Hoe vaak moet je stofzuigen? [+beste en snelste techniek]

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Hoe vaak moet je stofzuigen? [+beste en snelste techniek]

Hoe vaak jij moet stofzuigen zal afhangen van verschillende factoren, zoals of je huisdieren hebt, hoe groot je huis is en met hoeveel mensen je woont. Het is voor iedereen aan te raden om minimaal één keer per week te stofzuigen. Vaker stofzuigen is beter en gezonder, maar niet noodzakelijk.

Waarom regelmatig stofzuigen belangrijk is voor je gezondheid

Regelmatig stofzuigen is belangrijk voor een schone leefomgeving, maar ook voor de luchtkwaliteit in huis. Hoe vaker je stofzuigt, hoe minder fijnstof en kleine stofdeeltjes zich in de lucht bevinden. Vooral voor mensen met allergieën is het aan te raden om minimaal 2 keer per week te stofzuigen in plaats van 1 keer.

Stofzuig de eetkamer en entree wat vaker

Het is vaak niet nodig om je hele huis of appartement iedere week te stofzuigen. Er zijn bepaalde plekken waar je vaker moet stofzuigen dan andere plekken. Denk aan de ingang, de eetkamer en woonkamer. Hier zal je het vaakst moeten stofzuigen.

Moet je ook één keer per week dweilen?

We raden aan om elke 2 keer dat je stofzuigt ook 1 keer te dweilen. Zo houd je de vloer goed schoon. Zeker als je baby's of jonge kinderen hebt rondkruipen die op de vloer spelen, is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Zo voorkom je gemakkelijke verspreiding van ziektes.

Ook interessant
Stofzuiger piept
Wat kun je doen als je stofzuiger piept? Lees het hier.

Hoe vaak stofzuig je tapijt en vloerkleden?

Als je veel tapijt of vloerkleden in huis hebt, dan is het belangrijk dat je deze regelmatig stofzuigt. Als je dit niet doet heb je kans dat er op een gegeven moment een muffe geur van het tapijt afkomt. Tapijten zijn gevoelig voor diepliggend stof en vuil. Het vuil nestelt zich op de bodem van het tapijt. Je moet vaak stofzuigen om dit tegen te gaan.

Hoe vaak moet je stofzuigen als je huisdieren hebt?

Ook als je thuis huisdieren hebt moet je wat vaker stofzuigen (2 keer per week). Je ontkomt er niet aan dat het huis zo nu en dan vol licht met allemaal hondenharen. Je stofzuiger is dan je beste vriend. We raden sowieso aan om te kijken naar een stofzuiger die geschikt is om dierenharen op te zuigen. Kijk daarvoor eens bij de beste stofzuiger voor dierenharen. Dit zal je flink wat tijd besparen, omdat je dierenharen er gemakkelijk mee kan opzuigen en verwijderen van meubels.

Hoe vaak moet je houten vloeren stofzuigen?

Houten vloeren, laminaat en pvc zijn allemaal vloertypen waarbij het voldoende is om deze één keer per week te stofzuigen. Houdt er rekening mee dat niet elke stofzuiger geschikt is voor houten vloeren. Voorkom dat je krassen in je vloer krijgt, door een stofzuiger met parketborstel te kiezen. Deze heeft zachte borstels aan de onderkant, zodat die geschikt is voor kwetsbare vloeren.

Gebruik een goede stofzuiger

Investeer in de beste stofzuiger die je je kunt veroorloven. Dit zal je op de lange termijn veel tijd, ergernis en geld besparen (omdat ze langer meegaan). Zeker als je huisdieren of tapijten hebt liggen, is het noodzakelijk om te investeren in een goede stofzuiger. Klik hier om onze samenstelling van de top 10 te bekijken.

Als je nou een hekel hebt aan stofzuigen, dan kan het nuttig zijn om te investeren in een robotstofzuiger. Robotstofzuigers zullen je veel tijd besparen, omdat deze automatisch je vloer zullen stofzuigen op basis van een schoonmaakschema die je zelf instelt.

De beste manier om te stofzuigen

  1. Verwijder obstakels van de vloer: Ruim eerst alle objecten op die op de grond liggen. Dit kan bijvoorbeeld speelgoed zijn van kinderen of hondenspeeltjes. Zo kun je ongehinderd stofzuigen.
  2. Bepaal de efficiëntste route: Het is slim om voorafgaand aan het stofzuigen even na te denken wat de beste en snelste route is die je kan doen. Stel dat je 2 verdiepingen moet stofzuigen, pak dan de kamer waar de trap staat als laatste. Dan heb je de hele vloer gestofzuigd en kun je direct omhooglopen.
  3. Stofzuig vanuit de hoek naar de deur: Begin altijd in de verste hoek van de kamer en stofzuig langzaam naar de deur toe. Zo voorkom je dat je telkens door net gestofzuigde plekken heenloopt.
  4. Gebruik een kierenzuigmond voor de moeilijk bereikbare plekken: Een kierenzuigmond is een handig opzetstuk die je kan gebruiken voor plekken waar je lastig bij kan komen.
  5. Gebruik een meubelzuigmond voor de grotere meubels: Deze lijkt veel op je normale mondstuk, maar is vaak wat smaller. Hierdoor is de luchtinname meer gecentreerd en krachtiger. Dit zal je helpen om diepliggend vuil, haren en kruimels van je meubels te verwijderen.

Conclusie

Zoals je ziet is iedere dag stofzuigen echt niet nodig. Om een frisse geur in je huis te behouden en zo min mogelijk huisstofmijt in de lucht te krijgen is één keer per week stofzuigen vaak al voldoende.