Beste fijnstof stofzuiger: welke moet je kiezen?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Fijnstof blijft natuurlijk een probleem in onder andere de bouw. Een goede fijnstof stofzuiger is daarom noodzakelijk. Deze maakt het werk een stuk gemakkelijker en aangenamer. Je kan er vuil, stof, bladeren, as, vloeibaar afval en dus ook fijnstof effectief mee opzuigen. Maar; welk model moet je kiezen? Er zijn namelijk veel keuzes op de markt. In dit artikel laten we de beste modellen van dit moment zien, zodat jij een betere koopkeuze kan maken.

Onze fijnstof stofzuiger top keuzes
Kärcher WD 6 - Beste getest

Dit is de beste fijnstof stofzuiger die we hebben getest. Een groot reservoir, krachtig en de zuigkracht kun je zelf instellen.

Nilfisk Multi II 30 T - Beste met zak

Dit is de beste bouwstofzuiger met zak. Uiteraard kan die ook goed overweg met fijnstof en eventueel vloeibaar afval.

Makita VC2512L - Beste budgetoptie

Zoek je een budgetvriendelijke optie, dan zijn we uitgekomen bij deze Makita. Zeer goede kwaliteit en ook nog eens vrij stil.

Top 10 fijnstof stofzuigers in één overzicht

1
Kärcher WD 6
Beste getest
Kärcher WD 6
2
Nilfisk Multi II 30 T
Beste met zak
Nilfisk Multi II 30 T
3
Makita VC2512L
Beste budgetoptie
Makita VC2512L
4
DeWalt DWV901L-QS
Beste krachtige bouwstofzuiger
DeWalt DWV901L-QS
5
Makita VC4210M
Beste voor giftige stoffen
Makita VC4210M
6
Nilfisk Buddy 12
Goedkoop alternatief
Nilfisk Buddy 12
7
Bosch Bosch AdvancedVac
Bosch Bosch AdvancedVac
8
Makita VC3011L
Makita VC3011L
9
Nilfisk Buddy 18 Inox
Budgetvriendelijk
Nilfisk Buddy 18 Inox
10
DeWALT DCV517N-XJ
DeWALT DCV517N-XJ

Dit zijn de 3 beste fijnstof stofzuigers van 2024

1. Kärcher WD 6

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Geluidsniveau: 71db
 • +9

Deze Kärcher WD 6 is de beste fijnstof stofzuiger van 2024. Zeker voor wat eenvoudigere klussen in bijvoorbeeld de garage of op de bouwplaats kun je hem inzetten. Hij heeft een vermogen van 1300 watt, dit maakt het een krachtige fijnstof stofzuiger. Wat vooral fijn is aan de Kärcher WD 6 is dat je de zuigkracht zelf kan regelen. Dus als je even wat meer vermogen of zuigkracht nodig hebt, dan is dat met één draai aan de knop geregeld.

Ook heeft die een ruim reservoir van maar liefst 30 liter. Je kunt er dus wel even mee werken voordat je het reservoir of de stofzuigerzak zal moeten legen/vervangen. Stofvrij werken wordt daarmee een fluitje van een cent.

Voordelen
Zuigkracht regelbaar
Hoog vermogen
Groot reservoir
Nadelen
Redelijk zwaar

2. Nilfisk Multi II 30 T

 • Type: Met zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Geluidsniveau: 85db
 • +4

Een andere goede fijnstof stofzuiger is deze van Nilfisk. Dit is natuurlijk een bekend stofzuiger merk dat hoogwaardige stofzuigers produceert. De stalen container heeft een inhoud van 30 liter, vergelijkbaar dus met de Kärcher. Hij heeft wel een iets hoger vermogen (1400 watt).

Wat we vooral fijn vonden, is het feit dat die is uitgerust met een filterindicatie. Deze geeft precies aan wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Hierdoor kan de fijnstof stofzuiger zijn zuigkracht te allen tijde behouden en gaat de stofzuiger ook langer mee. Ook zit er een geïntegreerd stopcontact op de fijnstof stofzuiger. Dus je hebt altijd een extra stroompunt binnen bereik.

Voordelen
Extra stopcontact
Goede bronafzuiger
Met filterindicatie
Nadelen
Redelijk luidruchtig

3. Makita VC2512L

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 18L
 • Geluidsniveau: 64db

Ook hebben we de Makita VC2512L getest. Dit betreft een fijnstof stofzuiger met stofklasse L. Dit betekent dus dat die maar 5% stof doorlaat. Hoewel de stofklasse aangeeft hoe effectief het filter is, betekent dat niet dat fijnstof stofzuigers zonder stofklasse 'minder goed' zijn in het opzuigen van fijnstof. Het zegt simpelweg iets over de efficiëntie van de filtratie.

Het reservoir van deze stofzuiger is wel iets kleiner. Dat is wel even iets om op te letten. Zeker als je hem voor grotere klussen wil gaan inzetten. Ook op deze fijnstof stofzuiger zit weer een geïntegreerd stopcontact voor eventueel extra elektronisch gereedschap.

Tot slot is het een voordeel dat de filters uitwasbaar zijn. Deze hoef je dus niet telkens opnieuw aan te schaffen.

Voordelen
Stofklasse L
Produceert relatief weinig geluid
Nadelen
18 liter reservoir

Fijnstof stofzuiger kopen: let op deze 5 factoren

Voordat je een gedegen keuze voor een goede fijnstof stofzuiger kan maken, moet je op de hoogte zijn van een aantal belangrijke factoren. Deze kunnen je koopkeuze namelijk beïnvloeden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten:

 1. Type: Een fijnstof stofzuiger kan in verschillende varianten komen. Zo zijn er modellen met zak, modellen zonder zak, of multifunctionele modellen waarbij het allebei mogelijk is. Een fijnstof stofzuiger met zak gebruik je uiteraard voor het opzuigen van fijnstof. Dus dit is een vereiste. Maar als je daarnaast ook weleens nat afval hebt, dan kan het nuttig zijn om te kijken of die ook zonder zak gebruikt kan worden. Dit houdt namelijk vaak in dat die ook geschikt is voor vloeibaar afval. Je kunt dan zelf kiezen hoe je hem gebruikt.
 2. Water opzuigen: Controleer of de fijnstof stofzuiger ook geschikt is voor het opzuigen en verwijderen van water en andere vloeistoffen.
 3. Inhoud tank: Dit wordt altijd aangegeven in een hoeveelheid liter. Dit is de hoeveelheid stof, water, fijnstof of ander afval die opgezogen kan worden voordat de stofzuigerzak vervangen zal moeten worden. Met een groot stofreservoir kun je langer doorzuigen.
 4. Geluidsniveau: Het geluidsniveau kan sterk verschillen. Zo zijn er uitvoeringen die 64db aan geluid produceren, maar ook modellen die 84db aan geluid produceren. Let daar dus op als dit voor jou een belangrijke factor is.
 5. Stofklasse: De stofklasse geeft aan wat voor soort afval je ermee kan opzuigen. Dit is dus extreem belangrijk. "Geen classificatie" betekent dat die nog steeds geschikt is voor fijnstof en bouwstof, maar minder geschikt voor professionele klussen. Er zijn 3 stofklasses:
  - Stofklasse L : Geschikt voor eenvoudige klussen. Het filter laat maximaal 5% stof door.
  - Stofklasse M : Voor fijnstof en kwartstof. Het filter laat maximaal 0,5% stof door.
  - Stofklasse H : Geschikt voor chemische stoffen. Het filter laat maximaal 0,005% stof door.

Door op deze factoren te letten kun je de beste stofzuiger kiezen die past bij jouw wensen en behoeften. Ook zorg je er hiermee voor dat je niet onnodig te veel geld uitgeeft aan een fijnstof stofzuiger met specificaties die je niet nodig hebt of niet zal gaan gebruiken.

Ook interessant
Beste bouwstofzuiger
Ontdek de beste bouwstofzuiger voor elke klus (groot of klein).