Beste Robotstofzuiger dierenharen

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Natuurlijk hou je ontzettend veel van je harige vrienden, maar je huis schoonhouden kan lastig zijn. Zeker als dierenharen zich ophopen tussen of onder je meubels. Een goede robotstofzuiger voor dierenharen kan wat last van je schouders nemen door het schoonmaakproces te automatiseren. Hij kan zelfstandig door je huis rijden en hondenharen en kattenharen opzuigen. Zeker in het voorjaar, als honden in de rui zitten, kan een goede robotstofzuiger voor huisdieren een hele verademing zijn.

Onze robotstofzuiger dierenharen huisdieren top keuzes
iRobot Roomba Combo i8+ - Beste getest

Uit onze test is dit model als beste robotstofzuiger voor dierenharen naar voren gekomen. Uitstekende prestaties en inclusief leegstation.

Eziclean® Aqua Connect X550 - Beste budgetoptie

Zoek je een goede robotstofzuiger voor niet al te veel geld, dan is dit de beste keuze van dit moment. Zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteit.

Blaupunkt Bluebot Xtreme - Beste stille robotstofzuiger

Een zeer goede optie met veel functionaliteit. Er zit zelfs een dweilfunctie inclusief een Turbo Power functie op. Goed voor een diepe reiniging.

Robotstofzuiger huisdieren test

Om de beste robotstofzuiger voor dierenharen te vinden, hebben we ontzettend veel verschillende stofzuigers getest. Uiteindelijk hebben we een goede selectie kunnen maken van robotstofzuigers die perfect zijn voor huishoudens met dieren.

De aanbevelingen zijn niet alleen gebaseerd op hun schoonmaakprestaties, maar ook op meerdere factoren zoals prijs, ontwerp en gebruiksvriendelijkheid.

Top 10 beste robotstofzuigers voor dierenharen

Hieronder vind je de lijst met de 10 beste robotstofzuigers voor huisdieren. Kijk goed naar de specificaties om een robotstofzuiger te vinden die past bij jouw wensen en behoeften.

1
iRobot Roomba Combo i8+
Beste getest
iRobot Roomba Combo i8+
2
Eziclean® Aqua Connect X550
Beste budgetoptie
Eziclean® Aqua Connect X550
3
Blaupunkt Bluebot Xtreme
Beste stille robotstofzuiger
Blaupunkt Bluebot Xtreme
4
iRobot Roomba s9+
Beste high-end
iRobot Roomba s9+
5
iRobot Roomba Combo i8 i8178
Goedkoop met dweilfunctie
iRobot Roomba Combo i8 i8178
6
Rowenta X-plorer serie 75 RR7687
Rowenta X-plorer serie 75 RR7687
7
Eziclean® Aqua Connect X1200
Huisdieren & Dweilen
Eziclean® Aqua Connect X1200
8
Neato D10 EMEA
Neato D10 EMEA
9
AEG RX9-2-6IBM
AEG RX9-2-6IBM
10
Ecovacs Deebot T9
Ecovacs Deebot T9

Dit zijn de 5 beste robotstofzuigers voor dierenharen

1. iRobot Roomba Combo i8+

  • Navigatie: Zelflerend
  • Dweilfunctie: Ja
  • Volume opvang: 0,5L
  • Compatibel met app: Ja
  • Geluidsniveau: 66db
  • +14

De beste robotstofzuiger voor dierenharen die we hebben getest is deze iRobot Roomba Combo i8+. Het is een robotstofzuiger die fantastisch omgaat met dierenharen. Daarnaast is dit een robotstofzuiger die is uitgerust zowel een laad- als leegstation. Dit betekent dus dat je er nauwelijks omkijken naar zal hebben, omdat die het stofreservoir zelf zal legen. In onze ervaring kan het leegstation tot wel ongeveer 60 dagen aan vuil opslaan, voordat je de stofzuigerzakken in het leegstation moet aanvullen.

Ook zit er een handige dweilfunctie op. Het stofzuigen en dweilen van je vloeren wordt daarmee volautomatisch gedaan. Je wordt dus van alle gemakken voorzien. Je hoeft de robot stofzuiger enkel een keer in te stellen en vervolgens hoef je hem alleen nog maar instructies te geven via de app.

Wat daarnaast ook nog wel een leuke toevoeging is, is het feit dat je via de app ook kan aangeven waar eventueel kruimels liggen. Als je dus een keer iets geknoeid hebt, kun je in de app aangeven waar de robotstofzuiger even plaatselijk moet stofzuigen.

Voordelen
Zeer gebruiksvriendelijk
Leegstation gaat 60 dagen mee
Met dweilfunctie
Nadelen
Maakt kort wat lawaai bij het legen van het reservoir

2. Eziclean® Aqua Connect X550

  • Navigatie: GPS
  • Dweilfunctie: Ja
  • Volume opvang: 0,6L
  • Compatibel met app: Ja
  • Geluidsniveau: 55db
  • +5

EziClean is wellicht een wat onbekender merk, maar één ding is absoluut zeker: ze maken uitstekende stofzuigers (en dat vaak voor de helft van de prijs vergeleken met de grote merken). Wij vonden dit het beste 'basismodel' robotstofzuiger dierenharen. Met andere woorden, dit is de beste robot stofzuiger waar je niet al te veel geld voor betaald. Het is een relatief krachtige robotstofzuiger die je via de app kan instellen en bedienen. Het feit dat die beschikt over slimme navigataietechnologie vonden wij een groot voordeel (zeker voor dit prijsniveau).

Een ander groot voordeel van dit model ten opzichte van andere robotstofzuigers in deze prijsklasse, is dat die niet alleen geschikt is voor dierenharen, maar ook tegelijkerijd kan dweilen. Dit bespaart je natuurlijk doordeweeks erg veel tijd.

Als de stofzuiger merkt dat die over tapijt of vloerkleed heenrijdt, zal die automatisch de zuigkracht verhogen. Hierdoor kan de robot ook dierenharen van een ruwe ondergrond of diepliggend vuil van tapijten schoonmaken en opzuigen. Dat vonden we een groot voordeel voor een robotstofzuiger in deze prijsklasse.

Een klein nadeel dat vooral geldt voor mensen met huisdieren, is het feit dat de filters wat vaker schoongemaakt moeten worden.

Voordelen
Scherpe prijs
Past zuigkracht automatisch aan
Bedienen en instellen via de app
Slimme navigatie
Nadelen
Filters moeten iets vaker schoongemaakt worden

3. Blaupunkt Bluebot Xtreme

  • Navigatie: Laser
  • Dweilfunctie: Nee
  • Volume opvang: 0,6L
  • Compatibel met app: Ja
  • Geluidsniveau: 56db
  • +15

Natuurlijk zijn veel huisdieren zoals honden en katten bang voor een robotstofzuiger. Als jouw huisdier in het bijzonder écht bang is voor dit soort apparaten, dan kan het nog wel eens helpen om een robotstofzuiger aan te schaffen die zeer weinig geluid maakt. Hiermee valt het geluid van het stofzuigen een beetje weg in de achtergrond. Deze Blaupunkt is het beste model die we getest hebben. Hij produceert slechts 56db ten opzichte van een gemiddeld geluidsniveau van ongeveer 65db bij de overige robotstofzuigers.

Daarnaast zit die ook nog eens bordenvol handige functies, zoals een Turbo Power functie (voor diepe reiniging bij het dweilen), een dweilfunctie en een goed navigatiesysteem. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat hij een plek overslaat. Dat alles voor een zeer scherpe prijs.

Ook is de stofzuiger te bedienen via de app. Hierin kun je ook bepaalde zones instellen waarvan je liever niet hebt dat de robotstofzuiger daar komt. Bijvoorbeeld een kinderhoek of een plek waar de dieren veel zijn en liggen.

Voordelen
Extreem goede prijs-kwaliteit
Veel functionaliteiten
Nadelen
Heeft soms moeite met drempels of kabels

4. iRobot Roomba s9+

  • Navigatie: Zelflerend
  • Dweilfunctie: Nee
  • Volume opvang: 1L
  • Compatibel met app: Ja
  • Geluidsniveau: 66db
  • +2

De beste robotstofzuiger voor dierenharen die we getest hebben is eigenlijk toch wel deze iRobot Roomba S9+. De reden dat die niet op plek #1 staat heeft eigenlijk alles te maken met de prijs. Hij heeft namelijk een aanzienlijk hoger prijskaartje dan de rest van de robots.

Hij gaat dan wel fantastisch om met dierenharen op zowel hoog- als laagpolig tapijt. De rubberen borstels hebben geen conventionele borstelharen. Dit maakt ze ontzettend makkelijk schoon te maken en je hoeft daardoor geen zorgen te maken dat de dierenharen verstrikt raken.

Ook kan hij de hoogte van de borstelrol automatisch aanpassen. Dit is perfect als je een mix van houten vloeren, tapijt en vloerkleed hebt. Je kunt daarnaast de app gebruiken om bepaalde grenslijnen of no-go zones in te stellen. Ook is de s9 uitgerust met een automatisch leegstation, waardoor de stofzuiger nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Het enige nadeel vonden wij dat je er niet mee kan dweilen. Eigenlijk vinden we wel dat je dit mag verwachten van een robotstofzuiger in deze prijsklasse. Dit zou dus mogelijk een dealbreaker kunnen zijn.

Voordelen
Beste stofzuiger voor dierenharen (niet op prijs gelet)
Hoge zuigkracht
Nadelen
Duur
Geen dweilfunctie

5. iRobot Roomba Combo i8 i8178

  • Navigatie: Zelflerend
  • Dweilfunctie: Ja
  • Volume opvang: 0,6L
  • Compatibel met app: Ja
  • Geluidsniveau: 66db
  • +9

We sluiten af met opnieuw een robotstofzuiger van iRobot Roomba. Dit merk maakt simpelweg fantastische apparaten en verdient het dan ook om meerdere keren in de top 5 van beste robotstofzuigers voor dierenharen te staan.

Qua prijs is dit een beetje een tussenmodel maar toch heeft het de kwaliteit van een zeer goede robotstofzuiger. Dit kan het een aantrekkelijk model maken voor veel mensen. Hij stofzuigt en dweilt je vloer tegelijkertijd als je niet thuis bent. Dat is fijn als je uit werk komt, omdat je dan in een schoon huis terechtkomt.

Qua functionaliteiten zit die op een vergelijkbaar niveau als veel andere robotstofzuigers. Zo heeft die een systematische schoonmaakroute, waardoor die de plattegrond van je huis op een gegeven moment kent en daardoor een efficiënte schoonmaakroute kan vaststellen. Hij zal vanzelf opladen en ook is die via de app of via Google Assistant te bedienen.

Het grote verschil ten opzichte van de i8+ is het feit dat hij zijn stofbak niet automatisch leegt bij het laadstation. Hierdoor zal je er zal iets meer onderhoud aan hebben, omdat je met enige regelmaat het reservoir zelf zal moeten legen. Ook kan dit vervelend zijn als je bijvoorbeeld allergieën hebt en niet in aanraking wil komen met fijne stofdeeltjes.

Voordelen
Goed beoordeeld
Systematische navigatie
Nadelen
Wat minder voor mensen met allergieën
Geen leegstation

Hoe kies je de beste robotstofzuiger voor dierenharen?

Voordat je in een robotstofzuiger voor dierenharen of huisdieren investeert, is het belangrijk dat je goed let op een aantal belangrijke aandachtspunten en factoren. Hieronder hebben we een aantal van die factoren opgesomd:

  • Aantal huisdieren en type vacht: Bedenk eerst hoeveel huisdieren je in huis hebt en hoeveel ze ongeveer verharen. Denk ook goed na over het type vacht. Is het een lange vacht of korte vacht en verharen ze regelmatig? Op basis van deze aandachtspunten zal je goed moeten kijken naar de zuigkracht van de robotstofzuiger en eventueel ook de grote van het stofreservoir.
  • Prijs: Uiteraard speelt de prijs van de robotstofzuiger dierenharen een belangrijke rol, maar ga niet gelijk voor de goedkoopste (of juist de duurste). De beste robotstofzuiger voor dierenharen is degene die perfect past bij jouw individuele wensen en behoeften. Je moet de gewenste functionaliteit voor ogen hebben en een model vinden die past bij je budget.
  • Allergieën: Als één of meerdere personen in je huishouden een allergie of gevoeligheid hebben voor stof, dan zal dit zeker een invloed hebben op je koopkeuze. In dat geval raden we een robotstofzuiger aan met een automatisch leegstation. Op die manier hoef je het stofreservoir zelf niet te legen en kom je dus niet tot nauwelijks in aanraking met het stof en fijnstof. Let er ook op dat je robotstofzuiger is uitgerust met een HEPA-filter.
  • Laat je huisdieren wennen: Sommige huisdieren zoals honden en katten kunnen doodsbang zijn voor een robotstofzuiger. Zorg dat je de eerste paar keer de robotstofzuiger niet te lang aanzet. Zo kunnen ze langzaam wennen aan het geluid en de bewegingen.

5 belangrijke specificaties waarop je moet letten

Naast de bovenstaande aandachtspunten zit er tussen verschillende robotstofzuigers ook veel verschil. De een heeft een groot stofreservoir, met de ander kun je dweilen en een andere maakt juist heel weinig geluid. Om de beste robotstofzuiger dierenharen te vinden, is het belangrijk dat je deze factoren meeneemt in je aankoopbeslissing. Dit zijn de aandachtspunten waarop je moet letten:

  • Automatisch leegstation: Een leegstation zal zeker niet bij elke robotstofzuiger zitten. Dit houdt in dat de stofzuiger het stofreservoir vanzelf leegt. Het voordeel is dat je zelf niet onophoudelijk het stofreservoir hoeft te legen. Deze zijn namelijk vaak vrij klein (0,5 liter). Met name high-end robotstofzuigers zijn uitgerust met deze functionaliteit. Dit is een perfecte functie voor mensen met allergieën, omdat je niet in aanraking komt met stof.
  • No-go zones: Afhankelijk van het navigatiesysteem van de betreffende robotstofzuiger, kun je soms 'no-go' zones instellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je kinderen hebt met een speelhoek. Kijk hier goed naar als dit belangrijk voor jou is.
  • Stofreservoir: Een klein stofreservoir zal uiteraard vaker geleegd moeten worden, tenzij je een automatisch leegstation hebt. Zoek naar een capaciteit van minimaal 0,4 liter.
  • Dweilfunctie: Een robotstofzuiger met dweilfunctie wordt steeds populairder. We moeten wel heel eerlijk toegeven dat we tijdens onze uitgebreide test er wel achter zijn gekomen dat deze functie bij veel robotstofzuigers meer een marketingtruc is. In veel gevallen is het niks meer dan een natte lap die achter de robotstofzuiger aansleept. Van een echte dweilbeurt kun je dan nog niet spreken (ondanks dat de kleine beetjes natuurlijk ook helpen).
  • Compatibel met app: Gelukkig zijn de meeste robotstofzuigers compatibel met een app. Hierdoor kun je schoonmaakschema's instellen en de robotstofzuiger instructies geven om bijvoorbeeld een bepaalde kamer extra te stofzuigen. Wat wel nog even belangrijk is, is dat sommige apps op bluetooth werken en andere op wifi. Het verschil is dat apps op wifi vanaf de hele wereld bestuurd kunnen worden. Bij een app op bluetooth moet je in de buurt van de robotstofzuiger zijn.

Belangrijke informatie over robotstofzuigers

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Veel mensen zullen zich afvragen hoe een robotstofzuiger werkt. Een robotstofzuiger werkt in principe op dezelfde manier als een gewone stofzuiger. In de robotstofzuiger zit een kleine elektromotor die een ventilator aandrijft. Deze ventilator draait op hoge snelheid waardoor er een sterke luchtstroom wordt gecreëerd. Vuil en stof wordt door deze luchtstroom de robotstofzuiger opgezogen en komt in het stofreservoir terecht. De lucht wordt doorgaans gefilterd door een HEPA-filter of ander anti-allergieën filter.

Daarnaast hebben veel robotstofzuigers aan de voorkant 2 zijborstels. Hiermee wordt het stof en vuil als het ware naar binnen geharkt. Tot slot worden de wielen aangedreven door een kleine accu.

Hoe navigeert een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers kunnen uitgerust zijn met 4 verschillende navigatiesystemen. Uiteraard zit er redelijk wat verschil tussen deze manieren van navigeren. Hieronder zullen we deze verschillen kort toelichten:

  • Zelflerend: Een zelflerende robotstofzuiger voor dierenharen is over het algemeen de duurste en beste optie. De robotstofzuiger heeft een geheugenfunctie, waardoor die op den duur precies weet waar de obstakels in huis zijn. Zo zal die een efficiënte schoonmaakroute kunnen vaststellen wat op den duur weer accu bespaart. Je hoeft je geen zorgen te maken dat bepaalde plekjes worden overgeslagen of dubbel worden gedaan (op wellicht de eerste keer na).
  • GPS: Op basis van locatievoorzieningen navigeert de robotstofzuiger door de verschillende kamers heen. Ook kan die op die manier bijhouden waar die al geweest is. Dit is doorgaans een iets minder accurate manier van navigeren ten opzichte van zelflerende robotstofzuigers. Het nadeel is dat er vaak een sterke wifiverbinding voor nodig is.
  • Sensoren: Daarnaast werken sommige robotstofzuigers ook met sensoren die de afstand tussen de robotstofzuiger zelf en een bepaald obstakel kunnen berekenen. Op basis van deze informatie weet de robotstofzuiger of deze een andere weg in moet slaan of dat die gewoon door kan gaan met stofzuigen.
  • Willekeurig: De willekeurige route was de eerste manier van navigeren. Het is daarom ook de meest 'achterhaalde' manier. Robotstofzuigers die willekeurig stofzuigen zijn daarom ook vaak een flink stuk goedkoper. De stofzuigers is uitgerust met botssensoren. Als die in aanraking komt met een object of obstakel, slaat die simpelweg een andere route in. Het probleem is dat de robotstofzuiger geen idee heeft waar die al is geweest. Dit resulteert erin dat het niet ongebruikelijk is dat sommige plekken meerdere keren worden schoongemaakt, terwijl andere plekken juist worden overgeslagen.

Hoe maak je een robotstofzuiger voor dierenharen schoon?

Regelmatig onderhoud aan je robotstofzuiger is nodig, zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Zeker met huisdieren haren kunnen de borstels onderaan de stofzuiger vrij snel verstopt raken. We raden dan ook aan om minimeel één keer per week een kleine onderhoudsbeurt uit te voeren. Controleer op vastzittende dierenharen onderaan de robotstofzuiger. Knip deze eventueel los. Belangrijk: trek de haren niet kapot, omdat ze hierdoor vast kunnen komen te zitten. Dit kan op lange termijn schade aanbrengen aan de robotstofzuiger.

Zorg daarnaast ook dat je regelmatig het stofreservoir leegt. De robotstofzuiger zal niet meer werken zodra het stofreservoir vol zit. De meeste zullen dit vanzelf aangeven in de app. Als je dit niet regelmatig doet, zal het op een gegeven moment grote invloed hebben op de schoonmaakprestaties.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat als je een robotstofzuiger tegen dierenharen aanschaft, dat je regelmatig de filters schoonmaakt en deze ook één keer per jaar vervangt. Hondenhaar en stof wordt dankzij het filter op hoge snelheid met schone lucht gescheiden. Het filter kan echter sneller verstopt raken als je huisdieren hebt.

Veelgestelde vragen over de beste robotstofzuiger voor dierenharen

1. Is een robotstofzuiger het waard voor dierenharen?

Haar van je huisdieren is lastig om goed schoon te houden, simpelweg omdat huisdieren gewoon veel verharen en haar verliezen als je ze aait. Ook hechten dierenharen zich gemakkelijk aan bijvoorbeeld tapijt of de stof van je bank, waardoor ze moeilijk schoon te maken zijn.

Of een robotstofzuiger het waard is, zal je voor jezelf moeten bepalen. Ze zullen natuurlijk niet zo krachtig zijn als een traditionele stofzuiger. Je kunt het dan ook niet echt gebruiken ter vervanging van je gewone stofzuiger. Wél zal het je redelijk wat werk besparen, omdat je minder vaak de normale stofzuiger uit de kast zal hoeven te trekken. De robotstofzuigers uit deze lijst blinken daarnaast uit in het opzuigen van dierenharen.

2. Hoeveel moet je uitgeven aan een robotstofzuiger?

Hoewel er zeer dure modellen zijn die uiteraard wat beter presteren en je in meer gemakken voorzien, betekent het niet gelijk dat je de bank moet breken en een van deze duren modellen moet aanschaffen. Zo hebben we ook modellen getest die voor €200 - €300 euro al te verkrijgen waren. Ook deze presteerde enorm goed, zelfs voor dierenharen.

De prijs varieert tussen de €200 en €1500 euro. Het is dus van belang dat je voor jezelf van tevoren een bepaald budget vaststelt waar je niet overheen wil gaan. Bedenk wat je precies van een robot stofzuiger verlangt en laat je niet verleiden door allemaal mooie toeters en bellen, tenzij je deze natuurlijk nodig hebt of het niet erg vindt om ervoor te betalen.

3. Hoe vaak moet je een robotstofzuiger voor dierenharen gebruiken?

Zo vaak als dat nodig is! Dit is afhankelijk van je huisdieren. Bij honden zal je de stofzuiger waarschijnlijk vaker moeten gebruiken bij katten. Dat geldt al helemaal als je meerdere honden of katten hebt. Over het algemeen wordt aangeraden om de stofzuiger minimaal één keer per dag een rondje te laten maken.

4. Waarom zijn honden bang voor robotstofzuigers?

Hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst heeft onderzoek aangetoond dat honden een scherper gehoor hebben dan mensen. Aangezien een robot stofzuiger vrij luidt is, zal deze nóg luider zijn voor je hond. Wat daarnaast ook een rol speelt, is het feit dat de stofzuiger ruikt en eruitziet als een statisch object, maar toch bewegen alsof ze leven. Dit maakt ze onvoorspelbaar voor dieren en honden.

5. Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger tegen dierenharen?

Een robotstofzuiger tegen dierenharen biedt de volgende voordelen:

  • Effectief en regelmatig schoonmaken wordt automatisch gedaan.
  • Modellen met dweilfunctie maken ook gelijk pootafdrukken schoon.
  • Je hoeft zelden het stofreservoir te legen als deze ongeveer 0,8 liter is of als je een leegstation hebt.
  • Met een no-go gebied kun je ook aangeven waar de stofzuiger niet mag komen. Bijvoorbeeld op de plek waar de huisdieren eten of waar de kinderen spelen.

6. Wat zijn de nadelen van een robotstofzuiger voor dierenharen?

Naast de voordelen, zijn er ook een aantal nadelen:

  • Dierenharen en haren zitten wat sneller vast tussen de borstels aan de onderkant.
  • Dieren kunnen bang zijn.
  • Ze zijn prijzig in aanschafkosten.
  • Ze maken minder goed schoon dan een normale stofzuiger.

7. Kan een robotstofzuiger voor dierenharen ook omgaan met tapijt?

Dit zal sterk afhankelijk zijn van het model en de uitvoering. Over het algemeen kunnen de wat duurdere en hoogwaardige modellen ook laagpolig tapijt en hoogpolig tapijt stofzuigen. Sterker nog; er zijn modellen die kunnen herkennen dat ze op tapijt rijden en vervolgens de zuigkracht verhogen om diepliggend vuil te verwijderen. De wat goedkopere modellen zullen dit echter niet hebben. Kijk daarom goed naar de specificaties van de stofzuiger dierenharen die je op het oog hebt.

Ook interessant
Beste robotstofzuiger voor tapijt
Ontdek de beste robotstofzuiger voor tapijt. Vergelijk goede tapijt robotstofzuigers, lees reviews en bekijk onze test.

8. Hoeveel geluid produceert een robotstofzuiger voor dierenharen?

Het geluidsniveau van robotstofzuigers voor huisdieren zitten doorgaans tussen de 62 en 68 decibel. Dit is ongeveer vergelijkbaar met 2 pratende mensen. Ze zijn dus over het algemeen vrij stil. Sommige zijn zo stil dat je ze in principe ook in de nacht zou kunnen laten schoonmaken.