Beste werkplaats stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Ben je timmerman, klusjesman of werk je in de bouw, dan heb je een goede werkplaats stofzuiger nodig om de ruimtes waarin je werk zoveel mogelijk stofvrij te houden. Aangezien er nogal veel keuze op de markt is, kan het zijn dat je niet goed weet welke je moet kiezen. In dit artikel kijken we naar de beste modellen en geven we je ook een aantal valkuilen mee waarop je dient te letten bij het kopen van een goede werkplaatsstofzuiger.

Onze Werkplaats stofzuiger top keuzes
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T - Beste getest

De Kärcher WD6 is momenteel de beste werkplaats stofzuiger die we getest hebben. Ruime capaciteit en goede prestaties.

Nilfisk Multi II 30 T - Beste met zak

Je kan er zowel nat als droog vuil mee op zuigen. Is voorzien van een geïntegreerde contactdoos wat handig kan zijn.

Makita VC2512L - Voor professionals

De beste optie voor de professionals. Is uitgerust met een TNO-certificaat. Dit houdt in dat die goed overweg kan met fijnstof.

Top 10 werkplaatsstofzuigers in één overzicht

1
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
Beste getest
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
2
Nilfisk Multi II 30 T
Beste met zak
Nilfisk Multi II 30 T
3
Makita VC2512L
Voor professionals
Makita VC2512L
4
DeWalt DWV901L-QS
Beste krachtige bouwstofzuiger
DeWalt DWV901L-QS
5
Makita VC4210M
Beste voor giftige stoffen
Makita VC4210M
6
Nilfisk Buddy 12
Goedkoop alternatief
Nilfisk Buddy 12
7
Bosch Bosch AdvancedVac 20
Bosch Bosch AdvancedVac 20
8
Makita VC3011L
Makita VC3011L
9
Nilfisk Buddy 18 Inox
Budgetvriendelijk
Nilfisk Buddy 18 Inox
10
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)
DeWALT DCV517N-XJ (zonder accu)

Dit zijn de 3 beste werkplaats stofzuigers van 2024

1. Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Stofklasse: Geen classificatie
 • Geluidsniveau: 71db
 • +9

De Kärcher WD 6 is momenteel de beste en meest veelzijdige stofzuiger voor je werkplaats. Hij is perfect voor de fanatieke doe-het-zelver. Hij is uitgerust met een ruime capaciteit van maar liefst 30 liter. Voor de meeste mensen zal dit meer dan genoeg zijn.

Je kunt met deze werkplaats stofzuiger zowel nat als droog vuil opzuigen. Houdt er wel rekening mee dat je het reservoir na elk gebruik goed moet schoonmaken (als je vloeistoffen hebt opgezogen). Wat we ook nog wel fijn vonden, is het feit dat die niet veel geluid maakt. Tot slot is die uitgerust met waterfilter. Hierdoor wordt het opgezogen vuil efficiënt uit de lucht gefilterd, wat resulteert in schone lucht die uitgeblazen wordt.

Voordelen
Ruime capaciteit
Met waterfilter
Nadelen
Aan de zware kant (9,5kg)

2. Nilfisk Multi II 30 T

 • Type: Met zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 30L
 • Stofklasse: Geen classificatie
 • Geluidsniveau: 85db
 • +4

Je kunt deze Nilfisk Multi II 30 T gebruiken om zwel binnenshuis als buitenshuis droog vuil op te zuigen of juist bladeren weg te blazen. Hij is uitgerust met een stalen container van roestvrij staal, waardoor die lang meegaat.

Wat daarnaast wel fijn was aan dit specifieke model, is het feit dat die is uitgerust met een filterindicator. Dit houdt in dat de werkplaatsstofzuiger zelf aangeeft via een led-indicator wanneer het filter vervangen of schoongemaakt moet worden. Zo kom je nooit in vieze lucht terecht en behoudt de bouwstofzuiger altijd zijn zuigkracht.

Met de geïntegreerde contactdoos kun je eventueel extra elektrisch gereedschap aansluiten. Handig voor als je bijvoorbeeld met een partner werkt.

Voordelen
Ook voor buiten met uitblaasfunctie
Met geïntegreerd stopcontact
Nadelen
Niet voor professionals

3. Makita VC2512L

 • Type: Met- en zonder zak
 • Wateropzuigend: Ja
 • Inhoud reservoir: 18L
 • Stofklasse: L
 • Geluidsniveau: 64db

Tot slot hebben we nog deze Makita werkplaatsstofzuiger. Deze is speciaal gemaakt voor de professionals. Dit vanwege het feit dat die een stofklasse L heeft. Dit houdt in dat die maximaal 5% stof doorlaat. Dit maakt hem geschikt voor kleinere klussen en eenvoudige en onschadelijke stoffen.

De filters zijn daarnaast uitwasbaar. Dat is fijn, omdat je daardoor niet elke keer nieuwe filters hoeft aan te schaffen.

Voordelen
Goede stofklasse
Uitwasbare filters
Nadelen
Geen regelbare zuigkracht

De beste werkplaatsstofzuiger voor schadelijke stoffen

Als je juist een stofzuiger voor je werkplaats zoekt waar je ook schadelijke-, of giftige stoffen mee kan opzuigen, dan adviseren we een stofzuiger met een H-filter. Dit filter laat slechts 0,005% door en kan ingezet worden om giftige en chemische stoffen mee op te zuigen. De beste die wij getest hebben is de Makita VC4210. Aangezien dit een professionele werkplaatsstofzuiger is die is uitgerust met een H-filter, is die ook wat duurder. Hier krijg je wel een stofzuiger voor terug met een hoog vermogen, sterke zuigkracht en veel opties.

Makita VC4210M
Makita VC4210M
Klik voor beste prijs

Waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger voor je werkplaats?

Bij het kopen van een werkplaats stofzuiger zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Door op deze factoren te letten, weet je dat je een goed model koopt die past bij jouw wensen en behoeften en die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Wat voor type klusser ben jij?: Een stofzuiger voor je werkplaats zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Heb je een 'simpel' model nodig met een groot reservoir die zowel droog vuil als nat vuil kan opzuigen. Kies dan voor de Kärcher of Nilfisk. Ben je juist een professional die regelmatig in bouwomgevingen werkt en daarom veel bouwafval moet opzuigen, ga dan voor een iets professioneler model. Bijvoorbeeld een met een M- of H-filter.
 • Capaciteit: Bedenk van tevoren hoe groot de inhoud van het reservoir moet zijn. Dit kan namelijk sterk verschillen. Doorgaans zal je voor kleine klussen aan 10-16 liter genoeg hebben. Voor de wat grotere klussen is een reservoir van rond de 30 liter wel prettig. Dan hoef je hem niet onophoudelijk te legen.
 • Lengte netsnoer: Ook de lengte van het snoer kan sterk verschillen tussen verschillende stofzuigers. Een werkplaatsstofzuiger met een netsnoer van 2 meter kan al gauw irritant worden, omdat je telkens van stopcontact zal moeten wisselen. Een lang netsnoer is vaak wat gebruiksvriendelijker omdat je meerdere ruimtes in één keer kan schoonmaken.
 • Water opzuigen: Als je naast droog en grof vuil ook nat vuil moet opzuigen, zorg er dan voor dat je zeker weet dat de stofzuiger die je op het ook hebt ook wateropzuigend is.
 • Type opvang: Je hebt werkplaatsstofzuigers die gebruik kunnen maken van een stofzak, zonder zak of een combinatie. Over het algemeen is een combinatie het meest gebruiksvriendelijk, omdat je dan zelf kan kiezen wat je kiest. Zo kun je de stofzak gebruiken voor het opzuigen van droog vuil, terwijl je zonder stofzak werkt om nat vuil op te zuigen.
 • Automatische filterreiniging: Zeker voor grote klussen is dit eigenlijk een onmisbare functie. Dit houdt in dat wanneer er ergens een verstopping vormt, dat er een bepaalde reinigingscyclus wordt ingezet die automatisch het filter schoonmaakt. Hierdoor kun je langer achter elkaar doorzuigen, zonder dat het filter vastloopt.