Beste nat droog stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een nat droog zuiger is het perfecte middel om zowel droog als nat afval op te ruimen. Ze kunnen gebruikt worden als handig hulpmiddel voor grote en kleine huishoudens, maar ook bijvoorbeeld op de bouwplaats. Om goede aanbevelingen te kunnen doen voor nat/droog stofzuigers, hebben we verschillende modellen getest. In dit artikel laten we de resultaten van ons onderzoek zien en geven we je een aantal valkuilen mee waarop je moet letten voordat je overgaat tot koop.

Top 10 nat droog stofzuigers in één overzicht

1
Kärcher WD 6
Beste getest
Kärcher WD 6
2
Nilfisk Multi II 30 T
Lange stofzuigerslang
Nilfisk Multi II 30 T
3
Makita VC2512L
Beste budgetoptie
Makita VC2512L
4
DeWalt DWV901L-QS
Beste krachtige bouwstofzuiger
DeWalt DWV901L-QS
5
Makita VC4210M
Beste voor giftige stoffen
Makita VC4210M
6
Nilfisk Buddy 12
Goedkoop alternatief
Nilfisk Buddy 12
7
Bosch Bosch AdvancedVac 20
Bosch Bosch AdvancedVac 20
8
Makita VC3011L
Makita VC3011L
9
Nilfisk Buddy 18 Inox
Budgetvriendelijk
Nilfisk Buddy 18 Inox
10
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)

Dit zijn de 5 beste nat droog stofzuigers van 2024

1. Kärcher WD 6

  • Type: Met- en zonder zak
  • Wateropzuigend: Ja
  • Inhoud reservoir: 30L
  • Stofklasse: Geen
  • Geluidsniveau: 71db
  • +9

De Kärcher WD 6 is de beste nat en droogzuiger van 2024. Het is een krachtige stofzuiger die is uitgerust met verschillende handige opties. Zo zit er allereerst een waterfilter op. Hierdoor wordt het opgezogen vuil door waternevel effectief uit de lucht gefilterd. Dit zorgt ervoor dat er schone en zuivere lucht wordt uitgeblazen. Daarnaast heeft die natuurlijk ook een vrij ruim opvangreservoir van maar liefst 30 liter. Je kunt er dus best wel een tijdje mee stofzuigen voordat je deze zal moeten vervangen of legen.

Wat ook fijn is aan deze nat en droogzuiger WD 6, is dat die is uitgerust met een regelbare zuigkracht. Hierdoor kun je een hoge zuigkracht genereren op het moment dat je het nodig hebt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor allerlei verschillende soorten vuil. Daarnaast heeft die ook een redelijk aangenaam geluidsniveau.

Wij hebben de nat en droogzuiger natuurlijk uitgebreid getest, een van de minpunten die we tegen zijn gekomen was de relatief korte stofzuigerslang. Deze is slechts 2 meter. Hierdoor moet je de nat en droogzuiger in zijn geheel wat vaker verplaatsen om bijvoorbeeld bij de hoekjes van de kamer te komen.

Voordelen
Krachtig vermogen
Je kan zelf de zuigkracht instellen
Ruim reservoir
Nadelen
Relatief kleine stofzuigerslang

2. Nilfisk Multi II 30 T

  • Type: Met- en zonder zak
  • Wateropzuigend: Ja
  • Inhoud reservoir: 30L
  • Stofklasse: Geen
  • Geluidsniveau: 85db
  • +4

Ook hebben we de Nilfisk Multi getest. Ook dit betreft natuurlijk weer een multifunctionele alleszuiger doordat je er zowel nat als droog vuil mee kan opzuigen. Deze Nilfisk onderscheidt zich vooral op 2 gebieden. Allereerst betreft het een nat en droogzuiger met een redelijk lange stofzuigerslang. Dit merkte we vooral op toen we deze Nilfisk na de Kärcher aan het testen waren. De lengte van 4 meter ten opzichte van 2 meter is toch een stuk aangenamer werken. Je kan namelijk wat makkelijker bij de hoeken of op hoogte werken ten opzichte van de Kärcher.

Daarnaast is die ook zeer scherp geprijsd. Het betreft wel een stofzuiger zonder stofklasse, maar je kunt er nog steeds allerlei soorten vuil mee opzuigen, waaronder fijn stof.

We hebben natuurlijk ook even gekeken wat we minder fijn vonden aan deze nat droogzuiger. Een van de dingen die we tegen zijn gekomen is dat die redelijk veel geluid produceert. Als we kijken naar het maximale geluidsniveau, dan zit deze stofzuiger op 85db. Dat is wel vrij flink. Ook is de Nilfisk niet uitgerust met een waterfilter. Hierdoor kan die wat minder effectief het (fijn) stof filteren.

Voordelen
Indicator die aangeeft wanneer je het filter moet vervangen
Met stopcontact
Veelzijdig
Nadelen
Geen waterfilter
Produceert veel geluid

3. Makita VC2512L

  • Type: Met- en zonder zak
  • Wateropzuigend: Ja
  • Inhoud reservoir: 18L
  • Stofklasse: L
  • Geluidsniveau: 64db

Ben je een professional die een nat en droogzuiger nodig heeft, dan is deze Makita wellicht de beste keuze voor jou. Deze Makita zorgt namelijk voor de perfecte reinigingsresultaten op een energie efficiëntie manier. Hij heeft een uitstekende zuigkracht, zeker vergeleken met andere nat en droogzuigers uit deze lijst.

Deze Makita onderscheidt zich weer op een aantal vlakken ten opzichte van de vorige twee nat en droogzuigers. Allereerst betreft het hier een TNO-gecertificeerde nat en droogzuiger. Dit certificaat houdt in dat je er gerust 8 uur lang achter elkaar mee kunt stofzuigen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stof inademt. Alleen nat en droogzuigers met een dergelijk certificaat krijgen een fijnstof filter. Dit filtersysteem zorgt er dus voor dat je volledig stofvrij kan werken voor een langere tijd achter elkaar. Daarom is deze nat en droogzuiger vooral geschikt voor professionals.

Daarnaast is het ook nog eens een vrij stille stofzuiger. Zeker als je hem langere tijd achter elkaar gebruikt is dat juist wel fijn, omdat je na verloop van tijd wel een klein beetje gek kan worden van een stofzuiger die boven de 80db+ produceert. Daar zal je dus bij deze Makita geen last van hebben.

Wat wel een punt van aandacht is, is de inhoud van het (stof)reservoir. Deze is namelijk 'slechts' 18 liter. Voor de meeste klussen zal dit voldoende zijn, maar het is wel iets om op te letten. Het betekent dat je de stofzuigerzak of het reservoir eerder (en vaker) zal moeten legen/vervangen.

Voordelen
Stofafzuiging certificering
Vrij stille stofzuiger
Ook geschikt voor as
Compacte ontwerp
Nadelen
Kleiner reservoir
Geen waterfilter

4. DeWalt DWV901L-QS

  • Type: Met- en zonder zak
  • Wateropzuigend: Ja
  • Inhoud reservoir: 17,5L
  • Stofklasse: L
  • Geluidsniveau: 79db

Opnieuw hebben we een uitstekende nat en droogzuiger voor de professional. Het ligt er maar net aan waar je de nat en droogzuiger voor wil gaan gebruiken welke je zal moeten kiezen. Deze nat en droogzuiger van DeWalt onderscheidt zich namelijk weer op een aantal vlakken van voornamelijk de Makita. Het is weer 'een stapje omhoog' vergeleken met de eerdere nat en droogzuigers die we getest en behandeld hebben.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze DeWalt is dat die wordt geleverd met een automatische filterreiniging. Dit betekent simpelweg dat wanneer je bijvoorbeeld veel fijn stof aan het opzuigen bent, dat op een gegeven moment bij een normale nat en droogzuiger het filter verstopt kan raken. Deze DeWalt kan herkennen wanneer dit gebeurt, en zal vervolgens het beginnen met het filter 'uitkloppen'. Hierdoor blijft de zuigkracht constant en ben je veel minder tijd kwijt aan onderhoud. Met de geïntegreerde contactdoos kun je eventueel extra elektrisch gereedschap aansluiten.

Wat wel een klein nadeel is aan deze nat en droogzuiger, is het feit dat die wel een stuk luidruchtiger is dan bijvoorbeeld de Makita. Hij produceert namelijk circa 80db aan geluid.

Voordelen
TNO-gecertificeerd
Onderhoudsvriendelijk
Automatische filterreiniging
Geïntegreerde contactdoos
Nadelen
Prijzig
Hoog geluidsniveau

5. Makita VC4210M

  • Type: Met- en zonder zak
  • Wateropzuigend: Ja
  • Inhoud reservoir: 34L
  • Stofklasse: M
  • Geluidsniveau: 74db

Tot slot hebben we nog deze Makita VC4210M. Dit is veruit de krachtigste nat en droogzuiger die we getest hebben. Hij levert dan ook de best mogelijke reinigingsresultaten dankzij de krachtige motor. (Fijn) stof opzuigen is echt een fluitje van een cent, zeker gezien het enorme reservoir van maar liefst 34 liter. Dit is veruit de beste nat en droogzuiger die we getest hebben als we prijs niet als factor mee zouden nemen. Hij is namelijk wel wat duurder vergeleken met de meeste nat en droogzuigers die we getest hebben. Dus dat is wel iets waar je op moet letten.

Ook heeft deze nat en droogzuiger een stofklasse M. Dit betekent dat je er ook kwartstof mee kan opzuigen en dat die slechts 0,5% stof doorlaat. Lang doorwerken is geen enkel probleem dankzij de TNO-certificering. Ook het geluidsniveau is vrij laag, waardoor lang doorwerken geen straf wordt.

Kortom; hij is erg krachtig en daarmee uitermate geschikt voor de professional of als je de nat en droogzuiger verwacht lang achter elkaar te moeten gebruiken. Hij heeft eventueel ook een extra stopcontact voor elektrische apparaten.

Voordelen
Ook voor giftige stoffen en kwartshoudende materialen
Groot reservoir
Maakt weinig geluid
Nadelen
Prijzig
Relatief zwaar

Hoe wij getest hebben

Voordat we tot een top 10 beste nat en droog stofzuigers hebben kunnen komen hebben we natuurlijk vooraf een gedegen onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we allereerst in kaart gebracht welke factoren van belang zijn om op te letten bij het aanschaffen van nat en droogzuigers. Vervolgens zijn we gaan kijken welke merken en modellen binnen de gestelde criteria zitten. Deze zijn we wat verder gaan onderzoeken. Zo hebben we gekeken naar de inhoud, het geluidsniveau, de reinigingsprestaties en andere belangrijke kenmerken. Uiteindelijk hebben we op basis van deze onderzoeksresultaten een voorselectie gemaakt. Van deze modellen hebben we nog de gebruikerservaringen gelezen en eventueel zelf tests uitgevoerd. Tot slot hebben we dit objectieve onderzoek kunnen samenstellen.

Nat droog zuiger koopgids: waar moet je op letten?

Wanneer je een nat en droogzuiger gaat aanschaffen, zijn er een aantal factoren die grote invloed kunnen hebben op je koopkeuze. Dit zijn de factoren waar jij rekening mee moet houden, zodat je ten eerste een stofzuiger koopt die past bij je behoeften en ten tweede zodat je niet onnodig te veel geld uitgeeft. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

  • Type klus: Bedenk goed waar je de nat en droogzuiger voor wil gaan gebruiken. Als je deze bijvoorbeeld op een professionele bouwplaats wil inzetten, heb je waarschijnlijk een nat en droogzuiger nodig die hiervoor geschikt is. Ook kan het dan handig zijn om voor een model te kiezen met een geïntegreerd stopcontact voor extra elektrische gereedschap.
  • Inhoud reservoir: Natuurlijk is de inhoud van het reservoir ook belangrijk. Deze geeft namelijk aan hoeveel vloeistoffen of afval je ermee kan opzuigen voordat je de stofzuigerzak zal moeten wisselen of het reservoir zal moeten legen. Doorgaans zitten net en droog stofzuigers op ongeveer 20 tot 30 liter aan opvang.
  • Geluidsniveau: Ook het geluidsniveau kan belangrijk zijn, zeker als je hem in je huishouden wil gaan gebruiken of als je gevoelig bent voor luide geluiden.
  • Stofklasse: De stofklasse geeft eigenlijk aan wat je ermee kan opzuigen. Zo zijn er 4 stofklasses te onderscheiden. "Geen classificatie" houdt in dat je er nog steeds prima droog vuil, grof vuil, fijnstof en vloeistoffen mee kan opzuigen, maar dat het filter meer stof kan doorlaten. Daarnaast heb je stofklasse L, M en H. Deze betekenen dat het filter respectievelijk 5%, 0,5% en tot slot 0,005% stof doorlaat. Een nat en droogzuiger met klasse H kun je ook inzetten om giftige stoffen en chemicaliën op te zuigen.
  • Accessoires: Tot slot kunnen accessoires ook van pas komen. Opzetstukken, borstelhulpstukken of verlengslangen kunnen afhankelijk van het soort klus benodigd zijn.

Veelgestelde vragen over nat en droog stofzuigers

1. Wat is het verschil tussen een droog nat stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Het voornaamste verschil zit eigenlijk al in de naam. Met een gewone stofzuiger kan je geen vloeistof opzuigen, terwijl die met een nat en droog zuiger wel kan. Dit type stofzuiger wordt daarom ook veel gebruikt tijdens een verbouwing, in de garage of op de bouwplaats.

2. Hoeveel water kan een natzuiger opzuigen?

Het ligt aan de inhoud van het vloeistofreservoir hoeveel water je er mee kan opzuigen. Doorgaans hebben nat en droogzuigers een vloeistofreservoir van tussen de 20 en 30 liter. Hiermee zou je dus circa 30 liter water mee kunnen opzuigen. Dit zal voor de meeste klussen wel genoeg zijn. Ook kun je het reservoir eenvoudig legen om vervolgens weer verder te gaan met het opzuigen van vloeistof (of juist droge stoffen).

3. Kan je een nat en droogzuiger gebruiken om tapijt te reinigen?

Ja, een nat en droogzuiger heeft een uitstekende zuigkracht, waardoor het geschikt is om er hoogpolig tapijt of grove vloerkleden mee te reinigen. Een speciale tapijtborstel kan dan eventueel handig zijn.

4. Wanneer moet je het filter vervangen?

Het is belangrijk om het filter regelmatig te controleren, zodat de nat en droogzuiger zo lang mogelijk meegaat en de zuigkracht constant blijft. Sommige modellen komen met een filterindicatie die zelf aangeeft wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Het is aan te raden om na elke beurt even het filter visueel te inspecteren om te kijken of deze aan vervanging toe is. Soms kan het filter namelijk verstopt raken door bepaalde natte materialen.

5. Kun je een nat- en droogzuiger gebruiken als professional?

Ja, je kunt een nat droogzuiger gebruiken voor zowel huishoudelijke reinigingstaken als professionele reinigingstaken. Zo kan je hem ook gebruiken voor je caravan, op de werkplaats of andere commerciële toepassingen.