Beste parket stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Heb je thuis voornamelijk parket of voor een groot deel houten vloeren? Om het stof en vuil op te zuigen zonder je vloer te beschadigen, heb je een goede parket stofzuiger nodig. Een stofzuiger voor parket zijn specifiek gemaakt voor het reinigen van kwetsbare vloeren, zodat je vloer schoon en vooral onbeschadigd blijft. In dit artikel kijken we naar de beste modellen van dit moment en geven we aan waarop je moet letten bij het maken van een aankoopbeslissing.

Onze Parket stofzuiger top keuzes
Miele Complete C3 Parquet - Beste parket stofzuiger

De Miele Complete C3 Parquet is (zoals de naam al doet vermoeden) speciaal gemaakt voor het schoonmaken van parketvloeren. Veruit de beste keuze.

Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Zonder zak

Deze Philips is een zeer goede tweede keuze. Verschil zit hem vooral in het feit dat dit een stofzuiger zonder zak is. Dat is voor sommige een groot voordeel.

Dyson V11 Absolute - Steelstofzuiger

Wil je jouw parketvloer liever stofzuigen met optimale bewegingsvrijheid? Ga dan voor deze steelstofzuiger van Dyson. Wordt geleverd met parketborstel.

Top 10 stofzuigers voor parketvloeren

1
Miele Complete C3 Parquet
Beste parket stofzuiger
Miele Complete C3 Parquet
2
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Zonder zak
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
3
Dyson V11 Absolute
Steelstofzuiger
Dyson V11 Absolute
4
iRobot Roomba Combo j7+
Robotstofzuiger voor parket
iRobot Roomba Combo j7+
5
AEG AB61A4DB 6000 Animal
Voor parket en dierenharen
AEG AB61A4DB 6000 Animal
6
AEG VX82-1-ECO
Extreem stil
AEG VX82-1-ECO
7
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
Bosch Serie 8 In'genius ProSilence BGL8SIL5
8
Dyson Gen5 detect Absolute
Dyson Gen5 detect Absolute
9
Miele Blizzard CX1
Miele Blizzard CX1
10
Blaupunkt Bluebot Xtreme
Budgetvriendelijk
Blaupunkt Bluebot Xtreme

Dit zijn de 5 beste parket stofzuigers van 2024

1. Miele Complete C3 Parquet

 • Type: Met zak
 • Parketborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 7,2kg
 • +11

De Miele Complete C3 Parquet is momenteel de beste stofzuiger voor parket en kwetsbare houten vloeren. Hij heeft een regelbare zuigkracht en een goede parketborstel met zacht natuurhaar, dat krassen en beschadigingen voorkomt. Naast het feit dat je de stofzuiger kan gebruiken voor je houten vloer, kun je ook de combiborstel gebruiken om eventueel laagpolig tapijt te stofzuigen.

Wat daarnaast fijn is aan dit model, is het feit dat de die is uitgerust met rubberen wielen. Dus ook de wielen kunnen je vloer niet beschadigen. Gelukkig heeft zowat elke stofzuiger tegenwoordig rubberen wielen. Naast de parketborstel, wordt er ook een meubelzuigmond, kierenzuigmond en zachte afstofborstel bijgeleverd. Dus voor zo'n beetje elke schoonmaakklus heb je het juiste opzetstuk.

Een van de minpuntjes van deze Miele, is het feit dat die niet geleverd wordt met turboborstel. Dit betekent dat dit specifieke model wat minder geschikt is voor mensen met huisdieren.

Voordelen
Krachtige stofzuiger
Zuigkracht is regelbaar
Goede houten vloeren stofzuiger
Nadelen
Geen turboborstel

2. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Parketborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

Deze Philips is de beste zakloze stofzuiger die geschikt is voor een kwetsbare vloer. Het fijne aan dit model is het feit dat die voor elke gebruikssituatie de juiste opzetborstel heeft. Zo zit er naast een borstel voor je parket ook een turboborstel bij voor dierenharen, een tapijtborstel om zowel laagpolig als hoogpolig tapijt te reinigen en een meubelzuigmond en kierenzuigmond. Kortom; een zeer veelzijdige stofzuiger zonder zak die van alle markten thuis is.

Wat daarnaast nog een klein voordeel was ten opzichte van andere stofzuigers, is het feit dat die ook nog redelijk lichtgewicht is voor een traditionele stofzuiger. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Miele C3. Dit maakt dat je hem ook redelijk eenvoudig bijvoorbeeld de trap op kan tillen om meerdere verdiepingen te stofzuigen. Het is niet gek dat dit de best beoordeelde stofzuiger zonder zak is voor harde vloeren.

Voordelen
Zeer veelzijdig
Enigszins lichtgewicht
Nadelen
Geen

3. Dyson V11 Absolute

 • Type: Steelstofzuiger
 • Parketborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 87db
 • Gewicht: 3kg

Uit onze test is deze Dyson als beste steelstofzuiger voor laminaat en harde vloeren naar voren gekomen. Dit had eigenlijk meerdere redenen. De belangrijkste is uiteraard dat er een zeer goede zachte parketborstel bij wordt geleverd waarmee je jouw kwetsbare houten vloer niet beschadigd. Daarnaast is de V11 een veelzijdige steelstofzuiger met een sterke zuigkracht waar je zelfs hoogpolig tapijt en dierenharen gemakkelijk mee kunt opzuigen.

Het grote voordeel van een steelstofzuigers is uiteraard dat je zonder netsnoer werkt. Je pakt hem simpelweg van de wandlader en je kan direct beginnen met stofzuigen. Dit maakt hem zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is die zeer hanteerbaar en gemakkelijk te manoeuvreren. Ook bij moeilijk bereikbare plekken zoals onder of achter de bank. Een ander voordeel van steelstofzuigers is dat ze vrijwel altijd ook omgetoverd kunnen worden tot kruimeldief. Zo ook deze Dyson V11. Dat maakt het een soort 2-in-1 flexibele steelstofzuiger.

Voordelen
Veel bewegingsvrijheid
Lichtgewicht
Veel accessoires voor elke vloertypen
Nadelen
Prijzig
Gebonden aan de accuduur

4. iRobot Roomba Combo j7+

 • Type: Robotstofzuiger
 • Parketborstel: n.v.t.
 • Geluidsniveau: 65db
 • Gewicht: 3,4kg
 • +10

Niet iedereen heeft tijd en zin om iedere week 1 of 2 keer zijn harde vloer te stofzuigen. Een robotstofzuiger kan je daarin ontzettend ontzorgen. Deze kan namelijk automatisch je huis stofzuigen. Vooral voor de harde vloertypen is een robotstofzuiger perfect, omdat deze doorgaans maar weinig zuigkracht vereisen om goed schoongemaakt te worden.

Uit onze test is deze iRobot Roombo naar voren gekomen als de beste robotstofzuiger voor je parketvloer. Hij heeft voldoende zuigkracht om vuil, stof en eventueel wat modder van je huisdier of kinderen op te zuigen.

Wat vooral fijn is aan dit model, is dat die ook met automatisch leegstation komt. Dit betekent dat je hem één keer zal moeten instellen via de app en er vervolgens bijna nooit meer naar hoeft te kijken. Hij zal namelijk het stofreservoir automatisch legen en vervolgens weer zijn weg vervolgen.

Voordelen
Kan stofzuigen en dweilen
Via app bestuurbaar
Inclusief leegstation
Nadelen
Relatief duur

5. AEG AB61A4DB 6000 Animal

 • Type: Met zak
 • Parketborstel: Ja
 • Geluidsniveau: 73db
 • Gewicht: 5kg
 • +10

Tot slot hebben we een redelijk kleine stofzuiger die naast het stofzuigen van harde vloeren ook perfect ingezet kan worden voor het stofzuigen van dierenharen. Met de turboborstel kun je namelijk heel makkelijk dierenharen opzuigen en verwijderen van tapijten en meubels dankzij de ronddraaiende borstels.

Naast de turboborstel ontvang je ook een parketborstel met zachte haren die je gebruikt voor kwetsbare vloeren. Als je naast harde vloeren ook bijvoorbeeld tapijt in huis hebt, dan raden we aan de combiborstel te gebruiken. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk overschakelen van je harde vloer naar een vloerkleed of tapijt.

Wat daarnaast nog fijn was aan dit specifieke model, is het feit dat die een redelijk lang netsnoer heeft. Hierdoor hoef je minder vaak van stopcontact te verwisselen tijdens het stofzuigen. Een minpuntje was het feit dat de stofzuiger geen compartiment heeft om de accessoires in te bewaren. Je hebt ze dus niet allemaal bij de hand tijdens het schoonmaken.

Voordelen
Zeer veelzijdig
Lange kabellengte
Nadelen
Geen opbergvak voor accessoires

Budget stofzuiger voor je parketvloer

Als een goede stofzuiger zoekt om je parketvloer te stofzuigen zonder deze te beschadigen, dan kom je al snel uit bij redelijk 'dure' stofzuigers. De meeste zullen boven de €200 euro zijn, wat voor sommige mensen eigenlijk te veel geld is om aan een stofzuiger uit te geven. Daarom hebben we ook naar een aantal budget stofzuigers gekeken die geschikt zijn voor houten vloeren. We hebben uiteindelijk 2 stofzuigers uitgekozen.

De 'goedkoopste' die uitstekende prestaties leverde, was de Rowenta Compact XXL stofzuiger. Dit is een zakloze stofzuiger met een goede zuigkracht en een aangenaam geluidsniveau. Uiteraard is het stofreservoir gemakkelijk te legen.

Rowenta Compact Power XXL RO4853
Rowenta Compact Power XXL RO4853
Klik voor beste prijs

Een andere goedkope stofzuiger die iets duurder is dan de Rowenta, is de Philips Performer Silent. Dit bedraagt een stofzuiger met zak. Het fijne aan deze Philips stofzuiger was voornamelijk de TriActive combiborstel waarmee je verschillende vloertypen eenvoudig kunt stofzuigen. Daarnaast zit het maximale geluidsniveau op slechts 66db. Dit maakt het een prettige stofzuiger om mee schoon te maken.

Philips Performer Silent FC8780/09
Philips Performer Silent FC8780/09
Klik voor beste prijs

Hoe wij getest hebben

Hier bij Stofzuigerwijzer testen we allerlei soorten stofzuigers, van sledestofzuigers tot robotstofzuigers en kruimeldieven. Wanneer we onderzoek gaan doen naar bijvoorbeeld de beste parket stofzuigers, dan gaan we eerst een inventarisatie maken van welke stofzuigers allemaal geschikt zijn voor houten (kwetsbare) vloeren. Hier komen vaak veel stofzuigers uit die we wat nader moeten gaan onderzoeken. Zo kijken we naar belangrijke factoren zoals prijs, kwaliteit, zuigkracht, accessoires en natuurlijk ook échte gebruikservaringen. Uiteindelijk maken we een gedegen voorselectie van stofzuigers waarvan we zoveel mogelijk informatie verzamelen. Tot slot kunnen we ons onderzoek afronden met een goede, objectieve top 10. Deze proberen we vervolgens zo goed mogelijk samen te vatten in één artikel die je hierboven hebt kunnen lezen.

Parket stofzuiger koopgids: waar moet je op letten?

Als je een stofzuiger voor parket gaat kopen, dan zijn er een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Door op deze factoren te letten, kun je de beste stofzuiger kiezen die past bij jouw wensen en behoeften. Dit zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

 • Stofzuiger met parketborstel: Het maakt eigenlijk niet uit welk type stofzuiger je graag wil gaan aanschaffen, het is essentieel dat de stofzuiger geleverd wordt met een parketborstel. Dit is een vloerzuigmond met lange, zachte borstelharen. Door te stofzuigen met een parketborstel, bescherm je je vloer tegen krassen en beschadigingen.
 • Type stofzuiger: Er zijn veel verschillende 'soorten' stofzuigers die je kan inzetten voor het schoonmaken van je kwetsbare parketvloeren, namelijk: stofzuiger met zak, zakloze stofzuiger, steelstofzuiger en een robotstofzuiger. Maak dus van tevoren een afweging welke stofzuigersoort het beste bij jou past.
 • Zwenkwielen en rubberen wielen: Controleer ook of de stofzuiger is uitgerust met zwenkwielen. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger gemakkelijk over de parketvloer heen kan bewegen zonder krassen achter te laten. Rubberen wielen in plaats van plastic wielen beschermt de vloer daarnaast tegen beschadigingen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal algemene factoren die belangrijk zijn om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan het geluidsniveau, het filtratiesysteem, het gewicht en de grootte.

Tips om je harde vloer tegen krassen te beschermen

Naast het aanschaffen van een stofzuiger met de juiste borstel, kun je nog meer maatregelen nemen om je harde vloertypen tegen krassen te beschermen. Dit zijn maatregelen die je kan nemen:

 1. Gebruik viltjes voor je meubilair: Plaats viltjes of vloerbeschermers onder de poten van je banken, stoelen en andere zware voorwerpen. Hiermee voorkom je krassen en wrijving.
 2. Schaf een deurmat aan: Een deurmat die je bij de ingangen en uitgangen van je huis of appartement legt, kan al heel wat vuil opvangen. Denk bijvoorbeeld aan kleine steentjes. Een klein steentje die vastzit in de zool van je schoen kan ook krassen veroorzaken.
 3. Vermijd hoge hakken: Hoge, scherpe hakken kunnen ook krassen veroorzaken op harde vloeren. Het is raadzaam om deze uit te trekken voordat je op de vloer gaat lopen.
 4. Knip de nagels van je huisdieren: Huisdieren kunnen natuurlijk per ongeluk ook krassen veroorzaken als hun nagels niet op tijd geknipt worden.

Veelgestelde vragen over parketstofzuigers

Het kan natuurlijk nog zo zijn dat je met een aantal vragen zit die we nog niet beantwoord hebben in ons artikel. Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen opgesteld met daarbij de antwoorden. Met ons advies zullen we je helpen om een goede keuze te maken.

1. Welke soort stofzuiger is het meest geschikt voor parketvloeren?

Er zijn verschillende soorten stofzuigers die je zou kunnen gebruiken voor het stofzuigen van je parketvloer. Hieronder leggen we kort de voor- en nadelen uit per soort. Zo kun jij een betere keuze maken.

 • Stofzuiger met zak: Een stofzuiger met zak is over het algemeen het meest hygiënisch en goedkoopst. Je komt niet in aanraking met stof, waardoor het een goede stofzuiger voor allergieën is. Ook zijn ze vaak een stuk stiller dan bijvoorbeeld steelstofzuigers of zakloze stofzuigers, omdat de stofzak het geluid kan dempen. Het nadeel is dat je met enige regelmaat stofzuigerzakken zal moeten aanschaffen.
 • Zakloze stofzuigers: Het grote voordeel van deze soort is uiteraard dat je nooit meer stofzuigerzakken zal hoeven te kopen. Qua zuigkracht bieden ze vergelijkbare prestaties ten opzichte van een stofzuiger met zak. Het nadeel is dat het legen van het stofreservoir een stoffig klusje kan zijn, waardoor die minder geschikt is voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.
 • Steelstofzuiger: Deze soort biedt uiteraard de meeste gebruiksvriendelijkheid. Dit omdat je met een accu werkt en daarom volledig bewegingsvrij bent. Het nadeel is dat ze redelijk duur zijn in de aanschafkosten en dat je gebonden bent aan de accuduur.
 • Robotstofzuiger: Een robotstofzuiger kan een perfecte stofzuiger 'voor erbij' zijn. We vinden ze momenteel nog niet goed genoeg om de volledige stofzuigerwerkzaamheden over te nemen, maar ze kunnen wel veel werk uit handen nemen. Het is vaak ook een stille stofzuiger die je zelfs in de nacht aan zou kunnen zetten. Het prijskaartje is echter vaak een nadeel en een reden voor veel mensen om er geen aan te schaffen.

2. Wat is het verschil tussen een gewone stofzuiger en een parketstofzuiger?

Het grootste verschil tussen een gewone stofzuiger en een parketstofzuiger is het feit dat er bij een parketstofzuiger een parketborstel met zachte haren wordt bijgeleverd. Dit maakt de stofzuiger geschikt om kwetsbare vloeren te stofzuigen, zoals parket, laminaat of andere houten vloeren.

3. Wat zijn de voordelen van een parketstofzuiger?

 • Het beschermt je parketvloer tegen beschadigingen dankzij de zachte haren en een speciale borstel.
 • Het houdt je vloer in optimale conditie.
 • Ze zijn speciaal ontworpen om stof, haren en vuil effectief op te nemen. Niet alleen van de vloer zelf, maar ook tussen de kieren van het parket.

4. Maakt een parketstofzuiger meer geluid dan een gewone stofzuiger?

Nee, een stofzuiger voor parket zal niet per definitie meer geluid maken dan een gewone stofzuiger. Het ligt aan het merk, model en het type stofzuiger wat het maximale geluidsniveau is. Een stille stofzuiger produceert rond de 60-65db, terwijl een luide stofzuiger rond de 80db produceert.

5. Kan een gewone stofzuiger je parketvloer beschadigen?

Ja, een gewone stofzuiger zonder de juiste vloerenzuigmond kan zeker je vloer beschadigen. Het probleem is vaak dat het plastic van de zuigmond krassen kan maken op de vloer. Dit is natuurlijk erg zonde.