Beste Speelgoed stofzuiger voor kinderen

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Kinderen zien hun vader en moeder vaak als rolmodel en imiteren dan ook maar al te graag het gedrag van de ouders. Zelfs bij alledaagse taken zoals stofzuigen willen de kleintjes graag nabootsen. In dit artikel hebben we de beste kinderstofzuigers getest en in één handig overzicht geplaatst, zodat jouw kind zelf zijn steentje kan bijdragen in het huishouden.

Onze Speelgoed stofzuiger top keuzes
Bosch Speelgoed Stofzuiger - Beste speelgoed stofzuiger

De Theo Klein Bosch speelgoed stofzuiger is een realistische stofzuiger de geschikt is voor kinderen om een handje te helpen in het huishouden.

Smoby - Beste budgetoptie

De Smoby kinderstofzuiger produceert net als de Bosch écht geluid. Zo kunnen de kleinste op een speelse manier de volwassenen helpen bij het stofzuigen.

Playgo stofzuiger - Beste kindersteelstofzuiger

Heb je thuis een steelstofzuiger, dan is het natuurlijk leuk als je kind ook een speelgoed steelstofzuiger heeft. Zo matchen jullie tijdens het schoonmaken.

Top 5 beste speelgoed stofzuigers van dit moment

1
Bosch Speelgoed Stofzuiger
Beste speelgoed stofzuiger
Bosch Speelgoed Stofzuiger
2
Smoby
Beste budgetoptie
Smoby
3
Playgo stofzuiger
Beste kindersteelstofzuiger
Playgo stofzuiger
4
Dyson speelgoed steelstofzuiger
Dyson speelgoed steelstofzuiger
5
Draadloze Speelgoed Stofzuiger
Draadloze Speelgoed Stofzuiger

De 5 beste kinderstofzuigers uitgelicht

1. Bosch Speelgoed Stofzuiger

 • Minimumleeftijd: 3 jaar
 • Maakt geluid: Ja
 • Gewicht: 1,4kg
 • +4

Naar onze mening is dit de beste speelgoed stofzuiger die momenteel op de markt beschikbaar is. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst omdat het een stofzuiger is die zeer realistisch is gemaakt en nét echt lijkt op een gewone Bosch stofzuiger. Hij lijkt erg op het origineel, alleen is hij natuurlijk een stuk kleiner gemaakt voor de hardwerkende kinderen. Het échte realistische ontwerp is iets wat andere kinder stofzuigers in veel mindere mate hebben weten te bewerkstelligen. Het ontwerp, maar ook zeker de ergonomische handgreep, de vloerenzuigmond, de stang en slang geven de kinderen echt de indruk alsof ze een stofzuiger hebben waarmee ze kunnen schoonmaken. Daarnaast kan de stofzuiger ook echt zuigen. Dit maakt het een van de leukste stofzuigers voor kinderen uit deze lijst.

Wat we daarnaast nog erg leuk vonden, is dat de stofzuiger geleverd wordt met een aantal piepschuimballetjes. Deze kunnen de kinderen opzuigen, waarna ze in de 'stofzuigerbak' terecht komen. Deze kan vervolgens (net als bij een gewone stofzuiger) weer geleegd en gereinigd worden.

De Bosch speelgoed stofzuiger brengt de kinderen dichtbij de taken van de volwassenen. Ze kunnen hun ouders imiteren met de kinder stofzuiger en tegelijkertijd de motoriek en het ruimtelijk inzicht trainen.

Met de meegeleverde batterijen en de aan- en uit knop schakel je de stofzuiger gemakkelijk in. Het is daarmee een leuke kleine helper voor jongere kinderen. Het enige waar je wel op moet letten, is dat die wel wat zwaarder is vergeleken met andere speelgoed stofzuigers. Zo is die met zijn 1,4kg aan de zwaardere kant. Je kind moet hier wel goed mee kunnen omgaan.

Voordelen
Meest realistisch
Kan echt zuigen
Heeft een stofcontainer
Nadelen
Wellicht wat zwaar voor kinderen

2. Smoby

 • Minimumleeftijd: 3 jaar
 • Maakt geluid: Nee
 • Gewicht: 0,8kg
 • +2

De Smoby is een van de bekendste kinder stofzuigers die heel gemakkelijk in gebruik kan worden genomen. Hij weegt namelijk slechts 0,8kg, waardoor die door bijna elk kind gemakkelijk te hanteren zal zijn. Een ander aspect wat de Smoby stofzuiger praktisch maakt, is het feit dat die (net als de meeste kinderstofzuigers) op batterijen werkt. Het is dus een draadloos model, waarmee je kleintje door het hele huis kan stofzuigen zonder bang te hoeven zijn dat er een stopcontact in de buurt nodig is.

De Smoby stofzuiger is zeer eenvoudig aan en uit te zetten dankzij een knop op de slede van de stofzuiger. Daarnaast is die ook ruimtebesparend, omdat hij gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kan worden. Je kunt dit natuurlijk ook samen met je kind doen, zodat hij zelf een idee krijgt hoe de stofzuiger werkt. Ook is het geluid van het speelgoed ook vergelijkbaar en realistisch met een echte stofzuiger. Het gaat natuurlijk lang niet zo hard, maar het geeft de kinderen het idee alsof ze echt aan het stofzuigen zijn.

Wat dit model daarnaast nog leuk maakt, is het feit dat die zowel voor jongens als meisjes te gebruiken is. De kleurstelling is namelijk vrij neutraal. Hij heeft geen overdreven jongens kleuren of overdreven meisjes kleuren. Deze Smoby stofzuiger stelt de kinderen in staat om op een leuke manier te leren over het huishoudelijk werk en is ideaal voor rollenspellen. Hij zal niet echt veel stof opzuigen vanwege de lage zuigkracht, maar gelukkig zullen de kinderen dit nauwelijks doorhebben.

Tot slot, is er ook nog een uitvoering van de Smoby stofzuiger die met schoonmaaktrolley komt. Hieronder zie je een foto van wat je krijgt:

Speelgoedstofzuiger met schoonmaaktrolley

Bekijk hem op Bol.com

Het bestaat uit veel verschillende accessoires die je kind of peuter kunnen gebruiken om motorische vaardigheden te ontwikkelen en hun steentje in het huishouden kunnen bijdragen. Zo zit er een borstel, emmer, swiffer en spons bij. Dit zal het idee versterken dat hij of zij het huis echt schoonmaakt.

Op een speelse manier kan bijvoorbeeld geleerd worden hoe de gootsteen moet worden gewassen. Natuurlijk kan het huis worden schoongemaakt met de speelgoed stofzuiger. De kinderen kunnen zo ook zelf kiezen en ontdekken wat ze vooral leuk vinden om te doen.

Voordelen
Traditionele stofzuiger
Werkt op batterijen
Neutrale kleurstelling
Nadelen
Geen

3. Playgo stofzuiger

 • Minimumleeftijd: 2 jaar
 • Maakt geluid: Ja
 • Gewicht: 1,1kg

Ook deze PlayGo is een geweldige stofzuiger voor jongere kinderen. Vooral als ze nog wat jonger zijn (jonger dan 3 jaar) is dit een goede optie. De PlayGo 2 in 1 is een van de weinige speelgoed stofzuigers op de markt die namelijk ook voor kinderen jonger dan 3 jaar is.

Wat deze kinder stofzuiger speciaal maakt, is het feit dat je eigenlijk 2 voor de prijs van 1 krijgt. Hij bestaat namelijk uit twee delen; een handstofzuiger en een staande stofzuiger. Kinderen vinden het natuurlijk hartstikke leuk om te wisselen tussen het gewone stofzuigen en de handstofzuiger voor de kleine schoonmaakklus. Dit geeft ook direct een realistisch gevoel. Beiden stofzuigers hebben licht, wervelende kralen wat een leuke toevoeging is. Dit geeft de kinderen namelijk het idee alsof er echt iets gebeurt en alsof ze echt aan het stofzuigen zijn.

Wat wel nog even een punt van aandacht is, is het feit dat deze kinder stofzuiger dus geen 'werkende' stofzuiger is. De stofzuiger maakt geluidjes en heeft wervelende kralen, maar er kan niet echt iets opgezogen worden. Dit maakt ook dat die dus wat geschikter is voor de kleine kinderen.

De meeste speelgoedstofzuigers zijn redelijk realistisch ontworpen en kunnen echt zuigen. Deze Playgo 2 in 1 heeft echt nog de klassieke 'speelgoed' uitstraling met wat felle kleuren, lichtjes en geluidjes.

Voordelen
Ook voor kinderen jonger dan 3 jaar
Scherp geprijsd
Klassiek speelgoed
Nadelen
Geen werkende stofzuiger

4. Dyson speelgoed steelstofzuiger

 • Minimumleeftijd: 3 jaar
 • Maakt geluid: Ja
 • Gewicht: 0,6kg
 • +2

De Dyson kinderstofzuiger is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Hij heeft een zeer redelijk gewicht van ongeveer 600 gram. Dat is praktisch, omdat vrijwel elk kind hier dus mee kan spelen dankzij het lichte gewicht. Ook het design van het speelgoed stofzuiger lijkt typisch op dat van een échte Dyson stofzuiger.

Een van de meest opvallende functionaliteiten en kenmerken van deze Dyson speelgoed stofzuiger is van het speelgoed zelf. Zo heeft deze twee knoppen. Een om de kleine balletjes aan de voorkant te laten draaien en de andere om echt stof op te zuigen. Uiteraard niet in dezelfde hoeveelheid en met dezelfde zuigkracht als bij een échte stofzuiger, maar toch maakt dat het een van de leukste speelgoed stofzuigers voor kinderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld wat kralen opzuigen na het spelen.

Je kunt vervolgens het 'stofreservoir' legen en schoonmaken. Deze kun je weer terugplaatsen om weer verder te gaan met schoonmaken. Met deze realistische speelgoedstofzuiger krijgt je kind de indruk dat zij écht aan het schoonmaken zijn en aan het helpen zijn in het huishouden.

Wat we daarnaast ook erg leuk vonden, is dat het geluid van de kinderstofzuiger ook zeer realistisch is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het te hard is, want dat valt reuze mee. Dit maakt de fantasie van het kind nog realistischer.

Kortom; het is een super leuke speelgoed stofzuiger die door de échte 'zuigfunctie' hartstikke leuk is voor jonge kinderen om mee te spelen. Het helpt ze om te leren hoe een stofzuiger werkt en om de verbeeldingskracht te ontwikkelen.

Voordelen
Een echte stofzuiger
Scherp geprijsd
Maakt geluid en zuigt echt
Nadelen
Je moet als ouder wellicht helpen met het stofreservoir schoonmaken

5. Draadloze Speelgoed Stofzuiger

 • Minimumleeftijd: 3 jaar
 • Maakt geluid: Ja
 • Gewicht: 0,9kg
 • +4

Tot slot hebben we nog deze draadloze speelgoed stofzuiger die ideaal is voor kleine kinderen die graag mama en/of papa willen helpen bij het schoonmaken en schoonhouden van het huis. Opnieuw is het een leuke stofzuiger die realistisch gemaakt is. Zo kun je de kinderen op een leuke en leerzame manier betrekken bij het huishouden.

Doordat je kind zelf een rollenspel kan doen met de snoerloze speelgoedstofzuiger kan die goed zijn fantasie ontwikkelen en leren dat die zijn eigen 'troep' moet opruimen. Bovendien geef je jouw kind hiermee het zelfvertrouwen dat ze dit ook zelf kunnen.

Wat wij daarnaast nog wel leuk vonden is het feit dat je meerdere accessoires bij de kinder stofzuiger geleverd krijgt die het stofzuigen erg realistisch maken. Zo krijg je een roterende elektroborstel met beweegbare kop, een kierenzuigmond voor de moeilijk bereikbare plekken en een meubelzuigmond voor de banken en andere meubels.

Net als bij de PlayGo stofzuiger kan ook hier de snoerloze speelgoedstofzuiger omgetoverd worden tot kruimeldief. Het verschil is echter dat deze stofzuiger ook echt werkt. Dit vinden de kinderen natuurlijk heel erg leuk. Daarnaast kunnen ze dus ook verschillende accessoires eenvoudig op de stofzuiger klikken voor verschillende toepassingen.

Voordelen
Geïntegreerde kruimeldief
Leuke accessoires
Nadelen
Geen

Speelgoed stofzuiger kopen: 5 dingen waar je op moet letten

Voordat je voor je kind een speelgoed stofzuiger aanschaft, is het wel belangrijk dat je een beetje weet waar je op moet letten. Er zijn een aantal factoren die de ervaring van de kinderen kunnen vergroten (zoals realistische geluiden). Hieronder hebben we een aantal aandachtspunten voor je opgesteld waar je rekening mee moet houden bij je koopkeuze:

 • Leeftijd: De meeste kinder stofzuigers zijn geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen hoelang ze ervan gebruik willen maken. De meeste kinderen zullen helaas vrij snel de interesse in schoonmaken verliezen. Er zijn echter ook modellen die geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar. Zo kunnen ze er dus langer mee doen.
 • Design: De tijden van kinderachtig ontworpen kinderstofzuigers zijn al even voorbij. Tegenwoordig zijn het realistische stofzuigers gebaseerd op échte stofzuigers van bijvoorbeeld Bosch of Dyson. In sommige gevallen kunnen ze er ook daadwerkelijk wat kleine dingen mee opzuigen.
 • Functies: Zoals we net al zeiden werken sommige speelgoed stofzuigers ook echt, zodat de kinderen echt kunnen ervaren hoe het is om te stofzuigen. Andere hebben slechts een aantal geluidjes en mechanismes die de ervaring zo realistisch mogelijk proberen na te bootsen.
 • Geluidsniveau: Veel speelgoed stofzuigers maken realistische geluiden om de ervaring zo echt mogelijk te laten voelen. Dit is een klein puntje van aandacht. Gelukkig maken ze lang niet het geluid zoals een normale stofzuiger dat doet.
 • Accessoires: Naast de stofzuiger zelf worden er soms ook verschillende opzetstukken bij geleverd. Ook kan er zelfs een hele schoonmaaktrolley bij geleverd worden. Bedenk van tevoren goed wat je nodig denkt te hebben.
 • Gewicht en omvang: Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kind met de stofzuiger kan spelen. Kijk dus even goed naar het gewicht en de afmetingen, zodat het niet te zwaar is om mee te spelen.

Een stofzuiger voor kinderen - spelenderwijs leren

Het schoonmaken van het huis mag natuurlijk niet alleen aan de ouders worden overgelaten. Daarom moeten de ouders hun kinderen ook betrekken bij de huishoudelijke taken. Het gebruik van een kinder stofzuiger is een leuke manier om te leren en hun anders na te doen terwijl ze het huis schoonmaken.

Het is duidelijk dat kinderen van 2 of 3 jaar een normale stofzuiger natuurlijk niet kunnen bedienen. Deze is vaak te zwaar en te groot om te hanteren. Daarom is een kinder stofzuiger een goede oplossing. Deze zijn vaak lichtgewicht en hebben de goede afmetingen die speciaal gemaakt zijn voor de kinderen en tot slot natuurlijk ook veilig zijn.

Kinderen vrij laten spelen met een kinder stofzuiger gaat verder dan gewoon amusement, omdat het ook bepaalde belangrijke vaardigheden ontwikkelt bij de kinderen. Daarom kan het worden beschouwd als creatief speelgoed dat de motoriek op veel niveaus ontwikkelt:

 • Fysieke ontwikkeling: Een goede kinder stofzuiger zal een positieve invloed hebben op de fysieke gesteldheid van je kind. Zo zullen ze met dit speelgoed moeten bukken, bewegen, opzetstukken moeten op- en afklikken, etc. Zo kunnen ze dus hun fijne motoriek goed ontwikkelen al vanaf jonge leeftijd.
 • Psychologische ontwikkeling: Tijdens het spelen met een kinderstofzuiger leren peuters hoe ze een apparaat aan- en uit moeten zetten. Ook leren ze verschillende accessoires te gebruiken en kruimels te verzamelen en op te zuigen. Zo zal het ook sociale vaardigheden ontwikkelen bij kinderen, omdat ze het speelgoed wellicht moeten delen met andere kinderen en het huishoudelijk werk van hun ouders na moeten doen.

Een gewone stofzuiger of steelstofzuiger?

Een kinder stofzuiger is geweldig speelgoed wat de kleintjes lang bezig kan houden. Er zijn echter veel verschillende modellen op de markt. Zo kun je net als bij echte stofzuigers ook bij de speelgoedstofzuigers kiezen tussen een normale- of een steelstofzuiger. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.

Een gewone kinder stofzuiger (dus met slang en slede) heeft het voordeel dat dit de meest gebruikte stofzuiger is en ze daarom op een interactieve manier kennis kunnen maken met de manier van stofzuigen zoals dat in de meeste huishoudens gaat. Ook zullen ze goed moeten letten op de stofzuiger dat deze nergens tegenaan botst. Dit helpt bij het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.

Een steelstofzuiger kan echter vaak weer worden omgetoverd tot kruimeldief wat weer een andere dynamiek geeft aan de speelervaring. Ook zitten er vaak plastic balletjes bij de ze kunnen opzuigen. Het stofreservoir zal geleegd moeten worden en vervolgens ook schoongemaakt moeten worden.

Veelgestelde vragen over kinderstofzuigers

1. Hoe werkt een kinderstofzuiger?

Door de diversiteit aan speelgoedstofzuigers is het moeilijk te zeggen hoe ze werken. Zo zullen de meeste modellen werken op meegeleverde batterijen, terwijl andere op een stopcontact aangesloten zullen moeten worden. Ook zal het ene model een echte zuigkracht hebben waarmee licht afval kan worden opgezogen, terwijl andere slechts het idee geven alsof er iets worden opgezogen door middel van wat geluidjes en wervelende kralen. Het is aan jou om te beslissen wat voor soort kinderstofzuiger je kinderen willen gebruiken en leuk vinden.

2. Vanaf welke leeftijd wordt een kinderstofzuiger aangeboden?

Speelgoedstofzuigers zijn bij sommige modellen al te gebruiken bij kinderen vanaf 12 maanden. Dat gezegd hebbende is het onze ervaring dat de meeste fabrikanten het speelgoed ontwikkelen voor kinderen vanaf 2 tot 3 jaar. Kijk goed naar de aanbevolen leeftijd om een leuk model te vinden die past bij de groeifase waarin jouw kinderen zich bevinden.

3. De voor- en nadelen van het gebruik van een stofzuiger voor kinderen

Het gebruik van een kinder stofzuiger heeft natuurlijk verschillende voordelen en nadelen. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat je de verbeeldingskracht van een kind sterk ontwikkeld door gebruik te maken van een realistische kinder stofzuiger die veel lijkt op die van papa en mama. Sommige hebben dan ook een echte zuigfunctie, waarmee de kids klein en licht afval kunnen opzuigen. Ook de geluiden die worden gemaakt geven de peuter de indruk dat ze echt aan het schoonmaken zijn. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van zijn motorische, sociale en mentale ontwikkeling.

Er zijn weinig nadelen verbonden aan een kinder stofzuiger. De meeste zijn zeer goed te betalen en bieden leuke functies. Het is leuk speelgoed waarmee kinderen lang zoet kunnen zijn. Een van de nadelen die wij hebben ondervonden is dat het ene model wat zwaarder is dan de andere. Zodra ze zwaarder worden dan 1 kilo kunnen sommige kinderen daar moeite mee hebben om deze goed te kunnen hanteren en gebruiken.

4. Hoe kun je een kinder stofzuiger onderhouden?

Net als bij je eigen stofzuiger, zal je ook hier rekening moeten houden met de levensduur en onderhoud van de speelgoed stofzuiger. Zeker als de stofzuiger een echte zuigkracht heeft, moet deze regelmatig schoongemaakt worden. Er zal zich veel stof kunnen ophopen tussen de verschillende onderdelen wat hem op den duur fataal kan worden (ondanks dat de zuigkracht niet sterk is). Als je wil dat het speelgoed zo lang mogelijk meegaat, doe je er dus verstandig aan om met name de stofbak regelmatig te legen en ook even uit te wassen. Zorg dat deze weer helemaal droog is voordat je hem terugplaatst.

5. Spelen jongens ook met een kinderstofzuiger?

Een kinderstofzuiger kan zowel gebruikt worden door jongens als door meisjes. Zo zal het ook de motorische vaardigheden van jongens ten goede doen als deze met een dergelijk soort speelgoed spelen.

6. Is dit soort speelgoed gevaarlijk voor kinderen?

Het is belangrijk om goed te kijken naar de aanbevolen leeftijd. Dit omdat sommige kinderstofzuigers kleine onderdelen kunnen hebben die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Lees als ouder ook voor de zekerheid altijd even de gebruiksaanwijzing door om te kijken of daar nog belangrijke informatie instaat.