Beste stofzuiger voor allergieën | Onze top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Mensen met een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt hebben het niet altijd even makkelijk. Als de lente er aankomt of als er stof in huis opwaait kan dit vervelende gevolgen hebben. Sommige dingen zijn echter onvermijdelijk, zoals het stofzuigen van je huis of appartement. Met de beste stofzuiger voor allergieën kun je in ieder geval jezelf grotendeels beschermen tegen allergische reacties, vooral tegen huisstof, fijnstof, pollen en dierenharen. In dit artikel kijken we naar onze topkeuzes.

Onze Stofzuiger voor allergieën top keuzes
Miele Complete C3 Allergy - Beste getest

De Miele Complete C3 Parquet uitvoering is de beste stofzuiger voor laminaat en harde vloeren. Voorkom krassen op je vloer met de C3 Parquet.

Philips FC9745/09 PowerPro Expert - Beste zonder zak

Een energiezuinige stofzuiger voor harde vloeren die ook nog eens scherp geprijsd is en van een zeer bekend en betrouwbaar merk afkomt. Goede keuze.

AEG AB61H6SW 6000 Allergy - Budgetvriendelijk

Zoek je een steelstofzuiger voor je harde vloer, dan raden we deze Dyson V15 aan. Met kleinere vloeroppervlaktes kun je ook de V12, V11 of V10 kiezen.

Waarom een stofzuiger zonder zak niet de beste keuze is

Voordat we onze top 10 beste stofzuigers voor allergieën laten zien, vinden we het nog even belangrijk om aan te geven dat er weinig stofzuigers zonder zak in deze lijst zitten. Dit heeft alles te maken met het feit dat stofzuigers zonder zak vaak minder hygiënisch zijn vergeleken met de traditionele stofzuiger met zak. Je ontkomt er namelijk niet aan dat je in aanraking komt met stof en fijnstof wanneer je het stofreservoir moet legen. Dit is niet het geval bij een normale stofzuigerzak, omdat je deze in zijn geheel gewoon kan weggooien.

Top 10 stofzuigers voor mensen met een allergie

1
Miele Complete C3 Allergy
Beste getest
Miele Complete C3 Allergy
2
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Beste zonder zak
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
3
AEG AB61H6SW 6000 Allergy
Budgetvriendelijk
AEG AB61H6SW 6000 Allergy
4
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
Steelstofzuiger voor allergieën
Eziclean® Cycloboost R8 WASH
5
AEG VX82-1-5DB
Stille stofzuiger
AEG VX82-1-5DB
6
Philips PowerPro Compact FC9330/09
Zeer goedkoop
Philips PowerPro Compact FC9330/09
7
Dyson Gen5 detect Absolute
Dyson Gen5 detect Absolute
8
Philips Performer Silent FC8780/09
Philips Performer Silent FC8780/09
9
Bosch Serie 4 ProHygienic BGLS4HYG2
Met HEPA-15 filter
Bosch Serie 4 ProHygienic BGLS4HYG2
10
Dyson Big Ball Multi floor 2
Dyson Big Ball Multi floor 2

Dit zijn de 5 beste stofzuigers voor allergieën van 2024

1. Miele Complete C3 Allergy

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • HEPA-filter: Ja
 • Geluidsniveau: 73db
 • Gewicht: 7,5kg
 • +9

Ben jij allergisch of gevoelig voor stof en nies je bijvoorbeeld daardoor veel, dan is de Miele Complete C3 de beste stofzuiger voor jou. Dankzij het HEPA-13 filter heb jij namelijk vrijwel geen last meer van kleine stofdeeltjes die tijdens het stofzuigen in de lucht terecht kunnen komen. Het uitblaasfilter blijft hierdoor schoon, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder irritatie aan de luchtwegen.

Wat daarnaast nog fijn is aan deze stofzuiger, is het feit dat die een hoge zuigkracht heeft en dat hij afkomt van een zeer bekend en betrouwbaar merk (Miele). Je weet dus zeker dat je de komende tijd vooruit kan met deze stofzuiger.

Voordelen
Goed filter
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Geen turboborstel

2. Philips FC9745/09 PowerPro Expert

 • Type: Zonder zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • HEPA-filter: Ja
 • Geluidsniveau: 75db
 • Gewicht: 5,5kg
 • +4

Zoals we al zeiden, zijn stofzuigers zonder zak vaak niet de beste keus voor mensen met een allergie. Dit omdat je tijdens het legen van het stofreservoir vrijwel zeker in aanraking komt met stof. Dit kan vervolgens een allergische reactie veroorzaken of problemen met de luchtwegen.

Als jij echter alleen gevoelig bent voor stof en tóch graag een stofzuiger zonder zak wil, dan is dit de beste keuze. Het fijne aan deze stofzuiger is het feit dat die met veel accessoires wordt geleverd. Zo heb je eigenlijk de juiste opzetstukken voor elke vloertypen. Er komt zelfs een tapijtborstel bij, waarmee je hoogpolig tapijt en laagpolig tapijt diep kan reinigen. Zeker voor mensen met met allergieën kan dat een groot voordeel zijn. Als je niet telkens wil wisselen van vloerzuigmond, kun je ook de combiborstel gebruiken.

Voordelen
Veel accessoires
Diepe reiniging van het tapijt
Nadelen
Zakloze stofzuiger

3. AEG AB61H6SW 6000 Allergy

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • HEPA-filter: Ja
 • Geluidsniveau: 73db
 • Gewicht: 5kg
 • +13

Waar de vorige 2 stofzuigers allebei een HEPA-13 filter hadden, heeft deze stofzuiger van AEG een HEPA-14 filter. Het verschil is dat er nét wat meer fijnstof gefilterd kan worden, waardoor die nóg beter geschikt is voor mensen met een allergie. Zo kan die in plaats van 99,95% tot wel 99,995% van het stof filteren.

Daarnaast is die ook nog eens zeer goed betaalbaar. Het is een budgetvriendelijke huisstofmijt stofzuiger. Dit maakt dat wij het een van de beste stofzuigers voor allergieën vinden. Ook qua prestaties doet die het zeer goed. Tot slot weegt die vrij weinig, waardoor die makkelijk hanteerbaar en te manoeuvreren is.

Voordelen
Zeer goed anti-allergie filter
Lichtgewicht
Nadelen
Een wat kleine actieradius

4. Eziclean® Cycloboost R8 WASH

 • Type: Steelstofzuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • HEPA-filter: Ja
 • Geluidsniveau: 78db
 • Gewicht: 1,7kg
 • +5

Net als bij een zakloze stofzuiger, is een steelstofzuiger over het algemeen niet de beste keuze als je last hebt van allergieën voor huisstofmijt. Dit heeft eigenlijk dezelfde reden, namelijk dat je hoe dan ook in aanraking zal komen met stof bij het legen van het stofreservoir.

Toch kan het zo zijn dat je de voorkeur geeft aan een steelstofzuiger ten opzichte van een traditionele stofzuiger. Als dat het geval is, dan raden we dit model van EziClean aan. Je kunt er namelijk zeer goed mee schoonmaken dankzij verschillende accessoires en functies. Zo krijg je er ook een mini-turboborstel bij die je kan gebruiken om je meubels en tapijten diep te reinigen. Het anti-allergie filter zorgt voor een schonere lucht bij het uitblazen.

Voordelen
Optimale bewegingsvrijheid
Veel accessoires
Krachtig model
Ook voor dierenharen
Nadelen
Vrij prijzig
Redelijk luidruchtig

5. AEG VX82-1-5DB

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Goed
 • HEPA-filter: Ja
 • Geluidsniveau: 57db
 • Gewicht: 7,3kg
 • +22

Opnieuw een krachtige stofzuiger met zak. Wat dit model speciaal maakt, is het feit dat die enorm stil is. Als je dus niet goed tegen harde geluiden kan en daarnaast soms wat problemen ondervindt met je luchtwegen, dan is dit een zeer goede stofzuiger. Het opgezogen stof wordt gefilterd en binnen de stofzuiger gehouden, waardoor enkel schone lucht wordt uitgblazen.

Deze stofzuiger heeft een prima zuigkracht, maar het is niet om over naar huis te schrijven. Bij de andere stofzuigers was de zuigkracht wel wat hoger, maar die waren dan ook een stuk luider. Houdt daar rekening mee.

Wat wel nog fijn was, is het feit dat die door middel van een 'smart zuigstand' zijn zuigkracht automatisch kan aanpassen op basis van de ondergrond. Als je bijvoorbeeld vloerkleed of laagpolig tapijt stofzuigt, gaat die harder zuigen.

Voordelen
Maakt bijna geen geluid
Past zuigkracht aan op basis van ondergrond
Nadelen
Niet het meest krachtigst

De beste robotstofzuiger voor allergieën

Naast de doorsnee stofzuigers, krijgen wij ook veel de vraag of ook robotstofzuigers ingezet kunnen worden tegen allergieën. Dit kan zeker, alleen is het wel belangrijk om te weten dat ook robotstofzuigers met een stofreservoir werken. Het legen hiervan kan een klein beetje een stoffig klusje zijn.

Wat wij daarom aanraden, is om een stofzuiger met automatisch leegstation aan te schaffen als je graag een robotstofzuiger wil gaan inzetten. Het voordeel hiervan is namelijk dat het stof automatisch geleegd zal worden in een stofzuigerzak, waardoor je dus helemaal niet meer in aanraking komt stof. Hieronder hebben we onze top aanbeveling opgenomen:

iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+
Klik voor beste prijs

Welke soort stofzuiger is het meest effectief tegen allergenen?

Zoals we eerder al vermelden, zijn er verschillende keuzes voor het soort stofzuiger die je kan maken. De 4 opties die je hebt zijn stofzuigers met zak, zakloze stofzuigers, steelstofzuigers of robotstofzuigers. Hieronder zullen we kort uitleggen wat de beste stofzuiger tegen allergieën is.

 • Zakloze stofzuiger en steelstofzuiger: Deze zijn over het algemeen het minst effectief tegen allergenen. Ze beschikken bijna allemaal over een goed anti-allergie filter. Het probleem zit hem dan ook niet in het opzuigen van allergenen en het zorgen voor een zeer schone uitblaaslucht, het probleem zit hem vooral in het feit dat het stofreservoir relatief vaak geleegd zal moeten worden. De stofbak zit vol met alle viezigheid die je juist hebt proberen op te zuigen en vast te houden. Als je deze boven een prullenbak leegt, kun je je wel voorstellen dat er ontzettend veel fijnstof de rondte in vliegt.
 • Robotstofzuiger: Robotstofzuigers kunnen effectief ingezet worden als je last hebt van allergenen. Het is echter wel belangrijk dat je er dan een kiest waarbij je zelf dus niet in aanraking zal komen met het stof. Veel 'goedkopere' modellen hebben net als steelstofzuigers gewoon een kleine stofbak die je zelf zal moeten legen. Daarom raden we een robotstofzuiger met leegstation aan om dit te voorkomen.
 • Stofzuiger met zak: Een stofzuiger met zak is het meest effectief om in te zetten als je gevoelig bent voor fijnstof, dierenharen, pollen of andere allergenen. De stofzak is doorgaans zeer goed afgesloten en kan probleemloos verwijderd en weggegooid worden zonder dat je ook maar één moment in aanraking komt met stof. Dit in combinatie met een goed stoffilter en de hoge zuigkracht maakt de stofzuiger geschikt voor mensen met allergieën.

Allergie stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Voordat je een stofzuiger aanschaft of überhaupt gaat kijken wat de mogelijkheden zijn, is het uitermate belangrijk dat je goed weet wat belangrijke factoren zijn die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten:

 • Type stofzuiger: Er zijn veel verschillende soorten stofzuigers die je kunt inzetten (ook als je allergieën hebt). Denk aan een traditionele stofzuiger met stofzak, een zakloze stofzuiger, steelstofzuiger en zelfs een robotstofzuiger. Elk type heeft voordelen en nadelen. Een stofzuiger met stofzak is over het algemeen het meest effectief tegen allergieën.
 • HEPA-filter: Dit is écht het allerbelangrijkste. Zorg dat de stofzuiger die je koopt is uitgerust met minimaal een HEPA 13 filter. Meer is beter, maar niet per se noodzakelijk. Dit filter kan de kleinste stofdeeltjes, zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen opvangen en voorkomen dat ze worden teruggeblazen in de lucht tijdens het stofzuigen.
 • Zuigkracht: Naast het hebben van een HEPA-filter, is het ook belangrijk dat de stofzuiger een sterke zuigkracht heeft. Dit zodat de stofzuiger diepliggend vuil en allergenen effectief kan verwijderen van de vloer, tapijten en meubels.
 • Accessoires: Sommige accessoires kunnen handig zijn voor als je een stofallergie hebt. Denk bijvoorbeeld aan een turboborstel. Deze kan diepliggend vuil uit tapijten gemakkelijker losmaken en opzuigen dankzij de draaiende borstels. Het is geen noodzaak, maar wel fijn.
 • Geluidsniveau: Dit is een meer algemene factor, maar het geluidsniveau is ook belangrijk om op te letten. Zeker als je wat gevoelig bent voor luide geluiden. Het geluidsniveau kan sterk verschillen tussen stofzuigers. Zo zal een stille stofzuiger rond de 60db produceren en een steelstofzuiger rond de 80db.

Wat is een huisstofmijtstofzuiger?

Een huisstofmijt stofzuiger is een stofzuiger die speciaal is ontwikkeld om allergenen, zoals huisstofmijt en andere microscopische beestjes uit stof kan verwijderen. Huisstofmijten zijn zeer kleine beestjes die zich graag nestelen in tapijten, matrassen en kussens. Ze zijn met het menselijk oog niet waarneembaar. Ze voeden zich met huidschilfers. Deze beestjes kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Het voordeel van een speciale stofzuiger voor allergieën

Huisstofmijten kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken tijdens het stofzuigen en voor mensen met allergieën. Denk aan een verstopte neus, gezwollen oogleden of astma. Aangezien een huisstofmijt stofzuiger allergenen effectief kan opvangen, vermindert of voorkomt dit zelfs allergische reacties.

Hoe we hebben getest

We hebben een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de beste stofzuiger voor allergieën. Hiervoor hebben we allereerst veel verschillende opties en mogelijkheden bekeken. Na een analyse van verschillende modellen hebben we uiteindelijk een voorselectie kunnen maken. De stofzuigers die de voorselectie hadden gehaald zijn we wat nader gaan onderzoeken. Hierbij hebben we bijvoorbeeld gekeken naar belangrijke factoren zoals het HEPA-flilter, het gebruiksgemak en de zuigkracht. Uiteraard hebben we ook gekeken naar échte gebruikerservaringen. Uiteindelijk hebben we onze aanbevelingen met topkeuzes samengevat in dit artikel. Zo hebben we een goed en objectief onderzoek kunnen afronden.

Veelgestelde vragen over allergie stofzuigers

1. Wat is een HEPA-filter en waarom is dit belangrijk?

HEPA staat voor 'High Efficiency Particulate Air'. Een HEPA-filter is speciaal ontworpen om ten minste 99,95% van de stofdeeltjes die in de lucht zweven te verwijderen. Dit kan dus ook schimmel, huidschilfers en stof zijn. Deze manier van filtering kan deeltjes opvangen van 0,3 micrometer. Het resultaat is dat je het aantal allergenen in je huis significant verlaagd.

2. Zijn er speciale opzetstukken voor het reinigen van allergiegevoelige oppervlakten?

Er zijn in principe een aantal goede accessoires die kunnen helpen bij het bestrijden van allergenen in je huis. De eerste is een turboborstel. Deze heeft ronddraaiende borstels, waarmee je heel gemakkelijk diepliggend vuil uit bijvoorbeeld tapijten verwijderd. Ook wordt deze vaak ingezet bij huishoudens met huisdieren. Daarnaast is een meubelzuigmond ook handig, om bijvoorbeeld je bank goed schoon te kunnen maken. Met een kierenzuigmond kun je ook op de moeilijk bereikbare plekken komen.

3. Wat zijn andere maatregelen die je kan nemen?

Naast het aanschaffen van een goede stofzuiger met HEPA-filter en eventueel ook met zak, zijn er ook nog andere maatregelen die je zou kunnen nemen. Als je bijvoorbeeld toch een zakloze stofzuiger hebt of een steelstofzuiger, zou je ervoor kunnen kiezen om een goed mondkapje te dragen bij het legen van de stofbak. Dit voorkomt dat de allergenen in je luchtwegen terecht kunnen komen. Ook bij het schoonmaken van je stofzuiger is het belangrijk om een mondkapje te dragen.