal de stofzuiger zijn zuigkracht automatisch aanpassen op basis van de ondergrond. Zo zal je zien dat zodra je op vloerbedekking of tapijt stofzuigt, dat hij de zuigkracht automatisch zal verhogen.

Voordelen
Zeer stil
Goede zuigkracht
Past zuigkracht vanzelf aan
Nadelen
Geen (mini)turboborstel.

Eindoordeel

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert verdiende naar onze mening de toppositie en de titel "beste stofzuiger voor tapijt" mede door de speciale tapijtborstel die bij geen enkele andere stofzuiger wordt geleverd. Door de vele accessoires is die daarnaast in te zetten voor alle mogelijke vloertypen, zoals harde vloeren, zachte vloeren, vloerbedekking en zowel hoogpolig- als laagpolig tapijt.

Stofzuiger voor tapijt: waar moet je op letten?

Voordat je een stofzuiger voor tapijt kiest, moet je op de hoogte zijn van een aantal factoren die je koopkeuze sterk kunnen beïnvloeden. Dit zijn ook de factoren die wij hebben meegenomen in onze test. Door op deze factoren te letten, weet je zeker dat je een goede stofzuiger koopt waarmee je jouw tapijt goed kan reinigen:

 • Type stofzuiger: Over het algemene kun je kiezen tussen een stofzuiger met zak, een zakloze stofzuiger en een steelstofzuiger. Alle 3 zullen prima opties zijn om je tapijt mee te stofzuigen, maar ze hebben wel elk hun eigen voor- en nadelen. Zo is een stofzuiger met zak vaak het krachtigst, een zakloze stofzuiger wat gebruiksvriendelijker en een steelstofzuiger het gemakkelijkst om te gebruiken.
 • Zuigkracht: Zeker voor tapijt is het belangrijk dat de stofzuiger die je kiest over een zeer goede zuigkracht beschikt. Tapijt bevat vaak diepliggend vuil en vereist daarom een krachtige stofzuiger.
 • Type borstel: Let goed op de meegeleverde accessoires. Kies een stofzuiger waar bijvoorbeeld een speciale tapijtborstel of op zijn minst een turboborstel bij wordt geleverd. Zo'n opzetstuk heeft ronddraaiende borstels die het tapijt kunnen doordingen en daardoor makkelijker het vuil kunnen opzuigen.
 • Gewicht: Tapijtstofzuigers kunnen soms wat zwaarder zijn vergeleken met normale stofzuigers. Toch is het gewicht wel iets om naar te kijken, zeker als je bijvoorbeeld slechter ter been bent of moeite hebt met tillen.
 • Capaciteit stofreservoir: Door de tijd heen kan er flink wat stof en vuil zich verzamelen in het tapijt. Het is belangrijk om een stofzuiger te kiezen met een ruim stofreservoir of stofbak. Dit zorgt ervoor dat je deze niet onophoudelijk hoeft te legen.
 • Geluidsniveau: Sommige stofzuigers voor tapijt kunnen redelijk wat lawaai produceren. Als je hier gevoelig voor bent, kijk dan goed naar het aantal decibel dat de stofzuiger produceert en ga voor een wat stiller model.
 • Filters: Een stofzuiger met HEPA-filter is aan te raden voor mensen met een allergie of gevoeligheid voor stof (bijvoorbeeld als je astma hebt). Deze filters kunnen de kleinste stofdeeltjes uit de lucht filteren.

Hoe we de stofzuigers voor tapijt hebben getest

We hebben in totaal meer dan 40 verschillende soorten stofzuigers getest. Zo hebben we ontzettend veel informatie verzameld van tientallen producten om vervolgens een goede voorselectie te kunnen maken. De producten die de voorselectie halen gaan we vervolgens wat nader onderzoeken op belangrijke factoren, zoals prijs, kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, geluidsniveau, etc. Ook vragen we en lezen we altijd over de ervaringen van echte gebruikers. Op die manier kunnen we een objectief onderzoek samenstellen.

De juiste stofzuiger voor tapijt kiezen

De beste stofzuiger is degene die goed past bij jouw wensen en behoeften, maar ook zeker bij je huishouden. Zo zal een draadloze stofzuiger zeer overbodig zijn als je in een appartement woont met een relatief klein vloeroppervlakte. Het is belangrijk om te kijken naar een combinatie van de belangrijkste specificaties om zo een stofzuiger te vinden die past bij jou en je budget.

Veelgestelde vragen over stofzuigers voor tapijt

1. Wat zijn de verschillende soorten stofzuigers voor tapijt?

Er zijn grofweg 4 verschillende soorten stofzuigers te onderscheiden die goed zijn voor tapijt: een traditionele stofzuiger met zak, een stofzuiger zonder zak, een steelstofzuiger en tot slot een robotstofzuiger.

Een traditionele stofzuiger wordt nog steeds het meest gebruikt. Deze zijn vaak vrij stil, zeer krachtig en niet zo duur door de populariteit en concurrentie op de markt. Ook worden ze vaak geleverd met veel accessoires. Bekijk ook de beste stofzuiger met zak. Een stofzuiger zonder zak heeft als voordeel dat je geen vaste kosten hebt aan stofzuigerzakken en dat het stofreservoir gemakkelijk te legen is.

Een draadloze stofzuiger is gemakkelijk te hanteren en je bent er zeer wendbaar mee. Het nadeel is dat ze vaak aan de dure kant zijn en dat ze soms niet zo'n lange accuduur hebben.

Tot slot zijn robotstofzuigers in staat om zelfstandig en automatisch je huis of appartement schoon te maken. Kijk daarom ook zeker bij de beste robotstofzuiger voor tapijt.

2. Kan een stofzuiger te sterk zijn voor tapijt?

Een stofzuiger met een zeer hoge zuigkracht is niet altijd beter, afhankelijk van je vloertypen. Als je bijvoorbeeld een stofzuiger met de hoogste zuigkracht kiest terwijl je een tapijt hebt met lange haren, zal de stofzuiger zich zeer snel vacuüm zuigen. Dit heeft vervolgens een averechts effect. Lees in dat geval de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant om te voorkomen dat je de stofzuiger en het tapijt niet beschadigt.

3. Hoe vaak moet je tapijt stofzuigen?

De tapijten in je huis regelmatig stofzuigen is cruciaal, zeker als je een druk huishouden hebt met bijvoorbeeld meerdere kinderen en/of huisdieren. Zorg ervoor dat je gebieden met meer verkeer (zoals de entree) wat vaker stofzuigt, zodat deze schoon blijven. Dat is ook voor je stofzuiger wel zo prettig.

4. Wat zijn de voordelen van een krachtige stofzuiger?

Speciale stofzuigers voor hoogpolig tapijt of laagpolig tapijt hebben niet alleen een hoge zuigkracht voor verschillende vloeren, maar vaak ook een speciale borstel om al het aangekoekte en diepliggende vuil in één keer te verwijderen. Dankzij deze accessoire (zoals een tapijt- of turboborstel) worden alle etensresten, modder en ander vuil gemakkelijk losgemaakt. Dit scheelt je veel tijd ten opzichte van een gemiddelde, doorsnee stofzuiger.

5. Zijn robotstofzuigers effectief op tapijten?

We hebben eerder al geschreven over de beste robotstofzuiger voor dierenharen, maar hoe zit het met tapijten? Houdt er rekening mee dat tegenwoordig de meeste robotstofzuigers ook om kunnen gaan met tapijt. Ze kunnen er steeds gemakkelijk op- en afrijden. Daarnaast zijn de wat luxere modellen ook uitgerust met technologie die de zuigkracht automatisch aanpast op basis van de verschillende ondergronden. Zo zal die op tapijt en vloerbedekking harder zuigen dan bij een harde vloer of andere zachte vloertypen.

Uiteraard zal het reinigen van tapijt met een robotstofzuiger lang niet zo effectief gaan als met een zakloze stofzuiger of conventionele stofzuiger.