Stofzuiger kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Stofzuiger kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan zijn er ontzettend veel overwegingen die je moet maken: met kabel, accu of een robotstofzuiger? Energiebewuste mensen kijken misschien juist naar de wattage van de stofzuiger. In dit artikel willen we door de ruis heen snijden en hebben we 10 belangrijke zaken opgesteld waar op je moet letten bij het kopen van een stofzuiger. Als je hiervan op de hoogte bent, zal dat je veel tijd en geld besparen met het vergelijken van verschillende stofzuigers.

10 factoren om te overwegen voordat je een stofzuiger koopt:

1. Kies het soort stofzuiger dat bij jou en jouw huishouden past

Er zijn veel verschillende soorten stofzuigers. Het is belangrijk dat je weet welke opties er allemaal zijn, zodat je voor jezelf kan bepalen welke het beste bij jou past. Dit zijn de huidige soorten stofzuigers op de markt:

  1. Traditionele stofzuiger: Dit wordt ook wel een sledestofzuiger of stofzuiger met zak genoemd. Ze zijn goedkoop, hebben een goede zuigkracht en grote opslagcapaciteit. Nadeel is dat ze aan de zware kant zijn en dat je altijd nieuwe stofzuigerzakken moet aanschaffen. Bekijk de beste stofzuiger.
  2. Stofzuigers zonder zak: Het grote voordeel is dat je niet telkens nieuwe stofzakken hoeft te kopen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en gaan lang mee. Nadeel van een zakloze stofzuiger is dat ze vaak een stuk meer lawaai maken ten opzichte van traditionele stofzuigers.
  3. Steelstofzuiger: Steelstofzuigers werken op accu en zijn daarmee een stuk lichter, goed wendbaar en makkelijk te manoeuvreren door de ruimte. Ze zijn draadloos en rechtopstaand waardoor je geniet van optimale bewegingsvrijheid. Nadeel is dat ze aan de dure kant zijn en minder lang meegaan dan sledestofzuigers.
  4. Robotstofzuigers: Deze soort stofzuigt je hele huis volautomatisch. Ze doen al het werk voor je nadat je hem eenmalig hebt geïnstalleerd. Ze zijn wel een stuk duurder en kunnen bijvoorbeeld niet de trap voor je stofzuigen. Bekijk de beste robotstofzuiger.
  5. Kruimeldief: Kruimeldieven zijn gemakkelijk te vervoeren, zeer licht en uitstekend voor de kleine stofzuigklus zoals het schoonmaken van de eettafel. Ze hebben wel een korte batterijduur. Klik hier om de beste kruimeldieven te bekijken.

2. Bepaal de zuigkracht: stofzuiger met of zonder zak

Of je een stofzuiger met of zonder zak moet kopen, hangt af van verschillende factoren. Een stofzuiger met zak is vaak wat goedkoper, ietsje krachtiger en beter voor mensen met allergieën. Ook zijn ze vaak een stuk stiller ten opzichte van zakloze stofzuigers.

Een zakloze stofzuiger is vaak wat gebruiksvriendelijker, omdat je simpelweg het stofreservoir kan legen en je kunt weer door met stofzuigen. Ook zien ze er wat moderner uit. In de aanschafkosten zijn ze vaak wel iets duurder.

3. Selecteer een stofzuiger met HEPA-filter als je allergieën hebt

Of je nou een stofzuiger met zak of een zakloze stofzuiger aanschaft, als je last hebt van allergieën of simpelweg gevoelig bent voor huisstofmijt, let er dan op dat je een stofzuiger koopt die is uitgerust met een HEPA-filter. Een HEPA-filter zorgt ervoor dat 99,95% van alle stofdeeltjes wordt opgevangen en niet opnieuw in de lucht terechtkomt.

4. Decibel: bepaal hoe luidruchtig de stofzuiger mag zijn

Veel mensen hechten waarde aan hoeveel geluid een stofzuiger mag produceren. Niemand vindt het fijn om met een stofzuiger te stofzuigen die zoveel lawaai maakt dat je niemand meer kan verstaan. Toch zal dat met name bij steelstofzuigers het geval zijn. Deze staan erom bekend om echt ontzettend veel lawaai te maken. Wij kunnen dat ook beamen, omdat we al ontzettend veel stofzuigers getest hebben (waaronder steelstofzuigers).

De stilste stofzuigers zijn vaak stofzuigers met zak. Dit komt omdat de stofzuigerzak een groot gedeelte van het geluid kan dempen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de AEG VX82-1-ECO. Dit is de stilste stofzuiger die we ooit getest hebben (produceert slechts 57db). Even ter vergelijking; 2 pratende mensen produceren ongeveer 60-65db.

5. Zorg voor een turboborstel als je huisdieren hebt

Als je thuis huisdieren hebt, dan zal je ongetwijfeld met enige regelmaat dierenharen van je meubels moeten verwijderen en schoonmaken. Natuurlijk kan dit ook gewoon met een normale stofzuiger, maar een turboborstel biedt hierin wel enorm veel comfort. Deze borstel is er speciaal op gemaakt om hardnekkig vuil zoals dierenharen van je meubels te verwijderen. Je hoeft dus niet 100 keer op en neer te gaan over één plekje om dat ene haartje op te zuigen (geloof me; ik weet er alles van).

6. Kijk naar de wattage om geld te besparen

Het is belangrijk om naar het stofzuiger vermogen te kijken voordat je een stofzuiger koopt. Als je bijvoorbeeld hoogpolig of laagpolig tapijt hebt, kan het verstandig zijn om een stofzuiger te kiezen met iets meer wattage. Dit zijn onze aanbevelingen op basis van tientallen tests:

  • Stofzuigen van parket, harde vloeren en pvc: Je hebt geen speciale modellen nodig. Kies een stofzuiger met een laag wattage (tussen de 400 en 600). Dit zal op de lange termijn ook elektriciteitskosten besparen.
  • Dierenharen: Ook voor dierenharen heb je een goede stofzuiger nodig. Kies in dat geval een stofzuiger met ergens tussen de 600 en 900 watt aan vermogen.
  • Tapijten en vloerkleden: Deze hebben vaak diepliggend vuil, waardoor je een krachtige stofzuiger nodig hebt. Je kunt het beste een klassieke stofzuiger met 900 watt aanschaffen. Ook kan een combiborstel opzetstuk fijn zijn, omdat deze de zuigkracht automatisch aanpast op de ondergrond. Je kan dus gewoon je tapijt stofzuigen zonder dat je zelf de zuigkracht hoeft aan te passen.

7. Kijk goed naar de actieradius van je eigen huis

Als je een stofzuiger met snoer gaat aanschaffen, dan kan het slim zijn om te letten op de actieradius. Met andere woorden; kijk naar de lengte van het snoer. In onze deskundige mening is niets zo irritant als telkens moeten wisselen van stopcontact om nét bij dat ene hoekje te komen.

8. Gewicht

Als je thuis meerdere verdiepingen hebt, dan kan het ook de moeite waard zijn om te letten op het gewicht van de stofzuiger die je op het oog hebt. Traditionele stofzuigers zijn over het algemeen veruit het zwaarst. Deze wegen vaak rond de 7 kilo. Een steelstofzuigers is daarentegen vaak het lichtst. Deze wegen vaak ergens tussen de 2 tot 3 kilo.

Ook als je wat slechter ter been bent, kan het helpen om een lichtgewicht stofzuiger aan te schaffen. Dit zal het stofzuigen wat aangenamer maken.

9. Levensduur van de stofzuiger

Voordat je een stofzuiger gaat kopen; is het slim om een inschatting te maken van de levensduur. Een stofzuiger met zak gaat over het algemeen het langste mee. Hier kun je vaak de komende 7 tot 10 jaar prima mee stofzuigen, mits hij goed onderhouden wordt.

Een robotstofzuiger of steelstofzuiger hebben daarentegen de ‘kortste’ levensduur. Deze gaan over het algemeen maximaal 5 jaar mee. Dit heeft onder andere te maken met de accu die na 5 jaar versleten zal zijn. Neem dat mee in je overweging voordat je een nieuwe stofzuiger gaat aanschaffen.

10. Bedenk welke accessoires je nodig hebt

Tot slot is het slim om te bedenken welke accessoires je nodig hebt. Elke stofzuiger wordt geleverd met opzetstukken, mondstukken en borstels, maar dat betekent niet dat je ze allemaal nodig hebt. Soms wordt er juist een borstel niet meegeleverd die je wél nodig hebt.

  • Kierenzuigmond: Met een kierenzuigmond kun je (zoals de naam al zegt) gemakkelijk de kieren stofzuigen. Het is een zeer dun opzetstuk waarmee je gemakkelijk bij de moeilijk bereikbare plekken kan komen en deze ook schoon kan maken.
  • Meubelzuigmond: Een meubelzuigmond kan je gebruiken voor het stofzuigen van meubels. Het heeft qua uiterlijk iets weg van een normale zuigmond, maar is een stuk minder breed, waardoor de zuigkracht meer gecentreerd en daardoor sterker is.
  • Parketborstel: Een parketborstel kun je gebruiken om kwetsbare vloeren te stofzuigen. Het heeft een aantal zachte borstels aan de onderkant die krassen op je houten vloer en parket voorkomt.
  • Combiborstel: Een combiborstel combineert meerdere opzetstukken, waardoor je niet telkens hoeft te switchen tussen verschillende mondstukken. Dit maakt de combiborstel geschikt om elk vloertype mee te stofzuigen.
  • Turboborstel: Een turboborstel is een krachtig opzetstuk met ronddraaiende borstel die het enorm gemakkelijk maken om dierenharen op te zuigen en te verwijderen. De eerste keer dat wij hiermee mochten stofzuigen vonden we het een hele verademing. Dit komt van iemand die thuis 3 honden heeft die heerlijk op de bank mogen liggen in de avond 😊.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er redelijk veel factoren die invloed kunnen hebben op je aankoopbeslissing voor een nieuwe stofzuiger. Het is belangrijk om goed op alle bovenstaande factoren te letten voordat je overgaat tot het kopen van een nieuwe stofzuiger. Dit voorkomt namelijk dat je onnodig te veel geld uitgeeft of een stofzuiger koopt met allerlei specificaties die je eigenlijk niet nodig hebt.