Beste zwembad stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een goede zwembad stofzuiger verwijdert snel en effectief zand, bladeren en ander vuil uit het water. De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van de opties en je zwembadgrootte. In dit artikel staan onze aanbevelingen met de beste zwembad stofzuigers en leggen we uit wat belangrijk is bij het maken van een goede keuze. Ook benoemen we valkuilen waar je als koper op moet letten.

Onze Zwembad stofzuiger top keuzes
Intex 28001 - Beste zwembad stofzuiger

De Intex 28001 is een goede automatische zwembad stofzuiger. Je zet hem aan en binnen enkele uren is je zwembad weer schoon.

BWT BC02 - Elektrisch alternatief

Effectieve zwembad stofzuiger tot ongeveer 10m3. Deze heeft een goede zuigkracht en een driehoekige borstelkop. Ook voor bladeren.

Poola Zwembad stofzuiger - Beste koop

Beste koop stofzuiger voor je zwembad die werkt met een aansluiting voor je tuinslang. Dit om extra waterkracht te creëren tijdens het stofzuigen.

Top 10 zwembad stofzuigers in één overzicht

Hieronder staan onze aanbevelingen met de top 10 zwembad stofzuigers. Kijk goed naar de verschillende specificaties van de modellen om de beste zwembadstofzuiger te vinden die past bij jouw wensen en behoeften.

1
Intex 28001
Beste zwembad stofzuiger
Intex 28001
2
BWT BC02
Elektrisch alternatief
BWT BC02
3
Poola Zwembad stofzuiger
Beste koop
Poola Zwembad stofzuiger
4
Kokido Telsa 5
Beste koop elektrisch
Kokido Telsa 5
5
Manga+ RC32
Manga+ RC32
6
Summer Spark
Summer Spark
7
Dolphin Zenit 20
Dolphin Zenit 20
8
Hayward
Hayward
9
Aquatronix 58482
Aquatronix 58482
10
Volt FX-4Li
Volt FX-4Li

Dit zijn de 5 beste zwembad stofzuigers van 2024

1. Intex 28001

 • Type: Robot
 • Gewicht: 8kg
 • Lengte slang/buis: 7m
 • +11

De Intex 28001 is de beste zwembad stofzuiger van 2024. Hij verwijdert vuil, zand en insecten geheel zelfstandig van je zwembadbodem. De Intex zwembadstofzuiger is geschikt voor zowel een klein zwembad als een groot zwembad.

Er wordt een slang van circa 7 meter meegeleverd. Deze bevestig je aan de ene kan aan de zwembadstofzuiger en de andere kant op de uitlaat van het zwembad waar schoon water van de pomp terug het bad in stroomt.

De zwembad stofzuiger rijdt in een willekeurige route in je zwembad. Als deze in aanraking komt met de muur, verandert die van richting. Dit werkte voor het grootste gedeelte erg goed. In 4 uur tijd hadden we wel 1 of 2 keer dat die bij de wand bleef hangen, waarna je hem even recht moet zetten (door aan de slang te trekken). Ook was die niet geweldig met het stofzuigen van grote bladeren. Het overgrote deel van het vuil werd wel verwijderd.

Voordelen
Automatische zwembadstofzuiger
Effectief zwembad reinigen
Nadelen
Moeite met grote bladeren

2. BWT BC02

 • Type: Elektrisch
 • Gewicht: 0,8kg
 • Lengte slang/buis: 10m
 • +2

De BWT zwembadstofzuiger is geschikt voor een effectieve vloerreiniging van bovengrondse zwembaden en zwembaden tot circa 10m3. Hij heeft een driehoekige borstelkop, waardoor die gemakkelijk gras, bladeren en kleine steentjes kan opzuigen (ook uit de hoeken van je zwembad). Ook vonden we het fijn dat er een smalle borstelbevestiging wordt meegeleverd die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor je zwembadladder.

Deze elektrische zwembadstofzuiger werkt op een accu die ongeveer 30 minuten meegaat. Hij heeft een relatief grote vuilopvangkamer van circa 0,4 liter. Ook kan hij worden uitgerust met een telescopische steel voor nog meer bereik.

Voordelen
Bewegingsvrijheid
Maakt ook randen schoon
Werkt op accu
Nadelen
Je bent gebonden aan de accuduur

3. Poola Zwembad stofzuiger

 • Type: Handmatig
 • Gewicht: 0,5kg
 • Lengte slang/buis: 3m
 • +2

Naar onze mening is dit de beste koop zwembad stofzuiger die je momenteel kan aanschaffen. Voor slechts 2-3 tientjes heb je al een zeer goede zwembadstofzuiger waarmee je gemakkelijk viezigheid zoals zand, bladeren en insecten kan verwijderen.

Deze Poola zwembad stofzuiger werkt door middel van een tuinslang die je erop moet aansluiten. Hiervoor wordt een koppelstuk meegeleverd. Vervolgens kun je de zwembad stofzuiger volledig onderdompelen. De zwembadstofzuiger werkt vervolgens door een vacuum van de doorstroom waardoor een sterke zuigkracht wordt gecreeërd. Hierdoor kun je de bodem en ander vuil effectief schoonmaken.

Het vuil wordt handig opgevangen in een filterzak. Deze is vervolgens ook weer heel gemakkelijk te legen en schoon te maken.

Voordelen
Zeer betaalbare optie
Inclusief 5-delige steel
Nadelen
Meer werk doordat het handmatig is

4. Kokido Telsa 5

 • Type: Elektrisch
 • Gewicht: 1,5kg
 • Lengte slang/buis: 1,7m
 • +23

Dit is een zwembadstofzuiger van het bekende merk Kokido. Het is een ideaal apparaat om puin te stofzuigen uit kleine zwembaden en jacuzzi's. Elektrische zwembadstofzuigers zijn over het algemeen wat krachtiger dan bijvoorbeeld een handmatige optie. Hierdoor kun je de bodem van je zwembad vrij gemakkelijk schoonmaken.

Hij heeft een oplaadbare accu waarmee je contante prestaties kan verwachten gedurende 30 minuten. De ingebouwde accu geeft vervolgens met een handige led-indicator aan wanneer deze bijna leeg is. Wat we daarnaast fijn vonden, is dat de puinzak gemakkelijk te legen is en dat die eenvoudig is op te laden middels een USB-kabel.

Je krijgt er daarnaast ook een aantal handige accessoires bij. Met de 5-delige steel maak je een totale lengte van 1,7m. Daarnaast krijg je er ook een zuigkop met wielen en borstels bij inclusief 2 verwisselbare borstelkoppen. Dit alles maakt het een bijzonder veelzijdige en handige zwembadstofzuiger.

Voordelen
Krachtige accu
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Accuduur van 30 minuten

5. Manga+ RC32

 • Type: Robot
 • Gewicht: 6,6kg
 • Lengte slang/buis: 7m
 • +15

Deze zwembadrobot is ideaal voor zowel in- als opbouwzwembaden met een vlakke bodem. Je kunt hem inzetten voor zwembaden van verschillende groottes en materialen. Zo kan die goed overweg met de volgende bodemsoorten: vinyl, polyester, mozaïek en beton.

Wat fijn is aan dit model, is het feit dat die is uitgerust met een zogeheten "stop-and-go" functionaliteit. Dit houdt in dat de stofzuiger onmiddellijk omkeert of een andere richting inslaat bij contact met een obstakel (zoals de wand van je zwembad). Hiermee maximaliseert die de tijd om je zwembad schoon te maken.

Deze zwembad robotstofzuiger werkt op een accu met een werktijd van circa 90 minuten. Hij heeft een led-indicator die aangeeft wanneer de accu nog ongeveer 10 minuten kan stofzuigen.

Voordelen
Goed voor verschillende bodemsoorten
Grote afvalcapaciteit
Compact en lichtgewicht
Nadelen
Prijzig

Dit is hoe wij testen

We hebben de beste zwembad stofzuiger weten te vinden door een uitgebreid onderzoek uit te voeren. Hiervoor hebben we ontzettend veel verschillende modellen en opties bekeken. Daarbij hebben we rekening gehouden met een groot aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de koopkeuze van een consument.

Naast onze eigen expertise hebben we vervolgens ook gekeken naar de ervaringen van echte gebruikers en andere zwembadstofzuigerexperts. Vervolgens hebben we de technische informatie en specificaties vergeleken om vervolgens onze aanbevelingen in dit artikel samen te vatten.

Zwembad stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Voordat je een zwembad wil gaan reinigen met een speciaal ontworpen stofzuiger, is het belangrijk dat je weet welke factoren van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Zo zijn er veel verschillende soorten zwembadstofzuigers. Denk aan elektrische, robot, maar ook handmatige zwembadstofzuigers. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Type zwembadstofzuiger: Bepaal welk type zwembadstofzuiger het beste bij jouw behoeften past. Voor kleine zwembaden en opblaasbare zwembaden voldoet een handmatige stofzuiger vaak al. Voor grote zwembaden is een elektrische of robot zwembad stofzuiger fijn. Let dus ook op het type zwembad die je moet gaan schoonmaken.
 • Manier van reinigen: De stofzuiger moet kunnen omgaan met het vuil dat je in je zwembad hebt liggen. Als je bijvoorbeeld veel grote bladeren, zand of kleine steentjes hebt, moet je goed kijken of de zwembad stofzuiger hier mee om kan gaan.
 • Waterdiepte: Veel draadloze zwembadstofzuigers moeten volledig ondergedompeld zijn om te kunnen werken. Let op de maximale waterdiepte die staat aangegeven in de specificaties.
 • Telescopische steel: Niet bij elke zwembadstofzuiger wordt een telescopische arm meegeleverd. Deze moet je er soms los bij kopen. Let daar dus op.
 • Prijs: Uiteraard is de prijs ook van belang. Je hebt al hele simpele modellen voor een paar tientjes en er zijn extreem dure robots voor de zeer grote zwembaden van enkele duizenden euro's.
 • Accessoires: Extra accessoires zoals verschillende borstels en zuigmonden kunnen soms erg handig zijn bij het verwijderen van vuil op moeilijk bereikbare plekken.

Je kunt overigens een zwembadstofzuiger uiteraard ook gebruiken voor het schoonmaken van je jacuzzi.

Wat is de beste manier om je zwembad schoon te maken?

Voordat je begint met het schoonmaken van je zwembad, moeten grote obstakels zoals speelgoed en dergelijke verwijderd worden. De zwembadbodem moet namelijk helemaal vrij zijn.

Nadat je dit voorbereidende werk hebt gedaan kun je de accu zwembadrobot onder water dompelen en aansluiten op de zwembadpomp. In het geval van een handmatige zwembadstofzuiger kun je direct beginnen met het schoonmaken.

Bij het schoonmaken met zwembadrobots is het belangrijk dat deze helemaal onder water gedompeld zijn. Het kan daarom verstandig zijn om ondiepe treden met de hand te reinigen. Nadat het zwembad schoon is, moet de opvangbak worden geleegd en gespoeld. Zo kan het je zwembadwater niet vervuilen.

De voordelen en nadelen van een zwembadstofzuiger

Voordelen

 • Zowel handmatige als automatische zwembadstofzuigers kunnen eenvoudig het zwembad reinigen en schoonhouden.
 • Het verwijdert eenvoudig bladeren, takjes, insecten en andere schadelijke verontreinigingen zoals algen. Dit bevordert de waterkwaliteit.
 • Een schoon zwembad ziet er leuk uit.
 • Het helpt om alg-ontwikkeling tegen te gaan en te voorkomen.
 • Tot slot helpt het met voorkomen dat er vuil in het zwembadfilter terecht komt.

Nadelen

 • Als je een zwembad stofzuiger koopt, kunnen de initiële kosten aan de hoge kant zijn. Ze gaan echter wel lang mee.
 • Sommige modellen zijn slecht gemaakt en kunnen relatief snel kapotgaan.
 • Het is belangrijk dat de stofzuiger overweg kan met de bodem van je zwembad. Soms is dit niet het geval, waardoor je onbedoeld de bodem beschadigt.

Veelgestelde vragen over zwembadstofzuigers

1. Welk vuil kan worden opgezogen?

Het hangt een beetje van het type stofzuiger af, maar over het algemeen kunnen algen, bacterieën, zand, kleine steentjes en insecten allemaal redelijk eenvoudig verwijderd worden met een goede zwembad stofzuiger. Door het water schoon te houden, verminder je ook het risico op overmatige algontwikkeling.

2. Hoe werkt een zwembadstofzuiger?

Zwembadstofzuigers zijn ontwerpen om de bodem van je zwembad schoon te maken. Ze zijn vaak uitgerust met een roterende borstel die vuil van de bodem van het zwembad schrobt en opzuigt. Vuildeeltjes worden tijdens het schoonmaken gefilterd. De filterzak vangt het vuil vervolgens op, zodat je deze gemakkelijk kan legen.

3. Wat is de levensduur van een zwembadstofzuiger?

Uiteraard kunnen er veel factoren van invloed zijn op de levensduur van een (zwembad)stofzuiger. Zo ook het onderhoud en de manier waarop je omgaat met het model. Langdurige blootstelling aan chloor en zwembadchemicaliën kan de levensduur ook verkorten. Door de zwembadstofzuiger goed schoon te houden en na iedere beurt even af te spelen, gaat een zwembadreiniger doorgaans tussen de 5 en 10 jaar mee.

Wellicht dat een van deze artikelen ook nog interessant zijn om te lezen: