Beste rugstofzuiger - welke moet je kiezen?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Terwijl een gewone stofzuiger handig is voor alledaags gebruik in het huishouden, is een rug stofzuiger juist vaak een goede optie voor de wat grotere schoonmaakklussen. Een rug stofzuiger draag je als een rugzak op je rug en stellen je in staat om met volledige bewegingsvrijheid schoon te maken. Je bent daarom enorm mobiel en flexibel. Om de beste rug stofzuiger te vinden hebben we verschillende modellen getest en bekeken. In dit artikel laten we de uitslag van onze test zien en benoemen we ook een aantal valkuilen waar je op moet letten.

Top 8 beste rugstofzuigers van 2024

1
Makita Dvc665zu
Beste getest
Makita Dvc665zu
2
Numatic RSB150-NX
Grote stofopvang
Numatic RSB150-NX
3
Makita DVC261ZX11
Budgetvriendelijke optie
Makita DVC261ZX11
4
Nilfisk GD 5
Stille rugstofzuiger
Nilfisk GD 5
5
Kärcher BVL 5/1
Kärcher BVL 5/1
6
Sprintus Boostix
Sprintus Boostix
7
Makita VC008GZ
Lange accuduur
Makita VC008GZ
8
Rugstofzuiger W1
Rugstofzuiger W1

De 3 beste rug stofzuigers uitgelicht

1. Makita Dvc665zu

 • Accuduur: 70 min
 • Geluidsniveau: 70db
 • Gewicht: 6,7kg
 • Volume opvang: 5,5L
 • +10

Deze Makita Dvc665zu is de beste rugstofzuiger van 2024. Hij heeft een afstandsbediening waarbij je kan kiezen tussen twee zuigstanden. Wat wel belangrijk is om even op te merken is dat die in de hoogste stand natuurlijk een stuk minder lang meegaat. In onze test was dit ongeveer 10 tot 20 minuten. Toch heb je net even wat meer vermogen nodig, zeker voor diepliggend vuil in bijvoorbeeld een tapijt.

Het is een comfortabele rugstofzuiger. Dit mede dankzij de goed ontworpen en gewatteerde rugzakharnas. De schouder- en heupgordels zijn daarnaast verstelbaar. Je kan hem dus perfect instellen voor je eigen lichaamsbouw en lengte.

Ook is de rug stofzuiger voorzien van een HEPA-filter. Dus ook voor mensen met een stofallergie is hij prima te gebruiken. Het gewicht is redelijk gemiddeld. Natuurlijk zal die na 60 tot 70 minuten achter elkaar stofzuigen wel wat zwaar aanvoelen.

Voordelen
Hoge zuigkracht
Geen verlengsnoer
Voor alle vloertypen
Nadelen
Beetje aan de zware kant

2. Numatic RSB150-NX

 • Accuduur: 80 min
 • Geluidsniveau: 69db
 • Gewicht: 7,3kg
 • Volume opvang: 5L

Op plek 2 staat deze professionele rug stofzuiger van Numatic. Dit was een zeer krachtige rugstofzuiger die is uitgerust met vernieuwde NX300 36V batterijtechnologie. Hij is speciaal ontworpen om krachtig en snoerloos te reinigen.

Qua prestaties was die wel een stuk beter dan bijvoorbeeld de Makita op plek 1. Het grote verschil is echter dat deze rugstofzuiger van Numatic ongeveer 3 keer zo duur is. Daarom is die echt voor groot en professioneel gebruik geschikt. Denk aan het effectief schoonmaken van trappenhuizen, bioscopen, vliegtuigen of andere grote zalen.

Een van de dingen die deze rugstofzuiger zo krachtig maakt, is de digitale borstelloze motor. Deze genereren een hogere efficiëntie vergeleken met traditionele borstelmotoren. Ook zijn ze vaak een stuk energiezuiniger. Ze kunnen hierdoor vergelijkbare zuigkracht genereren voor minder energieverbruik. Dit maakt dan ook dat de accuduur van deze rugstofzuiger veel langer is vergeleken met andere modellen die we getest hebben. Een ander voordeel van een digitale borstelloze motor is dat de stofzuiger een veel betere levensduur heeft.

Kortom; het hoge vermogen, de lange accuduur in combinatie met een grote stofopvang maakt dit een van de beste rugstofzuigers die we getest hebben. Het enige minpunt was de prijs. Deze is behoorlijk hoog.

Voordelen
Zeer krachtig
Geen stopcontact nodig
Hoge efficiëntie
Nadelen
Prijzig

3. Makita DVC261ZX11

 • Accuduur: 60 min
 • Geluidsniveau: 70db
 • Gewicht: 4,5kg
 • Volume opvang: 2L
 • +9

Tot slot hebben we ook nog een andere rugstofzuiger van Makita. Een van de nadelen van rugstofzuigers, is dat ze vrij prijzig kunnen zijn. Het zijn natuurlijk redelijk professionele stofzuigers die veelal door bedrijven of professionals worden ingezet. Het is geschikt voor grote schoonmaakklussen. Makita heeft echter een rug stofzuiger waarvan we vonden dat die goede prestaties leverde en tegelijkertijd niet al te duur was.

Deze rugstofzuiger wordt aangedreven door twee 18v accu's van Makita. Dit maakt het ideaal voor het stofzuigen van ruimtes waar bijvoorbeeld geen stopcontacten zijn of als er weinig ruimte is. Denk aan trappen, vliegtuigen of bussen. Ook deze rugstofzuiger is voorzien van een energiezuinige koolborstelloze motor. Dit bevordert de zuigkracht en zorgt ervoor dat de accu's minder snel leeg gaan.

Ook ligt die erg lekker op de rug. Dat is iets wat Makita wel goed heeft geregeld. Je hebt een gewatteerd rugzakharnas met verstelbare schouder- en heupgordels. Dit geeft een goede bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je langere tijd achter elkaar comfortabel kunt stofzuigen.

Het enige nadeel vonden we eigenlijk dat die een redelijk klein stofreservoir heeft. Deze kan redelijk snel vol zijn, waardoor je hem wat vaker zal moeten legen.

Voordelen
Energiezuinig
Goede prestaties
Goedkope rug stofzuiger
Nadelen
Klein stofreservoir

Rug stofzuiger kopen: dit is waar je op moet letten

Er zijn een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Dit zijn belangrijke specificaties die je zal moeten gebruiken om verschillende rug stofzuigers met elkaar te vergelijken en een model te vinden die goed bij jou en jouw behoeften past. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een rug stofzuiger:

 • Batterijduur: Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten is hoelang de accu meegaat. Kijk van tevoren goed naar de ruimtes die je schoon zal moeten maken met de rug stofzuiger en probeer in te schatten hoelang je ongeveer bezig bent. Zoek vervolgens een rug stofzuiger met een of meerdere accu's die lang genoeg meegaan om de klus te klaren.
 • Gewicht: Ook het gewicht van de rug stofzuiger is ontzettend belangrijk om op te letten. Uiteraard draag je de stofzuiger op je rug, maar een zware rugzak kan op een gegeven moment ook pijn gaan doen aan je schouders. Een relatief laag gewicht zorgt voor een goed draagcomfort. Ook verstelbare banden kunnen het draagcomfort positief beïnvloeden. Bekijk eventueel onze selectie van lichte stofzuigers voor meer informatie.
 • Filter: Zoek naar een rug stofzuiger met HEPA-filter als je gevoelig of allergisch bent voor stof. Dit filter zorgt ervoor dat er enkel schone lucht wordt uitgeblazen.
 • Accessoires: Kijk ook naar de vloerzuigmonden en opzetstukken die meegeleverd worden. Als je bijvoorbeeld van tevoren al weet dat je veel parketvloeren zal moeten stofzuigen, dan is het raadzaam om een rug stofzuiger aan te schaffen die wordt geleverd met parketborstel.
 • Geluidsniveau: Met name als je de rug stofzuiger gaat gebruiken in openbare, publieke ruimtes is het wel zo fijn dat niet de complete rust verstoord wordt op het moment dat jij zal moeten stofzuigen. Een geluidsniveau tussen de 65 en 75 is acceptabel voor een rug stofzuiger.

Veelgestelde vragen over rugstofzuigers

1. Zijn rugstofzuigers comfortabel om te dragen?

Ja, over het algemeen voelt een rugstofzuiger hetzelfde aan als een relatief zware rugzak. Zeker als de schouder- en heupgordels gewatteerd zijn is het redelijk comfortabel schoonmaken. Als je langere tijd achter elkaar moet stofzuigen, dan kan die op een gegeven moment wel zwaar gaan aanvoelen, maar dat is de afweging die je zelf zal moeten maken.

2. Waar wordt een rugstofzuiger voor gebruikt?

Een rugstofzuiger is vooral handig voor plekken en ruimtes waar geen of weinig stopcontacten zijn of voor moeilijk bereikbare plekken die toch een krachtige stofzuiger vereisen. Denk bijvoorbeeld aan bioscopen, vliegtuigen of trappenhuizen. Zelfs de beste steelstofzuiger heeft vaak niet een vergelijkbare zuigkracht ten opzichte van een gewone rugstofzuiger. Daarom wordt een rugstofzuiger voor dit soort taken ingezet.

3. Is een rugstofzuiger geschikt voor mensen met rugproblemen?

Dit is moeilijk om te beantwoorden, omdat het sterk van het individu afhangt. Als je rugklachten hebt is het sowieso verstandig om een rugstofzuiger aan te schaffen met een enigszins lichtgewicht. Ook moet je rekening houden met je eigen fysieke beperkingen. Als je niet in staat bent om een gewone, zware rugzak te dragen vanwege je rugklachten, dan zal een rugstofzuiger waarschijnlijk ook niet gaan. Een traditionele stofzuiger zal dan wellicht beter zijn. Lees daarvoor ons artikel over de beste stofzuiger van dit moment.