Beste draagbare stofzuiger: Onze top 5

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een draagbare stofzuiger kan op plekken komen waar een gewone stofzuiger niet kan komen. Ze maken het daarom gemakkelijk om kruimels, vuil en stof op te zuigen op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan onder je autostoelen of onder de bank. Maar, welke draagbare stofzuiger moet je kopen? Er zijn veel opties. In dit artikel kijken we naar de beste modellen van dit moment en helpen we je bij het maken van een goede aankoopbeslissing.

Onze kruimeldief top keuzes
Eziclean® Blaster F130 - Beste getest

De best geteste draagbare stofzuiger is de Eziclean® Blaster F130. Deze is tevens goed te gebruiken tegen dierenharen of tapijt, dankzij de 2-in-1 borstel.

BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW - Beste alternatief

Deze kruimeldief van Black & Decker is het beste alternatief die we getest hebben. Krachtig, goede accuduur, zeer compact en lichtgewicht.

Kärcher WD1 - Draagbare alleszuiger

Een compacte alleszuiger met ergonomisch handgreep en daarom gemakkelijk draagbaar. Groot reservoir, gemakkelijk te vervoeren en zeer mobiel.

Top 5 draagbare stofzuigers

Hieronder staan onze aanbevelingen voor de beste draagbare stofzuigers van dit moment. We hebben ze overzichtelijk in één handige tabel opgenomen. Kijk goed naar de verschillende specificaties om een draagbare stofzuiger te vinden die goed bij jou past.

1
Eziclean® Blaster F130
Beste getest
Eziclean® Blaster F130
2
BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW
Beste alternatief
BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW
3
Kärcher WD1
Draagbare alleszuiger
Kärcher WD1
4
Makita DVC261ZX11
Draagabare rug stofzuiger
Makita DVC261ZX11
5
Makita DVC750LZX1
Makita DVC750LZX1
6
JAP Tornado S2
Goedkope kruimeldief
JAP Tornado S2

Dit zijn de 5 beste draagbare stofzuigers van 2024

1. Eziclean® Blaster F130

 • Type: Kruimeldief
 • Gewicht: 1,4kg
 • Capaciteit: 0,1L
 • Accuduur: 22 min
 • +5

Uit onze test is deze kruimeldief van EziClean als beste draagbare stofzuiger naar voren gekomen. Een krachtige kruimeldief kan handig zijn als je bijvoorbeeld hardnekkig vuil of diepliggend stof moet verwijderen. Een nadeel van veel krachtige kruimeldieven, is dat ze ontzettend veel moeten inleveren op de batterijduur. Een sterke zuigkracht vraagt immers veel van de batterij en accu. Als we kijken naar de beste handstofzuiger met een krachtige motor, dan is de Eziclean® Blaster F130 veruit de beste optie die we getest hebben.

De kruimeldief is voorzien van 2 zuigstanden. Als je dus te maken hebt met hardnekkig vuil, dan kun je de zuigkracht krachtiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dierenharen of stof dat vastzit. Wat ook erg handig was, is het feit dat hij geleverd wordt met een verlengstuk. Hierdoor kun je moeiteloos de moeilijk bereikbare plekken stofzuigen (zoals achter of onder de bank, tussen de verwarming of in kastjes).

Het enige minpuntje is dat hij niet geschikt is voor vloeibaar afval.

Voordelen
Krachtige kruimeldief
Goede batterijduur
Geschikt tegen dierenharen
Ook voor lastige hoeken
Nadelen
Prijzig
Enigszins luidruchtig en zwaar

2. BLACK+DECKER BHHV520BFP-QW

 • Type: Kruimeldief
 • Gewicht: 1,4kg
 • Capaciteit: 0,7L
 • Accuduur: 21 min
 • +17

Met deze kruimeldief van Black & Decker kun je gemakkelijk op plekken komen waar een gewone stofzuiger niet kan komen, zoals je auto, caravan of camper. Ook het stofzuigen onder de bank is geen enkele moeite. Het is een krachtige stofzuiger met 2 sensoren die de status van het accu en het filter aangeven. Handig, wat zo verlies je dus nooit zuigkracht.

Zeker in kleine ruimtes of bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de eettafel is het een perfecte stofzuiger. Voor een kruimeldief heeft die ook nog eens een redelijk lange accuduur van circa 21 minuten. Dit was naar onze mening voldoende om een gemiddelde schoonmaakklus af te krijgen. We konden bijvoorbeeld ook prima de trap stofzuigen.

Wat nog wel fijn is aan deze stofzuiger, is het feit dat die wordt geleverd met een gemotoriseerde turboborstel. Dit opzetstuk maakt het gemakkelijk om diepliggend vuil op te zuigen uit bijvoorbeeld tapijten, vloerkleden, maar bijvoorbeeld ook dierenharen van de bank of trap. Hij wordt ook nog met andere accessoires geleverd, zoals een kierenzuigmond en een wandlader. Je kan hem dus ook elegant en makkelijk opbergen. Na 5 uur is die ongeveer weer opladen en klaar voor de volgende schoonmaakklus.

Voordelen
Zeer compact
Lichtgewicht
Goede accu stofzuiger
Nadelen
Relatief zwaar voor een handstofzuiger

3. Kärcher WD1

 • Type: Alleszuiger
 • Gewicht: 3,1kg
 • Capaciteit: 7L
 • Accuduur: 10 min
 • +11

De Kärcher WD1 is een handige, multifunctionele alleszuiger. Hij heeft een handig draagbaar ontwerp. Je kan hem eenvoudig oppakken en bedienen via de ergonomische draaggreep. Dit maakt dat je er enorm wendbaar mee bent. Wat nog wel fijn is aan deze draagbare stofzuiger, is het feit dat je op het lcd-scherm de status van de batterij kan zien. Zo weet je altijd hoelang je nog ongeveer kunt stofzuigen.

Daarnaast is deze Kärcher WD1 perfect voor de zeer grote klus. Als je bijvoorbeeld tijdens een verbouwing veel stof of fijnstof hebt dat je bij elkaar hebt geveegd, dan kun je dankzij de enorme stofcapaciteit van 7 liter vrijwel alles in één keer opzuigen.

Ook voor het reinigen van de auto is deze stofzuiger perfect. Zo krijg je speciale accessoires die handig zijn voor het schoonmaken van je auto. Denk aan een kierenzuigmond voor de lastige plekken (zoals onder de autostoelen) en een meubelzuigmond voor de bekleding.

Een van de nadelen die we hebben ondervonden is het feit dat er geen HEPA-filter in deze draagbare stofzuiger zit. Dit betekent dat die wat minder geschikt is voor mensen met een allergie of gevoeligheid voor huisstofmijt. Tot slot is de accu die wordt meegeleverd ook te gebruiken in ander accu gereedschap van Kärcher die draaien op hetzelfde accu-platform.

Voordelen
Ergonomische draaggreep
Met lcd-scherm
Zeer groot stofreservoir
Nadelen
Accu is snel leeg
Geen HEPA-filter

4. Makita DVC261ZX11

 • Type: Rug stofzuger
 • Gewicht: 4,5kg
 • Capaciteit: 2L
 • Accuduur: 60 min
 • +9

Dit is een ander soort draagbare stofzuiger. Het betreft namelijk een rug stofzuiger die je als een soort rugzak om je rug kan doen. Het grote voordeel hiervan is dat je een zeer lange accuduur hebt (60 minuten), een groot stofreservoir terwijl je wel nog steeds super behendig bent. Het lijkt daarom veel op een steelstofzuiger, echter betaal je voor deze Makita slechts een fractie van de prijs. Hij is ideaal voor het schoonmaken van grote ruimtes waar weinig stopcontacten zijn, zoals bussen, grote hallen, trappenhuizen of bioscopen.

Het nadeel is echter wel dat het dus wat meer lijkt op een traditionele, gewone stofzuiger. Als je dus van plan bent om kleine ruimtes of moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen, dan is dit wellicht juist niet helemaal de stofzuiger waar je naar zoekt. Toch vonden we het wel belangrijk om hem op te nemen in deze lijst met beste draagbare stofzuigers, omdat het ten slotte wel een stofzuiger is die je op je rug kan dragen.

Wat verder nog opvalt aan deze stofzuiger, is dat die in te stellen is op 3 verschillende standen. Je kan hiermee een hoge zuigkracht genereren. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de accu op de hoogste stand na circa 30 minuten wel leeg is. Deze stand is vooral handig om te gebruiken bij hardnekkig of diepliggend vuil.

Voordelen
Scherp geprijsd
Accu gaat lang mee
Geschikt voor grote ruimtes
Nadelen
Niet voor kleine ruimtes

5. Makita DVC750LZX1

 • Type: Accu stofzuiger
 • Gewicht: 5kg
 • Capaciteit: 7,5L
 • Accuduur: 60 min
 • +6

Opnieuw hebben we een stofzuiger die op accu werkt die je kan gebruiken voor je auto, maar bijvoorbeeld ook op de bouwplaats of andere plekken waar je een draagbare stofzuiger nodig hebt. Hij wordt geleverd met een meubelzuigmond en een kierenzuigmond. Deze opzetstukken zijn handig voor verschillende toepassingen.

Wat een voordeel is van deze draagbare stofzuiger is het feit dat die ook is uitgerust met een blaasfunctie. Je kan hem dus ook gebruiken als kleine blaasmachine om wat stof of vuil bij elkaar te blazen om vervolgens in één keer op te zuigen.

Wat ook een voordeel was van deze Makita ten opzichte van de Kärcher, is het feit dat deze draagbare stofzuiger wél is uitgerust met een HEPA-filter. Dit betekent dat hij dus ook te gebruiken is voor mensen met een stofallergie. Dit zorgt ervoor dat de kleinste stofdeeltjes opgevangen worden en dat er alleen maar schone lucht wordt uitgeblazen.

Hij heeft één nadeel, wat ook gelijk het voordeel aanstipt. Hij is namelijk wel écht zwaar voor een draagbare stofzuiger. Hij weegt namelijk ongeveer 5 kilo. Dit heeft te maken met het feit dat die een grote stofopvang heeft en dat de accu zeer sterk is. Je kan er namelijk tot wel 60 minuten mee stofzuigen. Dit is natuurlijk enorm lang voor een draagbare stofzuiger. Wij vinden hem dan ook wat meer geschikt voor professioneel gebruik.

Voordelen
60 minuten lang stofzuigen
Met HEPA-filter
Nadelen
Zeer zwaar

6. JAP Tornado S2

 • Type: Kruimeldief
 • Gewicht: 1,8kg
 • Capaciteit: 0,5L
 • Accuduur: 30 min
 • +7

Tot slot hebben we nog een alternatief voor een goede, goedkope kruimeldief. Dankzij het lichte gewicht, de relatief lange accuduur en het compacte formaat kan je hem overal mee naartoe nemen. Zo kun je hem standaard in je auto of caravan leggen om deze snel even schoon te maken. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende accessoires die worden meegeleverd. Voor elke klus heb je wel een goed opzetstuk bij de hand.

Wat daarnaast ook fijn is aan deze handstofzuiger, is het feit dat je er ook vloeibaar afval mee kan opzuigen. Dus als je een keer wat geknoeid hebt dan is dat geen enkel probleem voor deze JAP Tornado.

Wat wel even belangrijk is om te vermelden, is het feit dat die niet een heel groot stofreservoir heeft. De 0,5 liter is namelijk wel redelijk snel vol. Voor de kleine schoonmaakklus is dit echter juist een voordeel.

Voordelen
Lichtgewicht
Ook voor nat afval
Nadelen
Klein stofreservoir

Hoe hebben we getest

Voordat we deze lijst met beste draagbare stofzuigers hebben kunnen samenstellen hebben we natuurlijk vooraf een onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we onder andere gekeken naar belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de koopkeuze. Op basis van deze factoren zijn we stofzuigers gaan zoeken die binnen de criteria van beste draagbare stofzuiger kunnen vallen. Op basis van deze gegevens hebben we een voorselectie kunnen maken die we wat verder zijn gaan onderzoeken. Zo hebben we gekeken naar de verschillende specificaties, de gebruikerservaringen en hebben we in ons eigen netwerk van stofzuigerspecialisten gekeken. Uiteindelijk hebben we alle onderzoeksresultaten samengevat in dit artikel. Zo hebben we een objectief onderzoek kunnen afronden.

Draagbare stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een draagbare stofzuiger koopt, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Type stofzuiger: Er zijn verschillende soorten stofzuigers die draagbaar zijn. Denk aan een kruimeldief, handstofzuiger, autostofzuiger of een rugstofzuiger. Elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bedenk van tevoren goed welke soort je nodig hebt voor de betreffende schoonmaakklus waar je de stofzuiger voor wil gebruiken.
 • Accuduur: In het geval van een accu stofzuiger, is het belangrijk dat je let op de batterijduur. Deze moet het liefst natuurlijk wel lang genoeg meegaan om de klus te klaren.
 • Zuigkracht: Afhankelijk van het type en soort afval dat je wil opzuigen is het belangrijk dat je kijkt naar de zuigkracht specificaties. Een regelbare zuigkracht kan eventueel handig zijn voor 'zware' klussen.
 • Capaciteit stofopvang: Ook de inhoud van het stofreservoir is belangrijk om naar te kijken. Deze moet groot genoeg zijn, zodat je hem niet onophoudelijk hoeft te legen.
 • Gewicht: Ook gewicht speelt een grote rol bij draagbare stofzuigers. Uiteraard mag die niet te zwaar zijn.

Voor wie zijn draagbare stofzuigers?

Een draagbare stofzuiger is perfect voor zowel de grote als kleine schoonmaakklus in huis of in de auto. Zeker voor plekjes waar je met een gewone stofzuiger wat minder gemakkelijk kan komen is een draagbare stofzuiger juist vaak de uitkomst. Ook voor mensen met bijvoorbeeld kleine kinderen die nog wel eens wat willen knoeien is een draagbare stofzuiger perfect. Kijk ook even bij ons onderzoek naar de beste kruimeldief. Daar hebben we specifiek gekeken naar handstofzuigers. Eventueel kan een steelstofzuiger ook een goede optie zijn, omdat er vaak geen kruimeldief in is geïntegreerd. Lees ook ons artikel over de beste steelstofzuiger.

De voordelen van een draagbare stofzuiger

Een draagbare stofzuiger kent een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger, waaronder:

 • Lichtgewicht: Een draagbare stofzuiger is vaak veel lichter dan een doorsnee stofzuiger. Zo kan het gewicht liggen tussen de 0,5 tot 2 kilo (met enkele uitzonderingen). Dit maakt ze zeer gemakkelijk hanteerbaar en dat je er gemakkelijk mee kan manoeuvreren rondom je huis of auto.
 • Flexibiliteit: Aangezien ze vrijwel allemaal op accu werken, ben je er zeer flexibel mee. Zonder moeite kun je naar elke hoek in de kamer lopen om snel even wat op te zuigen, zonder je zorgen te hoeven maken over een stopcontact of dat je struikelt over het netsnoer.
 • Snel schoonmaken: Doordat je ze er gemakkelijk bij kan pakken, kan je direct beginnen met opzuigen. Je hoeft hem enkel aan te zetten met één druk op de knop. Een gewone stofzuiger moet je vaak uit een kast halen, de stekker in het stopcontact steken de stofzuigerslang eraf klikken en pas dan kun je gaan schoonmaken.